Zabranjeni abortusi u SAD, protesti na ulicama; šta je "pro-life" i "pro-choice"? Anketa

Napisao sam u svom prvom posyu, valjda, da sam saglasan za abortus pod uslovom da je zivot majke ugrozen ili ako je zrtva silovanja. Verovatno bih dodao i za maloletnice ispod 16.
А, чему дискриминисање?

Doduse, ako su te zene vec trudne (ne maloletnice), onda neka rode i daju na usvajanje. Uveren sam da ce bar 50% tih sto nisu pro life, kada rode promeniti pricu i zadrzati dete.
Сасвим могуће да велики део њих одлучи да задржи дете, што је свакако пуно боље од давања на усвајање или удомљавање, јер је систем претрпан и овако и ко зна колико деце одраста у неадекватним условима, без пажње, љубави, правилног васпитања и образовања, да не говоримо тек о злостављању, и вербалном и физичком и сексуалном... Велики број њих дочека 18 у хранитељској породици или дому за незбринуту децу. Велики број њих заврши до краја живота на улици, на дрогама, проституише се, повезује се с разним криминалним групама, и већим и мањим...

No, ovo je jako osetljiva tema. Znam pre dve godine ovde je jedna moderatorka iskoristila vrlo ogavan izraz za fetus. Nazvala ga je parazitom jer ono parazitira u njoj. Bas ruzno. Srecom je ugasila nalog otisla.
Глупи преводи глупих америчких израза и фраза које смисле још глупље особе. Познат ми је тај израз и не мислим да је уопште адекватан иако добро описује ситуацију која се користи у аргументацији - ембрион/фетус не може да преживи ван мајке (до одређеног периода трудноће), попут паразита, само што то нити ваља користити као аргумент, нити би требало да икако буде релевантно у погледу права на абортус.

Абортус је убиство. Можемо ми то називати разноразним ружичастим називима или правима... Али овде се једино ради о класичном убиству.
И за тебе важи ово:
Сигурно би исту песму певао да си у ситуацији да ти ћерка затрудни у 12. години с вршњаком из разреда, рецимо. Или, још горе, да си родитељ силоване девојчице.
Из моралних уверења би допустио да ти дете умре, можда у боловима, само да не би абортирала, јер то је убиство.

Žena mora imati pravo na izbor. Šta ćemo kod silovanja?
Neželjene dece i onako već na sve strane, samo je još ovo falilo.
Ovakva situcija otvara vrata za još jednu granu organizovanog kriminala. Šta ćemo sa onim ženama koje neće moći da plate (ilegalni abortusi će sa cifrom ići nebu pod oblake), kasapiće ih neko u podrumu kuće?
Ali zato pištolj možeš da kupiš u supermarketu i da te niko ništa ne pita. I možeš čoveka na svom travnjaku da ubiješ samo zato što je na tvom travnjaku i nikom ništa.

Već sam pričao sa markonijem i mnogo mi je iscrpno da pričam na tu temu jer znam da se moj stav promeniti neće, baš kao i vaš. I onda je potpuno gubljenje vremena ćaskati o tome :D
Зар је потенцијал за живот (не знамо какав) битнији од већ постојећег и развијеног живота?

Jel dete živo biće dok je u stomaku? Jeste, živo je. A jel čovek? Nije. Jer nije formirano. Da su bebe automatski ljudi, čim se začnu, odma bi se rađale a ne posle 9 meseci.
Odo pičim igricu sada, već sam iskazao moj stav o abortusu u ovoj temi u više navrata i sve dalje je ponavljanje :D

Odo pičim igricu sada, već sam iskazao moj stav o abortusu u ovoj temi u više navrata i sve dalje je ponavljanje :D
Ae...nije kao da imaš nešto da kažeš. Mene samo interesovalo kol'ko degeneričan mora neko da bude da bi rekao da treba dete kao plod silovanja da se rodi (pod obavezno). Naravno, odgovor nisam ni dobio, jer, može li razumnog odgovora i biti.

Ae...nije kao da imaš nešto da kažeš. Mene samo interesovalo kol'ko degeneričan mora neko da bude da bi rekao da treba dete kao plod silovanja da se rodi (pod obavezno). Naravno, odgovor nisam ni dobio, jer, može li razumnog odgovora i biti.
da si čitao, a nisi, shvatio bi da sam rekao da u slučaju silovanja ne treba. Al ajde, neka bude da si pametan.

Zavisi sve od okolnosti.
Дакле, да.

Е, пошто смо утврдили да постоје околности тј. услови под којима је оправдано починити убиство, закључујемо да нема сврхе сензационализовати абортус као убиство, саблажњавати се и користити то као некакав аргумент.

Nevjerovatno kako sebi muškarci uzimaju slobodu i prava a pola ih pobjegne od obaveza. Koliki postotak plaća alimentaciju? Po tom se vidi koliko imaju prava odlučivati o trudnoći a odreknu se svih obaveza oko djece, doduše ima onih možda 10% koji ostaju očevi i poslije razvoda
Какве везе има тренутак кад дете треба да се роди са тренутком, потенцијалним, кад дође до развода?
Изгледа да су сурогат мајке закон. Платиш, добијеш дете, нема смарања о постпорођајним депресијама (као што јој је баба била депресивна док деда није дошао са њиве), нема уценама дететом, док си на послу платиш дадиљу, дођеш кући, са дететом у шетње, спортиће, проводе по парковима...Нема претњи разводима и разводом, твоја кућа остаје твоја, твоја плата иде стварно на дете а не на мајчине швалере.
Ја ту не видим мањкавости...

Nešto normalno i u Americi da se desi..nek crknu levičari!
И још на хиљаде девојчица, девојака и жена које ће у неком буџаку на црно радити абортусе.

