Zašto bi jeo okru?

Mislim da je to deo generalne mediteranske kuhinje. Ali mi generalno nemamo obicaj da je spremamo a i nema bas da se kupi svuda. Recimo da kazem da je odlicna letnja hrana. Za vitamin C znamo iako ukus nije ni na kakav nacin citrican. Interesantno mi je to sa vitaminom K (kojim).
Ja sam je inace spremao kad naidjem, vise volim ove manje nego velike.

search results

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Njegove glavne funkcije su pomaganje u sintezi proteina za koagulaciju krvi i podržavanje zdravlja kostiju aktiviranjem proteina koji vezuju kalcijum. Dobri izvori vitamina K su lisnato povrće poput spanaća i kelja (K1), a vitamin K2 se nalazi u nekim životinjskim i fermentisanim namirnicama.
Сигурна сам да постоји пандан поврћа са нашег поднебља, зашто би смо кували медитерански, ми не живимо на медитерану?

Дубоко сам убеђена да су наша тела генетски прилагођена намирницама, поврћу, воћу које успева у овом поднебљу а сасвим је разноврсно.

Зато не подржавам то наметање некаквих чиа, кумквата....као обавезног дела исхране.

Ни једна морска риба, за мене, не може да парира пастрмки нашој.
О шарану да не причам..

Сигурна сам да постоји пандан поврћа са нашег поднебља, зашто би смо кували медитерански, ми не живимо на медитерану?

Дубоко сам убеђена да су наша тела генетски прилагођена намирницама, поврћу, воћу које успева у овом поднебљу а сасвим је разноврсно.

Зато не подржавам то наметање некаквих чиа, кумквата....као обавезног дела исхране.

О шарану да не причам..

po mnogo čemu, po mom iskustvu, mi nekako vise pripadamo mediteranu nego evropi.

ja sam bamije prvi put u zivotu jeo u Sarajevu prilično davno, niz godina kasnije jedan kolega Grk nas je zvao na ručak, i on je spremio bamije i u oba puta jela su bila izuzetno ukusna.

Kasnije na Malti sam kupio one vece, ali su mi se raspale tokom kuvanja tako da nisu bas bile vizuelno primamljive, ali ukusnost je bila ok. Ruku na srce nisam pratio nikakav lokalni recept.

Rado bi ih jeo, kad naša hrana počne da se vrti u krug (i sve postane malo dosadno)

po mnogo čemu, po mom iskustvu, mi nekako vise pripadamo mediteranu nego evropi.

ja sam bamije prvi put u zivotu jeo u Sarajevu prilično davno, niz godina kasnije jedan kolega Grk nas je zvao na ručak, i on je spremio bamije i u oba puta jela su bila izuzetno ukusna.

Kasnije na Malti sam kupio one vece, ali su mi se raspale tokom kuvanja tako da nisu bas bile vizuelno primamljive, ali ukusnost je bila ok. Ruku na srce nisam pratio nikakav lokalni recept.

Rado bi ih jeo, kad naša hrana počne da se vrti u krug (i sve postane malo dosadno)
Све ја то разумем, но заменити боранију бамијом и није нека промена.
Ето, не браним, једите ако вам воља :D

Све ја то разумем, но заменити боранију бамијом и није нека промена.
Ето, не браним, једите ако вам воља :D

volim ja i boraniju leti (zelenu, zutu i ljubicasto sarenu), pasulj (razni), sočivo... i leblebije ;)

О шарану да не причам..
pastrmku obozavam i našu (nedavno u Peruccu sam jeo jednu od najbolje spremljenih u zivotu), a bogami i kanadsku ...

ja sam gurmanski avanturista ;)
a i 17 godina zivota na mediteranu čini svoje. ;)
Волим ја све да пробам, а богами и да зготовим 😁
Но, смета ми што нас бомбардују разним препорукама намирница ,,здравијим" од наших.

