Wing Chun

Zdravo bruzli, moj post se nije odnosio na tebe nego sam kazao Nenadu da se ne da isprovocirati uopste. Cak sta vise, u tvom pisanju ima neceg umetnickog sto mi se svidja. Ne zameri. Sifu Nenad je pravi borac wing chuna i radi ga najbolje najbrze najcvrsce od svih do sada po Srbiji koje sam video, a na forumu se svasta pise od strane ljudi koji su neupuceni skroz. Eto toliko. Pozdravljam te.

Ma ljudi sta vam je opustite se malo.
Ona prica sa Freelanderom i samnom je ok. Bio sam tamo i video sta momci umeju i to je to. Meni se recimo nije svideo TWC koji sam upoznao 25 maja 2008 u BG-u, pa sam u januaru 2009 otisao u NS i pogledao TWC po liniji Nenada Koviljca kod njegova dva ucenika Radoslava i Arsenija. Momci rade ok i zustro sto je za pohvalu, nasprem onoga sto sam video u BG-u.
Sad TWC mi se kao ogranak Wing Chuna uopste ne svidja, ja sam prakticar Leung Ting Wing Tsuna koji je po meni SAMO DOBAR AKO GA VEZBATE kao u EBMAS liniji ili kod drugih ucenika Leung Tinga koji sada imaju svoje organizacije kao Tassos, Ataseven, Avci, Dingeldein, Wagner itd.
Dakle zustro i sa velikim razumevanjem. Bez mastarija i uvijanja.....
U EWTO savezu u kojem sam bio 5 godina je suvise mastanja i teoretisanja a to ne volim jer je to samo prodavanje magle po meni...
Pragmatican sam a ovi navedeni ljudi koji su se odcepili su strasno dobri prakticari Leung ting WT-a koji jako dobro pali, ali EWTO kakav je u poslednjih 10 godina je samo krs...Mnogo mi se dopada i Wong Shung Leung ogranak i to je to. Ubedjen sam da se i momcima iz NS-a nije sve svidelo sto sam ja pokazivao i to je za mene ok. Upoznali smo se i bice jos daljih zajednickih treninga i druzenja. Pozz

Poslednja izmena:
Da to je bio zajednicki seminar. Ne svidja mi se to sto je mlohavo i suvise leprsavo, slaba kretnja i po dva tri pak sao-a po jedno te istoj ruci itd.
Sve te stvari ne piju vodu.
Treba biti iskren prema samom sebi i to prvesnstveno prema sebi, jer se trose dragocene godine uvezbavajuci nesto sto zaista ne pali, pa kada se sa nekim oprobate ko ne ostavlja ruku da vi izvedete po 2-3 pak sao-a nego je, brzo izpali i povuce nazad tako da jedva i jedan uspete da napravite a ujedno pokusavate da izvedete neke vrtolimije rukama on vas fino zalepi drugom rukom.

Da bi Wing Chun napredovao i mogao parirati modernim i zapadnim vestinama kao sto su to MMA,Boks itd vi svi MORATE izaci iz sanjanja i pokusati prvenstveno biti iskreni prema sebi. A kao treneri vam je to i duznost prema ucenicima.
Ostaviti svoj ego po strani i otici recimo u Boks klub i pokusati na nekom prijatljskom sparingu da izvedete tako nesto.
Jel ste gledali svi Yip Man 2???
Dali ste primetili da u tom film uopste nije Boks prikazan kao nesto bezveze a da je Wing Chun nadmocniji nego vec kako bi mozda i u stvarnosti bilo, da bi se i vrhunski majstor Winga namucio sa dobrim bokserom pa cak mozda i izgubio....

MMA je prisutan svugde, i vreme je da se prekine sa lazima. Wing ce nestati vremenom ako se dalje samo laze maze i sanja....Ili ce se razviti u nesto kao Shotokan Karate i Aikido koji je skroz izgubio pristup pravoj zivoj borbi i pretvorio se u cirkus za sanjatore.
Da sam kritican prema Wing Chun-u je zato sto ja tu vestinu volim pa mi zato i bode oci kada vidim neke gluposti od ljudi samo da bi stajali ispred i pokazivali nesto.

A sto se tice ovoga sto nabacuju neki Nenadu Koviljcu nije tacno u vezi seminara.
Da je uvek u isto vreme pravio kao ovi iz Pozarevca jer se plasi konkurencije itd.....Naprotiv Nenad je neko ko je uvek spreman da nauci nesto novo i razmenjuje iskustva. A to znam jer su mi to njegovi ucenici rekli a da ih uopste nisam za tako nesto pitao.

