ZAČINI

• Začetnik teme Začetnik teme dadap
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
djumbir mozes da stavi skoro svuda :)
od limunade, kolaca, povrca......

Spice up your life :)

Oprezno sa zacinima!
Ja licno najvise volim "straight" pristup.
Francuska kuhinja ubijanja namirnice po hiljadu puta mi je malkice daleka !
Ako je nesto dobro, onda treba pustiti da odzvoni svaki njegov ton, zar ne :)
Ako je nesto dobro, malo sta sa strane je potrebno :)
Ukoliko se cesto i previse koriste zacini, onda Sve moze da lici na Svasta :)
E, hajde sad redom, zacin po zacin....... indikacije,... kombinacije, ....

Sanja je napravilo super uvod :)
Ja djumbir nastruzem i u med :)
Pozdrav svima :)

Nije mi jasno zasto toliko recepata (i ovde i drugde) kao sastojke navodi vegetu, zacin C i slicne zacinske papazjanije.

Mislim da kvare ukus jela, da su losiji od konkretnih, pojedinacnih, svezih zacina, i nisu mi jasni ljudi koji "ne mogu da kuvaju bez vegete" i sl.

Da li koristite ove zacine? I zasto?

Navika je cudna stvar, probala sam da to ne koristim, cak i da kupim neku varijantu bez pojacivaca ukusa i aditiva ali nije islo. i, eto, trujemo se i dalje, ali nam je bar leeeepo pa dok traje, nek traje.
Na primer, nije mi isti ukus pecene piletine ako nestavim neki od tih zacina bez obzira koliko raznog povrca nagurala u tepsiju. Ako imas neko resenje za to, obecavam da cu probati jer se trudim da izbacim stetne stvari u ishrani, ali ne po cenu dobrog ukusa.

Imam utisak da je tu presudan MSG - monosodijum glutamat, pojacivac ukusa. Japanci su, citam, nedavno dokazali da jezik pored cetiri klasicna ukusa (slano, slatko, gorko i kiselo) ima detektore i za MSG i srodne materije koji su nazvali "umami". Ukus je tesko opisati, ali oni koji su se prejedali jeftine kineske hrane ce znati na sta mislim.

Elem, vegeta pored soli, bibera i ostalog sadrzi MSG. Ko se jednom navikne, tesko ce se odvici, reklo bi se - ostalo u vegeti nije kljucno.

Ja nisam ljubitelj MSG i "umami" ukusa, a ako ga previse pojedem trnu mi usne.

ja bas ne volim svakakve travke
a vegetu volim(cak i prst da umocim u teglu-nije mi strano u ovim godinama:lol: )
koristim i neke bujone suve,ne znam je l i to spada
u poslednje vreme sam pocela da isprobavam u koje jelo mogu samo da stavim so i persun(obavezan zacin u mojoj kuhinji) i desava se da bude isto dobro kao i s vegetom

Nije mi jasno zasto toliko recepata (i ovde i drugde) kao sastojke navodi vegetu, zacin C i slicne zacinske papazjanije.

Mislim da kvare ukus jela, da su losiji od konkretnih, pojedinacnih, svezih zacina, i nisu mi jasni ljudi koji "ne mogu da kuvaju bez vegete" i sl.

Da li koristite ove zacine? I zasto?

Isto se i ja čudim.........Trpaju čak i u sarmu....:D
Ja samo za supe i čorbe. Priznajem da supa ne valja bez ovog čuda, a nemam pojma zbog čega.
Znam da lekari kažu da ovi začini nepovoljno utiču na nerve i vegatitivni sistem zbog velike kočine kuhinjske soli koja zbog hlora nije zdrava.

Ja u sve stavljam vegetu,ali je pravim sama,recept je jako prost

VEGETA
Potrebno je
1kg.sargarepe
1kg.persuna sa listom
1kg. crnog luka
1 veliki celer sa listom
1kg. soli.
Sve ocistiti,samleti,dobro izmesati u staviti u tegle.

