Klaudije II Gotski
Primećen član
- Poruka
- 704
Ја полазим од тога да сте добронамерни, искрени родољуби, и да поштујете српске жртве, наравно.
Али, овде се заправо ради о резултату једне врло фине манипулације, која се изводи већ доста дуго, и зашто су у ствари пројекти типа деретићевштине и слични опасни и штетни и за нашу озбиљну историографију, а самим тим за нашу националну свест уопште. Зато понекад делује да сам преоштра, и ја се извињавам, али на такве ствари одиста и реагујем оштро, јер мислим да би се управо тако морало реаговати ако се заиста жели проучавати и очувати национална баштина.
"Скретање пажње"...
Нећемо се концентрисати да још боље проучимо ту нашу уистину пребогату историју, већ ћемо се замајавати неким "античким Србима", "авалонима", "зашто је срушен Жрнов", и томе подобним маглама и мање важним стварима.
Овим не желим да негирам идеју радозналости, жеље за истраживањем, напротив, већ само да добронамерно укажем куд може одвести слабљење осећаја за разлуку битнијег од мање битног.
Браво! Потписујем.
Е сад, већ сам споменуо да, кога уопште интересује Жрнов(н), Авала и сл. требало би да погледа шта историјски извори кажу о периоду када несумњиво имамо Жрнов, а то је већ средина 15. века. Шта је још било занимљиво у авалском крају за Угре, Србе, Дубровчане, Османлије и остале?
Ево једног кратког увода о Рудишту, руднику крај Београда, тачније код Рипња, из овог периода. Ни овде није никаква "скривена историја" у питању, мада подаци нису претерано бројни. О Рудишту је, на основу тада доступних дубровачких и угарских извора писао, наравно, још Константин Јиречек, а ево и једне расправе Богумила Храбака објављене у Годишњаку Музеја града Београда 3 (1956) (ту су и две фотографије нечега што би могли да буду остаци рударских пећи у Жрнову).
http://www.mgb.org.rs/images/stories/MGB/pdf/GodisnjakIII/GodisnjakIII99-106.pdf
Дакле, Рудишта спада у млађе српске руднике пошто је отворен, колико се из извора може закључити, двадесетих година 15. века (пример није усамљен, било је још оваквих налазишта). Авалски крај је, да подсетимо био под српском влашћу пошто је угарски краљ Жигмунд Луксемуршки 1402. или 1404. уступио Београд на коришћење свом вазалу деспоту Стефану Лазаревићу. На стр. 100 Храбак експлицитно помиње Жрнов као тврђаву која је штитила околна рудна налазишта. После смрти деспота Стефана 1427. Београд је враћен Угарској, али је авалски крај остао у српским рукама (Жигмунд је иначе инсистирао на Београду и Голупцу, друго га изгледа није занимало у том тренутку). Изгледа да је Рудиште тада било у поседу српских калуђера из Београда који је био центар православне митрополије. Мени је наравно најлогичније да им је приходе из Рудишта (право на плодоуживање) дао деспот Стефан.
Е сад угарски извори. Монаси су Рудиште 1453. уступили Јаношу Хуњадију у замену за неке друге поседе. Момчило Спремић у својој књизи "Деспот Ђурађ Бранковић и његово доба", стр. 547 хипотетише да та трансакција са Хуњадијем није била добровољна (Хуњади је, иначе, као скоројевић знао да буде врло алав на материјална богатства). Српског деспота Ђурђа су на примопредаји представљали Гргур Влах, војвода Никола и, вероватно, челник Радослав.
Други важан угарски извор је повеља коју је угарски краљ издао Хуњадију 1456. да би му потврдио Рудиште у власништво. Погледајте стр. 100 да сад не набрајам шта је све спадало у Рудиште, за нас је важно да се наводе сребро и злато као метали који су се вадили (Мала опаска само на једну грешку Храбака: пише да је Хуњадију 1456. повељу издао краљ Владислав. Владислав I Јагелонац је страдао још 1444. код Варне, а угарски краљ 1456. био је Ладислав V Посмрче из хабзбуршке династије).
Наћићете код Храбака и понешто о Дубровчанима и њиховом пословању у рудишту. Ја ћу само додати пар ситница које нема код Храбака, а има код Спремића пошто су његова истраживања скорија (друго издање Спремићеве књиге о деспоту ђурђу, које ја поседујем, је из 1999).
У Рудишту је пословао и неки златар Јакша Зечић, можда идентичан са неким Јакшом Миладиновићем, званим Зец, који је претходно радио у Сребреници (такође место које је Жигмунд даровао деспоту Стефану, али које није тражио назад 1427).
Дубровчанин Радеља Добрашиновић се 1456. жалио да је морао да да мито од 6 дуката да би добио назад ствари које су му у Рудишту узеле судије.
За крај, сачувано је тридесетак врста (и доста подврста!) новца деспота Ђурђа. На једној врсти пише "Рудишта" Две врсте новца деспот је ковао са Јаношем Хуњадијем, Михаило Динић је сматрао да су те врсте коване управо у Рудишту (Ђурађ је у Сребреници ковао заједнички новац са краљем Босне Томашем).
Poslednja izmena: