anakin:
code, mislim da je od pocetka jasno o cemu se prica...ti si sam poceo da pricas da, kad si se vencao sa svojom suprugom, ona nije radila...o zasebnim racunima si poceo da pricas pre 2 strane...
u svakom slucaju, sta god da je, mislim da je reakcija blago receno bila preterana...
Ti ili ne mozes ili neces da razumes o cemu govorim...
Uhvatila se za izdvojene racune pa izdvojene racune, i kad sam uspeo konacno da razmrsim sta zapravo hoces, obhasnio sam ti da i mi u kuci imamo izdvojene razune, ali ne zato sto to ZELIMO vec sto je tako tehnicki jedino moguce. A nikako da shvatis sta ti govorim. To sto imamo izdvojene racune, ne anaci da nam je zajednicki BUDZET poremecen. On je potpuno i sasvim ZAJEDNICKI, bez obzira na koliko se racuna sta nalazilo...
anakin:
sto se tice cipela, najpostenije bi bilo da kazem da ne znam jer nisam u toj situaciji...
ono sto sam pokusala da kazem je da raspolaganje novcem treba da bude na oba partnera...zato mislim da je potrebno imati odvojene i jedan zajednicki racun....prakticnije mi izgleda da se odredjena suma novca podeli za razlicite potrebe...cini mi se da je bolje da zajednicki racun bude za kucu, decu, letovanja i slicno a odvojeni racuni za sve sta kome god treba...tako je prosto lakse za racunicu koliko si potrosio, koliko ti je jos ostalo da potrosis i za sta...
onda ti ne treba muz da ti da pare za cipele niti treba od bilo koga da trazis dozvolu jer uvek znas koliko imas i sa cim raspolazes...
i to zavisi od situacije...kako si postavio stvari, zena tu nista ne treba da zna nego je najnormalnije da digne pare i kupi sebi sta hoce....taj deo mi najvise smeta jer bi to trebalo da zavisi od trenutne situacije...
Pa jel' ti citas moje postove ili samo odgovaras automatski i teras svoje razmisljanje, imputirajuci mi stvari koje nikada nisam ni pomislio a kamoli rekao?
"
zena tu nista ne treba da zna nego je najnormalnije da digne pare i kupi sebi sta hoce" - sta pobogu pricas, pa jel mislis da zivim u zajednici dva idiota, koji se ponasaju kao nezrela deca ili pobegli iz Laze?!
Pa naravno da se neprekidno dogovaramo, sinhronzujemo nabavke i trosenja, nikada se ne desi situacija da neko rasturi budzet a da nema konsultacije. Ali nema MOJE ili TVOJE, vec razgovaramo o NASIM parama, gde i sta treba, a na kom se racunu nalaze, uopste me ne zanima, vazno je da mozemo da raspolazemo.
Za manje stvari, naravno da niko nikoga ne pita.
anakin:
i imam pitanje za tebe...ti imas na racunu 1000 i otisao si na put...treba ti 900 i kad krenes da podignes pare, vidis da je tvoja zena podigla 500...ovlascen si i na njen racun i vidis da ona ima 50...
sta radis u toj situaciji?
poenta je da se u takve situacije ne dolazi...a za to treba oboje da se pobrinu...
Odgovoricu ti, mada ti na moje nisi odgovorila.
Kod nas se tako nesto ne moze desiti. Zivimo kao i svi normalni ljudi, planiramo. Ali planiramo sa ZAJEDNICKIM budzetom, u kome svako ima pravo da raspravi i dogovori, bez obzira da li ima 100 a suprug 10000 dinara. TO nema veze. Dakle situacija o kojoj pricas, se ne moze desiti, jer se u mojoj porodici planira i malo unapred, pa i putovanje i troskovi vezani za to.
A ako ce zena da kupi sebi cipele ili sta drugo, a nema na SVOM racunu, naravno da ce se posluziti mojim racunom a ja ne moram za to da blagonaklono dam dozvolu.
Uostalom, nemam nameru sa tobom vise da se natezem. Ne razumemo se i ti teras svoje (shvatam sta pricas, mada se pitam kako to funkcionise) a ja sam izneo svoje misljenje koje si shvatila kao "preteranu reakciju" - zaboga?, i vredjanje.
Raspolazi kako hoces, ne zelim da ispadne da namecem svoje resenje kao ispravno.
Zelim samo da znas da u mojoj kuci je SVE zajednicko sa pravom koriscenja bezuslovno - od kasike do automobila, pa ako to ne razumes, onda nema ni smisla sa tobom diskutovati.
Ako ti u svako doba zelis da na svom omiljenom racuncicu znas iznos, to je logicno, ono sto mi se ne svidja (imam pravo na to, nadam se?) je da pricas dalje "..., da bi mogla da planiram kako da raspolazem itd..." - pitam se jel to kalkuliuses na nivou JA ili MI?
No nije mi vise ni vazno.