Zarada na netu - GRAFICKI DIZAJN

Pa volio bih poceti raditi na ovom 99designs...da li mi savjetujes njega ili neki drugi sajt,,,cuo sam i za 48hourslogo...sta mislis o njemu ?

Ja sam do sada logo pravio u photoshopu...a to je bila greska ako se ne varam ?...
poceo sam tek prije 7 dana raditi na logo ali imam vise iskustva s bannerima...evo nekih primjeraka koje sam radio za jedan forum...ali ovo mi sve lose izgleda kada vidim tvoje radove i radove nekih profesionalaca...

Da li se ovo isplati ,jer ti si jedan vrhunski pro u ovome a vidim nisi nista dobio vec 2 mjeseca i to me malo zabrinjava...malo vise...

Prvo da ti odgovorim za sajt - po meni najbolji je 99 designs, a imas i solidne design contest.com, design crowd.com, cak i freelancer/logo contest... na njima sam pobedjivao, oto mogu da ti predlozim, za ostale nisam siguran...
Sto se tice toga da li se isplati, sve zavisi sta shvatas pod tim.. Ako mislis dati otkaz u firmi gde zaradjujes 500-1000 evra mesecno a tek pocinjes, onda se ne isplati. Ako nemas posao, zurs u racunar za dzabe, a zelis to da unovcis koliko toliko, onda - da, isplati se. Nisam zaradio 3 meseca jer nisam mnogo ni radio, samo sam ponekad stare logoe preradjivao, kao sto sam rekao radio sam na drugom projektu... Ali bilo je i meseci kad sam uzimao po 800$, nikad se ne zna.
U sustini, ako tek pocinjes a mislis da od toga zivis, moj savet je nemoj ni pocinjati. Ja sam poceo iz znatizelje i zelje da svoje vreme provedeno za racunarom unovcim, a stigao sam dotle da iz zezanja ponekad nacrtam nesto i zaradim fino.
Dakle, ako zelis na brzinu zaradu, nemoj se muciti, a ako zelis da naucis nesto korisno, da ulozis malo vise truda, pocni da crtas, nikad se ne zna mozda ti to sutra bude glavni izvor prihoda kao meni...

Prvo da ti odgovorim za sajt - po meni najbolji je 99 designs, a imas i solidne design contest.com, design crowd.com, cak i freelancer/logo contest... na njima sam pobedjivao, oto mogu da ti predlozim, za ostale nisam siguran...
Sto se tice toga da li se isplati, sve zavisi sta shvatas pod tim.. Ako mislis dati otkaz u firmi gde zaradjujes 500-1000 evra mesecno a tek pocinjes, onda se ne isplati. Ako nemas posao, zurs u racunar za dzabe, a zelis to da unovcis koliko toliko, onda - da, isplati se. Nisam zaradio 3 meseca jer nisam mnogo ni radio, samo sam ponekad stare logoe preradjivao, kao sto sam rekao radio sam na drugom projektu... Ali bilo je i meseci kad sam uzimao po 800$, nikad se ne zna.
U sustini, ako tek pocinjes a mislis da od toga zivis, moj savet je nemoj ni pocinjati. Ja sam poceo iz znatizelje i zelje da svoje vreme provedeno za racunarom unovcim, a stigao sam dotle da iz zezanja ponekad nacrtam nesto i zaradim fino.
Dakle, ako zelis na brzinu zaradu, nemoj se muciti, a ako zelis da naucis nesto korisno, da ulozis malo vise truda, pocni da crtas, nikad se ne zna mozda ti to sutra bude glavni izvor prihoda kao meni...

Ahmmm...Ok,razumeo sam... samo me jos jedno zanima u vezi ovoga,da li se moze s ovim zaraditi bez učestovanja na contestima vec ovako,da prodajes banner/logo ili tako nesto...da li postoje takvi sajtovi ?

I hvala ti puno,

Sve najbolje :)

Digresija...:)

Da li neko zna na oDesk-u sto se tice nacina placanja, sta treba da se izabere?? Za Srbiju

Jel Skrill bese Moneybookers?

