Zasto ateisti idu djonom?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vehrmacht:
Bog ocekuje samo da obican covek veruje u njega, iskreno i duboko i da se pridrzava poruka koje je poslao po Isusu Hristu."
Ono što si rekao je rečeno lepim i blagim tonom, i to je fino čuti. Ja sam ateista. Zdrava logika mi zabranjuje da verujem da je Bog (definisan kao svemoćno, svemoguće i sveznajuće biće, onaj koji zna prošlost i budućnost, koji stvara Univerzum uz jedan "puc" prstima) mora da šalje poruku ništavnim naseljenicima jedne zabačene planetice preko nekog stolara. To je smešno i banalno. Mnogo, mnogo mnogo puta je veća šansa da stolar laže. Istorija je pokazala da ne možemo sa sigurnošću verovati ni događajima koji su se desili pre pedeset godina, a kamoli pre dve hiljade, kad je nauka i civilizacija bila na mnogo rudimentarnijem nivou, kada nije bilo interneta a informacije su se prenosile metodom "pokvarenih telefona."

Danas nema toliko proroka, i što više raste znanje i informisanost, biće ih sve manje. U dalekoj prošlosti bilo ih je na svakom ćošku. Prorokovanje je bilo popularan i verovatno zahvalan sport, ali nisu svi dospeli na vrh "top ten list" kao Isus, Muhamed, Zoroaster...

NatasaNatasa:
10 prstiju je metafora za rad i sposobnost čoveka .... a, ako ostanem bez njih ne vidim svrhu verovanja u Boga koji je onda dozvolio da se to meni desi..... onda opet moraš verovati u sebe, razvijati neke druge svoje sposobnosti da bi preživeo.
Znaci po tebi bi ja trebala da se ljutim na Boga sto sam ostala bez majke, a Indonezani da se takodje ljute na Boga sto su tako postradali, Jevreji treba da pucaju od ljutnje, kao i svi oni koje je u zivotu zadesila neka bolest, nepogoda, siromastvo...
U, pa to ceo svet se sastoji od sve nekih mnogo ljutih ljudi.
Moja inteligencija, od Boga mi data, mi govori da stvari nisu bas tako proste.

Uh, evo da vam kažem, zaista, zaista, da je tako bilo. U ono vreme se na gradskim trgovima okupljao razan svet. I zaista, zaista je bilo mnogo stihoklepaca i predstavnika jedinih i pravih sila. Mnoge su zaista, zaista, straže odvodile u tamnicu jer ludare tada nisu postojale - ili zatvor, ili prinudni rad ili gladijatorske borbe. I kažem vam, zaista, zaista da je sve to glupo. Pukla priča o jednom koji je zaista, zaista pravio od vode vino! To je kažnjivo jer se zaista, zaista, za "zozovaču" dobija 2 godine!

Kak'a ljubav? Prema kome-čemu? Dativ ;)
Eno još verskih klanja po novinama pišu. Svi oni vole svoje pravedne i jedine, zato se ubiše. E sad, ovdeka se radi o navodno dobroj "pojavi"???
Da ste Nikoli Koperniku dali malo šanse, vi što verujete u "pravednog", ko zna šta bi otkrio a ono spaliste čoveka!????
A ispade da je bio u pravu???
Mrtvi ladni ste kočili napredak a sad bez trunke obraza koristite ovo naučno dostignuće od računrske tehnike???

Imam blagi utisak da je na ovom forumu najmanje tri puta copy-pasteovana čitava biblija (svaki post po neki isečak)
Nikada se predstavnici pravednoga ne zadržaše dugo...
Po desetak postova i - cvrc...
Odoše po nekim putovima čudnim - pravednim valjda

A pokušavate da nam nametnete nekakvu ljubav prema nekakvoj dobroj sili????
Toliko dobroj da su pre, ne puno vremena, sakatili decu da ga umilostive?
Kažite Vi meni da je to laž!?

Elem, radi se o horu bečkih dečaka (ondašnjem)
Usled razvoja polnih žlezda dolazilo je do mutiranja glasa kod njih.
To više nije bila ta oktava koja je trebala bolesniku za orguljama da umilostivi blaženog.
Zato su oni tu decu štrojili i time zauvek upropastili (a ne znam da li je postojao i jedan preko 30 godina starosti, dakle ubijali).

