Poštovani Sizife.
Molim te da razumiješ da nisam advokat i zaista mi nije bila namjera da se pravim pametan a da tebe i tvoje mišljenje unižavam.
Samo sam rekao nešto u što sam se uvjerio ličnim iskustvom i skrenuo ti pažnju, to je sve.
Nije mi namjera da otvaram neki intelektualni dvoboj niti bilo šta slično tome i u principu nastojim da na forum iznosim uglavnom ono što smatram da može da bude od koristi drugima.
Bilo da razmisle o nečemu na sličan način, bilo da u dodiru s mojim učvrste i razviju svoje mišljenje.
Ako baš želiš da mi postavljaš pitanja, možeš i ja ću odgovoriti onako kako trenutno umijem.
A sada, ako si zaista postavio pitanje da bi dobio odgovor mogu ti ga dati (nastojeći da to ne bude predugo iako nisam baš sklon jezgrovitom izražavanju

).
Ono što je Pavle tada rekao i napisao bilo uputstvo prilagođeno tadašnjoj situaciji i prilikama.
Pavle kao i drugi su govorili, radili i propovijedali u skladu sa tadašnjim okolnostima, ali i sa svojom tadašnjom duhovnošću (koja takođe nije bila savršena što i sami priznaju).
Apostoli i Pavle među njima bili su vrlo dobar primjer kako treba raditi, ali ponekad i ne (i ti su slučajevi takođe zabilježeni u Svetom Pismu a sve radi naše pouke).
Duhovnu osobu prije svega karakteriše da zna: kad, šta, kako u koje vrijeme, koliko, i sve u skladu sa datim okolnostima radi određenog rezultata - duhovnog napretka pojedinca i zajednice.
Dakle, situacija u zajednici kojoj je pismo Pavle napisao (a on je vrlo dobro znao) je nalagala da im Pavle
u tom momentu i datim okolnostima da takvo uputstvo i ako ga budu slijedili biće im bolje nego da postupaju drugačije. Takođe to vrijedi i za mnoge druge u njegovo vrijeme ali i poslije njega.
Ali isti taj Pavle, kaže i ovo (ali u drugoj prilici i htijući da obajasni nešto drugo) u Poslanici Galaćanima na kraju 3. poglavlja:
Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте.
Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара,
нема мушкога рода ни женскога; јер сте ви сви једно у Христу Исусу.
Pavle je dobro naslutio da će u svoje vrijeme (kada prođe koji vijek i ljudski rod malo provari ono što je Isus donio na Zemllju) doći vrijeme kada će žene biti u cjelosti ravnopravne sa muškarcima. To nam je vrijeme već zakucalo na vrata samo neko je vrata otvorio a neko nije.
Pa ipak, u Pavlovo vrijeme malo i premalo ih je bilo zrelih za to, i zato je dao uputstvo kakvo je dao.
Eto to je koliko sam ja trenutno u stanju da razumijem i drugom objasnim. Molim sve da oproste dužinu mojih tekstova, ali ja sam jednostavno takav, malo opširan

.
Svako dobro