hm... da napomenem da kad su se pojavile vakcine nije se znalo da li stete ili koriste pa je bio rizik, ali se na kraju taj rizik isplatio. medjutim za gen. modifikovanu hranu se zna da steti jer u sebi pa i skoro nema organskih svojstava za koje je nas organizam i stvoren(organizam razgradjuje samo ono sto je organskog porekla, ono vestacko se ne razgradjuje nego se deponije u organizmu u vidu stetnih materija, najcesce ispod koze pa otuda i tolika pojava celulita). stetan je jer nas organizam nije u stanju da razgradi "plasticne kese"
Ako sam dobro razumeo ti hoces da kazes da GM hrana nema organska svojstva za koja je nas organizam stvoren (glagol "stvarati" mi se nikako ovde ne svidja zbog pozadinskog znacenja al dobro ajd)?! Koja su to organska svojsta koju ta hrana ima i koja su to svojstva na koje je nas organizam naviako?
Dakle ako uzmes recimo obicni seljacki zdrav paradajiz koji nas organizam prihvata i recimo dupliciras mu set gena koji kontrolise kolicinu vode po celiji i jos mu recimo ubacis gen za boju iz plavog patlidzana (u pitanju je gen koji kontrolise sintezu antocijanina, plavog pigmenta, koji doduse postoji i u "prirodnom" paradajizu ali ne u toj kolicini kao kod patlidzana) i eto ti gigantski, vodnjikavo bezukusni plavi GM paradajiz. I u tom Gm paradaziju nema niceg ne prirodnog. Sva jedinjenja su na bazi ugljenika, kiseonika i vodonika, dakle ORGANSKA. Sva ta jedinjenja nas organizam bez problema obradjuje. Dakle, sve to kako se GM-ovanjem hrane dobijaju "vestacke" stvari su gluposti. Jedino vestacke u smislu "do sad nisu postojale u prirodi" ali ne i u smislu "nesto sto postoji van prirode".
Obrati paznju, sledeci pojmovi parova su u relaciji
ORGANSKO-NEORGANSKO
PRIRODNO-VESTACKO (=ne prirodno),
pri tome organsko NIJE jednako prirodnom niti je neorgansko jednako vestackom!
Ono sto se nagomilava u nasem organizmu nije posledica GM hrane same po sebi vec toga sto se i GM i obicna hrana tretiraju kojekakvim pesticidima, herbicidima, fungicidima i svim ostalim -cidima jos od trenutka zacecna njihovog semena ili zigota. Na to dodaj jos razna djubriva, pa aditive, vestacke boje, mirise i ukuse, a ne treba zanemariti i nenamerne uticaje iz spoljasnje okoline, tipa divna basta spanaca i zelenisa naseg savesnog seljaka odmah pored Ibarske magistrale ili lokalne fabrike i sve te divne cestice teskih metala koje padaju na tlo i lisce a onda bivaju integrisane u biljke i krave koje ih pasu. Vidis, pre bi trebalo da brines o tome kada kupujes "domacu" koprivu od seljaka na pijaci nego da li je neki lep i krupan paradajiz gentski modifikovan. Ako bih mogao da biram isao bih sledecim redosledom kupovine: 1) "prirodna" hrana od proverenog seljaka, 2) "vestacka" hrana ali gajena u kontrolisanim uslovima 3) "prirodna" hrana autoput seljaka obogacena olovom.
Da ti pomogne i da ti kazem u cemu recimo bas na ovom primeru plavog paradajiza lezi opasnost od genetskog modifikovanja. Plavi patlidzan u sebi ima relativno velike kolicine nikotina (ali opet daleko manje nego duvan), tj. on ima gen koji proizvodi nikotin. E sad uzmimo hipoteticki da je recimo taj nikotisnki gen bas na hromozomu pored "plavog" gena i da su oni funkcionalno povezani tj. da ne mozemo "iseci" samo "plavi" gen i odvojiti ga od nikotinskog a da pri tom ne narusimo njegovu funkcionalnost. (primer je izmisljen ali mnogi geni su slicno funckionalno-strukturno nerazdvojno povezani) Sada ce i nas plavi paradajiz takodje dobiti nikotinski gen i recimo da ce on uspeti da se eksprimira i eto nam ga plavi paradajiz sa nikotinom koji je bla bla stetan i sve ostale poznate price. Ni taj sam nikotnski paradazij nije toliko opasan ako se to otrkije na vreme a ne tek posto se neka deca navuku na "pusenje" paradajiza

ili neki srcani bolesnik dobije infarkt ili sta god vec zbog tog nikotina za koji nije ni znao da ga unosi.
BTW i za tu korisnu vakcinu je pitanje da li je na duge staze bas toliko korisna. Izumom vakcine mnogi ljudi sa slabjim imunitetom, da ne kazem imuno nepodobni ljudi, su postali zasticeni od mnogih bolesti i omoguceno im je da svoju "nepodobnost" prenesu na potomke. Da nije bilo vakcine vecina njih bi umrla pre nego sto bi ostaivla potomke i tako bi samo oni najjaci preziveli. Medjutim, posto su i "nepodobni" preziveli sutra kada naleti neka nova bolest za koji nemamo vakcinu stradace pola covecanstva. Znam da ovo zvuci uzasno rasisticki i nemoralno ali sa evolutivnog stanovista mi smo mnogim slicnim olaksanjima kao sto su vakcine uzasno oslabili ljudsku vrstu. (samo neka proba neki od kreacionista da ovo uzme kao argument

). Ja sam naravno za vakcine i slicne stvari ali kada vec raspravljamo moramo realno sagledati stvari bez obzira da li nam se svidjaju ili ne.