Untitled.png

Sto se tice odeska, ne radim tamo, nisam uopste do sada radio...
A sto se tice neaktivnosti, nemas nikakvu opciju ako CH ne odabere pobednika, ja sam neke konkurse cekao po 8 meseci i na kraju pise "locked". Jednom sam posle 4 meseca dobio 3$ usled neodabira i raspodele na sve dizajnere. Sve je do dogovora CH i 99designs, ipak im CH donode pare, i imaju sve beneficije. Nista mi tu ne mozemo

nema tu kopiranja, ne postoji mnogo papirnatih aviona, ovo ti je kao da nacrtas kucu za logo agencije za nekretnine a da neko optuzi za kopiranje... Taman crtao od nule iz glave ti neces ubosti nesto sto vec ne postoji.
A te glupe komentare "u sali pa uvali" nisam bas od tebe ocekivao.

Da, ali, to su samo konkursi. Na primjer, neka dobra firma zaposliće sebi dizajnera za stalno, i za taj posao već treba diploma. Ili pogrešno mislim?

Sto se tice posla za stalno ,nema tu mnogo filozofije , znas/ ne znas, vecina firmi (vezano za dizajn 2D/3D , pa cak i CAD projektovanja , i uopste IT sfera) ne obraca paznju toliko na CV koliko na sam "Portfolio" tacnije na konkretne radove koje kandidat ima da ponudi i pokaze , kao i tehnike kojima ume da barata. A na razgovoru uvek bude propitan od "kompetentnog" lica. Njima je bitna produktivnost i efikasnost, sve je jasno.

ps.

Skola je naravno bitna, sigurno da ce taj neko ko je zavrsio fakultet biti napredniji od onog ko nije, jer sigurno da zna detaljnije tehnike koje je tamo ucio , ali opet svako mora da dokaze to sta zna, tako da diploma nije (jos uvek) presudni faktor sto se tice zaposljavanja.

Poslednja izmena:
Pozdrav drustvo i kolege dizajneri,imam problem sa 99dizajnom. Sada kada sam poceo da ulazim u finale i kada sam poceo da pobedjujem,profil mi je blokiran zauvek. Razlog je sto sam svakog prijavljivao a kao pocetnik sam koristio neke zabranje clip art kako se vec nazivaju ti radovi. Naime,da pojasnim kada sam pocinjao nisam nista znao ni sta je logo ni kako se pravi a kamoli sta smem a sta ne,engleski skoro i da ne razumem. Posle godinu dana gledanja youtubea i svakodnevnog vezbanja od vise casova dosao sam do zavidnog znanja i osamostalio sam se tako da mogu sam da crtam bez pomoci nekih radova sa neta. Ali neko me je prijavio da moj rad lici na neki tamo sa neta mada nema slicnosti niti znam sta je to u mom radu i sa tim sa netom slicno,za 99dizajn je to bilo dovoljno da mi dodaju na ban listi forever.Posto drugi ACC ne mogu da otvorim jer bi to bio dupli acc i tako rizikovao da prodjem jos gore pitanje je sta sada raditi? Od njih sam dobio da mogu da povratim svoj profil ali posle mesec dana kada uradim 4-5 radova i to im posaljem u EPS formatu i onda bi oni odlucili da li da mi vrate profil ili ne.Kao inspiraciju za te moje radove postavili su mi ovu stranicu http://99designs.com/designer-blog/category/design-tips-and-resources/ ja tu ne vidim nista sto bi me inspirisalo pa bi zeleo da vas pitam ima li neko iskustvo sa ovim? Ja radove vec imam koji su moji i to jedno 1gb materijala no nije problem napraviti nove radove. Inace aktivan sam i na Elence i tamo imam nekoliko pobeda.

Drugi moj problem i o cemu razmisljam posto zelim da radim posteno su fontovi. Koristim neke fontove mada po lincenci nisu free a vidim stranice unazad gde vi objavljujete radove da koristite iste te fontove pa me interesuje kada pobedite kako im saljete te fontove? Napisete koji su pa im posaljete EPS fajl gde oni kada raspakuje stoji da ne mogu da ih raspakuju jer ne postoji taj font u njihovoj masini. Da pojednostavim,kako saljete radove i font pri pobedi ako nemate (nemam) licencu za taj font?

I jos nesto,ja koristim AI i skinut je sa neta i krekovan,moze li to predstavljati problem?

Hvala puno na pomoci,vi ste jedini sa kim mogu da razmenim koju o ovoj temi.

Poslednja izmena:

Back