HOR BEČKIH DEČAKA
Pesma za predobrog:
(i ovog i onog)

(orgulje kreću)

Oće ovaj čika,
da umilostivi Silu Višu.
a mi nemamo pišu,
mi nemamo pišu!

Ovi južnije,
nad glavama nam njišu,
oni imaju pišu,
a mi nemamo pišu!

Ovi sa istoka oće bombom,
ceo svet da zbrišu,
sad nemamo ni telo,
a nemamo ni pišu!

Aj malo o narušavanju ljudskih prava tj o toj ljubavi prema ...
Da sam ovo napisao u prošlom životu, kada ste harali svetom, sigurno bi ste me spalili na lomači...
Ebg, ko zna zna...

Sizif:
Poreklo izraza "težina duše" očigledno dolazi od nekog ko sa naukom nema blage veze. Nije dokazano postojanje ni duše (o ovome smo već dovoljno naglabali" pa nećemo više) a kamoli njene težine. To je kao rasprava o težini superinteligentnog preliva ljubičaste boje (ko razume shvatiće, sigurno čitaš D. Adamsa.)
sto se duse tice i njene navodne tezine od 21g...pod pretpostavkom da dusa postoji,zar ona nije nesto nematerijalno,odnosno nesto sto ne moze da ima tezinu?otkud se onda pojavi taj 21gram? :roll: iako nije dokazano sta se to tacno desi u trenutku smrti kada (i ako) telo postane lakse za 21 gram,to je verovatno neki fizioloski proces koji jos nije precizno utvdjen zasto,kako i gde se desava.
a ta prica o tezini duse je nista drugo nego apsurdna. :roll:

Banshee:
sto se duse tice i njene navodne tezine od 21g...pod pretpostavkom da dusa postoji,zar ona nije nesto nematerijalno,odnosno nesto sto ne moze da ima tezinu?otkud se onda pojavi taj 21gram? :roll: iako nije dokazano sta se to tacno desi u trenutku smrti kada (i ako) telo postane lakse za 21 gram,to je verovatno neki fizioloski proces koji jos nije precizno utvdjen zasto,kako i gde se desava.
a ta prica o tezini duse je nista drugo nego apsurdna. :roll:
Upravo i jeste problem u tome, što se postojanje iste ne može dokazati nikako. Zato je nesrećni autor tog jadnog eksperimenta MacDougal verovao da ako dokaže materijalno postojanje - da je zapravo dokazao ikakvo postojanje, što bi svakako bio neopisiv uspeh. E sad, što je i sam autor nakon mnogo godina neuspeha i sam odustao od te gluposti - ne zaustavlja narod da veruje u taj nonsens nakon jednog holivudskog blokbastera. Zaista smešno. Hajde onda da verujemo u Robokape, Terminatore i poštene advokate, i to smo videli po filmovima. ;)

And it was called yellow

zainteresovana:
Kad sam već kod Tesle, on je baš bio okupiran istraživanjima raznih vrsta energije.
Ceo naučni svet je danas okrenut istraživanjima na polju energije, jer je materijalno odavno manje-više istraženo i naučno objašnjeno. Šta te buni kod bioenergije, Sizife? Ne sumnjam da znaš za naučna dostignuća na polju psihičke energije. Ovo nije sarkastično. :) Ne bavim se fizikom profesionalno, kao ni filozofijom, uostalom, što ne znači da ne mogu da razmišljam u tom smeru.
Sve što sam svojoj deci ja protumačila, a imam dvoje dece :D, nikada nije bilo intonirano u stilu 'đona', tako da ne razumem tvoju priču sa Deda-Mrazom.

Pa ne znam stvarno, kazes da se ne bavis profesionalno fizikom, a hoces ozbiljno da diskutujes o energiji !? I otkad je to materijalno manje-vise istrazeno, sta ... imamo atome, protone, neutrone i elektrone i to je to, jel tako (lista subatomskih cestica )? Fizika se po definiciji i bavi proucavanjem materijalnog sveta i zakonitosti koje vladaju u njemu, po ovom sudu bi trebalo da stavimo katanac na ovu naucnu granu.

