Zamislite da ste u temporalnom "parkingu"

Džek svih zanata

Veoma poznat
Poruka
14.802
Šta bi ste radili?

Elem, da pojasnim.
Zamislite da se jedno jutro probudite, ustanete, i skontate da se celi svet "zamrzao".
To jest, da se sve, vaša okolina zajedno sa planetom, "zamrznula". Sve stoji, auta u pokretu, avioni na nebu, čaša u padu na pola puta do poda, ljudi na ulici, semaforima, radnjama i kućama kao lutke u izlogu.

Šta bi se radili u tom uslovno rečeno "vremenu?"

Šta bi ste radili?

Elem, da pojasnim.
Zamislite da se jedno jutro probudite, ustanete, i skontate da se celi svet "zamrzao".
To jest, da se sve, vaša okolina zajedno sa planetom, "zamrznula". Sve stoji, auta u pokretu, avioni na nebu, čaša u padu na pola puta do poda, ljudi na ulici, semaforima, radnjama i kućama kao lutke u izlogu.

Ne razumem smisao ovog ? :think: Nemoguce u svakom pogledu i nipocemu natprirodno ili misteriozno .... Al ajd'

Nista, isao bih od prodavnice do prodavnice i skupljao bih sta mi treba u slucaju da se svet odmrzne :lol:

Smisao ovoga je fiktivna predpostavka da vama, ljubiteljima natprirodnog i misterijoznog da mašti na volju.
Kontam da je ovaj forum pun mišljenja i premisa nekakvih Ajkova i ostalih prevaranata.

Želim da čujem mišljenja starih učesnika ovog PDF-a... koji primaju kao postulat pisanja i teorije njima servirane sa net-a, nekakvih "gurua" svvetskih zavera...

Tema je ekstra, dajte bone za to...

Znam da će te odmah navaliti da pomažnjavate para i bogatstav, al, fol je u tome što će vreme bine trajno parkirano.

Neki oblik smrti, ili prokletstva, ili šta već....

Materijalna bogatstva vam ne vrede, jerbo nemate reference za iste, nemate ih ćime uspoređivati i meriti.

Imate sve, sve... a kad malo sagledate...imate ŠTA?

Ako bi ti mogao da kontrolišeš zaustavljanje vremena, tj. kad ti poželiš sve sem tebe se zamrzne, i nastaviće normalnim tokom uslovljeno tvojom mišlju, to bi bila nesaglediva moć.

A ukoliko se ti budiš i sve oko tebe je zamrznuto, to je gore nego da se probudiš a sva ljudska bića na planeti sem tebe su nestala.

"Dan mrmota" se bavi ponavljanjem istog dana, a ova Salova ideja više podseća na

Ali je, kad bolje razmislim, sasvim originalna ideja. :klap:

Da tacno borka.....Znam da nije gledo -LEGEDARNI -DAN MROTA pa proveravam..I ovaj filml koji si prikazala al ibpar jos pet slicnih obradjuje tu temu....Ali da ne ubijamo coveku volju....Pisac pa ajde de....

Šta bi ste radili?

Elem, da pojasnim.

ne smem da kazem, sramota :rumenko:

Za razliku od ovog, "nezamrznutog" sveta, radila bih sve što mi padne na pamet, jer to bi bila sloboda u pravom smislu, bez ikakvih ograničenja.
Verovatno bih prvo "odmrzla" neko vozilo i sve benzijske pumpe na koje bih naišla, putovala u nedogled i to bi tako trajalooooo ... dok ne "zadovoljim" svoju radoznalost i onda bih verovatno lupala glavom o zid zato što nemam sa kim sve to da podelim :dash:

Skrivena, dotakla si, jedva, al dotakla nit...

Možda sam temu postavio previše "opšte".
Imao sam na umu psihološko, a i socijalno ponašanje individue koja bi bila iskljućena od toga "zamrzavanja". tj, nas, mene, tebe, ovog, onog.

Ajd sad malo ozbiljno...

Koliko bi ste izdržali, a da se ne ubijete?
Godinu minimum, deset godina maximum.

