Zanimljivo o Beogradu

Malo je poznato da se na mestu današnjeg Zelenog venca nalazilo najstarije srpsko groblje. Ovo groblje je početkom 19. veka preneto na Tašmajdan, u blizini Crkve Svetog Marka.Međutim, na mestu današnjeg Mek Donaldsa na Zelenom vencu nalazila se mala „grobljanska“ kafana, koja je umesto naziva imala samo tablu sa nacrtanim vencem zelene boje. Tako je ova kafana dobila ime Zeleni venac, po vencima koji su se nosili na groblje. Njeno ime nasledila je pijaca koja je otvorena početkom dvadesetog veka, a danas po njoj naziv nosi i čitav taj deo grada.
 
Malo je poznato da se na mestu današnjeg Zelenog venca nalazilo najstarije srpsko groblje. Ovo groblje je početkom 19. veka preneto na Tašmajdan, u blizini Crkve Svetog Marka.Međutim, na mestu današnjeg Mek Donaldsa na Zelenom vencu nalazila se mala „grobljanska“ kafana, koja je umesto naziva imala samo tablu sa nacrtanim vencem zelene boje. Tako je ova kafana dobila ime Zeleni venac, po vencima koji su se nosili na groblje. Njeno ime nasledila je pijaca koja je otvorena početkom dvadesetog veka, a danas po njoj naziv nosi i čitav taj deo grada.
Измештено је "на крај града" 1826. године.
Свега 60 година касније, 1886. је донета одлука да се гробље измести на садашње место, јер "крај града", до старе зграде цркве Светог Марка, није више то био.
Сахрањивање код цркве Светог Марка је ипак настављено годинама после одлуке, а сасвим извесно је да нису сви пресељени.
 
Ispod Crkve Svetog Marka, na dubini od 28 metara nalazi čak sedam pećina, z
a koje se pretpostavlja da su stare između šest i osam miliona godina?
Neke od ovih pećina su prirodne, dok su ostale iskopali Rimljani i Turci.
U rimsko doba iz ove pećine se vadio kamen korišćen za pravljenje sarkofaga. B
eograđani su u novijoj istoriji ove pećine koristili kao sklonište od bombardovanja.
 
Čuveni bioskop Balkan bio je prvobitno mesto održavanja prvog kabarea u Srbiji.

Nakon oslobođenja Beograda 1867. godine u Srbiji su se dešavale velike promene, te se tako javila i potreba za novim vidovima zabave. Ovo je bio jedan od prvih pokušaja da se Srbija približi Zapadu, a kabare je nosio naziv Bulevar. Kabare je bio izuzetno posećen i popularan sve do 1907. godine, kada se u zgradi prikazuju prvi filmovi, a 1928. godine i konačno postaje bioskop Balkan.
 
Legat Josipa Slavenskog otvoren je 8. decembra 1983. kao memorijalna soba koja sadrži biblioteku, nototeku, instrumente, lične predmete, pisma i rukopise.
Sav materijal nekada se nalazio u kompozitorovoj radnoj sobi u Svetosavskoj 33
Osnivanje Legata ima za cilj da očuva njegovo stvaralaštvo brigom o zaostavštini, izdavanjem kompakt diskova i organizovanjem koncerata i tribina.
 
Beli dvor,Izgrađen kao rezidencija kraljevske porodice Karađorđević, ovaj dvor je bio svedok mnogih istorijskih događaja koji su oblikovali modernu Srbiju. Legende o Belom dvoru čine priče o glamuru, političkim spletkama, ljubavnim avanturama, ali i tragičnim događajima koji su se odigrali iza njegovih impozantnih fasada.
Beli dvor nije samo mesto gde su se donosile važne odluke i održavani raskošni balovi, već je i dom brojnim umetničkim delima, antikvitetima i dragocenostima koje pričaju priču o bogatoj kulturi i tradiciji Srbije. Posetioci dvora mogu da osete duh prošlih vremena, šetajući kroz raskošne salone i odaje, dekorisane sa posebnom pažnjom i fokusom na detaljima.

