cijenim tvoje misljenje, ali u konkretnom slucaju ga ne dijelim...
upravo to se htjelo postici i provesti..i provodilo se..politika i razmisljanja 19 stoljeca, krv, vjera i zemlja (i to nakon fasistickih ideja, njihova zla i konacno propasti)
i nije isto dali pijani klinci vicu "ubij Srbina" sto je za svaku osudu (trebalo bi njih dobro kazniti) i dogadaji koji stoje iza izreke "noz, zica..." ili, nakon pada Vukovara, Slobo....salji nam salate, bit ce mesa, klat cemo Hrvate.i Hrvati su poklani..i ti isti klinci (njih oko petstotinjak, a nikako svih 70 tisuca posjetilaca toga koncerta) nisu isto kao oni sa molebana koji su pjevali "ubij, zakolji, da Hrvat ne postoji" i palili i rusili hrvatsku ambasadu...ne, nije isto iako je za najstrozu osudu...
naravno da mi nismo zlato, daleko od toga i naravno da svako voli svoj dom, i naravno da smo i mi(mislim na politiku RH) pridonjeli eskalaciji sukoba ( znas ono, sistem inercije) ali to nikako ne opravdava sve ono sto su nam ucinili,i sto su nam taj nesretni rat nametnuli...ja sam iz Osijeka, znam o cemu govorim...
nisam vidjela tvoj odgovor sinoc, zato kasnim...
ne znam kako se nas dvije ne razumijemo.
ne poredim uzvike na koncertu sa ratnim dogadjajima, vec
samo povezujem sličnu klimu u društvima u kojima je normalno pozivati na ubijanje pripadnika drugih naroda.. problem tog koncerta je sto je tomson u hrvatskoj dobrodosao upravo zbog onog zbog cega je u drugim drzavama zabranjen..
i tesko se moze mjeriti sta je opasnije..
npr. meni je opasniji jedan jedini glas protiv mene, nego milion glasova protiv srba..
sasvim logicno.
ali ako govoris sa stanovista politike, drzava mora stvarati takva pravila da se niko, kao pojedinac ili grupa ne osjeca ugrozenim i da svako ima pravo biti kritican prema drzavi, jer na kraju krajeva, drzavni aparat je samo servis gradjana,
a ne razvijati podanicki odnos i jos dodatno,
postavljati odredjene grupe u poziciju da stalno dokazuju lojalnost..
zbog toga, izmedju ostalog, hrvati nisu htjeli jugoslaviju, a srbi nisu htjeli ostati van nje...
po meni je apsolutno da je sa srpske strane krenuo rat.
medjutim to ne umanjuje odgovornost svih strana koje su također čekale priliku...
zapravo, medju srbima je bilo i najveceg otpora ratu,
srbija je imala mnogo veci demokratski potencijal ali nije ih bilo dovoljno da promjene tok dogadjaja.
nikada necu zaboraviti kako su u sarajevu pojedini sa neodobravanjem gledali na one beogradske demonstracije uoči rata jer su na čelu srbije vise voljeli vidjeti milosevica,
koji im je bio garant da je rat neizbjezan. takva je klima bila i u hrvatskoj...
tako da nije bilo tesko ''nametnuti rat'' kako kažeš, jer je bio potreban mnogima..
i to što si iz osjeka i što si propatila u ratu (predpostavljam)
ne znači da je nekom npr. u kninu bilo lako ..
normalno je da se ti ne možeš, a i ne želiš identificirati sa problemima naroda protiv kojih si bila u ratu (i koji su bili protiv tebe), ali sada kada imas vremenski odmak, mozes vidjeti da nije cudno sto srbi hrvatima nisu vjerovali (a ne samo obrnuto), i zbog toga kazem da je ''sve to isto'',
pitanje je ko je pobjednik i kako je svaki čovjek pojedinačno prosao u tom ratu,
sta je dobio,a sta izgubio..