XENON SVETLA i sve o njima

• Začetnik teme Začetnik teme RogiS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To ti je DLR ili DRL (daylight running light), tkz. putna svetla i ne sluze za osvetljavanje puta vec da bi sam auto bio uocljiviji. Kod nas jos nema tog zakona ali u Madjarskoj ima;)
Mada mi malo nema smisla stavljati xenone u putna svetla:confused: sem estetski, a onda mogu i ona plava halogena(jeftinije), mada maglenke nisu isto sto i putna(a sa xenonima bi vise bile maglenke). To se sve odnosi na fabricku ugradnju, ako dodje taj zakon jednostavno cemo morati da palimo farove(jer maglenke ne sme dok nije smanjena vidljivost, a za pandure je sve naknadno maglenka8-))

@RogiS
Ne bi da sad izigravam advokata, ali koliko ti hvalis tvoje toliko oni hvale svoje;)
Inace garancije su 12,15 i 18meseci...ako nesto znaci.
Izvor: http://www.mojauto.co.yu/rezultati.php?rubrika_id=4&s=0&p=10&o=0&a17=xenon

Aha.Takva svetla imam u nabavci marke "Hella" nisam ih jos nigde ugradio,ali nisu bas jeftina.
Sijalice H6,znaci mali potrosac od 6W,a imaju veliku "moc" vidljivosti danju. Postoji model i sa LED diodama.
Ovo je osnovni model sa sijalicom H6

Pa ko govori o ugradnji Xenona kao putnih svetala? Xenon stavljaš umesto standardnog dugog i kratkog svetla, a pored toga će nam trebati i ta dnevna (putna) svetla uskoro.
Rogi ugradjuje xenone, a ti pitas za putna svetla- i sta treba zakljuciti:roll:
Znaci, nece ti trebati ako nemas fabricke, ako nemas palices far. Ja sam imao mesec dana ta putna 6W i murija me zaustavila i pita sto vozim sa maglenkama:shock: Ja im objasnim da to nisu maglenke, nisu dovoljno jake itd. i puste me.Posle skinem jer necu da cikam da naletim na nekog nervoznog. Sto se tice uglavljivanja u far, to vec imas i zove se pozicija;)

@RogiS
Rekoh necu da izigravam advokata;) (nigde se ne spominje 2god:shock:)

Dobices 10 evra ako budes spijunirao :lol::lol::lol:

Ja samo znam da sam radio dosta jakih-skupih auta i da su musterije zadovoljne.

Jeste da je to skupo,ali se nadam da cu uskoro dobiti bolju cenu od dobavljaca,tako da ce to biti malo povoljnije--nadam se.

Ti skuplji sistemi idu na vozila koja imaju fabricku zastitu.Naprimer BMW novije generacije ima zastitu,kada stavis obicne balaste svetla se samo pale i gase,sto znaci da kompjuter tog auta ne prepoznaje da su stavljeni xenoni jer imaju 35W za razliku od halogene koja ima 55W i odmah ocitava kao da je crkla sijalica i pali signalnu lampu upozorenja na tabli.Onda su napravljeni ti balasti da podrzavaju te fabricke zastite i sve bude kao original.Naravno uradjeni su jos kvalitetnije,zato je garancija 3 godine. Znam za te sisteme sa 3 meseca garancije,mislim da je glupo uzimati tako nesto,zar ne?

Znaci svaki noviji auto sa opcijom ocitavanja na kontrolnoj tabli kada pregori sijalica ne moze da koristi obicne balaste,vec moraju da idu specijalni balasti-skuplji.
Tu opciju imaju i stariji Mercedesi,ali kod njih moze da se izvadi ta sijalica upozorenja na pregorelu sijalicu-ko nece da plati skuplji sistem.

Stavio bih na Punto I 98' bi-xenon. Koliko bi kostali. I da li to znaci da se stavlja jedna xenon (tj. bi-xenon) sijalica na mesto H4 sijalice i da su u njoj i duga i kratka svetla. Da li je to neko vec probao u punto I. Kako to izgleda? Hvala u napred...

Stavio bih na Punto I 98' bi-xenon. Koliko bi kostali. I da li to znaci da se stavlja jedna xenon (tj. bi-xenon) sijalica na mesto H4 sijalice i da su u njoj i duga i kratka svetla. Da li je to neko vec probao u punto I. Kako to izgleda? Hvala u napred...

Imas na 4. stranici sliku H4 xenon sijalice pa vidi kako izgleda.

Samo na oboreno xenon te izadje 180 eura-dugo ostaje halogeno,a bi-xenon je 250 eura sa ugradnjom i garancijom.

Kako izgleda sa xenonima,pa bruka :D

Vrlo sam zainteresovan. :)
Reci nam samo iskreno koliko se isplati za ugradnju ta razlika u xenon i bi-xenon svetlima. Da li je stvarno neophodno imati duga xenon svetla, i da li su u kombinaciji xenon kratka+halogeno dugo za mog Punta, duga svetla slabija ili iste jacine kao obicna H4 (da ne kazem default svetla :) ). (ona mala plava sijalicica, ako sam dobro ukapirao je halogena za dugo svetlo. Koliki joj je zivotni vek i da li je tesko naci je i zamenuti ako crkne?) Hvala unapred. Samo da skupim lovu i eto mene u Staroj Pazovi.

Sto se tice cene za one koji mosle da si skup, neka se raspitaju po beogradu kolika je cena, a ako ce da idu u suboticu kad im nesto crkne u garanciji onda nema problema...
Moze odgovor i na mail etibor@ptt.yu
Hvala unapred...

Back