Idu na seminare Eskrime i rade parter sa ljudima iz tih vestina. To sto se Cheung navodno od njih odvojio je takodje laz, oni su se od njega odvojili i to je najbolje sto im se moglo desiti. Sada su konacno slobodni i mogu dovesti ljude koje hoce i nauciti bolje nacine Wing-a koji do sada nisu imali pristup Srbiji.

Ja iskrno nisam vise imao nameru da se javljam na Krstaici neka radi svako kako mu je volja...ja znam svoj put i spreman sam uvek da preispitam sebe i naucim nesto novo ili popravim ili cak oborim vec poznato kako bi moj nacin Wing Chuna postao bolji prvenstveno za mene pa onda za moje ucenike. Uvek i njih pozivam na to da budu kriticni ma sta god radili u zivotu a pogotovo u bor vestinama.

Nemacka poslovica kaze
" Man kriegt nur soviel aus einer Sache raus, soviel man auch in sie reinsteckt "
" Dobices iz jedne stvari samo toliko koliko si u nju ulozio "
A to po najvise vazi za bor vestine....

Poslednja izmena:
E bas mi je drago da se i WTPREDATOR , koga spominju i zele da zavade sa svima , javio licno i objasnio nekima ovde stvarnu situaciju jer laik kada cita , mozda bi i poverovao u lazi i bljuvotine sa strane pre ove. Toliko o istinama tj lazima koje padaju u vodu.

Zdravo bruzli, moj post se nije odnosio na tebe nego sam kazao Nenadu da se ne da isprovocirati uopste. Cak sta vise, u tvom pisanju ima neceg umetnickog sto mi se svidja. Ne zameri. Sifu Nenad je pravi borac wing chuna i radi ga najbolje najbrze najcvrsce od svih do sada po Srbiji koje sam video, a na forumu se svasta pise od strane ljudi koji su neupuceni skroz. Eto toliko. Pozdravljam te.

E pa dobro onda izvini ti ili vi ako ste stariji, ja sam to tako razumeo jer je ispod video bila i moja recenica....PA sam mislio da se direktno meni obracas...Nema problema...

E bas mi je drago da se i WTPREDATOR , koga spominju i zele da zavade sa svima , javio licno i objasnio nekima ovde stvarnu situaciju jer laik kada cita , mozda bi i poverovao u lazi i bljuvotine sa strane pre ove. Toliko o istinama tj lazima koje padaju u vodu.

Pa i meni je drago , samo ne znam koji su to oni koji ga spominju i koji "hoce da ga zavade sa "SVIMA"..." Licno ja sam jedini pominjao WT Predatora i to ni u kakvom losem kontekstu sto je i potvrda da mi se covek odmah javio na PP i napisao svoj komentar....A nije mi poslao PP "Hej bre ti sta ti prozivas po forumu i mozes da me zavadjavas sa svima hahaha" LOL

Pre bi se reklo da ti sada hoces da zavadis mene i WT Predatora kako bi se oprao tamo neko treci pa uvek je neko drugi kriv kao IMA SPOSOBNOST DA ZAVADJAVA LJUDE....

Jeste ja nemam sta drugo da radim....
Cela prica je bila u kontekstu jedne basne iz koje je Freelancer isvukao vaznu zivotnu skolu - NE SANJARI DA JE TO TVOJE NAJBOLJE NA SVETU A SVE OSTALO ISPOD, NEGO POSTUJ SVACIJE ISTO I IZABERI ONO STO TI NAJVISE VOLIS.....Secam se Freelancer je u to vreme bio malo nerealan znate ono kao kad tinejdzer odgleda prvi put film sa Brus Lijem pa se napali upise KArate i istripuje se da je nepobediv......E tako i on.....DAnas je Freelancer drugaciji covek, promenio se na bolje i to se i vidi, malo je i strariji i moje misljenje je da sada ima sire vidike.....

Eto opet ja i WT Predator pricamo isto - radi se o tom sanjarenju i ne gledanju realnosti...O tome on prica evo sada je pisao, a o tome i ja pricam vec duze vreme....

I jos nesto - WT Predator je napomenuo da se Koviljac odvojio od Cheunga i da je to dobro za njih - I JA SE TU ISTO SLAZEM I MISLIM DA JE TO DOBRO - MOJE KRITIKE U VEZI SA TWC-OM OD RANIJE SU ISKLJUCIVO BILE VEZANE ZA CHEUNGA A NIKAKO PROTIV SAMOG KOVILJCA I FREELANDERA.....

Uvek me je nervirao taj halapljivi kinez, neka se vrati u Japan odakle je dosao i neka bracu Srbe ostavi na miru, mi smo dobar narod ali smo naivni mnooogo, moze svako da nas zavadi zato imamo i 4 slova CCCC na grbu okrenuti ledjima jedno drugom sto znaci da nas je lako zavaditi a kada se braca Srbi udruze ne moze im niko nista...