Legenda o Belom dvoru takođe pripoveda o sudbinama onih koji su živeli u njemu, povezujući istoriju Srbije sa ličnim pričama i sudbinama članova kraljevske porodice. Ovaj dvor je više od simbola prošlosti; on je svedok istorije, kulture i duha naroda koji ga je izgradio.
 
Knez Mihailova je glavna gradska pešačka zona i srca čitavog Beograda. Manje poznata činjenica je da je ona postala pešačka ulica tek 1987. godine. Međutim, čak i za vreme austrijske, turske, pa čak i rimske vladavine, imala je veliki značaj. Kroz vekove ona se menjala, u njoj su bile džamije, mahale, pa i deo bašte Aleksandra Karađorđevića. Za njen izgled kakav znamo danas, najviše možemo zahvaliti urbanisti Emilijanu Josimoviću, u čiju čast je podignut spomenik na samom ulazu u ulicu.
 
Botanička bašta Jevremovac predstavlja pluća centra grada i ubrajamo je među najlepša mesta u Beogradu.
U najstarijoj botaničkoj bašti u Srbiji, izgrađenoj još 1874. čuva se veliki broj retkih biljnih vrsta.
 
Trg republike je glavni gradski trg. Na mestu današnjeg Trga republike nekada se nalazila Stambol-kapija, simbol srpskog života pod turskom vlašću. Rušenjem kapije simbolično je i srušena moć Otomana nad srpskim stanoviništvom.. Pored poznatog spomenika knezu Mihailu Obrenoviću, tu se nalazi mnoštvo zgrada kulture, po kojima je Beograd postao naširoko poznat. Prekoputa Trga nalazi se tržni centar Staklenac, Dom Štampe, dok su sa njegove desne strane Palata Reuniona, kao i brojni kafići, resotani i uličice Svojom lepotom najviše se ističu zgrade Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja.
 
Nedaleko od Trga republike nalazi se Skadarska ulica koja čuva svoj izgled s kraja XIX i početka XX veka. Iako je dugačka čitavih 500 metara, u njoj su smeštene neke od legendarnih kafana Beograda, kao što su Dva jelena i Tri šešira. U koju god kafanu da odete, uživaćete u duhu prošlih vremena. To su mesta u kojima su često boravili mnogi glumci i pisci, a koja i danas čuvaju duh tog vremena.
 
Palata Albanija je prvi oblakoder izgrađen u Beogradu 1938/39. godine. U vreme izgradnje bila je to druga po visini zgrada – „neboder“ u jugoistočnoj Evropi i na Balkanu. Jedini viši bio je Nebotičnik u Ljubljani, takođe u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, koji je sezao čak do 70,35 metara visine. Palata Albanija visoka je 53 metra, a dobila je ime po kafanici koja se nalazila na mestu izgradnje prvog beogradskog solitera
 
Beograd leži na ostacima antičkog grada

Zapravo, prvo naselje sagradili su Kelti još u 3. veku pre nove ere, ali ono već u 1. veku p.n.e. prelazi u ruke Rimljana koji mu daju ime Singidunum.
 
Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi obzirom da su na njegovoj teritoriji naoseobine postojale najmanje 7000 godina.
Nedaleko od centra Beograda nalazi se kultura starija od mesopotamijske. Vinčanska kultura, koja datira između prvih vekova 5. milenijuma p.n.e. i prvih vekova 4. milenijuma p.n.e.), jedna je od tehnološki najnaprednijih kutura Bronzanog doba.
 
Huni su u 5 veku poharali Beograd, a u srednjem veku varvarska plemena uključujući i Slovene. Ako je verovati jednoj legendi, grob Atile Hunskog nalazi se na ušću Dunava i Save, tačnije ispod Beogradske tvrđave.Nekada je Kalemegrad bio utvrđenje (kale) i bojno polje (megdan), a danas je on mesto od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja, park i vidikovac, zoo vrt i igralište, mesto na kom se održavaju koncerti i još mnogo toga.
 
Beogradjanka 1901godine
beogradjanka.jpg
 

Back
Top