Vukovar 1991. pad ili oslobodjenje?

• Začetnik teme Začetnik teme klikk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ilkebgd:
a tenkovi se nikako ne salju u grad gde ima pobunjenika, narocito ne bez pratnje pesadije jer to uopste nije namena tenkova i tenk je u tim uslovima glineni golub jer je dovoljno da se pobunjenik sakrije iza nekog zida i kad tenk prolazi da baci na njega molotovljev koktel. tako da je ocigledno to tako izvedeno namerno kako bi hrvati kasnije proglasili jna za srpsku vojsku i da bi se medijski satanizovali srbi kako su strasno razorili grad i napali hrvatsku, kako bi se srbi proglasili za bad guys-e.
Miroslav Lazanski?

SiIent Bob:

Nije zbog pameti, već zato što su imali:

- Jasne etničke gяanice (Češka i Slovačka)
- Niko ništa nije pokušao silom. Ni da se odvoji, ni da zadяži, ne zato što su bili pametni, već zato što su znali da bi loše posledice bile daleko veće nego što bi bio яezultat, ako bi u opšte i pobedili (mada, izbio je gяađanski яat u Moldaviji. Nisu ništa dobili, a Moldavija je tяenutno najveća vukoyebina Evяope).
U SSSR-u uopšte nisu bile jasne etničke granice. Veliki broj Rusa recimo je ostao van Rusije.

a da je besmislica da je jna srpska vojska govori da je dok nije izjavio da je razbio jugoslaviju stipe mesic bio vrhovni komandant, nacelnik generalstaba kadijevic polu hrvat, komandant avijacije anton tus, hrvat, a komandant 1. armije koja je oslobadjala vukovar makedonac a zamenik mu hrvat! pri tome morate imati u vidu da je u vukovaru i okolini zivelo 37,5 % srba a 42 % hrvata, znaci jna je razorila grad koji je svega 5% vise hrvatski nego srpski tj. da je skoro 40% to srpski grad.

sto znaci da je razoren priblizno isti broj srpskih i hrvatskih kuca, tj. svega 5% manje srpskih nego hrvatskih.a izmedju ostalih i kuce mojih rodjaka iz vukovara i zgrade gde su oni radili, a oni su srbi. dakle sve su to dokazi da Jna nije bila vojska srbije ili srj, uostalom srj je tek aprila 92. formirana. sve je to bila jedna velika farsa kako bi se srbi satanizovali u medijima i proglasili za lose momke inace bi grad bio oslobodjen na nacin kako se to radi, kako sam opisao, dakle bez razaranja grada.

E sad ce hrvati lepo nama da objasne sta se zbilo u Vukovaru,
kako su junacki odbranili grad, a da priotm nisu ni morali da pucaju.
Saznajte sve o tehnikama ratovanja, ratnim tajnama i sjajnom naoruzanje super-ultra-mega-giga hrvatske vojske.
Samo u top-shopu.... :wink:

ilkebgd:
sto znaci da je razoren priblizno isti broj srpskih i hrvatskih kuca, tj. svega 5% manje srpskih nego hrvatskih.a izmedju ostalih i kuce mojih rodjaka iz vukovara i zgrade gde su oni radili, a oni su srbi. dakle sve su to dokazi da Jna nije bila vojska srbije ili srj, uostalom srj je tek aprila 92. formirana. sve je to bila jedna velika farsa kako bi se srbi satanizovali u medijima i proglasili za lose momke inace bi grad bio oslobodjen na nacin kako se to radi, kako sam opisao, dakle bez razaranja grada.
koje ti nebuloze pričaš!

Uopće nije bit u broju hrvatskih ili srpskih kuća, bit je u tome da je Vukovar hrvatski grad ali ne po nacionalnoj osnovi nego teritorijalno.

Srbi su se sami satanizirali svojim djelima nije vam trebala pomoć u tome. 8-)

lako je bit general poslije bitke ali zanemaruješ neke bitne činjenice.
navest ću ti par njih:
-JNA u početku rata još nije bila potpuno pod kontrolom Slobe,
-masovno se dezertiralo,
-moral vojske je bio nizak,
-pogotovo nakon neuspješnih pješačko-tenkovskih napada,
-neke republike su "zabranile" odlazak svojih ljudi u JNA
-Milošević nije smio skroz otvoreno napadat Hrvatsku nego se to činilo postupno da bi se ublažio međunarodni pritisak i trebalo mu je vremena da stavi JNA pod svoje okrilje...

Pepeo:
E sad ce hrvati lepo nama da objasne sta se zbilo u Vukovaru,
kako su junacki odbranili grad, a da priotm nisu ni morali da pucaju.
Saznajte sve o tehnikama ratovanja, ratnim tajnama i sjajnom naoruzanje super-ultra-mega-giga hrvatske vojske.
Samo u top-shopu.... :wink:
Prije ću ti ja objasnit nego netko ko nije nikad bio u Vukovaru.
Naravno da su junački branili grad i pucali su nego šta (iz ono malo lakog noružanja što su imali) zar bi inače izdržali 87 dana pod opsadom?

klikk:
Prije ću ti ja objasnit nego netko ko nije nikad bio u Vukovaru.
Naravno da su junački branili grad i pucali su nego šta (iz ono malo lakog noružanja što su imali) zar bi inače izdržali 87 dana pod opsadom?
''Ја се бум усрал од овега''. Како су били заиебани ти бранитељи добро да нису стигли до Земуна. Никаквог јуначког ратовања није било у Вуковару ни са једне ни са друге стране.