I meni je iskreno drago da TWC pod upravom Koviljca nije vise sa Ceungom.....

Toliko od mene, Pozdrav svima...

Samo nesto da dodam sto se tice kineza. Svi su oni recimo Leung Ting,William Cheung itd mnogo pohlepni, samo ih kinta zanima.

Cim vidite da se u nekom savezu stalno programi menjaju ili se menjaju neke forme, sekcije ili pojavljuju od jednom neke tajne forme koje do tada niko nije poznavao a to su satro tajne koje je Yip Man samo njima pokazivao, onda budite sigurni da je to uzimanje novca.

Jedini meni poznat ucenik Yip Man-a koji je do svoje smrti uvek isto poducavao i nije uvodio nikakve stepene (jer to u kineskim vestinama nema) je bio pokojni Wong Shung Leung, uvek je naglasavao da Wing Chun upravo to krasi sto ima samo 3 goloruke forme i dve sa oruzijem a jedna je zbir sve 3 na lutki.
Takodje je uvek naglasavao da ce Wing samo dobro paliti ako ga kao ludi vezbate a ne jurite ne postojace (tajne/najsuperiornije) tehnike. Wing je jednostavan ali nije lak....Jednostavno je skrojen, ali treba imati razumevanja za njega.

Recimo stara garda Leung Tinga kao sto sam ih vec naveo su zbog toga dobri jer su jako uvezbavali osnove, nisu jurili neke tajne tahnike. Boztepe,Ataseve,Tassos,Mannes,Schrön,Wagner,Pfaff,Guttierrez,Daverne itd. Oni su do pocetka 90ih vec presli citav WT sistem.

Kasnije generacije su pocele juriti neke tajne tehnike jer su od neke 1993 poceli sa uvodjenjem razblazenog WT-a kako bi drzali ucenike sto duze.
Ovi gore navedeni su skoro svi iz tog razloga izasli iz saveza jer su videli nasta ovi kidaju, njih vise Ting i Kernspecht nisu mogli zamajavati glupostima i tako su ovi otisli. Jedan po jedan od 1998 pa na dalje.

a neki od njih su takodje hteli da budu glavni na kormilu i uzimati kintu kao glavni svog saveza, sto ne naci da ne prenose dobar Wing...naprotiv, Boztepe,Avci,Ataseven i Tassos strasno dobre programe imaju.

Poslednja izmena:
Treping.
Trapping je imobilizacija, mozete koristiti imobilizaciju ruke, ramena, tela noge, stopala… Prosto objasnjenje je kada sa Larp sao drzite ruku protivnika i on ne moze da vas udari i iskoristi svoju snagu, ali ovo je samo osnova pocetka i ako se vezujete samo za larp sao ili pak sao misleci da znate trapping, varate se. Trapping je mnogo vise od pukih tehnika, to je uvezbanost vaseg tela da prepozna i oseti kretan...je protivnikove sile i mesta gde je najslabiji, tj mesta gde je "rupa"! Svaka tehnika sa trappingom ima mnostvo varijacija, jer covek je zivo bice koje se slobodno krece, pa se i trapping menja sa promenama sile.

Pratim ovaj forum duze vremena mada ne pisem cesto pa sam primetio mnogo stvari koje su bas ruzne kad ih gleda neko sa strane ovako kao ja . Ja cu da kazem sta mislim i kako to meni izgleda .
Prvo , svi su veliki majstori i svi su strucnjaci , e sad to sto vecina nema nikakvo znanje ni zvanje ili su tek pocetnici ili na pola obuke ,to nema veze.Drugo, ovde svako svakog napada samo da bi dokazao da je njegov stil ili mastor bolji sto je mnogo glupo .Trece,mnogo lazete i izgleda nikome nije bitno sta je pisao na forumu pre nekolio meseci ili prosle godine nego se price menjaju kao da ste G17+ .Evo sad vidim da su Koviljci ostavili Ceunga a u stvari je Ceung je ostavio njih i odreko se od njih i rekao da oni rade neku modifikaciju , a u stvari je bilo to da su oni drzali polaganja a nisu velikom tati davali deo pa je to neko prijavio i veliki tata se naljutio, sve to ima na forumu .Imam i jedno pitanje , ko je braci koviljac dodelio zvanja posle razizalzenja sa Ceungom , to me mnogo zanima .I nije to samo ovde tako nego je svugde isto sa wing chunom , mnogo price a malo vestine . Evo par klipova pa sami prosudite

Veliki majstori , najbolja vestina samo sto se oni biju kao klinci u osnovnoj skoli , rvanje i stipanje , nigde wing chuna i naravno da je pobedio veci i jaci. Posle je taj isti sto napada sa ledja prozivao pravog borca ,Bas Rutena , pa kad se ovaj pojavio u klubu i poveo coveka da snima onda se emin izvinjavao i nije imao mooda da se sa pravim borcem upusti u borbu.Toliko o "grandmasterima"

A na forumu je neko pisao ,mislim bas neko od cheungovaca , da je cheung hapsen zbog nekog kriminala i da su mu zatvarali skolu u australiji .

