Zarada na netu - GRAFICKI DIZAJN

...

Kako vam se svidja logo Air Serbia?
Air-Serbia-A319-610x344-1.jpg

Лепа идеја примене орнаментике као тело орла, једино ове главе орлова, много ми размакнуте, па мало прерадио заштитни знак, мислим да боље изгледа овако, шта кажете? :think:

meni se nesto preterano ne svidja, bar na prvu loptu... malo mi ga zakomplikovali vise nego sto treba sa ornamentom...

Ljudi, napravio sam neki forum, free je, nista specijalno, i tema je sam o graficki dizajn, pa ako je neko zainteresovan da se tamo nadjemo i temeljno saradjujemo u ovoj oblasti javite se preko PM.

Hei momci evo prva pobjeda je pala !!! https://99designs.com/illustrations...wanted-wilson-consulting-group-232893/entries
XAXXAXAXAX ..... :super: :klap:

hajde sad molim vas neko da mi korak po korak objasni kako preuziti novac? al bas korak po korak? :worth: HVALA vam

- - - - - - - - - -

I hocul ispunit sad ovaj transfer copyright??? ili to tek kad napravim taj racun na banci ili sta vec mi treba da legnu pare?? Uglavnom ja cekam jos vas odgovor pa cu onda da ne zabrljam :D

Tako je breeee :)
danas nam je nesto srecan dan: https://99designs.com/logo-design/contests/logo-da-vinci-research-solutions-drs-235957/entries

Imas bukvalno sve na temi, ja sam pitao mnogo glupa pitanja u vezi prebacivanja. Sad ti pisem kako sam ja uradio: otvoris acc na skrillu, naravno sve tacne podatke dajes i uputis im zahtev za verifikaciju (sve ces videti tamo kako i sta), otvoris devizni racun u banci, kazes da hoces da povezes sa skrillom i znace oni sta. Kada verifikujes skrill (salju ti pravo pismo u kome se nalazi kod, mislim da je meni stiglo za 8 dana), povuces pare sa 99 na skrill (samo mail koji je upisan na skrillu) i konacno povuces sa skrilla na racun u banci. Sad ti, idi korak po korak, pa gde zapne... :)

Pozdrav svima!
Da li neko može da mi objasni situaciju sa licencama za font. Da li fontovi koje već imam u microsoft paketu imaju licencu za komercijalnu upotrebu - odnosno da li mogu da ih upotrebljavam kad dizajniram logo, ili moram da ih kupim. I da li kupovinom fonta dobijam i licencu za komercijalnu upotrebu ili ne. Naime, CH na 99 Designs mi traži da u logo dizajnu tekst napišem nekim fontom koji ja nemam. Ja sam ga skinula sa interneta, ali kad na Control Panel-u kliknem na njegovu ikonicu, na dnu ekrana izađe tekst da font ima ograničenu licencu. Probala sam to i sa drugim fontovima, i za neke mi piše isto to, ili ~može se instalirati~, ili ~ može se ugrađivati~. E, sad, da li ovo ~može se ugrađivati~ zapravo znači da može da se upotrebljava za komercijalne svrhe.Da li bih kupovinom fonta koji ima ograničenu licencu dobila i licencu za komercijalnu upotrebu, ili to zavisi od fonta do fonta. I koji su fontovi sigurno dozvoljeni za komercijalnu upotrebu?
Hvala unapred na pomoći!

za office paket ne znam, ali pravilo je sledece:
koji god font da koristis, ti ga u dizajnu pretvoris u krive/outlines; u tom slucaju tvoj dizajn ne poseduje font, to je samo nacrtana tipografija, n mozes je menjati ili dopisivati drugi tekst istim fontom. Onda CH naglasis da je pretvoren u curves/outlines, naglasis koji je i da imas/nemas licencu. Veruj mi to nije uopste bitno ako uradis ovako.
Pozz

Sto se fontova tice, ja uvek koristim http://www.fontspace.com/ sa filterom za fontove sa komercijalnom upotrebom. Sto se tice paketa koji svi imamo, mislim da je dozvoljena upotreba, ali naravno, proveri. Ako bi ti kupila, mogla bi ti da koristis, ali ne i klijent :)

- - - - - - - - - -

xitmen nisam sigurna da nije bitno jer pise sa strane da se naglasi uvek koji je font i mozes da koristis samo sa dozvolom za komercijalne svrhe. Barem su meni uvek trazili da dam i ime fonta.

ako hoces precizno evo:
Note: Text in logos should be converted to outlines. Fonts used will be detailed by the designer but are not provided for licensing reasons.
Sto znaci u svakom slucaju prebacis u outlines, a kasnije objasnis koji je, da li imas licencu ili mora da je pribavi CH - ne predajes font nego tipografski element, stoga ti ne treba licenca za font jer to u sustini nije fontt (ako ostavis font u dizajnu, a ne konvertovano u outlines, ako CH nema taj font instaliran kod sebe na racunaru, nece moci da otvori - znaci da moras da posedujes licencu samo ako uz dizajn saljes font u .ttf formatu)

Poslednja izmena:
Does copyright law protect typefaces and fonts?

Generally, copyright law in the U.S. does not protect typefaces. Fonts may be protected as long as the font qualifies as computer software or a program (and in fact, most fonts are programs or software). Bitmapped fonts are considered to be computerized representations of a typeface (and are not protected by copyright law)
http://blog.crowdspring.com/2011/03/font-law-licensing/

znaci ako je font kvalifikovan kao softver (editabilan, moze se menjati, koristiti itd) zasticen je ali ako je bitmapovan u slucaju logoa, kategorizuje se kao predstava tipografije i ne podleze zastiti autorsih prava.

Back