bre, WC je primenjiv u realnosti za onog ko ga zna!
A kako zna? Gde je stekao iskustvo??
Takmicenja u WC se svedu na boxerske kacige i rukavice i sve to ispadne na neki smesan amaterski kik boks u nivou dece od 10 godina....Nema ni v a ni duplog v od Wing Chuna....
Nema tih stavova nema tih pokreta i blokova.....Sve ja to razumem to se radi zbog povreda i sl ali bas upravo to je mana - NEMA STICANJA BORBENOG ISKUSTVA......
SPARIN JE SPARIN I NIKAD NECE BITI ISTI KAO BORBA pod punim adrenalinom......
Ko je od vas isprimao udarce u glavu,otvorili mu arkadu,polomili nos izgubio vazduh usled udarca u pleksus, skoro polomio ruku blokirajuci nozni udarac koji ima snagu 10 000 tona???
Niko.........Znaci prvi put kad se realno nadjete u situaciji za fajt vi ste ne preipremljeni a tu drugi sportisti mnooogo bolje stoje jer imaju realnije sparinge i borbe........
Malo opustenija borba wing chuna sa onih klipova sto saljete deluje smesno - kao dva klinca od 5 godina kad se podzapaju pa se malo vuku malo gurkaju malo se sutiraju a ne umeju nogu da podignu malo cepaju majice......Pa tu nema ni w od wing chuna.....Jos nikad nisam video da je ta borba kao Brus Li kad udje u skolu Japanaca pa pocne da radi skolske udarce i blokove.....
O tome se radi.....Niste ni vi krivi...Kriva je priroda vestine i nemogucnost da se radi golim rukama i bez opreme...Da to bre bude WC borba a ne kick box svastara sa mlataranjem rukama koje izgleda smesno.......
Ako na treningu radite jedno a kad izadjete na borbe radite smesan kick box,pa dajte bar onda trenirajte kik boks vise vam se isplati.....A wc trenirajte cisto iz umetnosti kao sto neko trenira latino ples ili balet.....
To isto kao i sa Karateom - ceo zivot radis neke kate i neke smesne poteze a onda kad se spremas za borbe radis totalno drugacije stvari koje nemaju veze sa filozofijom karatea ali su ucinkovite i svrsishodne......Pa sad ovi koji vezbaju za kate oni se u tome samo i takmice - maltene vrsta umetnosti pokreta kao balet a ovi drugi se takmice u borbama i maltene i ne znaju pravilne pokrete karatea a i sta ce im....
E sad problem wing chuna je sto nema program za realnost i za borbe nego se to samo po prirodi coveka pretvori u neko mlataranja rukama,nesto sto podseca na kik box u osnovnoj skoli i slLepo je rekao Brus Li - covek ne treba da bude mehanicki robot i da uci neke pokrete a da svoje prirodne instinkte i pokrete zanemaruje i da ih namerno stisava....To sve vodi neuspehu......
Eto ja mislim da je to problem u wing chunu.....
Znate sta bi trebalo da radite svi vi da bi uspeli ponaosob???Ovo je zamlacivanje,vi treba da se skupite u neki podrum i da osnujete sportsku borilacku sektu tipa kao u filmu Fight club i bez zastite bez icega da se sibate svako sa svakim!!!!!
E tad cete jedino znati dal je bolja modifikacija ili tradicija dal Ceung ili Emin dal tan sau ili pak sau bolje stiti i koji je ucinkovitiji.........
Bez ovoga nema nista.......To je kao da hocete da trenirate basket a kos vam je manji nego lopta i lopta ne moze da prodje kroz kos i vi tako sutirate milion puta i nikako da proturite loptu kroz kos a kazete ma ja sam bre opasan trojkas ja ne promasujem samo da stave normalan obruc!!!!!!!!
A zapravo kad ti stave obruc ti imas 0 iskustava i prvi sut na nov kos ce ti biti bukvalno prvo iskustvo u kosarci.........Dzabe si ti vezbao sve ono na malm obrucu jer sad kad ti stave normalan moras sve iz pocetka.....
Tako i za WC.........Kad je Emin napao Ceunga ovom s klizale papuce te nije ga video te nije hteo da se bori te nije mu bilo dobro taj dan i sl sve sve same ne primeni ucinkovitost wing chuna.....A sto je najsmesnije ni Emin nije koristio wing chun za napad hahah pa ispade da su 2 vrhunska majstora prikazala da je wc neupotrebljiv u realnosti i za napad i za odbranu

Sve vidim prilazi Emin,kineski poklon i savijanje, zatim kard skolski zatim tri direkta vezana sa pesnicom okrenutom na gore sto je karakteristicno za wing chun, a ceung skolski korak unazad i tan sao paksao cuen sao i kontra tri udarca i krose a Emin tan sao pak sao bil sau - MA NE BRE POVATASE SE ONI KAO MMA BORCI I ISPROBASE MOJU VESTINU DE SELJAK UDARI TRAVA NE NICE VISE

Jednostavno kad je telo u realnoj opasnosti i siklja adrenalin telo je nesposobno da primenjuje umetnick pokrete koji nisu prirodni i urodjeni ljudskom bicu!!!!!!!!
Sve je to evolucija uredila
To bi bilo kao kad bi mala zmija otrovnica ucila i trudila se da davi kao piton i anakonda...Ma dza ona je da ujede i otruje a ne da davi........Bik udara rogovima a ne ujeda.....Lav ujeda i mlatara kandzama a ne juri glavom kao bik da te udari....
Samo mi homo sapiensi se trudimo da radimo nesto za sta nas priroda nije dala a onaj potencijal koji imamo prirodno sputavamo....E o tome je pricao Brus Li ali i posle 50 godina njega i dalje reeeetko razume!!!!!!!!
Mislim sta reci - on je 60ih godina uzimao proteini i suplemente jos tad je shvatio da je za borenje potrebna odgovarajuca hrana i nutricije koje izgradjuju misice pa je bio i uzor bilderima a za vas u danasnje vreme i dalje je to tabu tema i "hemija".....
A ocete da budete borci a jedete punjene paprike,palacinke,pijete koka kolu i slicno....

Vecina vas po klipovima izgleda smesnije od stonotenisera ili rekreativaca badmintona.....Cak neki ne izgledaju nista bolje ni od sahista koji samo pomeraju ruke dok se sportski takmice.......Sve se nesto tripujete na neke magijske pokrete i tehnku a telo zanemarujete 100%........Dok onaj boxer dize 100-130 kila na bendzu i normalno kad se sretnete zna se ko ljubi pod i ide modar kuci.......
I nemojte molim vas ma ti ne znas mi ovo mi ono...... - IZVOLITE U MMA!!!!!!!SVE STO PRICATE I TVRDITE IZVOLITE DOKAZITE U MMA ali koristeci samo wing chun pkrete jer dobar je mma i ucinkovit a ne da ga prebijete sa mma forama a kao eto wc je ucinkovit..........
Kao sto rekoh - dok se ne okupite i krvnicki ne isprebijate koristeci wcnikad necete biti borci nego baletani u pokusaju......
Ovim ne mislim nikog da vredjam ovo je cista istina i vazi i za mene kao i za svakog ostalog.........To je isto ono kao sad sto se zove Kardio Box - vezbas box udarce i udaras u dzak,radis shadow boxing i sparingujes ALI BRE NEMA PREBIJANJA......I takav box nema veze sa borenjem i pravim boxom taj box sluzi da smrsas i praktikant toga SE NE ZOVE BOXER NITI BORAC NII TO MOZE UPOTREBITI NA ULICI.....Doduse nauci pokrete i ojaca se malkice ali iskustvo mu je NULA.......A nista bez iskustva...mnogo znaci.....
Tako ista fora sa wing chunom (ekvivalentno za kardio box) i borenjem u realnosti,na ulici,u mma, u kavezu (ekvivalentno za pravi box)