Заборављене речи српског језика

Poznatije reči

Pozajmice Naše reči

šargarepa (mađ.) - mrkva
kafana (tur.) - krčma
auspuh (ger.) - izduvnik
komšija (tur.) - sused
flaša (ger.) - boca
štrudla (ger.) - gužvara
bina (ger.) - pozornica
bakšiš (tur. per.) - napojnica
baksuz (tur. per.) - zlosrećnik
kavga (tur.) - svađa
viršla (ger.) - hrenovka
bitanga (hun.) - propalica
tanjir (arb.) - plit
čopor (hun.) - stado
sat (tur. per.) - čas
kašika (tur.) - žlica
štrikati (ger.) - plesti
cipela (hun.) - obuća
kelner (ger.) - konobar
ortak (tur.) - prijatelj
čakšire (tur.) pantalone (gal.) - hlače
kompanija, firma (ang.) - preduzeće
lozinka (ang.) - zaporka
lopov (hun.) - kradljivac
knedla (ger.) - valjušak
fudbal (ang.) - nogomet
masakr (gal.) - zločin, krvoproliće, pokolj
internet (ang.) - mreža
špric (ger.) - brizgalica
energija (hel.) - snaga
fleka (ger.) - mrlja
kompjuter (ang.) - računar
šogor (hun.) - šurjak
kramp (ger.) - pijuk
vazduh (rus.) - zrak
ruksak (ger.) - ranac
fobija (hel.) - strah
rošule (ger.) - koturaljke
pasulj (hel.) - grah
simbol (hel.) - znak
feder (ger.) - opruga
cigla ger.) - opeka
šizofrenija (hel.) - ludilo
šnala (ger.) - - ukosnica
šofer (gal.) - vozač
maler (lat.) - nevolja
šnita (ger.) - kriška
inat (tur. arb.) - prkos
merdevine (tur.) - lotre, lestve

Јенђе су младожењине блиске рођаке које су ишле у сватове. Њихова улога је била да песмом оглашавају спровођење неке од свадбених радњи, али и да се на путу од младине до младожењине куће нађу млади на услузи. Јенђе су певале посебне песме намењене младенцима, куму, старом свату, деверу, свекрви и осталима.

Мјед није само бакар, већ и легура бакра и цинка, тј. месинг.
Шаргарепа - Буквално 'жута репа'. 'Шаргарепа' свакако јесте унгаризам у српском језику, али је и 'репа' славенизам у мађарском. Помало се олако поједине речи сврставају у туђице. Треба имати мало више опреза и не упрошћавати ствари.

Иначе, одлична тема.

Poslednja izmena:
КУРЈУК, за разлику од курјака)), представља сплетену косу на затиљку код девојчица узраста од 10- 14 година, јасније речено: један перчин.

На стр 62.https://books.google.rs/books?id=d3...h2xlApP#v=onepage&q=dolama пре турака&f=false има даљих описа како се обликује коса зависно од узраста и статуса женске особе.

Poslednja izmena:
Ободац је минђуша-алка, обоци су минђуше-алке.
Типичан и препознатљив био је ободац зван у нишком крају врбилче, можда зато што завијутак (коврџица) подсећа на коврџаву врбу

Са горњег линка, на стр 58
oboci_vrbilce.png

U kraju odakle su moji roditelji (Šumadija), i dan danas čujem "nomad" (verovatno skraćeno od "onomad").

- "Nomad kad smo išli po seno..."
- "Ja sam mu još nomad rekao da..."
- "Nomad smo bili..."

Značenje je, otprilike, "pre nekog vremena" ili možda "onda kad", "ono kad". Da li je onomad takođe postalo od "onda kad", "ono kad" ili nekog sličnog izraza, kao zamena, odnosno skraćenica?

U kraju odakle su moji roditelji (Šumadija), i dan danas čujem "nomad" (verovatno skraćeno od "onomad").

- "Nomad kad smo išli po seno..."
- "Ja sam mu još nomad rekao da..."
- "Nomad smo bili..."

Značenje je, otprilike, "pre nekog vremena" ili možda "onda kad", "ono kad". Da li je onomad takođe postalo od "onda kad", "ono kad" ili nekog sličnog izraza, kao zamena, odnosno skraćenica?

Mislim da sam sretao da se kaže i onomadne, i onomad shvatam samo kao skraćenu verziju. Dakle, onoma dne, to jest onoga dana.

Ћумбав : кад је глава ћумбава:huh:

Израз је употребио један горштак у емисији "Сасвим природно-Срби медведима не верују" описујући свој сусрет са медведом Ме(х)медовићу. Описивао је медвеђу главу придевом "ћумбава"..Мени није баш јасно шта тачно значи, који је то облик, отприлике.. требало би да је "ћумба" нека врста троугла или тетраедра ..конусни , или , једноставније, кад глава има ћубе на више страна, онда мора да је ћу(м)бава.:?:

15-и минут снимка, где горштак то "ћумбава" осликава постављањем дланова око своје главе

Свака идеја је добродошла:ceka:

ВИНИЦА
То је вински подрум, односно просторија укопана у земљу у којој су похрањене бачве или глинени судови са вином

Синоним је КЛЕТ. мада је у данашње време клет мањи подрум у самом винограду

content

https://books.google.rs/books?id=Ay...ved=0ahUKEwjtpqCZv8_RAhUCD5oKHcUsBJEQ6AEIITAA

ВИНИЦА
То је вински подрум, односно просторија укопана у земљу у којој су похрањене бачве или глинени судови са вином

Синоним је КЛЕТ. мада је у данашње време клет мањи подрум у самом винограду

content

Ћумбав : кад је глава ћумбава:huh:

Израз је употребио један горштак у емисији "Сасвим природно-Срби медведима не верују" описујући свој сусрет са медведом Ме(х)медовићу. Описивао је медвеђу главу придевом "ћумбава"..Мени није баш јасно шта тачно значи, који је то облик, отприлике.. требало би да је "ћумба" нека врста троугла или тетраедра ..конусни , или , једноставније, кад глава има ћубе на више страна, онда мора да је ћу(м)бава.:?:

15-и минут снимка, где горштак то "ћумбава" осликава постављањем дланова око своје главе

Back