Vršnjacko nasilje

mom detetu je bila trauma sto nije mogla da izadje i kaze joj da nece da joj da svesku
i motalo joj se po glavi - sta akd sutra bude otisla u skolu
imala je strasan pritisak svoje savesti citavo to vece jer joj se takvim gestom oduprla
kad kazem da su roditelji krivi, ja ih ne osudjujem
samo naglasavam da je potrebno kao vaspitaci da tada menjaju kod deteta usvojen stav - cuti, pusti, postuj
to da li je nju grizla savest i kako se ona osecala uopste nije odgovor na moje pitanje

Zamisli ides i prebijas redom likove ili likuse koji ti muvaju decka, devojku, muza, zenu, sta god....
Pa jbt niko tu nije nicije vlasnisnistvo, a tebe moze da muva ko god, ti si ta koha daje zeleno ili crveno svetlo....
To sto nije isao da ga bije, pre ce znaciti da ti veruje
tacno bih pobegla da imam muskarca koji tako ide i bije redom :sad2:

vrsnjaci su jer su priblizna godista
nasilnike ne mozes da prevaspitas
iz zatvora niko nije izasao ni bolji, ni pametniji
za par godina, ti mali nasilnici ce da budu kriminalci
i sve potice iz porodice
ako su sada takvi, to znaci da u njihovim porodicama nesto debelo ne funkcionise
Не потиче све из породице. И капитализам и комунизам имају такву идеологију да родитељи не треба да васпитају своју децу већ да је то искључиво улога друштва. Радна класа је робље у оба система, нису сви јаки нити имају времена да васпитавају децу насупрот свим настраним изазовима који их окружују. Деца осим, насиља у свим сферама, највише осећају репресију државног система и сама постају агресивна. Али не према извору и узроку фрустрације неко према најближем и најслабијем поред себе.

Nije mi jasno šta ima da im se izvinjava, prvi su ga napali, fizički. On je samo verbalno odgovorio. Nije to isto.
Zato sto ne podrzavam ni verbalno nasilje.
Sto bi on prebio lika koji te je muvao?
Pa nije te silovao aman.
To je covek koji nam je dolazio u kucu na slavu.
Zasluzio je.
ti sad stani
pa polako
ok sto si bijesna, al ne zaleci se
Gresis.
Evo mi cerka veceras kaze da su ona i drugarica isle do radnjice tu u naselju, i naisao je taj jedan mali sa drugom i kaze:”Eno je ona glupa P sestra!”

Danas. Posle sve price.

Zvuci kao klise ali pricajte pricajte i pricajte sa njima
Zajedno trazite nacine da se izbore sa siledzujama, nekada ce moci sami, nekada ne ali slusajte njihove predloge, usmeravajte, savetujte, podrzavajte ideje, niste svesni sta ce im sve pasti na pamet : )
Ja pricam svako vece sa j, pretresemo dan u najsitnija crevca i saznam tada sve i svasta
Pisala sam vec savet psihologa kada se deca ne otvaraju, da ih ne zapitkujes nego krenes neku svoju pricu- jao danas mi se desilo to i to- , navedes pricu na dogadjaj njima blizak i mic po mic pocnu da se otvaraju
I onda zajedno resavate problem na vreme, mi smo tako, ja cu ovo ali ti ne zavoravi da uradis ono,samo probaj itd
I onda on uradi pa bude ponosan na sebe kao da je srusio planinu
Isla sam dotle da sam mu objasnjavala da se ti mali huligani hrane njegovim strahom, da treba da im pokaze da ih se ne boji i znam da mu nije bilo lako, imitirali smo scene i pravili planove kako da odreaguje u kojoj situaciji... bilo verbalno bilo fizicki
ucila sam ga kako da sutne u cevanicu ako mu npr drze ruku ( posto je bila situacija cetvrtak ina kao „lomi“ prste oni pilici stoje od straha)
msm suludo je ali jbg, nece uvek biti tu neko od odraslih
Ja idalje pratim situaciju, svaki dan pricamo i spremni smo da reagujemo kao zapete puske ali sam htela da prvo pokusa sam da resi, da ga poguram i uspeva za sada
Gadno je u pm je gadno to vrsnjacko nasilje, ali pricajte, pricajte da cujete na vreme da na vreme reagujete

Zvala je uciteljica veceras. Ispricale smo se. Jasno joj je da necu stati na ovome.

I jos nesto... danas sam saznala i da su ga udarali rukama u pisu uz neke kletve i psovke... vise se ne secam, preumorna sam...
Moras ti prije svega da poradis na odnosu sa sinom. To su stvati koje ne smije da krije,koliko vidim sve teze situacije saznajes. Vidi prvo zasto je to krio,to mi se sad nekako cini vaznijim.

Zato sto ne podrzavam ni verbalno nasilje.

To je covek koji nam je dolazio u kucu na slavu.
Zasluzio je.

Gresis.
Evo mi cerka veceras kaze da su ona i drugarica isle do radnjice tu u naselju, i naisao je taj jedan mali sa drugom i kaze:”Eno je ona glupa P sestra!”