Ne moze se sa srednjoskolskom fizikom raspravaljati u "naucnom" kapacitetu o ovim temama. Pa i energija je materija! Tj. nema energije bez materije, npr. elektricna energija, elektromagnetno polje, kako nastaju? Odvajanjem elektrona iz maticnog atoma i kretanjem kroz provodnik sto jelte izaziva zagrevanje provodnika u rerni kad ocem burek jedem ... a tako generalno nastaju i drugi oblici energije, kretanjem nekih cestica ...da se ne pravim sad previse pametan ... i uostalom, ovo je totalno zastranjivanje od jedne ozbiljne i interesantne teme, koja je cisto filozofska i ne bi trebalo da se bavi ovakvim banalnostima, psihicka energija i 21gr, trt ...

Zamolite starije da vam ispričaju o filmu koji izazvao svojevremeno opasne polemike na ovu temu...

Film se zove "Krici iz savane", dokumentarac.

A posle da diskutujemo...
Iako poriču da smo nastali od majmuna (dogma se ne proverava a o teorijama svaki majmun raspravlja), u ovom filmu će te sami prepoznati jedan užasan element kod ljudi. Životinje iste vrste se ubijaju zbog ženke ili teritorije bogate potrebnim resursima (hrana). Kod ljudi je isto ali... Vernici ubijaju zbog religije! To nas zaista razlikuje od životinja.

Mnogi ovde mešaju i ne razumeju pojmove religija i vera.Bez velikih pretenzija,
mislim da bi bi trebalo da razlikujemo ova dva pojma,i da nikad
između njih ne stavimo znak jednačine.

Prema najstarijem,opšte prihvaćenom shvatanju,RELIGIJA je
uzajamni odnos Boga i čoveka,što znači prihvatanje da Gospod Bog,
ima neposredan odnos prema duhu čovečijem.Učešće čoveka u religiji izražava se u
usvajanju religiozne istine i u njenom odražavanju na čovečija znanja,
osećanja,delatnosti.Bog nam je dao slobodu izbora,da izaberemo ono što hoćemo i
želimo.ATEIZAM u bukvalnom prevodu,znaši negiranje postojanja Boga,tj. religije.
Ali ateizam ne negira verovanje,jer verovati se,odnosno,pokloniti poverenje nekom,
može u bilo šta.
Veru,kako je objasnio Sv,apostol Pavle,sa grčkog "pistis",bolje je
prevesti kao poverenje.Isto značenje možemo tražiti u latinskom fides,
što bi se moglo prevesti kao,pouzdati se u nekom,dati mu poverenje.
Prema tome,u samom korenu reči vera,nalazi se poverenje,prepuštanje sebe
tuđoj volji,nekoj osobi."samo se osobama poveravamo.Poveravamo se Proviđenju
koje zamišljamo kao nešto lično i svesno,a ne Sudbi koja je bezlična.I
verujemo u onoga koji nam govori istinu i daje nadu".Vera nije stvar razuma,nego volje,
jer razum nas može uveravati da je konačnost,smrt,kraj našeg postojanja,ali
volja će nam uvek tvrditi suprotno,usled naše želje,potrebe za beskonačnošću,
odnosno,večnošću.Razum i volja su uvek neprijateli.
KAO ŠTO SE RACIONALNE stvari,događaji mogu LOGIKOM OBJASNITI.
Pored onih koji naučno,racionalno pokušavaju da dokažu ne postojanje Boga,
uvek su me više nervirali oni koji naučno pokušavaju da dokažu Njegovo postojanje.

Ma nemo' da te zgazim! :lol:
idemo kako ti kazes,djonom,jer nam vernici nabijaju na nos da su SAMO i UVEK oni u pravu, i da smo,na neki nacin, budale jer i mi ne verujemo. Ja ne mogu biti jaci ateista, i zaista me NE zanima ko u sta veruje i da li veruje,ali kad mi govori kako sam ja CUDNA sto sam ateistam, dobice po njusci (barem od mene....drugi se mozda suzdrzavaju?)

snaja88:
Ma nemo' da te zgazim! :lol:
idemo kako ti kazes,djonom,jer nam vernici nabijaju na nos da su SAMO i UVEK oni u pravu, i da smo,na neki nacin, budale jer i mi ne verujemo. Ja ne mogu biti jaci ateista, i zaista me NE zanima ko u sta veruje i da li veruje,ali kad mi govori kako sam ja CUDNA sto sam ateistam, dobice po njusci (barem od mene....drugi se mozda suzdrzavaju?)

