Zašto ima toliko samaca u svetu?

Meliot

Elita
Poruka
24.621
Šta mislite zašto sve ima više samacu u svetu i kod nas? Kad se pogleda koji su stanovi najskuplji po kvadraturi dođe se do zaključka da su to garsonjere ili jednosobni stanovi. Zašto se ljudi sve više otuđuju i usamljuju? Govorim ovde o ljudima koji nikada nisu zasnovali porodicu ili su se razveli od svog parnera. Ne govorim o ljudima koji su sticajem okolnosti ostali sami u životu, odnosno onima kojima je preminuo parner. Zašto je nastala epidemija samaca u svetu?

Pre svega, materijalna sigurnost. U današnje vreme svako za sebe zarađuje, nema više porodičnih zadruga da se oslanjaju jedno na drugo. To daje mogućnost osobi da može sebi da obezbedi stan.
Drugo, internet, TV.. ulazi u svaki dom. Ljudi više nemaju osećaj da su sami i kada su fizički sami kod kuće, tj u stanu.
Treće, sve više parova su uvezi, a svako živi u svom stanu. To je omogućeno onim prvim, ali je to vrsta komocije. Viđaju se kada hoće, prespavaju nekada jedno kod drugog, idu zajendo na vikend putovanja, godišnje odmore..

Ali još uvek ima dosta ljudi koji žive u brakovima jer im je tako lepše u dvoje i da imaju porodicu. Danas je to stvar izbora, nije moranje.

Pre svega, materijalna sigurnost. U današnje vreme svako za sebe zarađuje, nema više porodičnih zadruga da se oslanjaju jedno na drugo. To daje mogućnost osobi da može sebi da obezbedi stan.
Drugo, internet, TV.. ulazi u svaki dom. Ljudi više nemaju osećaj da su sami i kada su fizički sami kod kuće, tj u stanu.
Treće, sve više parova su uvezi, a svako živi u svom stanu. To je omogućeno onim prvim, ali je to vrsta komocije. Viđaju se kada hoće, prespavaju nekada jedno kod drugog, idu zajendo na vikend putovanja, godišnje odmore..

Ali još uvek ima dosta ljudi koji žive u brakovima jer im je tako lepše u dvoje i da imaju porodicu. Danas je to stvar izbora, nije moranje.
I život bez obaveza, nemaš decu pa nemaš nikavu odgovornost u životu. Drugo kad si u vezi uvek možeš da raskineš, a kad si u braku i imaš decu malo je nezgodno razvesti se zbog dece.

I život bez obaveza, nemaš decu pa nemaš nikavu odgovornost u životu. Drugo kad si u vezi uvek možeš da raskineš, a kad si u braku i imaš decu malo je nezgodno razvesti se zbog dece.
Ukoliko imaš materijalna sredstva nije ni to.
Ljudi nađu dva stana u blizini.
Provereno funkcioniše, znam na sopstvenom primeru. A i čula sam za još par primera. Deca imaju oba ključa i lako se naviknu na to.

Preko interneta nam je nametnut neki životni stil kome svi streme, putovanja, provod, izlasci, a kad je čovek u braku i ima porodicu to je malo teško izvodljivo zbog dece. Onda se odlaže zasnivanje porodice, hajde još malo, hajde još malo i prođe vreme a da ovek ne oseti. Internet zaista pruža mogućnost da ti nikada ne bude doadno i da se povežeš sa mnogim ljudima koje ovako bez njega ne bi znao da postoje.

Preko interneta nam je nametnut neki životni stil kome svi streme, putovanja, provod, izlasci, a kad je čovek u braku i ima porodicu to je malo teško izvodljivo zbog dece.
Opet pitanje materijalnih sredstava. Zašto bi bio problem živeti u punom kapacitetu sa decom? Nema veze. Na kraju, ja sam jedno vreme plaćala bebisiterku koju su mnogo voleli. Sposobni ljudi nađu način, nesposobni traže izgovore.

Deca gledaju svoje vršnjake. A od roditelja očekuju ozbiljnost, stabilnost, da imaju na koga da se oslone i da im roditelji ne drame i ne svađaju se. Ukoliko oba roditelja rade sve što je do njih da budu deci oslonac, nije problem ako više ne žive zajedno.
Ali to je kad su odrasla, kada su manja željni su zajedničkih trenutaka. Posle kad završe srednju školu to je druga priča.

Pa kakav je to brak onda? To je veza sa decom, ja bih to tako nazvao.
pa pisala sam nakon razvoda, to. A neki i imaju papir. Kako ko voli. Ali sve je moguće kada se ima volje. Ne prija mi kada ljudi kukaju i nalaze neke nelagodnosti, to samo znači da su nesposobni da se uhvate u koštac sa životom.

Ma nee... Kada su mlađi oni naviknu da imaju jendo sa tatom drugo sa mamom... imaju po dva mora, dve planine itd.. dve rodbine i ostalo. Deca se zaista na sve naviknu. To je izgovor.
Kakvo li je to onda detinjstvo? Meni su najlepši trenuci u životu momenti provedeni sa porodicom, sve ostalo mi nije nešto posebno. A zezao sam se maksimalno pogotovu ovde na studijama u Nišu, išao na arhitekturijade, izlazio, i sve to prođe, i shvatiš da su to najobičnije gluposti.

