Žarko Puhovski: Operacija Oluja - etničko čišćenje (povodm Jeremića)

[/B]

slazem se...sto se tice "nematerijalne " stete
ali nije svejedno dali ja kazem ubit cu ti zenu...i onda otpusim ili ti to kazem i ucinim...( to sad bez obzira na ove klince, cisto princip)
p.s. ja nikada svjesno ne muljam...nego ponekad skratim jer mislim da se podrazumijeva...

E ***, ala ga sad nadje... :roll: Pa ako ti meni ubijesh zhenu, verovatno ce me boleti ona stvar da li si prethodno rekla da cesh to uchiniti ili ne. :roll: Mada to veze s' vezom nema.

Klinci pevaju "Srbe na vrbe" i Srbin dobije batine. Klinci pevaju "Granate na Hrvate" i Hrvat dobije batine. To je realnost u obe drzhave, a to shto eto, jednom prilikom, znamo da je doshlo do neke shtete, tojes, polupana je ambasada, a drugom prilikom, ne znamo, ne dokazuje da je "Srbe na vrbe" "bolje" od "Granate na Hrvate", kao ni da neko od tih balavaca nakon koncerta nije naleteo na nekog Srbina i docharao mu kako se iskazuje domoljublje.

P.S. A to da su shovinisti sa Thompsonovog koncerta klinchadija pod gasom se nije podrazumevalo? :mrgreen:

E ***, ala ga sad nadje... :roll: Pa ako ti meni ubijesh zhenu, verovatno ce me boleti ona stvar da li si prethodno rekla da cesh to uchiniti ili ne. :roll: Mada to veze s' vezom nema.

Klinci pevaju "Srbe na vrbe" i Srbin dobije batine. Klinci pevaju "Granate na Hrvate" i Hrvat dobije batine. To je realnost u obe drzhave, a to shto eto, jednom prilikom, znamo da je doshlo do neke shtete, tojes, polupana je ambasada, a drugom prilikom, ne znamo, ne dokazuje da je "Srbe na vrbe" "bolje" od "Granate na Hrvate", kao ni da neko od tih balavaca nakon koncerta nije naleteo na nekog Srbina i docharao mu kako se iskazuje domoljublje.

P.S. A to da su shovinisti sa Thompsonovog koncerta klinchadija pod gasom se nije podrazumevalo? :mrgreen:

A ne ne, tih hrvatskih klinaca je bila nekolicina (a ljudi na koncertu nije bilo 100 000, nego 70 000.... sutra ce biti 50ak hiljadica), i to shto su oni vikali, ej pa krivi su.... treba to po dupetu.

Ali hej, to shto je nekoliko stotina nashijeh klinaca, kada su Kosovo proglasili nezavisnim (znachi najsvetiji deo teritorije na kom nam je sazdan nacionalni identitet), e vidish, to si bili "ljudi na molebanu", kontash.... par sotitna hiljada, recimo.

Znachi, chak i da imash dovoljno devijantnu neobjektivnu mashtu i da poredish jedan koncert i datum otimanja Kosova, opet su srpski klinci malo krivlji, i mislim da bi ih verovatno trebalo "etnichki ochistiti" jer su nasrnuli na ambasade, iz chista mira..... chisto da se nauche pameti.

Jer naravno, realno i objektivno, shta god da pomenesh o Srbima i Hrvatima, Srbi su malo krivlji..... pa to je bar jasno :whistling:

Kako je to bila "legalna", i, kako to nije nije bila "legitimna"? A zar nije, formalno, ta teritorija bila pod upravom UN? I sve posle (kao i pre, uostalom) toga je zapravo - politička stvar.

Legalnost i legitimnost nisu iste stvari uopšte...i najžalosnije je što većina naših lidera to ni ne zna. :roll:

Samo nakratko da se ubacim u ovu priču... pogotovo oko legitimnosti "Oluje" i "Bljeska" pre toga...
Koliko ja znam RSK je bila zona pod zaštitom UN.
Ako je Oluja bila legitimna, onda je legitiman bio i napad na zaštićenu zonu Srebrenica...

Ako je ono što se desilo nakon Oluje incident neodgovornih pojedinaca, onda to važi i za Srebrenicu...

Itd. itd. itd...