Ti,dušo,ili nisi htela ili ne možeš da razumeš izrečeno,ako se ovo odnosi na mene.
Onaj ko ti kaže da si budala zato što ne veruješ,veća je od tebe,u svakom slučaju,
ovde se radi o izboru,tj.svesnom opredelenju.Onaj ko je,i ko danas bilo čemu i bilo kome želi da"privede"nekog,čino(i) neprorostiv zloči,a priznajem u ime religije,činili(čine),se neviđeni zločiniOni koji su to radili su zlikovci,a oni koji ne razumeju zašto je to tako su zlo,za istoriju čovečanstva.

zt:
Mnogi ovde mešaju i ne razumeju pojmove religija i vera.Bez velikih pretenzija,
mislim da bi bi trebalo da razlikujemo ova dva pojma,i da nikad
između njih ne stavimo znak jednačine.

Vera nije stvar razuma,nego volje,
KAO ŠTO SE RACIONALNE stvari,događaji mogu LOGIKOM OBJASNITI.
Pored onih koji naučno,racionalno pokušavaju da dokažu ne postojanje Boga,
uvek su me više nervirali oni koji naučno pokušavaju da dokažu Njegovo postojanje.

... svaka cast ... apsolutno se slazem sasvim sto si rekao

zt:
...razum nas može uveravati da je konačnost,smrt,kraj našeg postojanja,ali
volja će nam uvek tvrditi suprotno,usled naše želje,potrebe za beskonačnošću
Nekako mi je strana potreba za beskonačnošću o kojoj govoriš? Život koji nema svoj kraj je najveća kazna za čoveka kakav jeste, i veoma malo razmišljanja je potrebno da bi shvatio da je ovo što ti govorim sušta istina.

Sizif:
Nekako mi je strana potreba za beskonačnošću o kojoj govoriš? Život koji nema svoj kraj je najveća kazna za čoveka kakav jeste, i veoma malo razmišljanja je potrebno da bi shvatio da je ovo što ti govorim sušta istina.

Pa razumno gledano, jesi ti u pravu, ali nagonski gledano (a ne mozemo kontrolisati do kraja nase npr. emocije i strahove razumom) ... niko se ne raduje svojoj smrti ... ajde, gotovo niko ... ili mozda mislis da ne zivimo dovoljno dugo da bismo mogli pozaliti sto smo zivi (isprobas sve, nemas vise kud, nista novo ne moz da saznas? )? To bi moglo biti ali to nikad necemo saznati, zar ne ... hmmmhmm zapetljao sam se, htedoh reci ovo ... mozda i ne zelimo beskonacnost u ovom obliku u kom egzistiramo, ali, barem ja tako mislim, definitivno ne zelimo da prestanemo da postojimo (licno ne verujem u bilo kakvo postojanje posle smrti, kad umres to ti je to, the ride is over ... )

Pogrešno je verovati da je strah od smrti isto što i želja za večnim, beskonačno dugim životom. S tim da se slažem da je ovo drugo proizvedeno ovim prvim. Jedino što nije učestvovalo u procesu "proizvodnje želje za večnim životom" je zdrav razum, logika, racio - nego samo strah i druge emocije. A emocije često navedu čoveka na pogrešne zaključke. Odatle se recimo rodila i religija, kao institucija koja monopoliše ljudsko neznanje i strah od prirodne smrti. Potrebno je samo malo neznanja, i ljudska vera u natprirodno procveta kao korov.

Sizif:
Pogrešno je verovati da je strah od smrti isto što i želja za večnim, beskonačno dugim životom. S tim da se slažem da je ovo drugo proizvedeno ovim prvim. Jedino što nije učestvovalo u procesu "proizvodnje želje za večnim životom" je zdrav razum, logika, racio - nego samo strah i druge emocije. A emocije često navedu čoveka na pogrešne zaključke. Odatle se recimo rodila i religija, kao institucija koja monopoliše ljudsko neznanje i strah od prirodne smrti. Potrebno je samo malo neznanja, i ljudska vera u natprirodno procveta kao korov.

