Vuk Karadžić, reformator ili čovek koji je osakatio ćirilicu?

O, Eremito, Katerpilaru - i Rusi govore "hrvatski jezik". :rotf:

RS: L. V. Cerepnin - Russkaja paleografija (1956)

DjVu viewer (WinDjView i MacDjView)

bokmal.gif

Ne znam gde na drugom mestu da se požalim pa ću evo ovde. Moderatori zaključavaju teme naprasno i bez vidljivog razloga. Tema o Dobrici Ćosiću je oživljena posl 15 meseci, a tri sata su bil dovoljna moderatoru da zaključi da to nije opravdano i da je zatvori.
Moderator je naveo razlog.
Ako je trebalo da se podiže zbog ovog posta:
Ja se izvinjavam ali bih voleo da mi neko objasni ko je Dobrica Cosic?
Da li je to onaj lik koji je svojevremeno (za vreme komunizma) jahao seoske svestenike?
I da potom priča skrene na sremski front, da bi se vratila na bogtepita kakve kvalifikacije i čega...
To ti je onaj sto je patentirao "humano preseljenje naroda" - znam da to zvuci malo genocidno al' nemoj da te to zavarava pogle mu samo imena - Dobrica, ne moze da bude lose :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

To se ne dešava prvi put. Jednom sam na temi Vlasi postavio pitanje diskutantu (držim da nije bilo glupo), a moderatori su zatvorili temu posle dva sata, pre nego što je ovaj stigao da odgovori. Pa mi čovek odgovarao na PP.
Tema je aktivna. Daj link na post ili stranu kada je zatvarana. Ne mogu da se setim, ali čini mi se da sam je ja zatvarao privremeno dok nije rešena jedna problematična situacija.
I uopšte, ne znam otkud ta potreba da se teme zatvaraju ako niko nije vređan ili ako diskusija nije oftopik ili totalno glupa.
Ni je reč ni o kakvoj potrebi... a kolega ju je zatvorio upravo zbog podvučenog dela tvoje citirane rečenice.

Ako prihvatiš da vodiš raspravu i samu temu, nije problem da se otvori.

Tema je aktivna. Daj link na post ili stranu kada je zatvarana. Ne mogu da se setim, ali čini mi se da sam je ja zatvarao privremeno dok nije rešena jedna problematična situacija.

Tema Vlasi je bila zatvarana pa je posle opet otvorena. Mrzi me da se bavim rekonstrukcijom, ali ima jedno pet meseci. Čini mi se da je tada bio drugi moderator.

Nije to sve bitno, samo hoću da kažem da ne treba biti toliko restriktivan - jednu temu su vaskrsli iz mrtvih, pa ništa zato. Ako nema interesovanja za njeno oživljavanje za tri dana biće opet negde u budžaku. Konkretno sam na tem "Dobrica Ćosić"i hteo nešto da postujem, ali ne insistiram pošto je ionako na granici da pređe u politiku.

Јао бре Константине, па имао си у старој српској ћирилици и грчку јоту, то је оно и са две тачке горе, немам на овом рачунару то слово, имао си кратко и, Й, и данас га имаш у руском и бугарском...
Па нису Срби били неписмени пре Вука...

Stvarno stanje je ovako Istina je da je Vuk za glas J upotrebio latinicko slovo sto uopste nije morao jer je u staroj Azbuci imao nekoliko slovasla koja su mogla oznacavati glas J i po meni tu bas nisu cista po

Stvarno stanje je ovako Istina je da je Vuk za glas J upotrebio latinicko slovo sto uopste nije morao jer je u staroj Azbuci imao nekoliko slovasla koja su mogla oznacavati glas J i po meni tu bas nisu cista po

Нису могла ни бити, кад се зна у ком је окружењу живео и радио, и ко му је све помагао.

Kakvo grdno neznanje!

Samouk - da! Ali neuk - ne, nikako. Upravo suprotno od uvrěženog mišljenja, Vuk je bio veliki gospodin. Čověk světa, počasni profesor několiko univerziteta. Mnogi mogu samo da sanjaju o njegovoj aristokratičnosti, plemenitosti, držanju, erudiciji... Zar misliš da bi Bečlijka Anna pala na seljački šarm ili ipak na Vukuvu finoću?

Za ovako nakaradne prědrasude krivi su ilustratori školskih udžbenika koji Vuka prikazaju sa fesom, brčinama i štakom. Te slike starog Vuka, Vuka koji je bolje od bilo koga upoznao srpsku baštinu i narodni duh i budući ponosan na veliki narod kome je pripadao, on je Bečom paradirao u srpskom etno-stilu. Ne Tršićem, nego Bečom. Da, da, radi se velikom čoveku, kojem su se klanjali i kao takvog ga uvažavali, a on je imao pravo na svoj folklorni stil u oděvanju.