Ali kao što Bundy kaže, Hrvati, Muslimani, Šiptari i drugi su uz svesrdnu pomoć SAD i NATO pakta poebedili, a mi izgubili i ona po logici stvari oni koji su izgubili bivaju krivi za sve - i za ono što su uradili i za ono što nisu... a ovi drugi nisu krivi nizašta ili su "krivi neodgovorni pojedinci koji su se oteli kontroli"... kao što nikada nisu kažnjeni Amerikanci, Rusi, Francuzi, Britanci i drugi za masovna streljanja Nemaca (nakon kapitulacije), premlaćivanja i silovanja Nemica od 1945. pa narednih desetak godina, ali o tome se malo zna jer - Nemci su izgubili i sve protiv njih je bilo "opravdano"...

Zato sam ja odlučio da više ne učestvujem u ovim raspravama oko Srba i Hrvata jer je očigledno da niti ću ja ikada poverovati u njihovu lažnu istinu, niti će oni ikada prihvatiti našu (pravu istinu) jer se osećaju pobednicima...

Meni je bilo zanimljivije prozezati se sa njima, ali sve vishe kontam, pa njima su Srbi krivi za sve loshe stvari u zivotu, k'o Jevreji Nemcima tridesetih. Kao papagaji "Srbi krivi, Srbi krivi, velika Srbija, Velikosrbi", kao SKOJ-evci posle rata. Valjda se tome i u shkolama uche.... I dok je takvog raskola medju tumachenjima istorije, prijateljstva i oproshtaja nece biti josh dugo dugo.
Tako da, i ja cu malo ohladiti od proustashkih "prijatelja Srba" sa ovog pdf-a, i "prijateljskih" komentara.

Inache, to gore shto si napisao, stoji. I jasno je dobrom delu mislece populacije.

Legalnost i legitimnost nisu iste stvari uopšte...i najžalosnije je što većina naših lidera to ni ne zna. :roll:
Lideri možda ne znaju, ali ja znam, nego me zanima, lepo sam to i napisala, tumačenje, zašto i kako je bila legalna, a kako nije bila legitimna. Ako se, kažem, u svemu tome uopšte može pozivati na te stvari, kad odlučuje zapravo real-politika.

Lideri možda ne znaju, ali ja znam, nego me zanima, lepo sam to i napisala, tumačenje, zašto i kako je bila legalna, a kako nije bila legitimna. Ako se, kažem, u svemu tome uopšte može pozivati na te stvari, kad odlučuje zapravo real-politika.

Legalna je bila jer je Hrvatska bila međunarodno priznata država, i upotreba prinude sile za ostvarivanjem teritorijalnig integriteta i suvereniteta je legalna. Legalna je bila isto koliko i JNA intervencija 1991. i 1992. godine.

Legitimna nikako nije mogla biti, jer Knin sigurno nije pozvao vojsku da zauzme Krajinu. :mrgreen: Doduše i JNA intervencija je imala veću legitimnost, jer su je Srbi pozvali da ih "oslobodi" od hadezejskog Zagreba i Tuđmana.

Malo si se zaneo, znaš. Vi, nazovi patriote, se slažete s njihovom fašističkom ideologijom, pošto vi smatrate da je ubijanje i proterivanje pripadnika druge nacije sasvim prihvatljivo. Ja realno sagledavam situaciju i bez ostrašćenosti kažem da Oluja jeste bila etničko čišćenje, a te idiotske priče nekih Hrvata, (koji su po načinu razmišljanja potpuno isti, kao i naše nazovi patriote), o tome kako su Srbi iz Hrvatske uvežbavali bežanje i slične gadosti smatram najnižim ljudskim porivom i mislim da takvu idiotariju može da izgovori samo neko ko, ili nema mozga, ili je toliko mentalno bolestan, da mu nema leka.

Dakle, da ponovimo: slažem se s ministrom Jeremićem i tvrdim da je proterivanje nekoliko stotiha hiljada ljudi iz Hrvatske etničko čišćenje i mislim da bi država Srbija trebalo da preduzme korake i pomogne "svojim" izbeglicama da ostvare prava u Hrvatskoj, u smislu povratka ili u smislu materijalne nadoknade od države Hrvatske.

