Ovde ima jedan problem koji meni licno smeta. Ne kaze se KOJIH to strucnjaka nemamo.
Ja sa sigurnoscu mogu da potvrdim da elektroinzenjera imamo sjajnih. I u zemlji, i u inostranstvu. Slicno vazi i za ostale tehnicke nauke, mozda u nesto manjoj meri, ali ima ih.
E sad, koliko ja vidim, mi nemamo strucnjake iz oblasti EKONOMIJE. I to bih hteo da se, kONACNO, naglasi - koje mi to strucnjake nemamo. I sto se mene tice sutra im zatvoriti sve fakultete za ekonomiju, biznis, management i slicne gluposti.
Mada sam siguran da i tu imamo ponekog strucnjaka Srbina, samo on sigurno nije u zemlji, a i pitanje pod kojim bi uslovom dosao da radi. Ja bih apsolutno trazio da mi se ne mesaju u posao, bar ne bez ozbiljnih argumenata protiv mojih odluka.
Inace neko je vec pisao, prvo sto bih ja uveo jeste red u finansije - naplata poreza, doprinosa i kaznjavanje onih koji krse propise. Ali da bude "ni po babu ni po stricevima". I da se uradi, paralelno i nevezano za to, unakrsna provera imovine. Napravi se baza podataka sa podacima o vlasnicima stanova, kuca i zemljista (nepokretnosti), baza podaka zaposlenih (treba da vec postoji), baza vlasnika vozila - samo da napomenem, to su danas obicne baze podataka koje cak ne rade u realnom vremenu, tako da to ne kosta uopste mnogo. I onda samo resetas - postavis dva murkana na raskrsnicu i samo zaustavljaju dobra kola, voki toki unakrsna provera ove tri baze - aha, baja vozi dzipa sa 25 godinica i 0 staza, nigde zaposlen - samo u maricu pa nek' objasnjava u policiji odakle mu.
Ovo bi, inace, moglo da se primeni i na mnoge koji primaju platu delom zvanicno, a delom na ruke na sta se ne placa porez, doprinosi itd. Sada ce mnogi ovde da mi skoce za vrat, ali meni stvarno nije jasno da neko moze da podrzava cinjenicu da neko treba da placa svoje obaveze a neko ne. To je, zapravo, klasicna utaja poreza.
I za kraj, mozda gresim, negde sam odavno zapamtio da (meni omiljeni) Nemci u zakonu za utaju poreza OBAVEZNO imaju zatvorsku kaznu - znaci platices i porez i kaznu, ali ces i morati u zatvor jer si prevario NAROD I DRZAVU. E, to bi trebali i mi da uvedemo.
Ne znam propise dobro posto mi to nije struka, ali garantujem da ima milion nebuloza i tamo, tako da samo sredjivanjem te zakonske regulative, uz primenu propisa o naplati obaveza i uz uvodjenje ovih provera zestoko bi se stalo na put kradji i zakidanju budzetu.
A ne nasi oprastaju po 40% duga sa struju neplatisama, umesto da im nakarikaju jos vece kamate! Drugim recima, podsticu finansijsku nedisciplinu i kradju. Debili, sta drugo reci.