Eto , tako to izgleda sa strane , nego batalite fantazije i trenirajte proverene stvari : boks , kick boks , bjj ...

Imam i jedno pitanje , ko je braci koviljac dodelio zvanja posle razizalzenja sa Ceungom ,

Haha, bas se trudis...da lupetas! Pa sifu Predrag ima 6 majstorski jos od 2006 godine a sifu Nenad 5 od 2009. Saradnja sa Cheungom je prekinuta 2010. Nisu rangovi i zvanja merilo majstorstva, dodji na trening pa vidi a mozes i da osetis.

Wing Chun Sremska Mitrovica

Prilozi

• nenad koviljac wing chun2.jpg
    nenad koviljac wing chun2.jpg
    58 KB · Pregleda: 7
  • nenad koviljac wing chun1.jpg
    nenad koviljac wing chun1.jpg
    35,9 KB · Pregleda: 6
  • nenad koviljac wing chun3.jpg
    nenad koviljac wing chun3.jpg
    36,9 KB · Pregleda: 4
Wing Chun Sr,Mitrovica sifu Nenad Koviljac

Prilozi

• chi sao stage 2011 photo.jpg
    chi sao stage 2011 photo.jpg
    38 KB · Pregleda: 2
  • CHI SAO STAGE 2011 13 FEB.2011.jpg
    CHI SAO STAGE 2011 13 FEB.2011.jpg
    31,5 KB · Pregleda: 2
  • Beograd Dragon Polaganje 24.10.2010..jpg
    Beograd Dragon Polaganje 24.10.2010..jpg
    30,3 KB · Pregleda: 4
  • 179805_1849269155713_1360247177_2145484_430810_n.jpg
    179805_1849269155713_1360247177_2145484_430810_n.jpg
    36,9 KB · Pregleda: 2
WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010

Prilozi

• WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 2.jpg
    WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 2.jpg
    35,8 KB · Pregleda: 2
  • WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 5.jpg
    WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 5.jpg
    34 KB · Pregleda: 2
  • WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 3.jpg
    WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 3.jpg
    30,2 KB · Pregleda: 2
  • WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 4.jpg
    WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 4.jpg
    32,1 KB · Pregleda: 2
WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010.

Prilozi

• WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 8.jpg
    WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 8.jpg
    39,1 KB · Pregleda: 2
  • WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 1.jpg
    WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 1.jpg
    38,7 KB · Pregleda: 1
  • WING CHUN KUEN DRAGON BELGRADE.jpg
    WING CHUN KUEN DRAGON BELGRADE.jpg
    33,1 KB · Pregleda: 1
  • WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 7.jpg
    WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 7.jpg
    33,8 KB · Pregleda: 1
  • WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 6.jpg
    WING CHUN IMPROVING SEMINAR BELGRADE 2010 6.jpg
    29,2 KB · Pregleda: 1
Slike sa raznih Nesinih seminara.

Prilozi

• Wing Chun Dragon may2008 sifu Nenad Koviljac Serbia.jpg
    Wing Chun Dragon may2008 sifu Nenad Koviljac Serbia.jpg
    51,3 KB · Pregleda: 3
  • IMG_3978A.jpg
    IMG_3978A.jpg
    35,7 KB · Pregleda: 4
  • IMG_4053.jpg
    IMG_4053.jpg
    41,4 KB · Pregleda: 2
  • Wing chun Leto na Savi, Koviljac Wing Chun.jpg
    Wing chun Leto na Savi, Koviljac Wing Chun.jpg
    24,7 KB · Pregleda: 3
  • Sifu Nenad - Chi Sao drills.jpg
    Sifu Nenad - Chi Sao drills.jpg
    28,7 KB · Pregleda: 3
Evi sta kazu drugi ljudi, konkretno ovaj klip je postavio user Svemocn1Vidar i kaze:
Nenad Koviljac is Sifu from Serbia. This is William Cheung's traditional Wing Chun. I belive he is one of the fastest masters in Cheung's system in the world. He is also a very modest and fair person. Both him and his older brother,Sifu Predrag,are the most skilled masters of TWC in Serbia. Please respect their skills and knowledge.
Respect to all Wing Chun schools!

Ma zna se ko je ko a anonimusi mogu uvek da lazu,pisu i kriju se!
Nego, Nenad je mnogo praktican i sto na um to na drum tj. sve sto pokazuje ume i da izvede u brzoj brzini a ne samo da prica o tome. Evo ga jedan noviji video iz Novog Sada 2011 god.

Back