ilkebgd:
to je naravno bilo oslobodjenje, Jna oslobodila grad koji su drzali pod kontrolom pobunjenici i militantni separatisti a Jna je imala obavezu da brani ustavni poredak sfrj i da se bori protiv spoljasnjeg i unutrasnjeg neprijatelja. pri tome je preko svake mere razorila grad i napravljen je zlocin na ovcari itd sto je za svaku osudu. i cela operacija je vodjena krajnje idiotski jer svaka budala zna da se grad u takvoj situaciji ne granatira i ne salju se tenkovi u njega nego se samo potpuno opkoli.
po tom ustavnom poretku tj ustavu SFRJ Hrvatska kao i sve druge republike SFRJ su imale pravo da se odcijepe od juge nakon sprovedenog referenduma što je Hrvatska i učinila.
Po tome jna bi prije trebala pomoć Hrvatskoj da se odcijepi bez žrtava umjesto da je pokušava zadržati u tada već nepostojećoj SFRJ.
sa ostatkom se slažem

Pijanista:
''Ја се бум усрал од овега''. Како су били заиебани ти бранитељи добро да нису стигли до Земуна. Никаквог јуначког ратовања није било у Вуковару ни са једне ни са друге стране.
citat jednog dobrovoljca iz Srbije koji je ratovao u Vukovaru

OK, o tome kasnije.
Iskoristio bih priliku da javno na forumu.hr.odam priznanje braniteljima Vukovara za hrabru i herojsku odbranu.
A kako ne zalim ni sebe ni druge u ratu, to nije samo reda radi, vec tvrdim da mozete njima da se ponosite.
http://www.forum.hr/showpost.php?p=9061247&postcount=295

to se neki Hosovac, hspovac registrovao i lazno se predstavlja kao srpski dobrovoljac hvaleci "branitelje". nisu to nikakvi branitelji, obicni pobunjenici i ustase. a sta su tek sve ti branitelji i mercepovci radili u vukovaru i okolini pre oslobodjenja... pa i morala je jna da ga oslobadja, moralo se stati na put njihovim zlocinima, ubijanju maltretiranju i progonu.ne bi se odrzali ni 10 dana u vukovaru da je operacija vodjena skolski, a pre svega da im nije ostavljen taj poljski put za snabdevanje.

klikk:
meni se JNA dokazala čim je došla na područje Vukovara početkom Svibnja (maja) 91 i okretanjem tenkovskih cijevi na Vukovar i borovo naselje.
Zašto ih nisu okrenuli na Borovo selo kada se znalo da tamo ima više stotina četnika iz Srbije ??
De poslusaj sebe! Kakvi cetnici,o cemu ti pricas! Cetnici su postojali u 2.sv.ratu,bas kao i ustase...koliko ja znam... I evo dodji sutra na kirbaj u Borovo selo,cisto da vidis koliko "cetnika" u tom selu ima

Jelena87:
De poslusaj sebe! Kakvi cetnici,o cemu ti pricas! Cetnici su postojali u 2.sv.ratu,bas kao i ustase...koliko ja znam... I evo dodji sutra na kirbaj u Borovo selo,cisto da vidis koliko "cetnika" u tom selu ima
Gledaj, ja sam spomenuo Svibanj (Maj) 1991 godine, ne 2007-u godinu razlika je očita. Ima ljudi među kojima je i moja sestra koji su ih tada vidjeli kako piju u "marakani" sa sve kokardama na glavi! Dok u Vukovaru nisam nikog vidio da nosi kapu sa "U" na njoj!
I da ići ću sutra u B.selo na kirbaj imam tamo prijatelja. ;)

klikk:
Uopće nije bit u broju hrvatskih ili srpskih kuća, bit je u tome da je Vukovar hrvatski grad ali ne po nacionalnoj osnovi nego teritorijalno.
Da, ali je u to vreme Hrvatska još uvek bila jugoslovenska republika.
klikk:
Srbi su se sami satanizirali svojim djelima nije vam trebala pomoć u tome. 8-)
No, pomoći je u tom pogledu bilo...
klikk:
-JNA u početku rata još nije bila potpuno pod kontrolom Slobe,
-masovno se dezertiralo,
-moral vojske je bio nizak,
-pogotovo nakon neuspješnih pješačko-tenkovskih napada,
-neke republike su "zabranile" odlazak svojih ljudi u JNA
Ovo je sve tačno
klikk:
-Milošević nije smio skroz otvoreno napadat Hrvatsku nego se to činilo postupno da bi se ublažio međunarodni pritisak i trebalo mu je vremena da stavi JNA pod svoje okrilje...
On nije smeo, ali JNA jeste, jer je u tom momentu još uvek imala pravo i obavezu uspostaviti kontrolu na celoj teritoriji SFRJ.
Generalno uzevši, tu su postojala samo 2 rešenja koja bi kako se ovde kaže ''pila vodu''.

1. Da se uspostavi kontola na celoj teritoriji SFRJ, što bi neminovno vodilo hapšenju svih rukovodstava republika, odnosno jednoj vrsti vojnog udara. Broj pristalica ovog rešenja uopšte nije bio mali.

2. Umesto toga da su se odmah započeli pregovori o mirnom razlazu.

Na kraju se išlo na nešto između, ni riba ni devojka, JNA je u celoj priči u velikoj meri bila u procepu između ustavnih obaveza i realne podrške da se one izvrše.

Back