Вукановићи

Ма проверио сам у цркви то а Хоментијан је архиепископ не говори о белим орловима , тигровима , позетима јасна констстација заједнички прадеда 5 степен.
Онда би нпр. Првовенчаног прадеда по мајци и рецимо Марије Комнен по оцу био исти.

Нисам рекао да је из околине Скадра већ наговестио шта су за јеванђелисте Фрузи , Албанија , Нормани , Французи.
Немања је довео жену са фрушког двора а ја сад само мапомињем шта то све за јеванђелисте збачи али најпре Анжујце.
Чекај, како с фрушкога двора , одакле то?

Чекај, како с фрушкога двора , одакле то?
Па прочитај ја нисам кући на фону сам знам да по једном од записа је са фрушког двора иако историчари мисле да није била племенита али је завршила као монахиња.

Чињеница да је хопотетичком Завиди жена Комнена. Чињеница да се је Завида Мирославов отац.
Чињеница да су Мирослав и Немања дукљанском кнезу Михајлу ујаци или стричеви али вероватније ујаци.

Не би се могло искључити да је Мирослав Завидин син из локалног брака а Немања из брака са Комненом.
По томе би испало да је Завида рођак Михајлу а они стричеви унцлес.

Mislim da se samo može nagađati ko je Zavidin otac. Ono što je verovatno jeste da potiče od plemenitom roda iz Duklje, verovatno iz porodice Vojisavljevića, ali se to ne može sa sigurnošću reći. Na kraju nije ni bitno, to ništa ne menja o našim saznanjima o Stefanu Nemanji.
Јеси ти прочитао Хоментијана да је из рода Комнена?

Mislim da se samo može nagađati ko je Zavidin otac. Ono što je verovatno jeste da potiče od plemenitom roda iz Duklje, verovatno iz porodice Vojisavljevića, ali se to ne može sa sigurnošću reći. Na kraju nije ni bitno, to ništa ne menja o našim saznanjima o Stefanu Nemanji.
Завида би морао бити у родбинској вези с великим жупаном Вуканом , самим тим и Завидин отац или мајка, каквој конкретно тешко је прецизно рећи , али му не би могао бити далеко род.

Завида би морао бити у родбинској вези с великим жупаном Вуканом , самим тим и Завидин отац или мајка, каквој конкретно тешко је прецизно рећи , али му не би могао бити далеко род.
Ima verovatno veze sa Vukanovićima, jer bez vladarskog pedigrea ne bi mogao uzeti vlast. Ali sa kim tačno teško je reći.

Па подаци од10. века надаље где прати ДАИ и друге изворе су легитимни. Инсче не бисмо могли реконструисати дукљанско краљевство па и прве рашке жупане.
Политичка позадина његова није битна док год даје праве податке.

Ne baš od X veka; i to je mnogo.

Ljudi se hvataju ponekad X veka zato što se pominje Časlav u oba izvora, ali tu sve sličnosti prestaju. Nije ništa neobično u tome što su stvarne istorijske ličnosti iskorišćene za Dukljaninov narativ, te tako i knez Časlav. Ali skoro sve oko toga je i dalje, uglavnom, izmišljeni narativ (posebno kad pogledaš Časlavove prethodnike i naslednike).

Back