Pa ... hm ... ako strah od smrti nije isto što i želja za beskonačno dugim životom, onda se nameće sledeći zaključak: kada bi ljudima upravljao samo hladan razum, oni se ne bi bojali smrti, jer hladan razum će da donese sledeći zaključak: niko se još nije vratio iz mrtvih, niko nije uspostavio nikakav kontakt sa nekim ko je preminuo u celoj ljudskoj istoriji ergo možemo zaključiti da naša egzistencija završava u trenutku smrti, nema tu bola (što je rekao bih osnovni razlog straha), nema apsolutno ničega ... što nas dalje navodi da pomislimo da jelte, čitavo naše bivstvovanje je potpuno slučajno, sledi da ono i nema neku svrhu ... i ovo je zaključak sa kojim će i moj razum da se složi u svakom trenutku ... ali ako nemamo svrhu, zašto se onda trudimo i da ustanemo ujutru? Zbog životnih zadovoljstava iliti zato što uživamo u životu? Ali te stvari su uslovljene većim delom našim strahovima i emocijama ... a čak i to, hladan mozak će da zaključi da pošto posle nema ničeg i to što smo u radili za vreme života nema nikakav značaj (barem ne za nas, jer smo odapeli), zašto se uopšte i truditi in the first place?

Daklem, kako ja kapiram, emocije i strahovi i nisu ništa drugo nego produkti mozga pa su samim tim i neka preteča stvaranju razuma, što ukorenjeniji u nama, to je njihovo formiranje bilo bliže našem nastanku (barem se meni cini da su najveci strahovi, neuroze, sklonosti,obrasci ponašanja ustvari prve jake impresije, neki šabloni koje mozak upamti u još nedovoljno razvijenom stepenu i teško ih koriguje kasnije), trik je u tome da razviješ razum do te mere da skapiras sebe i te primarne impresije da se oslobodis nekih zabluda, i tek TADA si stvarno spreman da samostalno prosudjujes i kritički prihvataš tudje ideje i sudove bez zamagljenih farova.

Mnogo važnija komponenta u celoj priči je vera, ne u religijskom smislu, već vera koja po meni postoji kao realan konstituent svake ličnosti, ravnopravno sa logikom i emocijama ... kao što zt lepo reče 'Vera nije stvar razuma,nego volje' i za mene lično je enigma odakle dolazi i kako se stvara, i volja i vera kao produkt iste ... ali je možda glavni razlog što se svi ne bacimo sa nekog mosta ... Možda bi čak mogla da se svrsta u domen razuma koji vrši procene i predvidjanja na osnovu onog što znamo, a dalje je stvar volje ...

Apropo monopolisanja ljudskim emocijama i strahovima, nastajanje religije kao sociološkog fenomena, uopšte mi nije bila ambicija da promovišem neko podilaženje emocijama i oslanjanje na emocije pri razmišljanju, nemamo tu nikakvih razlika u mišljenju, slažem se u potpunosti, ali ovde se nisam ni trudio da govorim iz ugla 'šta je dobro za ljude i društvo', jer jbg, 80% ljudi o ovim stvarima nikad ne razmišlja ,nebitno iz kog razloga, već kapiram da su učesnici diskusije osobe koje ne podležu uticajima već razmišljaju svojom glavom i ne dadu se izmanipulisati.

Ne razumem zašto toliko nipodaštavanje značaja emocija od strane sekulista? Bar od većine.
To što ne možemo da objasnimo emocije, nikako ne umanjuje njihov udeo u doprinosu postojanja naše svesnosti, takve kakva ona jeste - ljudska svest. Jer, i tzv. razum je neobjašnjiv, nevidljiv. Bar, svakako, na ovom stepenu razvoja nauke.
(Veoma je diskutabilno podvesti religiju, pardon, lično verovanje, pod kategoriju emocija, tj. stvar volje. Iz toga bi proizilazilo da je naša volja isključivo stvar naših emocija, a ne stvar razuma, kako uglavnom mi volimo da mislimo!)

zainteresovana:
Ne razumem zašto toliko nipodaštavanje značaja emocija od strane sekulista? Bar od većine.
To što ne možemo da objasnimo emocije, nikako ne umanjuje njihov udeo u doprinosu postojanja naše svesnosti, takve kakva ona jeste - ljudska svest. Jer, i tzv. razum je neobjašnjiv, nevidljiv. Bar, svakako, na ovom stepenu razvoja nauke.
(Veoma je diskutabilno podvesti religiju, pardon, lično verovanje, pod kategoriju emocija, tj. stvar volje. Iz toga bi proizilazilo da je naša volja isključivo stvar naših emocija, a ne stvar razuma, kako uglavnom mi volimo da mislimo!)