Али, битно да се ликује и призива нечија смрт. Стварно има озбиљно језивих људи на овом свету...

Не постоји ,,неко" док се беба не роди, разумеш ли? Буквално сва права која деца имају, стичу на рођењу, а не на зачећу. Притом, шта је с правима мајке - не постоје?
Зашто се онда не врши абортус у, рецимо, 7. месецу трудноће? Са изузетком у случајевима угроженог здравља, деформитета или кривичног дела.
Или у 8. месецу? Жена одлучи да се зезнула и да сад неће, пре је хтела, сад се предомислила, има ли право на абортус?

Žena mora imati pravo na izbor. Šta ćemo kod silovanja?
Neželjene dece i onako već na sve strane, samo je još ovo falilo.
Ovakva situcija otvara vrata za još jednu granu organizovanog kriminala. Šta ćemo sa onim ženama koje neće moći da plate (ilegalni abortusi će sa cifrom ići nebu pod oblake), kasapiće ih neko u podrumu kuće?
Ali zato pištolj možeš da kupiš u supermarketu i da te niko ništa ne pita. I možeš čoveka na svom travnjaku da ubiješ samo zato što je na tvom travnjaku i nikom ništa.
Можда је добар избор да се користе контрацептивна средства или да се уздржи од односа?
Дискутујемо о последици и како да се реши а узрок нико да изнесе...
Нема зачећа = нема бола, нема сиромаштва, нема илегале, нема касапа.

Jel dete živo biće dok je u stomaku? Jeste, živo je. A jel čovek? Nije. Jer nije formirano. Da su bebe automatski ljudi, čim se začnu, odma bi se rađale a ne posle 9 meseci.
Кад се дете роди са 9 месеци, да ли је способно само да преживи? Шта га чини "људом"? Дисање? Да ли то значи да мајка има право да бебу од 12 месеци баци јер, Боже мој, није формирано?

Какве везе има тренутак кад дете треба да се роди са тренутком, потенцијалним, кад дође до развода?
Изгледа да су сурогат мајке закон. Платиш, добијеш дете, нема смарања о постпорођајним депресијама (као што јој је баба била депресивна док деда није дошао са њиве), нема уценама дететом, док си на послу платиш дадиљу, дођеш кући, са дететом у шетње, спортиће, проводе по парковима...Нема претњи разводима и разводом, твоја кућа остаје твоја, твоја плата иде стварно на дете а не на мајчине швалере.
Ја ту не видим мањкавости...
Sve ima veze . Shvatila bih toliku mušku podršku abortusu da vidim da se brinu o djeci koja ne žive s njima a ne da im se davanje alimentacije svodi na to da on ne da kučki da troši njegove pare. Ne možeš da voliš fetus više od djeteta. Sve je to samo muški inat.
Da se razumijemo, ja nisam pristalica abortusa ali isto tako nisam ni pristlica zabrane jer postoje razlozi zbog kojih se to ponekad mora uraditi.

Зашто се онда не врши абортус у, рецимо, 7. месецу трудноће? Са изузетком у случајевима угроженог здравља, деформитета или кривичног дела.
Или у 8. месецу? Жена одлучи да се зезнула и да сад неће, пре је хтела, сад се предомислила, има ли право на абортус?
Постоје ваљани разлози за границу иза које абортус није дозвољен, сад не могу овако да се сетим где је постављена тачно, али знам да постоји и да разлози нису правне, већ здравствене природе. Иза ње се абортус не ради, без обзира на разлоге због којих се мајка одлучила. У САД-у је 12. недеља трудноће крајња граница до које се може радити абортус на захтев и без додатних разлога, за плод с деформитетом је нешто касније дефинисана.

Sve ima veze . Shvatila bih toliku mušku podršku abortusu da vidim da se brinu o djeci koja ne žive s njima a ne da im se davanje alimentacije svodi na to da on ne da kučki da troši njegove pare. Ne možeš da voliš fetus više od djeteta. Sve je to samo muški inat.
Da se razumijemo, ja nisam pristalica abortusa ali isto tako nisam ni pristlica zabrane jer postoje razlozi zbog kojih se to ponekad mora uraditi.
Дете се створи из фетуса, Нису то различите ствари па да једно волиш а друго онако или никако.
А уцене почињу у фази фетуса, не брини. Чим каже "трудна сам" и види да се он насмејао, креће калкулација у њеном мозгу.
Није то ни лоше ни добро, то је тако како јесте. Ако су искрени једно према другом, неће њему бити тешко да обезбеди и дете и мајку.
На жалост углавном нису и онда креће да ради закон.
Иначе, нисам приметио да мушкарци више подржавају абортус. Можда чак и мање. Мушкарци углавном решавају проблем кад се деси па не мудрују превише ако одлуче да желе децу. Како кажу, родило се, ваља га љуљати.

Постоје ваљани разлози за границу иза које абортус није дозвољен, сад не могу овако да се сетим где је постављена тачно, али знам да постоји и да разлози нису правне, већ здравствене природе. Иза ње се абортус не ради, без обзира на разлоге због којих се мајка одлучила. У САД-у је 12. недеља трудноће крајња граница до које се може радити абортус на захтев и без додатних разлога, за плод с деформитетом је нешто касније дефинисана.
Може и касније из специјалних разлога (угрожен живот мајке, велики деформитети и кривично дело силовања), али не може по одлуци мајке и само по одлуци мајке, то је поента.
Зашто мајка после тог рока више не може сама да доноси одлуке о свом телу? Дете још није рођено, правно не постоји, зар не? Држава га не препознаје као људско биће?

Back