Katarina, kad ne voliš ono što je uradio Vuk, niko ti ne brani da pišeš prědvukovskim pismom i jezikom koji ipak nije srpski jezik, samo, moraćeš da naučiš i pismo, a napose jezik, kao što su ga i prě 250 godina učila děca

Јovan Rajić:

Исторія разныхъ славенскихъ народовъ ... Часть третая.

... Обои полки между страхомъ и надеждею волновалися, коимъ щастіе благонаклонно будетъ. Серблемъ оно начало задъ обращати по тому что въ главнѣйшихъ Полководкахъ прежестокая ненависть владѣла, отъ коея и Полкахъ Лазаревыхъ доволныхъ, добрихъ, храбрыхъ и мужественныхъ смятеніе родилося, а мало потомъ и погибель и искорененіе. Два отъ Зятей Лазаревыхъ Вукъ Бранковичъ, и Милошъ Кобиличъ оба славни и храбри и великіи Мужи за малую нѣкую бездѣлицу въ ненависть пришли, за которую Вукъ старшій зятъ Лазаревъ о измѣнѣ клеветалъ на Милоша поистинѣ правдиваго и храбраго человѣка ..." (str. 44–56)

Postoje i fontovi, smo trěba naučiti - sitnica.

Pravu budalu nemoguće je uvrěditi. ;)

Samo da dodam na foru oko fesa.

Za vreme Bidermeiera 1814-1848 je fes bio u modi kod beclija i svako ko je drzio do sebe je drzio jednog crnca koje je takodze nosio fes.

Za vreme Bidermeiera 1814-1848 je fes bio u modi kod beclija i svako ko je drzio do sebe je drzio jednog crnca koje je takodze nosio fes.

Па то је ругање са Вуком? Значи да се он сматрао ЦРНЦЕМ, или робом. Али има и једна друга прича о црвеном фесу. Нека источна и америчка ложа носе црвени фес, и дан данас.

Pa reformator naravno, koliko je efektivnije pismo sad nego onako ...

Не само писмо него и говор. Али то је уједно и одвојило или поделило Србе. Срби су прихватајући Вукову реформу прихватили и бечко берлинску школу, што нас је одвојило од Раса и Византије и уназадило у историјским објашњењима српске прошлости. Историчари су зато и напустили црквено богаство историјских података јер их више нису разумевали, што је и данас случај. Овако гледано то баш и није напредни реформатор као што му се приписује.

Па то је ругање са Вуком? Значи да се он сматрао ЦРНЦЕМ, или робом. Али има и једна друга прича о црвеном фесу. Нека источна и америчка ложа носе црвени фес, и дан данас.

Kakvo ruganje fes je nosila i becka burozija.

Kakvo ruganje fes je nosila i becka burozija.

Да, али онако како си навео је омаловажавање Вука Караџића, јер си га успоредио са црнцем који је био слуга код богатијих фамилија. И сад није много боље, јер си употребио пежоративни израз за градску господу. А можда је припадао Источној Ложи као и многи Аустријанци и Немци?

И Михајло Пупин, који је из Војводине, у Америку је отишао са фесом, којег је купио у Прагу или Бечу.

Као данас кад би човек купио качкет. Неће неко ко носи сако и кравату ставити качкет, али лежерније обучен свет хоће. Тако је онда било и са фесом. За мушкарца је било непристојно да нема бркове и да на улици не носи бар неки шешир, такви су тад били трендови и мода облачења и ношења. Друго време, други обичаји.

Да, али онако како си навео је омаловажавање Вука Караџића, јер си га успоредио са црнцем који је био слуга код богатијих фамилија. И сад није много боље, јер си употребио пежоративни израз за градску господу. А можда је припадао Источној Ложи као и многи Аустријанци и Немци?

Nisam hteo da tako ispadne.

Sta je poenta, fes uopste nije bilo nista neobicno u becu za vreme Bidermeier.

Meni je Vuk Karadžić uvek bio osoba vredna dovljenja. Ceo život je proživeo u siromaštvu boreći se za ono u šta veruje. Daleko od toga da je osakatio ćirilicu, samo je izmenio da bi bila jednostavnija i dostupnija običnom narodu. Ja se prva danas ne bih borila da budalama nešto dokažem i pokažem, ali njemu svaka čast. Žao mi je samo što nije doživeo da vidi svoju pobedu.
Ako već pričate o ljudima koji sakate pismo i jezik, pričajte o novoj ,,facebook" generaciji, i njihovim germanizmima koje unose u naš jezik, njihovim lol, ch, sh, w, like - like, lajkujem, cool, in, out, i drugim glupostima. I pričajte o ovim firmama, kojima je sramota da im nazivi budu na sprskom, nego su sada fashion store, bjutic, company; a počeli smo da se krstimo u Da Vinče i Se Kariće, ne bi li imali neke titule.