Danas. Posle sve price.

sta ima ja da grijesim
ja tu djecu ne znam
znam im tip i vec sam rekla kako bi ja to hendlala
bez spektakla
al ti si vec krenula ovako javno
pa sad moras tako i zavrsiti pricu
znaci, gledas da bude sluzbeno
i zaprijetis centrom za socijalni rad
to nikome nije zabavno

Ja bih mu navela, makar izmisljen ali dobro upakovan primer nekog drugog deteta kojem se to desava
Da shvati da nije sam u smislu da se desava i drugima i da nekako pocne da prica o tome
Samo da to lepo upakujes jer oni provale kada ih foliramo
Probacu.
sta ima ja da grijesim
ja tu djecu ne znam
znam im tip i vec sam rekla kako bi ja to hendlala
bez spektakla
al ti si vec krenula ovako javno
pa sad moras tako i zavrsiti pricu
znaci, gledas da bude sluzbeno
i zaprijetis centrom za socijalni rad
to nikome nije zabavno
To i uciteljica pominje i nastavnik koji radi u skoli i u timu za vrsnjacko nasilje. Socijalni rad.

Probacu.

To i uciteljica pominje i nastavnik koji radi u skoli i u timu za vrsnjacko nasilje. Socijalni rad.
pa moraces tako
sad je sve javno
zato ti i kazem da se iskuliras
maksimalno
znaci, ladna ko spricer, smjeskas se dusebriznicki
dok savjetujes da se ukljuci centar za socijalni rad da pomogne tim roditeljima da vrate svoju djecu na pravi put
a tvoj sin moze i kod skolskog psihologa
da mu olaksa traumaticno iskustvo uz tvoju podrsku, naravno
cisto da ne bi eskaliralo to pa stiglo do kojekakvih nepotrebnih prijava i tuzbi, jel

Roditelj pošalje dete u školu i računa da je ono u njoj zaštićeno, da je pod nekim kišobranom, pod nadzorom svojih pedagoga, ali prosvetni radnici taj zadatak nisu ni ranije uspevali da odrade, a nekmoli danas.
Danas kad nastavnik zna ko su nasilnici, mora sa njima sve "na note" sve u skladu sa propisima, sve postupno, pa da vodi razgovore, pa da prevaspitava.
Nas je razredni tukao (devojčice retko) i mrzeli smo ga iz dna duše, ali kad je na naše oči pretukao nasilnika koji je godinama psihički kinjio većinu u razredu, mi smo našem razrednom (pokoj mu duši) sve oprostili.

Roditelj pošalje dete u školu i računa da je ono u njoj zaštićeno, da je pod nekim kišobranom, pod nadzorom svojih pedagoga, ali prosvetni radnici taj zadatak nisu ni ranije uspevali da odrade, a nekmoli danas.
Danas kad nastavnik zna ko su nasilnici, mora sa njima sve "na note" sve u skladu sa propisima, sve postupno, pa da vodi razgovore, pa da prevaspitava.
Nas je razredni tukao (devojčice retko) i mrzeli smo ga iz dna duše, ali kad je na naše oči pretukao nasilnika koji je godinama psihički kinjio većinu u razredu, mi smo našem razrednom (pokoj mu duši) sve oprostili.
moja uciteljica je samo jednom probala tako nesto
tipa prutom po prstima i to zato sto pisem lijevom rukom
kad je mater zavrsila s njom bila je sretna sto jos uvijek radi, a moja mater nije nikakva budzovanka
samo je zajebana drugarica bila :lol:

moja uciteljica je samo jednom probala tako nesto
tipa prutom po prstima i to zato sto pisem lijevom rukom
kad je mater zavrsila s njom bila je sretna sto jos uvijek radi, a moja mater nije nikakva budzovanka
samo je zajebana drugarica bila :lol:

Niko ne odobrava nasilje nad decom, ne odobravam ni ja da nastavnik tuče ili kinji učenika, ali male nasilnike koji malteretiraju drugu decu zaista treba istamburati, javno, za primer. Bilo je mučno gledati neke torture, ponižavanja, a biti nemoćan. Ko može da zaštiti dete koje je maltretirano ako neće nastavnik? Treba li da čeka nekog roditelja koji je isto tako bezobrazan i bezobziran? Čitav razred ispašta zbog razmaženog idiota, sina jedinca, glupog gramalja koji govori gadosti i navlači još par jadnika da se smeju žrtvi.

Niko ne odobrava nasilje nad decom, ne odobravam ni ja da nastavnik tuče ili kinji učenika, ali male nasilnike koji malteretiraju drugu decu zaista treba istamburati, javno, za primer. Bilo je mučno gledati neke torture, ponižavanja, a biti nemoćan. Ko može da zaštiti dete koje je maltretirano ako neće nastavnik? Treba li da čeka nekog roditelja koji je isto tako bezobrazan i bezobziran? Čitav razred ispašta zbog razmaženog idiota, sina jedinca, glupog gramalja koji govori gadosti i navlači još par jadnika da se smeju žrtvi.

totalno
al mnogo zavisi tu i od stava roditelja
jednostavno, neke stvari ne smijes pustiti da prodju

Back