Погледај ресторане по Београду, можда 5% је национална кухиња, зато је на сваком ћошку нека талијанска, азијска...

pastrmku obozavam i našu (nedavno u Peruccu sam jeo jednu od najbolje spremljenih u zivotu), a bogami i kanadsku ...
Ако икад залуташ до Студенице, продужи у Радочело на пастрмку. Кад седнеш за сто она још плива 🥰
@Pinocchio верификуј

Волим ја све да пробам, а богами и да зготовим 😁
Но, смета ми што нас бомбардују разним препорукама намирница ,,здравијим" од наших.

Погледај ресторане по Београду, можда 5% је национална кухиња, зато је на сваком ћошку нека талијанска, азијска...

sad mi verujes da je kod nas hrana dosadna ;)

ruku na srce nemam nista protiv drugih kuhinja, recimo s vremena na vreme pho bo kod vijetnamca - vadi iz mrtvih (kao i nasa domaca pileca bistra supa) pa malo oscilacija oko teme, malo ovo malo ono

Ако икад залуташ до Студенице, продужи у Радочело на пастрмку. Кад седнеш за сто она још плива 🥰
@Pinocchio верификуј
Verifikovano 👍

Potvrdićemo još jednom, na proleće, po povratku sa Stolova. 👍🤩

Ноуп, никако није досадна, само се не спрема довољно наших јела.
Крени од југа до севера земље, направићеш мени да једеш бар 2 месеца различита јела.

moze spisak ?

da vidim sta nisam jeo odavno (poslednjih nedelju dana se davim u alvi)

moze spisak ?

da vidim sta nisam jeo odavno (poslednjih nedelju dana se davim u alvi)
Паприкаш, ђивач, сатараш, пуњене тиквице, сармице од зеља, мусака са реном и пиринчем, запечена боранија, сладак купус са телетином, јунећи репови у сафту, капама, подварак, чорба бела пилећа, батаци динстани у црном луку са кромпир пиреом, пихтије 🥰, пасуљ чорбаст, пасуљ пребранац, паприке пржене на кајмаку, дунавска бела риба из рерне и кромпир салата, јамачно...
Ћуфте у парадјз сосу, ролат од меса са јајима, грашак густи са месом ил без меса, пилав, супа бистра, ћурећа чорба, фаширане шницле са спанаћ пиреом, пита са блитвом и сиром.
То овако на брзину...

da vidimo
Паприкаш,
(krompir paprikas sa svinjom) moglo bi - nisam davno
nisam preterani ljubimac, ali u nedostatku boljeg jeo bi
сатараш,
nedavno jeo
пуњене тиквице,
cesto sprema
сармице од зеља,
uuuuuu moze, ili u listu vinove loze
мусака са реном и пиринчем,
nisam takvu jeo, bojim se da bi mi bilo ljuto
запечена боранија,
moze boranija i tako i razno drugacije
сладак купус са телетином,
jeo nedavno
јунећи репови у сафту,
od spanije ne jedem nista od repova
ali bih menjao za govedji jezik
ne mogu tacno da se setim, ali mislim da mi je jedan drugar to kuvao - pogledacu recept
подварак,
cim zagudi zima pa sa slaninom
чорба бела пилећа,
nedavno pravio - dize iz mrtvih
батаци динстани у црном луку са кромпир пиреом,
e bas tako nisam jeo, morace da se proba, jel luk na pocetku ili tek na kraju ?
izrazit ljubimac pihtija i shvargli, ali ne pravim, ruku na srce ima sasvim solidne na kalenicu
, пасуљ чорбаст,
jede dok ne zamre (moj drugar sa Malte je to nazvao jednom kad sam pravio - killer beans - pojeo je 4 tanjira i posle se onesvestio (osvestio se tek sutra popodne), a lepo sam ga upozorio da ce da se overdozira - 2 tanjira max - ali on kaze da je fit. Pasulj medjutim kaze ima da jedes dok ne ispustis dusu plemenitu. (suva rebra + suva slanina - kraj sveta.) On kaze da tako nesto jeo jednom u Brazilu!)
пасуљ пребранац,
uz podvarak (kad dodje vreme)
паприке пржене на кајмаку,
crvene? cele, seckane? itd. Da se proba
дунавска бела риба из рерне и кромпир салата, јамачно...
keciga, smudj, saran, som (pohovan u kukuruzu) mljac
Ћуфте у парадјз сосу,
nisam davno, umesto toga pravim razna testa i soseve mesne ili sa bez mesa
ролат од меса са јајима,
ovo je pravila moja majka, nisam jeo 30 godina odokativno, moze
грашак густи са месом ил без меса,
grasak najcesce samo kuvan (na specijalni nacin) kao prilog i naravno u ruskoj
da imam rernu jos bi i pravio (od krilaca najvolem)
супа бистра,
ono gore sa piletinom? ili ili ili
od govedje koske!!! wow