Retko ispravno mišljenje s tvoje strane ali ga u svakom slučaju pozdravljam. I vi, tzv demokrate, imate trenutke pravičnosti ;-)

cijenim tvoje misljenje, ali u konkretnom slucaju ga ne dijelim...

upravo to se htjelo postici i provesti..i provodilo se..politika i razmisljanja 19 stoljeca, krv, vjera i zemlja (i to nakon fasistickih ideja, njihova zla i konacno propasti)
i nije isto dali pijani klinci vicu "ubij Srbina" sto je za svaku osudu (trebalo bi njih dobro kazniti) i dogadaji koji stoje iza izreke "noz, zica..." ili, nakon pada Vukovara, Slobo....salji nam salate, bit ce mesa, klat cemo Hrvate.i Hrvati su poklani..i ti isti klinci (njih oko petstotinjak, a nikako svih 70 tisuca posjetilaca toga koncerta) nisu isto kao oni sa molebana koji su pjevali "ubij, zakolji, da Hrvat ne postoji" i palili i rusili hrvatsku ambasadu...ne, nije isto iako je za najstrozu osudu...
naravno da mi nismo zlato, daleko od toga i naravno da svako voli svoj dom, i naravno da smo i mi(mislim na politiku RH) pridonjeli eskalaciji sukoba ( znas ono, sistem inercije) ali to nikako ne opravdava sve ono sto su nam ucinili,i sto su nam taj nesretni rat nametnuli...ja sam iz Osijeka, znam o cemu govorim...

nisam vidjela tvoj odgovor sinoc, zato kasnim...
ne znam kako se nas dvije ne razumijemo.
ne poredim uzvike na koncertu sa ratnim dogadjajima, vec
samo povezujem sličnu klimu u društvima u kojima je normalno pozivati na ubijanje pripadnika drugih naroda.. problem tog koncerta je sto je tomson u hrvatskoj dobrodosao upravo zbog onog zbog cega je u drugim drzavama zabranjen..

i tesko se moze mjeriti sta je opasnije..
npr. meni je opasniji jedan jedini glas protiv mene, nego milion glasova protiv srba..
sasvim logicno.

ali ako govoris sa stanovista politike, drzava mora stvarati takva pravila da se niko, kao pojedinac ili grupa ne osjeca ugrozenim i da svako ima pravo biti kritican prema drzavi, jer na kraju krajeva, drzavni aparat je samo servis gradjana,
a ne razvijati podanicki odnos i jos dodatno,
postavljati odredjene grupe u poziciju da stalno dokazuju lojalnost..
zbog toga, izmedju ostalog, hrvati nisu htjeli jugoslaviju, a srbi nisu htjeli ostati van nje...

po meni je apsolutno da je sa srpske strane krenuo rat.
medjutim to ne umanjuje odgovornost svih strana koje su također čekale priliku...

zapravo, medju srbima je bilo i najveceg otpora ratu,
srbija je imala mnogo veci demokratski potencijal ali nije ih bilo dovoljno da promjene tok dogadjaja.
nikada necu zaboraviti kako su u sarajevu pojedini sa neodobravanjem gledali na one beogradske demonstracije uoči rata jer su na čelu srbije vise voljeli vidjeti milosevica,
koji im je bio garant da je rat neizbjezan. takva je klima bila i u hrvatskoj...

tako da nije bilo tesko ''nametnuti rat'' kako kažeš, jer je bio potreban mnogima..
i to što si iz osjeka i što si propatila u ratu (predpostavljam)
ne znači da je nekom npr. u kninu bilo lako ..

normalno je da se ti ne možeš, a i ne želiš identificirati sa problemima naroda protiv kojih si bila u ratu (i koji su bili protiv tebe), ali sada kada imas vremenski odmak, mozes vidjeti da nije cudno sto srbi hrvatima nisu vjerovali (a ne samo obrnuto), i zbog toga kazem da je ''sve to isto'',
pitanje je ko je pobjednik i kako je svaki čovjek pojedinačno prosao u tom ratu,
sta je dobio,a sta izgubio..

Da, jedna anegdota kaze da se Sloba, kad je cuo da su ovi odbili taj plan, uhvatio za glavu i rekao: "E, ko im hebe mater onda."

Mada ne vidim kako to opravdava etnicko ciscenje koje se desilo u "Oluji".

ne nego je Slobo odbio plan Z-4 a ovi idioti iz RSK vlade morali postovati "predsednikovu" nardbu ... Slobo da je imalo brinuo za RSK Srbe ne bi ubio Dr Raskovica koji je jednini mogao spasiti RSK

Back