Volim zacine tipa beli i crni luk, persun. sargarepa, biber, bosiljak, ruzmarin, djumbir, kari, mirodjija... A vegetu ne, i slazem se sa mislenjem da s vegetom sve lici na svasta. U principu, to kazu kuvari, da u jedno jelo ne treba stavljati vise od tri zacina. Moj omiljeni je bosiljak.

beli i crni luk, persun. sargarepa nisu zacini :mrgreen:
probajte da kuvate malo bez vegete, videcete koliko cete pametnije kuvati.
vegetu stavish kad pravish onako jelo "od nichega" ,
krompir **** ili klin chorbu. pomaze ako si na prezivljavanju i nemas sta da stavish u lonac.
tipa supe iz kesice( pasta+ vegeta(msg+suvi bujon) + secret hemija)
ali mnogo je bolje kad je ne stavish onda radish kreativno.

nas su u skoli ucili da zacini
ne treba da preovladavaju. pa opet u nashim skolama se slabo sta nauci.

ja koristim korijander , suvu crvenu chilli u komadu i ginger jako cesto.
to su mi tri favorita.
biber se ne secam kad sam stavio poslednji put u jelo,
chiili ga totalno prekrije pa nema potreba da se ubacuje. besmisleno je.
volim kurkumu i kada pravim daal ona zaokruzuje ukus u prvom planu .

origano mi je bez veze, i jedino ga stavljem na pizzu,
ne mogu da prihvatim da ga neko stavlje u druga jela.
bosiljak je sasvim ok i list persuna & celera takodje,
magicno deluje na supi od guske sa kucno pravljenim rezancima sa jajima

kardamon stavljem u kafu i to je mi se mnogo svidja, a djumbir obavezno u indisjki Chai.

hteo bih ovo prolece da zasadim u saksije i u dvoriste zacine..pa me zanima gde mogu da nabavim semena..ako neko zna neku prodavnicu gde mozu da se kupe semena nek napise kako se zove,gde se nalazi,i ako je moguce broj telefona ..hvala unapred:)

hteo bih ovo prolece da zasadim u saksije i u dvoriste zacine..pa me zanima gde mogu da nabavim semena..ako neko zna neku prodavnicu gde mozu da se kupe semena nek napise kako se zove,gde se nalazi,i ako je moguce broj telefona ..hvala unapred:)
Ima ih svuda po semenskim radnjama, supermarketima, hipermarketima.
Istina, teško na jednom estu nađeš sve što ti treba, ali - nađe se. ;)

Ja u sve stavljam vegetu,ali je pravim sama,recept je jako prost

VEGETA
Potrebno je
1kg.sargarepe
1kg.persuna sa listom
1kg. crnog luka
1 veliki celer sa listom
1kg. soli.
Sve ocistiti,samleti,dobro izmesati u staviti u tegle.

Ovo je masa od 5kg,obzirom da je sveze,mora da se drzi u frizideru.I kad da potrosis toliku masu u jednom domacinstvu,a da se ne pokvari?!:think:

Ovo je masa od 5kg,obzirom da je sveze,mora da se drzi u frizideru.I kad da potrosis toliku masu u jednom domacinstvu,a da se ne pokvari?!:think:
Nije ni meni jasno u čemu je štos? Vegeta i slični bućkuriši su i izmišljeni da možeš u trku da ubaciš u jelo, suvi su i traju, ne zauzimaju frižider i ne traže da se mlatiš seckanjima i sl. :think:

S obzirom da na 4kg svežeg povrća ide 1kg soli, sasvim je moguće da se povrće ne kvari.
Druga varijenta je da je zeljena zaboravila da nam kaže kako povrće, ipak, treba osušiti?

Pa stavim u tegle,pa u frizider,posto kuvam svaki dan za nas puno:roll:,ja pravim duplu meru:whistling: i to mi traje otprilike 4 meseca,a stavljam malo vise nego sto bih stavljala obicne vegete,jer nije toliko slano.Recimo u veliku zepterovu serpu od 5l. stavim 2 do 3 pune kasike.a so i ne upotrebljavam...

Back