Zašto je porušen Žrnov?

То је мање важно од тога зашто си поставио такво питање, али може се експлоатисати у политичке сврхе и вероватно си се са тиме руководило за постављање питања на тај начин.
Greška, nisam ja postavio temu. Samo mi se čini da je pitanje umesno.
Zašto je porušen?

Zašto je porušen?

Није умесно јер се може одговорити било како,онако као што сам већ одговорио, Мештровић, други одговара Александар неко ће одговорити друкчије и нико неће знати зашто је срушен него ко га је срушио. Мислм да је срушен из више разлога; није више користио ничему а није наше наслеђе и није било утврђено од ког времена и које цивилизације је остатак Давао је ружан поглед јер није био познат, А највећи разлог зашто је порушен је баш тај који сам навео јер је Мештровић имао велики утицај код Александара и уметници увек нађу начина како да се истакну и зараде, А за одговор који се залепио тамо где му није место то је крив неко други а не ја, ипак се извињавам.

Није умесно јер се може одговорити било како,онако као што сам већ одговорио, Мештровић, други одговара Александар неко ће одговорити друкчије и нико неће знати зашто је срушен него ко га је срушио. Мислм да је срушен из више разлога; није више користио ничему а није наше наслеђе и није било утврђено од ког времена и које цивилизације је остатак Давао је ружан поглед јер није био познат, А највећи разлог зашто је порушен је баш тај који сам навео јер је Мештровић имао велики утицај код Александара и уметници увек нађу начина како да се истакну и зараде, А за одговор који се залепио тамо где му није место то је крив неко други а не ја, ипак се извињавам.
???
Чије је ако није наше.
Замисли да, у Паризу сруше Тријумфалну капију, јер ничему не користи.
А, и не припада француском културном наслеђу.
Но, проблем је, што си вероватно у праву. Вероватно је такво размишљање и порушило Жрнов.

Zašto je porušen?

4403723895_8ed163d4e0_o.jpg

???
Замисли да, у Паризу сруше Тријумфалну капију, јер ничему не користи.
.
Није баш одговарајуће поређење, Жрнов је, како рекох, већ неколико векова у назад био запуштен и у прилично рушевном стању.

Ако се већ поставља некакво питање "зашто", мени је занимљивије зашто је стари споменик Незнаном јунаку морао бити растурен и уклоњен, кад овоме новом није физички сметао.

Da li je bilo neophodno srušiti znameniti istorijski objekat ?
Čime se rukovodio kralj Aleksandar Karađorđević donoseći takvu odluku ?
Nema sumnje da je ostatak starog grada nadomak Beograda imao značaj neprocenjivog istorijskog blaga.
Žrnov.
Tvrđava - grad na Avali iz Rimskog doba.

Ne može se ničim opravdati taj vandalizam.
Nije li se "Mauzolej neznanom junaku" mogao izgraditi na nekom drugom mestu ?
Da li su masoni, skriveni iza teških grimiznih zavesa povlačili konce ?
Dali je kralj Aleksandar, par meseci kasnije, svojom krvlju platio cenu lakomislenosti ?

Da li je nama u krvi da satiremo materijalne dokaze sopstvenog identiteta ?

Zna se - zbog velelepnog spomenika Neznamom junaku.
Ono što malo ko zna - Meštrović je bio jedan od najbližih prijatelja kralja Aleksandra.
Bio je sjajan umetnik ali i biznismen i dobro je naplatio svoju umešnost. Njemu kao Hrvatu, Žrnov ništa nije značio, svidelo mu se to mesto a lakomisleni Aleksandar ( nimalo nalik svom trezvenom i legendarnom ocu, kralju Petru ) ga je poslušao.

А како Авала изгледа сада гледано из Београда и Београд са Авале. Нисам никад био тамо зато питам. И још једно питање Ко је саздао Кућицу у цвећу?

А како Авала изгледа сада гледано из Београда и Београд са Авале. Нисам никад био тамо зато питам. И још једно питање Ко је саздао Кућицу у цвећу?
Укуцај у Гугл, изићи ће ти сигурно многе фотографије како изгледа, боље да сам видиш преглед тога, па одабери шта ти се највише свиди.

Коју кућицу у цвећу?

:)

Ко је порушио Жрнов? Иван Мештровић или Александар Карађорђевић.
Питање је суштинско, зашто га мењати.
Мој одговор је, зато што се стидимо наше прошлости.
Па свакако је Мештровић, искористио је предности које је имао да убеди Александра чак и националност.

Није баш одговарајуће поређење, Жрнов је, како рекох, већ неколико векова у назад био запуштен и у прилично рушевном стању.

Ако се већ поставља некакво питање "зашто", мени је занимљивије зашто је стари споменик Незнаном јунаку морао бити растурен и уклоњен, кад овоме новом није физички сметао.
Да је у Паризу, свкако не би био запуштен и у рушевном стању. А ни порушен.

Kralj je bio mason. Skoro je konacno izasla fotografija gde se vidi kako drzi srebrni cekic na polaganju temeljca za novi spomenik. Ali nisu svi masoni usmereni jednom cilju, nego ima uticaja ko je iz koje drzave. A ima i drugih uticajnih grupa, nisu samo oni na sceni.
Кralj Aleksandar Karađorđević је otpočeo ceremoniju držeći srebrni čekić u ruci, а srebrni čekić spada među osnovne simbole alatke kod masona. Štaviše, u skladu sa simbolima slobodnih zidara, čekić je jedna od osnovnih alatki, pa čak i kada mason umre, odnosno, kako to kažu njegova "braća", kada "ode na večni istok", za njega se kaže i kako je "ostavio čekić". Tako je, na specifičan način, kralj posredno dao do znanja o svojoj masonskoj pripadnosti, kao i o simboličkoj slobodnozidarskoj crti koja je imala za zadatak da obeleži i sam budući spomenik. To nije bilo sve, jer fotografija beleži još jedan, veoma bitan detalj koji je prethodio događaju. To su menzura sa uljem, posuda sa vinom, kao i srebrni čekić i kamen temeljac, koji su ceremonijalno na bezmalo isti način bili deo protokola kada su polagani kameni temeljci za Kapitol u Vašingtonu, kao i Kip slobode u NJujorku, spomenici koji su već dobro poznati i tipični simboli svetske masonerije. Doduše, ovog puta se ne vidi da li je tu bila i posuda sa žitom, koja je redovno simbolički prisutna u ovakvim prilikama. Sve je to bio deo tzv. konsekracije, poslova koji prethode prvom ritualnom radu.

3174160288_395dd0546d_b.jpg

Tokom popodneva, na Vidovdan, 1934. godine, Viteški kralj Aleksandar I Karađorđević Oslobodilac stigao je na Avalu.U pratnji pet ađutanata, kralj je obišao spomenik, a potom...
3174160308_49ca9628a3_o.jpg

...svečano otvorio spomenički kompleks Neznanom Junaku na Avali.

Potpisana povelja smeštena je zatim u stakleni tubus zajedno sa srebrnim čekićem i položena u temelje spomenika.
3173357521_c097b26683_o.jpg

Back