ћурећа чорба,
curku najvolem da jedem, ali jos nisam nasao mesara da mi isece batak/karabatak - u ekspres loncu - oduzimajuce
фаширане шницле са спанаћ пиреом,
flasirane :) moze, spanac pire? (jel sa mlekom)
пита са блитвом и сиром.
to moze da bude interesatno
a jos interesantnije je umesto blitve list od cvekle

neke tamo davne godine kupujemo svezu cveklu u samoposluzi u Kanadi, stojimo u redu, iza nas jedan cika, kaze: izvinte da vas pitam vidim da ste kupili beet root sta radite sa krtolom? Mi kazemo pa oljusti se, isece, skuva, i onda se baci malo da odstoji u sirce. A on kaze zanimljivo - a sto ste bacili lisce ? Mi - pa ne spremamo ga. Kaze cika: steta. Znate ja dosta vremena provodim na Floridi, i cesto jedem beet-root ali mi spremamo lisce sa barenim krompirom a krtolu bacamo... i tu krene zaintrigiranost - ponesemo lisce sa sobom i spremimo ga kao kako bi spremali blitvu - savrsena zamena/alternativa - jedino sto je blitva malo gorkasta, a list od cvekle je slatkast - savrseno ide uz razne ribe (kao i blitva/krompir satata)

u tom slicnom smislu i supa od zelenila sa karfiola

То овако на брзину...
Hvala na listingu. Jos jos, poceo sam da balavim ;)

(danas sam kupio oyster sos, sad razmisljam sta cu s njim)

Poslednja izmena:
Supe, corbe i potaži....

sad se nesto mislim - dvobojni potaz - pola brokoli pola bundeva - pa sipas oba ... odjednom em dekorativno em zdravo em ukusno em eminem

teleca corbica (standardno dobra kod Cuburca) - donesem teglu i samoubistvo iz zasede bez predumisljaja

riblja corba (malcice ljuta)
Потаж од цвекле је мој фаворит, буквално не могу престати кад спремим. Пробај ако волиш цвеклу.

nisam takvu jeo, bojim se da bi mi bilo ljuto
Иде лист од рена, не корен. Али сад ми даде идеју за лист од цвекле.
Може и блитва спанаћ. Једнака мера млевеног меса, лишћа и куваног пиринча, прелије се јајима и млеком, запече. Феноменално је.

bas tako nisam jeo, morace da se proba, jel luk na pocetku ili tek na kraju ?
Прво месо, па се натрпа гомила црног лука, на жилијен :D и долива по мало воде, не мешај!
Кад се месо скоро распада, дода се алеве паприке, може кашичица брашна да се прсне да згусне још мало.
Зачини се подразумевају, по сопственом нахођењу. Може уз пире или њоке или резанце

Прво месо, па се натрпа гомила црног лука, на жилијен :D и долива по мало воде, не мешај!
Кад се месо скоро распада, дода се алеве паприке, може кашичица брашна да се прсне да згусне још мало.
Зачини се подразумевају, по сопственом нахођењу. Може уз пире или њоке или резанце
Rodzer - probam cim pre

narucio sam multikuker - bice krckanja :)

Back