Nije mi namera da nipodaštavam emocije, naprotiv, mislim da su emocije i sposobnost za njih ono što nas razlikuje od običnih robota, ali jednostavno mislim da im nije mesto na svakom mestu, kao što ih neće uključivati neko ko radi npr. matematiku, tj. ako ih uključi imaće u potpunosti negativan efekat.

Nisam primetio da je neko podveo religiju ili veru pod kategoriju emocija, a religiju i veru ne bih ni pod razno trpao u isti koš, vera je nezavisna ljudska osobina koja postoji u nama kao koncept, sličan onom kao što su razum ili emocije, a sve to u okviru svesti i kao takva je deo čoveka. A religija je ljudska tvorevina i nema ekskluzivna prava na veru.

@ Kramer

Pogledaj tvoj jučerašnji post u 9.25h, u kome si citirao Zt-a. Na ovoj stranici je.
Iako mi se veoma dopada tvoje i njegovo tumačenje ostalog, sa tu navedenim se nikako ne bih složila. :) Konkretno je ovaj deo u pitanju:

Vera nije stvar razuma,nego volje,

Inače, što se religije i vere/verovanja tiče, blisko mi je Šelingovo tumačenje:
Pošto u samoj logici nema ničega što menja svet, pojam stvaranja tzv. 'ličnog Boga', tj. pojam prihvatanja Boga/'božanske delatnosti' koji prodire sve dublje u ljudsku svest, što znači - u slobodno delovanje čoveka kao ličnosti, čini da religijsko, u stvari, postaje istorijsko.
Po Šelingu, tako se jedino i može menjati svet, te ljudsko postojanje tim tokom evoluira - 'Sloboda Boga u stvarnosti se rekonstruiše kao sloboda čoveka.'

Ljudska potreba za beskonačnim,večnim,savršenim,nema veze sa razumom,
nego mu je,kao takva, suprostavljena.Bilo koji oblik
sporazuma i večnog sklada razuma i života(volje),filosofije i religije,nemoguć je.
Može nam razum 100 puta nešto dokazivati,ali
uvek iz prikrajka će se pojaviti ono:"Šta ako...,Ko zna".
"Tragična istorija ljudske misli nije ništa drugo do istorija borbe razuma i
života(ili volje za životom);razum - trudeći se da racionalizuje život,
da se miri sa neizbežnim,sa smrću;a život - trudeći se da da životne snage razumu i
da ga privoli da služi njegovim životnim težnjama".
Iz sukoba razuma i života,razuma i želje rađa se životni skepticizam,a iz toga
"zdravlje,blagost,spasonosna neizvesnost,naša najveća uteha".
Verovati u Boga,u večnu i opštu svest koja nas zna i voli,znači verovati da
Svet postoji zbog nas,zbog čoveka.

Groucho Marx:
Citam neke od ovih tema (i secam se rasprava na religiji) i svo vreme mi jedna stvar nije jasna. Ako su ateisti toliko cvrsti u svojoj ne-veri, zbog cega se toliko primaju na pricu o religiji, zbog cega osecaju potrebu da ponize one koji su istinski vernici? Ne pricam sa stanovista religijskog duha, nego racionalnog, zasto unizavati nekog ko ne misli kao ti. Osim toga, zar vera nije vrlina?

Nemam nameru da nekog prozivam, samo me zanima...

Ateisti idu djonom zato sto ne idu vrhom. Ko pametan ide vrhom??? Mada postoji neko istrazivanje koje kaze da najveci broj ljudi stupa djonom pri svakom koraku a jedan veoma mali broj stupa celom povrsinom stopala a neki cak i vrhom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back