Da ste lekar, koga bi lečili?
Da ste zidar, kome bi zidali? A muzičar? Kome bi pevali i mixeve pravili?

Da ste policajac, vojnik, kome bi ste implementirali ustav?

Da ste lopov, kome da kradete kad vam je sve na dlanu?

Mislim da svakome od nas to treba, da pogleda u sebe, jer ostali bi ste sami sa sobom.
Sebe bi krali, sebe hapsili, sebi navukli para i para, vila, kamiona i bogatstva, koje je bezvredno u tom aspektu, sebe bi lećili, sebe bi voleli, sebe bi ebali i sebi se divili.

Sebe bi hranili, oblačili po posednjoj modi (relativno u tom okruženju)

Sebi bi izdavali cd ove, sebe stavili u farmu i u tv dnevnik.
Vaš prdež bi se ćuo do amazona, ali, u amazonskim šumama ne bi bilo ikog da ga ćuje...

Sebi bi pisali, snimali filmove, i pravili cirkus colorado.

Dokle i kako?

Jedini lik na zemlji, u savremenosti temporalno iskočen, zamrznut....
O da, toliko bi vremena imali (večnost) da naučite i pilotirati, i podmornicu preko atlantika prevesti... kome?

Na kraju, kad sve isfurate... kome i cemu?

E to želim ovim topikom da vidim.

To zavisi od ličnosti, neko bi meditirao do kraja života, neko bi se ubio, neko razvijo neki oblik šizofrenije pa bi imao prijatelje :D

Opet kažem lakše je da odjednom nema ljudi i da ostanete poslednji čovek na planeti, nego da se sve zamrzne, jer ovako bi ste bar imali životinje o kojima biste brinuli npr.

I ako je sve ostalo zarobljeno u vremenu, znači da bi ste vi starili dok bi ljudi oko vast zauvek ostajali istih godina, mnogo je siebano, i ne znam ako npr. voda u čaši/flaši/slavini stoji u vremenu, da li se ona može pokrenuti ?

Da ste lekar, koga bi lečili?
Da ste zidar, kome bi zidali? A muzičar? Kome bi pevali i mixeve pravili?
Da ste policajac, vojnik, kome bi ste implementirali ustav?
Da ste lopov, kome da kradete kad vam je sve na dlanu?
Mislim da svakome od nas to treba, da pogleda u sebe, jer ostali bi ste sami sa sobom.
Sebe bi krali, sebe hapsili, sebi navukli para i para, vila, kamiona i bogatstva, koje je bezvredno u tom aspektu, sebe bi lećili, sebe bi voleli, sebe bi ebali i sebi se divili.
Sebe bi hranili, oblačili po posednjoj modi (relativno u tom okruženju)
Sebi bi izdavali cd ove, sebe stavili u farmu i u tv dnevnik.
Vaš prdež bi se ćuo do amazona, ali, u amazonskim šumama ne bi bilo ikog da ga ćuje...
Sebi bi pisali, snimali filmove, i pravili cirkus colorado.

Dokle i kako?

Jedini lik na zemlji, u savremenosti temporalno iskočen, zamrznut....
O da, toliko bi vremena imali (večnost) da naučite i pilotirati, i podmornicu preko atlantika prevesti... kome?
Na kraju, kad sve isfurate... kome i cemu?
E to želim ovim topikom da vidim.

Pekar lekar apotekar...

Prdež.

Maestralno!

Nasmejao si me, ja šta.
Prvo mi na pamet pade obavezna lektira iz gimnazije.
Mihailo Lalić „Lelejska Gora“, Čovek je to lepo obradio iako mu nije trebao nadrealni parking i nije pominjao fiziološko otpuštanje crevnih gasova.

