Modruna
Aktivan član
- Poruka
- 1.612
Има истине у овоме, Муњо, али пре свега тема је ипак корисна, а осим тога, ми можемо од ње да направимо врло занимљиву ствар тако што ћемо дискутовати о томе, или рецимо анализирати поједине "аргументације". Не морају то уопште да буду наше, форумске аргументције, могу да буду и аргументацие неких познатијих људи -- политичара, филозфа, нучника (рецимо Дарвина). или пак аргументи појединих религија (као што смо Ристо и ја већ започели с хришћанским "аргументима"). Признајем да волим логику и да бих могла цео дан да анализирам неке тврдње с тачке гледишта њихове логичности.joj, meni ovo liči na cirkoolar mejlove...........ko šablon cirkolar sms-ovi za praznike...
Очито је даје ова тема већ постојала, неко је већ пронашао негде ове грешке, само што сам их ја прилагодила себи, али не смета, хајде да разговарамо о овоме.
Још само неколико грешака и онда сам ја завршила с овом "малом школом логике". Ко се сети још неке грешке, нек је слободно наведе. И, понављам, свака дискусија је добродошла!
25)
Конвертовање кондиционала
Конвертовање кондиционала је грешка аргумента који има облик: „Ако А онда Б, дакле ако Б онда А“. Пример:
„Ако просек писменисти људи опада,онда опада и број људи који користе Интернет. Дакле, ако видимо да се смањује број људи који користе Интернет, знаћемо да опада и просек писмености.“
26)
Petitio principii
Кад као аргумент за неку тезу наводимо другу тезу која је такође спорна и ције доказивање претпоставља доказаност тезе коју тек треба доказати, каже се да чинимо грешку „антиципирање принципа“ (petitio principii). Ову грешку чини, на пример, мајка која оспорава суседову оптужбу да је њен син разбио његов прозор аргументом: „Мој син није никад разбио ничији прозор, па према томе није разбио ни ваш.“
27)
Idem per idem
Кад би неко у прилог тезе да се „кроз стакло може видети“ навео аргумент да је „стакло прозирно“ или кад би у прилог тезе да „опијум успављује“ навео аргумент да „опијум има моћ успављивања“, рекли бисмо да „доказује исто истим“ (idem per idem). У ствари, он и не наводи никакав аргумент него своју тезу понавља другим речима.
28)
Circulus in demonstrando
Понекад се људи приликом доказивања служе аргументима који су само наизглед доказани а у ствари нису. Пример:
“Ја сам поштен човек, Ако не верујете, питалте мог пријатеља тог-и-тог. Њему можете потпуно да верујете. Ја вам јемчим да он никад не лаже.“
У оваквим случајевима, када се теза А доказује тезом Б, а теза Б тезом А, или када се теза А доказује тезом Б, теза Б тезом В, а теза В поново тезом А, можемо рећи да је учињена грешка „круг у доказу“ (circulus in demonstrando).
Poslednja izmena: