Vukovar 1991. pad ili oslobodjenje?

• Začetnik teme Začetnik teme klikk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
cash:
ubio je miru barešića,blaža kraljevića i antu paradžika;)

ubio je i puno manje poznatih,ali ova trijica su imali malo veći značaj od običnih boraca;)

što se tiče samih vukovarskih boraca,bila je zapovjed da se svi poubijaju kad su se probijali iz vukovara;)
Miru Barešića je ubila JNA, a inače on nema veze s Vukovarom, kao ni ostala dvojica. Dotični se inače proslavio kao ubica i terorista još mnogo pre toga, kad je ubio ambasadora Rolovića.
Što se tiče vukovarskih boraca, voleo bih da mo pokažeš tu ''zapovijed''

cash:
kako da ne nesho;)

80.000 srpskih boraca napram 1.800 hrvatskih boraca.i srbi su pobijedili jer su bili bolje tehnički opremljeni;)
Pa kako onda kažeš da je ljudski faktor bio presudan?

cash:
pa nema;)

memorandum nije operativni plan nego ideja za realiziranje;)
Kakvih je tek kod vas bilo ideja...

cash:
PODJELA JE FIKTIVNA.
bosna kao međunarodno priznata država slovi kao unitarna država:)
entiteti nemaju karakter federalnih jedinica:p
Praviš se lud, je li? Nisam mislio na dejtonsku podelu, nego na onu koju su njih dvojica utanačili još 1991.
cash:
neshko...provjeri - milošević je tada bio mladi skojevac i predložio da se jugoslavija zove sfrj.

to je i usvojeno.

provjeri:p

ma sve mislim da ti slabo poznaješ vašu povijest;)
Šta da proverim? Tad je imao 22 godine, ko je još njega tad slušao, nije bio niko i ništa. Posle je radio u Beogradskoj Banci

Franjo je lepo rekao "mogli smo dobiti neovisnu Hrvatsku i bez rata ali tada ne bi bila etnicki cista" dakle iz te izjave jasno se vidi ko je i sta je bilo uzrok rata i kome je trebao rat. uostalom Srbi su vecinom bili za opstanak Jugoslavije i za zajednicki zivot sa drugim narodima. zna se ko je razbijao Sfrj, ko je izjavio da Sfrj vise nema, ispisivao U po putevima i znakovima i ko je opkoljavao kasarne Jna i napadao i ubijao vojnike.

klikk:
Gledaj, ja sam spomenuo Svibanj (Maj) 1991 godine, ne 2007-u godinu razlika je očita. Ima ljudi među kojima je i moja sestra koji su ih tada vidjeli kako piju u "marakani" sa sve kokardama na glavi! Dok u Vukovaru nisam nikog vidio da nosi kapu sa "U" na njoj!
I da ići ću sutra u B.selo na kirbaj imam tamo prijatelja. ;)
Mozda smo se i videli...doduse nestalo struje pred jutro u celom Vukovaru koliko kontam,kao horor neki..a izgleda je to namerno zbog kirbaja napravljeno..nisu to cista posla

nesha taxista:
Nismo morali uništiti zemlju da bi uveli višestranački sistem. Ako je već doneta politička odluka u svim republikama da se uvede višestranačje, zašto nisu prvi izbori bili na saveznom nivou? U životu, baš kao i u šahu nije bitno samo koji se potezi vuku, nego i njihov redosled.

e nesho za ovo svaka čast!
mudro rečeno

al ipak svi smo bili svjesni tenzijama koje su bile i među srpskim i hrvatskim vrhom tada i

za sve možemo reći hvala Njofra hvala Sloba

više nismo htjeli zajedno nismo morali baš na ovako ružan i tužan način...ne?

jednom i za svagda svima: u vukovaru se borilo na srpskoj strani i do 40.000 ljudi
na Hrvatskoj strani je bilo oko 1.800 branitelja.
te podatke potvrudjuje najviše izvora.
Podatci o žrtvama su isto različiti ali problem je što se broj srpskih žrtava nikad neće moći točno utvrditi jer nije bilo evidencije po raznoraznim belim orlovima i štatigajaznam odredima u kojima su se borili krimosi pušteni iz zatvora.

Srpske jedinice koje su sudjelovale u borbama za Vukovar:

ZAPOVJEDNISTVO 1. VO

OPERATIVNA GRUPA SJEVER:
(Zaduzena za osvajanje Borova Naselja i djelatnu obranu prema Osjeku)
Sastojala se Novosadskog korpusa s dijelom ustrojbenih postrojbi i pridodanim ojacanjima.

12. proleterska mehanizirana brigada (Tuzlanski korpus, smjestena u Osjeku Nasicama i Vukovaru)

36. mehanizirana brigada iz Subotice

211. oklopna brigada (pridodana iz Niskog korpusa)

18. proleterska motorizirana brigada iz Novog Sada

505. motorizirana brigada (pridodana iz komande obrane grada Beograda)

544. motorizirana brigada iz Sabca (manji dijelovi)

51. mehanizirana brigada iz Panceva (Kragujevacki korpus)

80. motorizirana brigada iz Kragujevca (Kragujevacki korpus)

16. mjesovitit artiljerijski puk iz Rume

16. mjesovita protuokopna brigada iz Backe Topole

12. laki artiljerijski puk PZO iz Novog Sada

12. bataljun vojne policije iz Novog Sada

TO Republike srbije

RRF

"Arkanovci"

"Dusan Silni"

2 bataljuna SRS Vojislava Seselja i 35 dobrovoljaca Srpske garde

OPERATIVNA GRUPA JUG
(Zadaca zauzimanje Vukovara)

1. gardijska motorizirana brigada SSNO

20. partizanska brigada iz Leskovca
453. mehanizirana brigada (tjedan dana, pridodana 1. gmd, zamijenjena sa neimenovanom jedinicom potpukovnika Lukasa)

TO RS (skupine iz Inđije, Sremske Mitrovice i Kragujevca)

120mm minobacacka baterija iz inđije (na pravcu prema Mitnici, smijenjena u listopadu jedinicom TO iz Sremske Mitrovice

Dobrovoljacke jedinice (Beograd, Novi Sad, Ruma, Sombor, Smederevo, Smederevske Palanke, i Rogatice)

2. dobrovoljacka ceta, iz sastava 1. jurisnog odreda (Uzice i Prijepolje)

TO Negoslavci (350 ljudi, zapovjednik Miloš Bibić)

TO Vukovar

1. PROLETERSKA GARDIJSKA MEHANIZIRANA DIVIZIJA
(Direktno pod zapovjednistvom 1. vojne oblasti) - u sastavu iste su slijedece jedinice:

1. proleterska gardijska mehanizirana brigada

2. proleterska gardijska mehanizirana brigada

3. proleterska gardijska mehanizirana brigada

(samo u te prve tri pgm brigade bilo je 252 tenka, 289 bvp i ot, 36 haubica 122mm, 18 vbr 128mm, 36 pzo topova raznog tipa, 18 samohodnih lansera PZO raketa S1, 36 samohodnih protuoklopnih topova 90mm, 18 samohodnih lovaca tenkova s protuoklopnim raketama i 36 MB 120mm)

252. oklopna brigada (pridodana jedinica 1. pgmd )

1. proleterski gardijski mjesoviti artiljerijski puk

1. proleterski gardijski mjesoviti protuoklopni artiljerijski puk

1. proleterski gardijski laki artiljerijski puk PZO

(Brojcano 1. proleterska gardijska divizija zajedno sa 252. oklopnom brigadom imala je 748 oklopnih borbenih, i oko 1200 neborbenih vozila)

46. partizanska divizija (pridodana 1. pgmd bez jedne brigade)

130. motorizirana brigada (pridodana 1. gpgmd)

453. mehanizirana brigada (pridodana 1. pgmd)

TO RS

Paravojne skupine

POD KOMANDOM 1.VO SU DIREKTNO BILE:

152. mjesovita artiljerijska brigada

310. srednji samohodni raketni puk PZO (od kraja listopada)

170. lovacko-bombarderski avio puk iz Titograda (izmjesten u Tuzlu, sastojao se od 239. lovacko bombarderske eskadrile aviona Supergaleb, te 242. lbe aviona Orao )

204. lovacki avijacijski puk iz Batajnice (MiG 21, 29)

ilkebgd:
to se neki Hosovac, hspovac registrovao i lazno se predstavlja kao srpski dobrovoljac hvaleci "branitelje". nisu to nikakvi branitelji, obicni pobunjenici i ustase. a sta su tek sve ti branitelji i mercepovci radili u vukovaru i okolini pre oslobodjenja... pa i morala je jna da ga oslobadja, moralo se stati na put njihovim zlocinima, ubijanju maltretiranju i progonu.ne bi se odrzali ni 10 dana u vukovaru da je operacija vodjena skolski, a pre svega da im nije ostavljen taj poljski put za snabdevanje.
evo još tih hosovaca sto se predstavljaju kao srbi
http://www.scc.rutgers.edu/serbian_digest/7/t7-2.htm

a za onaj post pogledaj na forumu.hr temu u "ludoj kući" : rat i sećanja, pa mi reci dali su to riječi nekog hosovca ;)

klikk:
jednom i za svagda svima: u vukovaru se borilo na srpskoj strani i do 40.000 ljudi
Podatci o žrtvama su isto različiti ali problem je što se broj srpskih žrtava nikad neće moći točno utvrditi jer nije bilo evidencije po raznoraznim belim orlovima i štatigajaznam odredima u kojima su se borili krimosi pušteni iz zatvora.
Pa i tačan broj ljudi kod Orlova i ostalih ptičica nije baš lako utvrditi. Inače bilo je tamo krimosa, to se zna.
U ukupan broj ljudi na ''ovoj'' strani ulazi i dosta onih koji u samim borbama nisu uopšte ni učestvovali, mada su bili u širem reonu.
Što se brojeva tiče, ja sam našao ovo:

Yugoslav/Serb forces

The attacking force was a mixture of JNA soldiers, conscripts from the Serbian territorial defence force (teritorialna obrana or TO), chetniks (Serbian nationalist and royalist paramilitaries) and local Serb militiamen. At its largest, it numbered about 36,000 troops

Croatian forces

Vukovar was defended by a force of some 2,000 defenders drawn from local militias, the 204th brigade of the Croatian National Guard (ZNG) and Interior Ministry forces.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Vukovar

klikk:
Ma i u Borovu naselju je nestalo. nisam dugo bio na kirbaju. nadam se da si se provela.
imaš u subotu besplatni koncert Psihomodo popa u Vukovaru na trgu 8-)
Lep gest. Moj sin ih obožava.

klikk:

01.listopada 1991.godine,odnos snaga je bio ovakav:

- srbi imaju 39.870 vojnika.
- 279 oklopnih transportera
- 318 tenkova
- 558 topova
- 48 vbr-ova
- 538 minobacača.

broju treba pridodati i domaće četničke paravojne formacije ( oko 7.000).
kao i oko 5.000 srpskih i crnogorskih dragovoljaca (šešeljevci,arkanovci/beli orlovi,itd).

na dan pada vukovara već sam postao omjer snaga.

srbi su imali 80.000 vojnika..

nesha taxista:
Miru Barešića je ubila JNA, a inače on nema veze s Vukovarom, kao ni ostala dvojica. Dotični se inače proslavio kao ubica i terorista još mnogo pre toga, kad je ubio ambasadora Rolovića.
Što se tiče vukovarskih boraca, voleo bih da mo pokažeš tu ''zapovijed''
i ovdje,kao i za blaža kraljevića - lupetaš.

miro barešić je izdan...odveden u zasjedu jna i ubijen.tip koji je posao odradio,za nagradu je dobio stan u beču (wien,austria).

kada je ubio rolovića,barešić NIJE BIO ustaška emigracija.

uzrok ubojstva rolovića je taj što je on bio oficir kos-a i vrbovao je jednog hrvata da špijunira za kos.taj dečko NIJE HTIO PROSTATI NA SURADNJU.

kad je opet pozvan u ambasadu,poveo je i barešića sa sobom.došlo je do svađe koja je završila ubojstvom rolovića.

neshko...mislio sam da si ozbiljniji sugovornik,ali vidim da ništ nema od tebe;)

ti si dobar za razgovor kliku,slavoniji,i ostalima koji se uglavnom slažu sa tobom;)

od sada ću ti odgovarati samo na poneki post;)

Odgovaraj na šta ti drago. Stvari stoje upravo onako kako sam napisao. Nevolja je što ti hoćeš pokriti neke svoje blago rečeno smešne tvrdnje. Ustaška emigracija nije stvorena zbog memoranduma SANU, nego je postojala sve vreme još od pre 1. svetskog rata naovamo s pauzom za vreme 2. svetskog rata kad su se sjatili ovamo. Oni ''herojski'' borci koje si imenovao listom su pripadali tome. Ona tvrdnja o Miloševićevom nacionalizmu šezdesetih je urnebesna. Da je toga bilo, prošao bi kao i Ranković u to vreme. Posebno me oduševila tvrdnja da je on izmislio ime SFRJ, a nikako da shvatim kakve to ima veze s nacionalizmom.
O tvojim političkim idolima koje si sam naveo, znači Đapiću, Paragi, Đodanu ne vredi ni trošiti reči. Slavljenjem gore pomenutih nanosiš štetu ugledu svog naroda. Meni je jasno da većina Hrvata zapravo ne podržava ustaštvo, ali nakon nekih tvojih postova teško će mnogi drugi to tako razumeti.

nesha taxista:
Odgovaraj na šta ti drago. Stvari stoje upravo onako kako sam napisao. Nevolja je što ti hoćeš pokriti neke svoje blago rečeno smešne tvrdnje. Ustaška emigracija nije stvorena zbog memoranduma SANU, nego je postojala sve vreme još od pre 1. svetskog rata naovamo s pauzom za vreme 2. svetskog rata kad su se sjatili ovamo. Oni ''herojski'' borci koje si imenovao listom su pripadali tome. Ona tvrdnja o Miloševićevom nacionalizmu šezdesetih je urnebesna. Da je toga bilo, prošao bi kao i Ranković u to vreme. Posebno me oduševila tvrdnja da je on izmislio ime SFRJ, a nikako da shvatim kakve to ima veze s nacionalizmom.
O tvojim političkim idolima koje si sam naveo, znači Đapiću, Paragi, Đodanu ne vredi ni trošiti reči. Slavljenjem gore pomenutih nanosiš štetu ugledu svog naroda. Meni je jasno da većina Hrvata zapravo ne podržava ustaštvo, ali nakon nekih tvojih postova teško će mnogi drugi to tako razumeti.

nemoj ga shvaćati ozbiljno , a to što sramoti svoju naciju (sumnjam da je iz Hrvatske al ajd dobro neka mu) :D

nesha taxista:

a meni je jasno da si ti luzer jer ja:

- nikada nisam rekao da je ustaška emigracija stvorena zbog memoranduma sanu;)
- nikada nisam tvrdio da je milošević šezdesetih bio nacionalista;)
- nikada nisam tvrdio da su moji idoli paraga,đapić ili đodan;)

ali mi se jako sviđa što ti brineš o ugledu hrvatskog naroda:)

naravno,u tome ti svesrdno pomažu i "hrvatski" nickovi;)

p.s.

koji ti ne nick na net.hr?
"provokator"?;)

Back