http://serbstvo.yuku.com/topic/346/KAKO-JE-POKATOLI-ENA-ZAPADNA-HERCEGOVINA
Извод из књиге католичког фратра Виктора Новака ''Magnum tempus''.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
http://serbstvo.yuku.com/topic/346/KAKO-JE-POKATOLI-ENA-ZAPADNA-HERCEGOVINA
Да, али пошто је Херцеговина била под Немањићима од Немање до 1325, и СПЦ тамо имала епископију, потпадање под рим је каснијег доба. Иначе не би имали хецештво Светог Саве у 15. веку.
Ја ћу рећи своје мишљење које баш није популарно међу мојом православном браћом , ово је мапа шизме који је @Мркаљ одавно поставио , са приморја је ударао јак утицај латинских попова , грчки утицај је слабо стизао и до унутрашњости Босне.
Нису ти Срби покатоличени већ су се 1054 раздвајањем цркве , једноставно су се нашли под сфером Рима па су своје хришћанство упражњавали кроз католичанство односно римску веру.
Наравно после дужег времена стопили су се са Хрватима који су им били вером једнаки , слично што се десило са Дубровником у 19 и 20 веку!
О пакатоличавању православних Срба можемо говорити једним делом под АУ а највећим делом под НДХ.
Па да али то се већ дешава Угарском или АУ иницијативом , али колико ми је познато ненасилно већ због саме блискости вере а одсуства комуникације са матицом нарочито још продором Турака тај процес се појачава и убрзава , нарочито што је Папа био мало лојалнији и заштитнички настројен према католичким верницима.
Итекако. Имаш примјере када су фратри доводили православце из Херцеговине који су бјежали од Турака на ''братску'' хришћанску територију Млерачке па их потом покрштавали.
Покатоличење је било утолико лакше ако села зјапе без православних попова јер су из Турци редовно сјекли...
То стварно не знам , али има логике јер у Душановом законику стоји забрана или материјална казна ако би који латински поп прекстио православца у латинску веру!
То онда има логике и вероватно се дешавало јер ваљда не би постојало као ставка у закону?
Ако имате нешто о Славонији, напишите![]()
Врло дискутабилно... Но, ова црвена линија је вјероватно нетачна, тј не раздваја стриктно источну од западне Цркве него је то линија раздвајања некада Источног и Западног Римског Царства.
Дакле, линија је постављена оквирно, да би се објаснило гдје је оприлике чија сфера утицаја али нипошто прецизно не одређује гдје су били католици а гдје православци.
Доказ томе је да са аутокефалношћу СПЦ Херцеговина и источна Далмација јесу православне јер улазе у састав српске државе.
Осим тога разлика је у приморју и залеђу. У Залеђу су православци испрва били велика већина, али фрањевци полако временом освајају село по село, црквицу по црквицу, гробље по гробље, стигавши до иза Мостара.
Да, нисам напоменуо да је главнина православаца управо покатоличена за вријеме АУ, Млетачке итд.... У периоду расула СПЦ, тј. под Турцима. Како је јачала АУ то је утицај био јачи и покатоличавање израженије.
Ја ћу рећи своје мишљење које баш није популарно међу мојом православном браћом , ово је мапа шизме који је @Мркаљ одавно поставио , са приморја је ударао јак утицај латинских попова , грчки утицај је слабо стизао и до унутрашњости Босне.
Нису ти Срби покатоличени већ су се 1054 раздвајањем цркве , једноставно су се нашли под сфером Рима па су своје хришћанство упражњавали кроз католичанство односно римску веру.
Наравно после дужег времена стопили су се са Хрватима који су им били вером једнаки , слично што се десило са Дубровником у 19 и 20 веку!
О пакатоличавању православних Срба можемо говорити једним делом под АУ а највећим делом под НДХ.
posto vidim da si imao srecu da zivis u tom vremenu, zamolio bih te da mi navedes neke od pravoslavnih zdanja na relaciji do mostara...koja su franjevci pokatolicili... ili samo pravoslavna mjesta