Zašto inteligentne osobe imaju manji broj prijatelja?

Da li poznajete nekoga koga smatrate inteligentnom osobom, a da ta osoba ima manji krug prijatelja oko sebe?
Šta mislite, zašto je to tako?

Zato što se inteligentni manje ustručavaju da kažu kako jeste, to jest da se ne snebivaju jer neko može da protuimači i ovako i onako.

To onda onim manje inteligentnim izgleda kao uvreda i ne žele da se druže (raspravljaju zašto tako misle)

Zato što se inteligentni manje ustručavaju da kažu kako jeste, to jest da se ne snebivaju jer neko može da protuimači i ovako i onako.

To onda onim manje inteligentnim izgleda kao uvreda i ne žele da se druže (raspravljaju zašto tako misle)
ma nije tako, to o cemu ti pises je "direktnost" koja se cesto granici s nevaspitanjem... bukv nema veze s inteligencijom

Da li poznajete nekoga koga smatrate inteligentnom osobom, a da ta osoba ima manji krug prijatelja oko sebe?
Da.
Ne mogu da slušaju prazne priče.
Traže smislene razgovore.
Puno vremena provode tako što čitaju, istražuju,analiziraju... što su sve aktivnosti za koje je potrebno vreme u samoći.

Da li možda misliš na to da inteligentne osobe imaju veći broj prijatelja ili veći krug ljudi oko sebe tj da su ekstroverti?
Ono imati ljude oko sebe i biti socijalan nije isto što i biti prijatelj tj. blizak sa nekim
Obično su introvertni moguće u većini , ali nisu isključivo. Nisam primetila neku razliku između inteligentnih ili manje inteligentnih oko tog socijalnog aspekta.
Jednostavno , imaju za prijatelje ljude sa kojima mogu voditi razgovore .

Ima i ovog, nekada su razlike u senzibilitetu drastične a inteligentnija osobe nisu naviknute na small talk i slične forme komunikacije. Kratko, jasno i direktno, bez obzira kako to drugima zvučalo.

Ima i ovog, nekada su razlike u senzibilitetu drastične a inteligentnija osobe nisu naviknute na small talk i slične forme komunikacije. Kratko, jasno i direktno, bez obzira kako to drugima zvučalo.
Pretpostavljam da inteligentni ljudi takođe uživaju u small talk komunikaciji podjednako kao i drugi. Ne znam , nagađam :D

Moguće da je tu ima istine s obzirom da inteligentni ljudi mogu sebi lakše da nađu drugu zanimaciju, osim prijatelja koje je uostalom i teško imati prave.
Postoji i ona mogućnost da jednostavno imaju razvijenije filtere i kriterijume za odnose tipa šta je prijatelj, a šta drug tj. da su prilično probirljivi?

Episode 4 Movie GIF by Star Wars

Između ostalog. :mrgreen:

U mom slučaju, zato što sam introvert i nije mi baš lako da ostvarim neku dublju komunikaciju, a još teže da se nekom dopadnem. Drugi razlog su današnji međuljudski odnosi koji su dosta lošiji nego pre 20, 30, 50 i više godina.

Ima smisla. Ljudi ne vole da čuju ono što ne žele da čuju, bila istina ili ne. S druge strane, ne treba biti ni drzak, stalno se prepirati i nikad ne podržati osobu. Treba naći balans. Postoji granica između sasipanja istine u lice i bezobrazluka i konstantnog oponiranja. Družio sam se sa ljudima sa obe strane te granice.

inteligentnija osobe nisu naviknute na small talk i slične forme komunikacije. Kratko, jasno i direktno, bez obzira kako to drugima zvučalo.
Mislim da ovo nema toliko veze sa inteligencijom koliko sa time koliko osoba ima razvijene socijalne veštine i komunikativnost.

Back