Мислим да то више има једино везе са тим да ће људи, или већина, изабрати линију мањег отпора и неизласка из зоне комфора. Заједнички живот изискује далеко више напора, да би био квалитетан, него кад свако живи сам. Наравно, људска психа је тако баждарена да ће одбацити квалитет ако са друге стране има мање вредне, али лакше оствариве ствари.

Vezano za temu. Pisala sam to već jendom. U mojoj branši kojom se bavim, ljudi nalaze posao u različitim mestima. Moja koelginica je u braku bez dece (mnogi nemaju dece, to je izbor da bi imali vremena za nauku) sa tipom koji radi i ima posao profesora na univerzitetu u drugoj evropskoj zemlji. Ona ovde, on tamo . Pitala sam je kako to funkcioniše... oni su svako jutro i pred spavanje na vajberu, jendo drugom su najblići prijatelji, svaki godinji i praznike provode zajendo, ona ide tamo da radi po par meseci godišnje, ima plaćeno. Dakle, oni žive sami već oko 15 godina na taj način a u braku su. I niko se tome ne čudi. Znam više takvih parova. Brak za njih ne znači živim zajedno, već vezanost jedno za drugo. Imaju sigurno i neke planove za jednog dana.. ali sve je moguće kada dvoje nađu modalitet da budu srećni.

Ne idealizujem nego zna šta je porodica, Majka, otac, deca i eventualno baba i deda ako ljudi žive u kući. Znači život u jednom stanu, u jednoj kući, u jednom prostoru pod jednim krovom. Sve ostalo su najobičnije gluposti i pomodarstva po meni.
imaš previše unapred određenih šema u glavi. A ko se kruto drži šema tako mu i bude... ulazi u poteškoće.

imaš previše unapred određenih šema u glavi. A ko se kruto drži šema tako mu i bude... ulazi u poteškoće.
Ma daj koje poteškoće. Koja je poenta da je neko udaljen od mene 10 000 km i ja sam sa njim u vezi ili braku na daljinu? Prekineš kontakt i živiš svoj život.
Ako je nekom bilo draže da ode u Pariz na postdiplomske studije a ovde imao sve što mu treba pored mene, prekineš kontakt i ne zaluđuješ se više glupostima. Ja kao da sam pao sa Marsa kad vidim kako ljudi žive i razmišljaju.

Ma daj koje poteškoće. Koja poenta da je neko udaljen od mene 10 000 km i ja sam sa njim u vezi ili braku na daljiunu? Prekineš kontakt i živiš svoj život.
Ti, ali ne i oni ! Shvataš? Ti imaš jedne potrebe. I sad ti si merilo svih stvari? Shvati ljude i život fleksibilnije, biće ti bolje. Ako je tebi nezamislivo, gle, ima ljudi koji su takvim načinom života zadovoljni. Brak ne mora da znači samo uhvatili se jedno drugog pa od jutra do mraka pod istim krovom. No, dobro, shvati kako voliš. No, forum služi za to da možda malko i proširip vidike? Ako ne za sebe, a ono barem za druge?

Ti, ali ne i oni ! Shvataš? Ti imaš jedne potrebe. I sad ti si merilo svih stvari? Shvati ljude i život fleksibilnije, biće ti bolje. Ako je tebi nezamislivo, gle, ima ljudi koji su takvim načinom života zadovoljni. Brak ne mora da znači samo uhvatili se jedno drugog pa od jutra do mraka pod istim krovom. No, dobro, shvati kako voliš. No, forum služi za to da možda malko i proširip vidike? Ako ne za sebe, a ono barem za druge?
Nagledao sam se ja svega i svačega u životu veruj mi, nemoj da brineš za moje vidike. i to čega sam se nagledao bežim od toga kao đavo od krsta.

Mislim da je sebičnost u pitanju. Ako nemam potrebu i želju da sa partnerom budem stalno, u istom krevetu, za istim stolom da jedemo i iste "bitke" da bijemo ne vidim onda poentu braka? Kad na kraju dana nakon svih izazova, teškoća na poslu konačno dođem kući hoću da mu se požalim, da me utješi, da se osjetim sigurnom, da mi ulije snagu da sutra krenem u novi dan i nove izazove. Ne bih mogla to na daljinu, nekako za mene nema smisla.

Мислим да то више има једино везе са тим да ће људи, или већина, изабрати линију мањег отпора и неизласка из зоне комфора. Заједнички живот изискује далеко више напора, да би био квалитетан,
pa ako iziskuje toliko napora šta će onda?
On ima smisla kao se ljudi vole. Ko voli da provodi vreme jedno s drugim želeće da živi zajedno. Kada god sam bila u ozbiljnijoj vezi preseljavali su se kod mene. To je dakle logičan sled ako voliš da budeš sa nekim. Onda ti ništa nije teško. Ako ne voliš, što bi živeo sa tom osobom? Ne priznajem da postoje zone konfora. To su samo izgohvori ljudi koji ne vole partnera.
него кад свако живи сам. Наравно, људска психа је тако баждарена да ће одбацити квалитет ако са друге стране има мање вредне, али лакше оствариве ствари.
Pa ako je nekome teško, što je to za nejga kvalitet? Nisu svi kukavice da se plaše muke i poteškoća već ne vide smisao tome ili nisu našli osobu za to.

Back