Sasvim slučajno sam naišao na ovaj forum tražeći neke informacije vezane za Wing Chun i čitajući vaše postove vidim da stvarno ima ljudi koji shvataju i vole ovu veštinu. Razlog iz koga sam se uključio u ovaj forum je čista želja da podelim moje iskustvo i pomognem ljudima da ne prave greške koje sam ja napravio i ne izgube godine treninga u prazno.
Nakon mnogo traganja za pravim učiteljem (majstorom) ove veštine, sasvim slučajno ili možda ne, naišao sam na moga sadšnjeg učitelja gospodina Borislava Ćosića (tvorac
EFS-a i majstor Wing Chun-a i nekoliko drugih veština)). Nekoliko godina sam trenirao drugu (namerno ne kažem koju jer ne želim bilo koga da uvredim) veštinu za koju sam shvatio da je u realnom životu i surovoj realnosti ulice neprimenjiva i krajnje rigidna. Mnogi nazovi majstori prave mistifikaciju svega što se tiče veštine i vrše trijažu ljudi koji će kod njih trenirati. Na ovaj način stvaraju oko sebe poslušnike koji ih obožavaju i dive im se (ne znam koja je definicija sekte, ali to sve liči na to). Recimo jedan od mojih prethodnih 'učitelja' je toliko bio okrenut sebi da je sve o sebi govorio u trećem licu. Kada je u jednom trenutku izbio neki problem sa momcima iz kraja koji su ometali trening on je se povukao i da ne kažem sakrio, a jedini koji su se suprotstavili smo bili moj partner i ja od svih nas 20 koliko nas je tada bilo na treningu (ishod nije bitan). Tada sam shvatio da tu nešto ne štima i nije uredu.
Kako neko može da vodi nas mlade i podučava nas borilačkoj veštini i u krajnjem slučaju kako mi neko takav može biti uzor kada ga mogu zaplašiti trojica mladića (ako se nekome obraćate sa drhtajem u glasu, povlačite se i izvinjavate za ono što niste uradili niti skrivili, moja je pretpostavka da je to izazvano strahom-prim.pisca)? Kako izučavati borilačku veštinu ako je nikada nisam probao u borbi? Koji sam ja borac ako nikada iza sebe nisam imao ni jedan sparing? Zašto su bokseri skoro nepobedivi na ulici? Ovo je samo deo pitanja koja treba da postavi svako od nas ko izučava borilačku veštinu. Izreka kaže - Pripremajte se za rat da bi očuvali mir!
Od momenta kada sam krenuo da radim sistem borenja koji sada učim i da to probam svaki trening (u borilištu imamo pravi oktogon gde radimo realne borbe od po 5 minuta), shvatio sam vrednost i činjenicu da je samo realno isporbana veština i ona prava. Tu sam se, takođe, po prvi put sreo sa nečim što se zove stress fighting (model treninga koji je razvio gospodin Ćosić), gde sam shvatio koliko je važno ne izgubiti prisebnost u stresnoj situaciji, kada vas 'kida' adrenalin.
Svako ko trenirao ovu veštinu zna da ju je ovakvu kakva sada jeste razvila (dovršila) ŽENA (ne radi se o Yin Wing Chun kako mnogi misle) i kao takva je samo po sebi predivna i ne zahteva tvrde stavove i forme već je sve veoma mekano i 'tečno'. Samo će vam pravi majstor koji ne krije svoju veštinu ovo reći i neće vas pustiti da upadnete u zamku krutih i rigidnih stavova i formi i na taj način nagrditi svoju veštinu.