Nemam pojma ko je ovaj lik, malo sam pogledao ali mi deluje kao da lupeta gluposti. Verovano ni on ne zna o čemu priča.
Probaću da objasnim. Evropa se sastoji od većeg broja manjih država. Oni su odlučili da se udruže i formirali su EU. EU funkcioniše po pravilima koje su same te države definisale. Možda nije idealno, ali prosto tako funkcioniše. Ako želiš da budeš deo kolektiva, prosto moraš da prihvatiš neka pravila. Ideš na posao negde, prihvataš pravila firme. Ideš u školu, prihvataš pravila. Ideš u banku, prihvataš pravila. Neko ti dođe u kuću, prihvata tvoja pravila. Jednostavno, tako stvari funkcionišu i ne vidim tu neki problem. E sad, zašto su se te države odlučile da se udruže? Iz jednostavna dva razloga: ekomonija i mir.
Čuo si valjda za udruživanje radi ekonomske snage. Po principu "zajedno smo jači". Ako Evropa ako nije ujedinjena, već svako ide za sebe, onda ne može da parira Amerima i Kini. Ovako udružena koliko-koliko može. Evo pogledaj Engleze, kako su izašli iz EU, sve im je krenulo nizbrdo. Jednostavno, uvek je važilo ono da je grupa jača od pojedinca. Ja kad idem negde sam svi mogu da me lemaju, ali kad krenem sa svojih 27 drugara, onda baš i ne mogu. Kapiraš poentu? Elem, ako bi se EU raspala, došlo bi do slabljenja ekonomije svih država pojedinačno, zatim postepenih nemira, tenzija i rata. To je valjda svima jasno. Tako da stanovnici Evrope mogu da uživaju u miru taman onoliko koliko postoji EU, posle toga neka nam je Bog u pomoći
E sad, šta je cena biti u kolektivu? Vrlo je jednostavno: moraš da prihvatiš neka pravila. Drugim rečima, ne možeš baš da radiš šta hoćeš. Isto važi i kad si u školi, poslu, banci, saobraćaju, bilo gde... To nije ništa tako strašno (kako predstavljaju ovi opskurni likovi), to nije nikakvo oduzimanje suvereniteta, to je prosto set nekih osnovnih pravila koji služe da sve funkcioniše kako treba. Jer ako si u kolektivu, a želiš da radiš šta hoćeš, to onda znači anarhija i ne može da funkcioniše. Nadam se da sam sad objasnio u kratkim crtaka šta je EU jer vidim da dosta ljudi ne razume ili su zatrovani nekim suludim budalaštinama sa Youtube-a.