Potom mi pade ponovo na um šta sam tada pomislio, ali sad imam malko više godina, elem

Iza sedam mora, iza sedam gora i iza svakog pamćenja, probudiše se Neko i uvide da sve oko njega stoji u vek.
Dugo mu je trebalo da uvidi večitost svoje samoće i da najviše od svega i jedino poželi da ne bude sam.
Ali kako, kad je ovde jedina živa stvar on sam i to ne može nikako da se promeni osim ako bi možda...???
Pa naravno!
Dade glasa od sebe i tako...
u početku beše reč.
I uvide Taj jel’, da je reč dobra i da ja sad dalje ne pričam na pamet.
„U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja beše pusta....“

Eto to ti je taj arhetip postajanja. kako ga ja videh.
A ono što mu je prethodilo, mislim onaj duhovni proces, pre nego je uvideo svoju večitu samoću, iliti kad je prdeo diljem univerzuma, a što bi ti hteo da pročitaš od nas, e to se ne može valjano pojmiti pa tako ni iskazati rečima, jer to je ono, koje čini mi se, još uvek, svakog od nas vezuje sa ..... .
Mislim da je, ako je uopšte govoriti u nekom vremenu, tada i u takvoj situaciji, te esencijalne samoće, mogla nastati sila koju mi ljudi shvatamo kao ljubav Božija.

Dobra tema za sitne sate.

Da tacno borka.....Znam da nije gledo -LEGEDARNI -DAN MROTA pa proveravam..I ovaj filml koji si prikazala al ibpar jos pet slicnih obradjuje tu temu....Ali da ne ubijamo coveku volju....Pisac pa ajde de....

Sine moj, Dan Mrmota, odgledao milion puta, recimo.
U istom se javljaju teh i log greške.

Jesi uočio koje, ako me već prozivaš sa aspekta "poznavaoca filma?"

Znaš ko je napisao roman i kako se zove isti na osnovu koga je snimljen "Dan Mrmota?"

Pekar lekar apotekar...

Prdež.

Maestralno!

Nasmejao si me, ja šta.
Prvo mi na pamet pade obavezna lektira iz gimnazije.
Mihailo Lalić „Lelejska Gora“, Čovek je to lepo obradio iako mu nije trebao nadrealni parking i nije pominjao fiziološko otpuštanje crevnih gasova.

Potom mi pade ponovo na um šta sam tada pomislio, ali sad imam malko više godina, elem

Iza sedam mora, iza sedam gora i iza svakog pamćenja, probudiše se Neko i uvide da sve oko njega stoji u vek.
Dugo mu je trebalo da uvidi večitost svoje samoće i da najviše od svega i jedino poželi da ne bude sam.
Ali kako, kad je ovde jedina živa stvar on sam i to ne može nikako da se promeni osim ako bi možda...???
Pa naravno!
Dade glasa od sebe i tako...
u početku beše reč.
I uvide Taj jel’, da je reč dobra i da ja sad dalje ne pričam na pamet.
„U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja beše pusta....“

Eto to ti je taj arhetip postajanja. kako ga ja videh.
A ono što mu je prethodilo, mislim onaj duhovni proces, pre nego je uvideo svoju večitu samoću, iliti kad je prdeo diljem univerzuma, a što bi ti hteo da pročitaš od nas, e to se ne može valjano pojmiti pa tako ni iskazati rečima, jer to je ono, koje čini mi se, još uvek, svakog od nas vezuje sa ..... .
Mislim da je, ako je uopšte govoriti u nekom vremenu, tada i u takvoj situaciji, te esencijalne samoće, mogla nastati sila koju mi ljudi shvatamo kao ljubav Božija.

Dobra tema za sitne sate.

Zašto "esencijane samoće" ?????

Nisi sam, imaš sve svoje, žive, i zdrave, viđaš ih, toplokrvne...
A opet, nikad dostupne.

ovom temom sam hteo dotaći vaše kontove, a ne književno tuđe.

Imaš sve, sve al na kraju to sve ti ne vredi nićemu, nikome , nizašta...

To zavisi od ličnosti, neko bi meditirao do kraja života, neko bi se ubio, neko razvijo neki oblik šizofrenije pa bi imao prijatelje :D

Opet kažem lakše je da odjednom nema ljudi i da ostanete poslednji čovek na planeti, nego da se sve zamrzne, jer ovako bi ste bar imali životinje o kojima biste brinuli npr.

