Tandoori Masala
Iskusan
- Poruka
- 5.286
O, Eremito, Katerpilaru - i Rusi govore "hrvatski jezik".![]()
RS: L. V. Cerepnin - Russkaja paleografija (1956)
DjVu viewer (WinDjView i MacDjView)
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
O, Eremito, Katerpilaru - i Rusi govore "hrvatski jezik".![]()
Moderator je naveo razlog.Ne znam gde na drugom mestu da se požalim pa ću evo ovde. Moderatori zaključavaju teme naprasno i bez vidljivog razloga. Tema o Dobrici Ćosiću je oživljena posl 15 meseci, a tri sata su bil dovoljna moderatoru da zaključi da to nije opravdano i da je zatvori.
I da potom priča skrene na sremski front, da bi se vratila na bogtepita kakve kvalifikacije i čega...Ja se izvinjavam ali bih voleo da mi neko objasni ko je Dobrica Cosic?
Da li je to onaj lik koji je svojevremeno (za vreme komunizma) jahao seoske svestenike?
To ti je onaj sto je patentirao "humano preseljenje naroda" - znam da to zvuci malo genocidno al' nemoj da te to zavarava pogle mu samo imena - Dobrica, ne moze da bude lose![]()
Tema je aktivna. Daj link na post ili stranu kada je zatvarana. Ne mogu da se setim, ali čini mi se da sam je ja zatvarao privremeno dok nije rešena jedna problematična situacija.To se ne dešava prvi put. Jednom sam na temi Vlasi postavio pitanje diskutantu (držim da nije bilo glupo), a moderatori su zatvorili temu posle dva sata, pre nego što je ovaj stigao da odgovori. Pa mi čovek odgovarao na PP.
Ni je reč ni o kakvoj potrebi... a kolega ju je zatvorio upravo zbog podvučenog dela tvoje citirane rečenice.I uopšte, ne znam otkud ta potreba da se teme zatvaraju ako niko nije vređan ili ako diskusija nije oftopik ili totalno glupa.
Tema je aktivna. Daj link na post ili stranu kada je zatvarana. Ne mogu da se setim, ali čini mi se da sam je ja zatvarao privremeno dok nije rešena jedna problematična situacija.
Јао бре Константине, па имао си у старој српској ћирилици и грчку јоту, то је оно и са две тачке горе, немам на овом рачунару то слово, имао си кратко и, Й, и данас га имаш у руском и бугарском...
Па нису Срби били неписмени пре Вука...
Stvarno stanje je ovako Istina je da je Vuk za glas J upotrebio latinicko slovo sto uopste nije morao jer je u staroj Azbuci imao nekoliko slovasla koja su mogla oznacavati glas J i po meni tu bas nisu cista po
Stvarno stanje je ovako Istina je da je Vuk za glas J upotrebio latinicko slovo sto uopste nije morao jer je u staroj Azbuci imao nekoliko slovasla koja su mogla oznacavati glas J i po meni tu bas nisu cista po
Kakvo grdno neznanje!
Samouk - da! Ali neuk - ne, nikako. Upravo suprotno od uvrěženog mišljenja, Vuk je bio veliki gospodin. Čověk světa, počasni profesor několiko univerziteta. Mnogi mogu samo da sanjaju o njegovoj aristokratičnosti, plemenitosti, držanju, erudiciji... Zar misliš da bi Bečlijka Anna pala na seljački šarm ili ipak na Vukuvu finoću?
Za ovako nakaradne prědrasude krivi su ilustratori školskih udžbenika koji Vuka prikazaju sa fesom, brčinama i štakom. Te slike starog Vuka, Vuka koji je bolje od bilo koga upoznao srpsku baštinu i narodni duh i budući ponosan na veliki narod kome je pripadao, on je Bečom paradirao u srpskom etno-stilu. Ne Tršićem, nego Bečom. Da, da, radi se velikom čoveku, kojem su se klanjali i kao takvog ga uvažavali, a on je imao pravo na svoj folklorni stil u oděvanju.