Meni je Vuk Karadžić uvek bio osoba vredna dovljenja. Ceo život je proživeo u siromaštvu boreći se za ono u šta veruje. Daleko od toga da je osakatio ćirilicu, samo je izmenio da bi bila jednostavnija i dostupnija običnom narodu. Ja se prva danas ne bih borila da budalama nešto dokažem i pokažem, ali njemu svaka čast. Žao mi je samo što nije doživeo da vidi svoju pobedu.
Ako već pričate o ljudima koji sakate pismo i jezik, pričajte o novoj ,,facebook" generaciji, i njihovim germanizmima koje unose u naš jezik, njihovim lol, ch, sh, w, like - like, lajkujem, cool, in, out, i drugim glupostima. I pričajte o ovim firmama, kojima je sramota da im nazivi budu na sprskom, nego su sada fashion store, bjutic, company; a počeli smo da se krstimo u Da Vinče i Se Kariće, ne bi li imali neke titule.

Чудан је онда свет био а данас је још чуднији. Шта ће све још настати нико не зна, али се може предвидети да за нас неће бити добро ако се омладина не врати жикином колу и кукуњешћу.

Не само писмо него и говор. Али то је уједно и одвојило или поделило Србе. Срби су прихватајући Вукову реформу прихватили и бечко берлинску школу, што нас је одвојило од Раса и Византије и уназадило у историјским објашњењима српске прошлости. Историчари су зато и напустили црквено богаство историјских података јер их више нису разумевали, што је и данас случај. Овако гледано то баш и није напредни реформатор као што му се приписује.

To je problem neorganizacije , gde su mogla da se prevedu ta dokumenta tokom vremena. A ne razumem što' je bilo bitno ovo za Vizantiju ?

zasto kritikovati Vuka u ovoj mjeri kada je napravio ogromne stvari za Srpski narod u njegovom planu za osvajanjem i promjenama koje su se vec znale da ce uslijediti pa i Nacertanije je samo nastavak tih planova a da bi sve to bilo kako treba bio je potreban i srpski jezi k koji nije postojao . Vuk je u biti napravio istocnu varijantu Bosanskog jezika , uokruzio ga pa jnegov rjecnik se zove RIJECNIK a ne RECNIK.
mogu samo dodati njegove rijeci i potvrdu da srpski jezik je laznjak i da on nema pravo da se zove srpskim jer nema posebnost u toj mjeri da bi se mogao posebno zvati vec Bosanski jezik.

Vuk Karadzic : Svi Slavenski narodi kromje Serbalja vostočnog' vjeroispovjedanija imaju svoje Rječnike..Mi ga sami trebamo...Ja sam takovij Rječnik preduzeo, i već skupio. On će pomenutim' potrebama udovletvoriti. Soderžavaće sve Serbske rječi, koe se nalaze u Rječnicima: (koi e samo imenom Serbskij), Dellabelli, Belostencu, Jambrešiću, Stulliju, Hajmu; imaće jošt' ednu tretinu pravih Srbskih rječi , koe se ni u ednome, ot rečenih Rječnika, ne nalaze."

(Sabrana dela Vuka Karadžića, 2. tom, Prosveta, Beograd, 1966- "Objavlnie o serbskome rječniku")

Ovo je direktan dokaz da srbi nisu iali svoj jezik vec da su pricali tudji i da je srpski kao i hrvatski samo blaga varijacija Bosanskog jezika.
Prodzite cijelu Bosnu i najmanja sela i uvidjet cete da svi ama bas svi pricaju JEDAN jezik dok u srbiji i dan danas kao i u Hrvatskoj postoje 4-5 jeizka odnosno jezika koji jedni druge razumiti ne mogu. U Bosni toga nema zato soto je izvor Juznoslavenskog jezika Bosna .

Tako akademik Muhic i prica recimo ovo "Bosanski, hrvatski ili srpski jezik? ":

Znam da ce vas ovo sokirati ali od istine se ne moze pobjeci i jednog dana ne tako daleko ce se u sve cetiri drzave pricati samo Bosanski jezik jer ce to uvidjeti federacija za jezike..tako uzivajte u svojim lazima da imate poseban jezik . Poz

Po mome misljenju Vuk nije nikakav reformator jer da nam je knjizevni jezik ostao onaj Srpske redakcije starog Slovenskog jezika i stara cirlica napr ona iz doba Sv Save mi bi direktno svako od nas ko je iole pismen mogao da cita sva dela stare knjizevnosti, istorije, zakonodavstva i dr.. a nebi se sluzili ovom nakazom od pisma koja je kobajagi cirlica sa latinicnim slovom j, to je sve Becka kuhinja koja je je izmisljena u Beckoj dvorskoj kancelariji...Kopitar i drustvo i koja je trebalo da posluzi kao orudje za rasrbljavanje Srba i ciji8 je voljni i nevoljni instrument bio i onaj Brkati Hromi Daba.

Back