Svaka cast!
E hvala gosn moderatoru
Pa ne, mislim stvarno ja ovu temu citam jedno godinu dana pre nego sto se nisam registrovao i svaku zivu poruku sam procitao i svaku zivu stranu u slovo jer mi je bilo veoma zanimljivo i to mi je bilo najvece zadovoljstvo u pauzama ucenja.....
Ali kad naidjem na prepucavanja ona e to vase nije dobro nase je bolje mi imamo "tajne tehnike" a vi te tajne tehnike ne radite ispravno itd dodje mi da povracam......
Svako neka radi ono sto mu vise godi i za njega je to najbolje na svetu......Bolje je biti odlican boxer nego kljokavi TWC borac,bolje je biti ako ti npr vise ide dobar vezbac Twc nego los karatista....sve je to individualno sta kome odgovara i nema magicne vestine da neki lik sa 40 kila sa sve krevet uz pomoc neke "tajne tehnike" koju zna samo jedan trener prebije coveka iskusnog borca sa 120 kila ciste odrane misicne mase,teskim kostima i jakim stiskom.Znaci nema sanse to su price za malu decu.....
Meni cak trener nije hteo ni da kaze kojoj liniji pripadamo jer po njemu to nepostoji i napravljeno je samo za zaradjivanje novca i zbog sujete nekih ucitelja (neistomisljenici ne napadajte me ja samo prenosim njegove reci).....
Rekao je sta mislis sad ako uradis tingov tan sau ili ceungov tan sau da ce biti razlike....
To je tvoj pokret,ti ga radis a ne oni znaci sam si odgovoran koliko ces se dobro odbraniti sa njim.........Kad te neko rokne kroseom ko tajson nije bitno dal ti je tingov blok ili ceungov ili ebmas.....bitno je da ti sto ucis usavrsis, da ojacas i uvecas misice i snagu tela i da se odbranis makar i koliko toliko.
A i nemoze se u principu nijedna vestina generalizovati i reci da je najbolja, i najbolja za sve.......
Jer neko je mali a puniji neko visok a mrsav neko visok i veoma nabildovan,neko visok i debeo,neko mali mrsav ali brz,neko veliki spor ali jak......Svaka osoba ima odredjene sposobnosti po svojoj telesnoj gradji i genetici.Bas po tome treba birati sta mu najvise odgovara."Jer ne bi bilo dobro da covek predisponiran sa gradjom za maratonca trci sprint a sprinter sa 100 kila cistih misica trci maraton"
Tako isto sa borilackim sportovima.Za wc se generalno trazi brzina,eksplozivnost,okretnost gracioznost i sve ostalo u manjoj meri,za npr rvaca najbitnija je sirova snaga,za dzudistu dobar stisak,cvrstina,za karatiste i tekvandoiste dobra razgibanost i dobar rad nogu.
Znaci glupo bi bilo da neki grmalj od 130 kila trenira wc kad je veliki tezak i nezgrapan i nema brzinu da ispuca brzo wc direkte nego crkne od 4,5 vezana,ali bi zato bio fantastican u rvanju tj.na parteru.....
Ako neko ima razaracki krose sa kojim moze da onesvesti svakog coveka jednim udarcen,bolje onda covek da trenira box a ne wc gde nema tih krosea ali ima direkata brzih a nedovoljno snaznih......Pa posle on kaze e ne valja wc box je zakon.....a u stvari sve je dobro i lose u isto vreme bitno je sta tebi lezi tj sta je za tebe i tvoju konstituciju i genetiku dobro
Uh bas oduzih.....Hteo sam samo sve ovo da pogledam iz ugla ljudske fiziologije,jer danas vlada nauka pa i u borilackom segmetnu,nije to vise vreme pre 5000 godina kad su postojali tajni udarci i magije koje ubijaju na mesto.Na to smo se svi lozili gledajuci kung fu filmove kao klinci.Sad smo valjda odrasli!!!!!!!!!