Katarina, kad ne voliš ono što je uradio Vuk, niko ti ne brani da pišeš prědvukovskim pismom i jezikom koji ipak nije srpski jezik, samo, moraćeš da naučiš i pismo, a napose jezik, kao što su ga i prě 250 godina učila děca
Јovan Rajić:
Исторія разныхъ славенскихъ народовъ ... Часть третая.
... Обои полки между страхомъ и надеждею волновалися, коимъ щастіе благонаклонно будетъ. Серблемъ оно начало задъ обращати по тому что въ главнѣйшихъ Полководкахъ прежестокая ненависть владѣла, отъ коея и Полкахъ Лазаревыхъ доволныхъ, добрихъ, храбрыхъ и мужественныхъ смятеніе родилося, а мало потомъ и погибель и искорененіе. Два отъ Зятей Лазаревыхъ Вукъ Бранковичъ, и Милошъ Кобиличъ оба славни и храбри и великіи Мужи за малую нѣкую бездѣлицу въ ненависть пришли, за которую Вукъ старшій зятъ Лазаревъ о измѣнѣ клеветалъ на Милоша поистинѣ правдиваго и храбраго человѣка ..." (str. 44–56)
Postoje i fontovi, smo trěba naučiti - sitnica.
Pravu budalu nemoguće je uvrěditi.![]()
Samo da dodam na foru oko fesa.
Za vreme Bidermeiera 1814-1848 je fes bio u modi kod beclija i svako ko je drzio do sebe je drzio jednog crnca koje je takodze nosio fes.
Pa reformator naravno, koliko je efektivnije pismo sad nego onako ...
Па то је ругање са Вуком? Значи да се он сматрао ЦРНЦЕМ, или робом. Али има и једна друга прича о црвеном фесу. Нека источна и америчка ложа носе црвени фес, и дан данас.
Kakvo ruganje fes je nosila i becka burozija.
Samo da dodam na foru oko fesa.
Za vreme Bidermeiera 1814-1848 je fes bio u modi kod beclija i svako ko je drzio do sebe je drzio jednog crnca koje je takodze nosio fes.
Да, али онако како си навео је омаловажавање Вука Караџића, јер си га успоредио са црнцем који је био слуга код богатијих фамилија. И сад није много боље, јер си употребио пежоративни израз за градску господу. А можда је припадао Источној Ложи као и многи Аустријанци и Немци?
Meni je Vuk Karadžić uvek bio osoba vredna dovljenja. Ceo život je proživeo u siromaštvu boreći se za ono u šta veruje. Daleko od toga da je osakatio ćirilicu, samo je izmenio da bi bila jednostavnija i dostupnija običnom narodu. Ja se prva danas ne bih borila da budalama nešto dokažem i pokažem, ali njemu svaka čast. Žao mi je samo što nije doživeo da vidi svoju pobedu.
Ako već pričate o ljudima koji sakate pismo i jezik, pričajte o novoj ,,facebook" generaciji, i njihovim germanizmima koje unose u naš jezik, njihovim lol, ch, sh, w, like - like, lajkujem, cool, in, out, i drugim glupostima. I pričajte o ovim firmama, kojima je sramota da im nazivi budu na sprskom, nego su sada fashion store, bjutic, company; a počeli smo da se krstimo u Da Vinče i Se Kariće, ne bi li imali neke titule.
Nisam hteo da tako ispadne.
Sta je poenta, fes uopste nije bilo nista neobicno u becu za vreme Bidermeier.
Не само писмо него и говор. Али то је уједно и одвојило или поделило Србе. Срби су прихватајући Вукову реформу прихватили и бечко берлинску школу, што нас је одвојило од Раса и Византије и уназадило у историјским објашњењима српске прошлости. Историчари су зато и напустили црквено богаство историјских података јер их више нису разумевали, што је и данас случај. Овако гледано то баш и није напредни реформатор као што му се приписује.