I ako je sve ostalo zarobljeno u vremenu, znači da bi ste vi starili dok bi ljudi oko vast zauvek ostajali istih godina, mnogo je siebano, i ne znam ako npr. voda u čaši/flaši/slavini stoji u vremenu, da li se ona može pokrenuti ?

Ne postavljam temu da bi ti, ili neko, analizirao nekoga, njegov psiho kont i tako
Postavio sam je sa ciljem da svako ponaosob hipotetički iskaže kako bi i šta radio u tom svetu zamrznutog vremena.

Skrivena, dotakla si, jedva, al dotakla nit...

Možda sam temu postavio previše "opšte".
Imao sam na umu psihološko, a i socijalno ponašanje individue koja bi bila iskljućena od toga "zamrzavanja". tj, nas, mene, tebe, ovog, onog.

Ajd sad malo ozbiljno...

Koliko bi ste izdržali, a da se ne ubijete?
Godinu minimum, deset godina maximum.

Rekla sam da bih putovala i istraživala dokle god ne bih zadovoljila svoju radoznalost, ali svi znamo da je ljudska radoznalost nezasita. U procesu bih, verovatno na podsvesnom nivou, tražila druga "nezamrznuta" ljudska bića i pri kraju putovanja bi me ta potraga fljasnula na svesnom nivou zbog, recimo, neuspešnosti. Ubrzo bih pokušala da odmrznem prvo ljudsko biće na koje naiđem, verovatno mi tada neće uopšte biti važno ko je ta osoba. Mislim da bi taj trud trajao duže od onih putovanja i istraživanja, jer bih shvatila koliko sam sama i da kao jedinka ne mogu da opstanem. Jedino to bi mi bilo važno, ništa drugo i ti pokušaji bi se pretvorili u opsesiju jer nikada ne bih prestala.
U scenariju gde ne bih uspela da "odmrznem" ili pronađem drugo ljudsko biće, ... ne bih dugo izdržala i samoubistvo bi bio spas.

Tema je ekstra, dajte bone za to...
Znam da će te odmah navaliti da pomažnjavate para i bogatstav, al, fol je u tome što će vreme bine trajno parkirano.
Neki oblik smrti, ili prokletstva, ili šta već....
Materijalna bogatstva vam ne vrede, jerbo nemate reference za iste, nemate ih ćime uspoređivati i meriti.
Imate sve, sve... a kad malo sagledate...imate ŠTA?

Interesantno da to ne moramo da zamisljamo vec da smo i sada u svojevrsnom "zamrznutom vremenu". Naravno, ovo je za tebe nesto potpuno novo jer dzaba je Bergson dokazao da je vreme intuicija trajanja a da u opazanju , spolja, imamo posla samo sa nepokretnim slikama ili opazajima.
Za Bergsona ne znas, ali kladim se da si nekada cuo za Zenona. Vidis, Zenonov paradoks dokazuje da kretanje kakvim ga zamisljamo ne postoji. Da kretanje nije prelazenje putanje linijom od tacke A do tacke B. Samim tim, stvarnost je nesto sasvim drugacije od onoga sto ti vidis i sto bi u svojoj fantaziji na ovoj temi zeleo da zamisljas kao zamrznuto vreme.
Ipak kada bismo i primenili takav tvoj ,zapravo scenario razdradjen u mnogim ostvarenjima, (Borac je spomenula neke filmove, a ja sam se odmah setio epizode Zone sumraka pod nazivom"A Kind Of A Stopwatch"). kada bismo zamislili da umesto smene nepokretnih slika naprasno se suocimo samo sa jednom jedinom integralnom slikom svega, pitanje je sta bismo imali tada.?

Imali bi sve sto se moze imati. Sopstveni duh, subjekat, trajanje. Unutrasnje sopstvo bi se u toj situaciji pokazalo sasvim jasno, dovodeci coveka na granicu prosvetljenja. Tada bi se slika pojavnog sveta srusila sama od sebe a nastupilo bi otkrovenje "stvari po sebi" sveta izvan pojave, koji je kao takav izvan kako zamrznutog tako i nezamrzntuog vremena, izvan vremena uopste , jednosti ili mnostva i bilo kakvih kategorija. Eto, to bi se desilo.

Back