Vrijeđanje po nacionalnoj osnovi u političkim raspravama, kako potaknuti toleranciju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Apsolutno, ali prvo ti meni nađi post gdje je neki hrvatski forumaš prvi napisao srpskom da je pravoslavni Hrvat.
Sretno.

Konkretno sad kad pričamo o pristranosti, ja sam govorio o pristranosti pri bananju ljudi s foruma koje je ovisno o etničkoj pripadnosti.
Ajde ne kukaj.
Ja sam na Indeksu imao preko hiljadu banova i hiljadu ugašenih profila, bez da sam bilo kome uputio uvredu. Prosto smo morali sa neodoljivim srpskim šarmom da osvojimo ledena srca, pre svega Hrvatica, potom i Hrvata. Par godine kasnije, forumom se orilo "Od Topole. od Topole, pa sve do Ravne Gore.
I nikome nije smetalo. Zajebancija.

"Srpski Hrvati"???
To je kao da si rekao Jevrejski Muslimani.
U Srbiji nema Hrvata. Bunjevci nisu Hrvati.
Nisi baš dobro pročitao što sam ranije napisao.
Ili ti samo ne paše uz narativ, tko će ga znati :D

Kolega forumaš je prije moje poruke napisao ovo što citiram, nadam se da ti je to promaklo.

Ovo da dokažeš, otprilike bi morao u lajv prenosu da dobiješ mlade. Sve što postoji o doseljavanju Srba i Hrvata je legenda stara nekoliko vekova o njihovom dolasku na Balkan. Zapisao je čika vrlo zainteresovan da prostor kojim vlada ili ima svoje federate, oboji prikladnim bojama, kako bi ih istim očima videli njegovi naslednici. Pritom uopšte nije izvesno iz kojih izvora je crpeo informacije. Ali u nedostatku boljeg, većim delom se prihvata kao istorijski izvor, sem u delovima gde nije kontradiktoran drugim istorijskim izvorima i prostoj logici. Takav je, kakav je.
Za Dnevnik je bitna informacija da zapravo Srbi imaju prvi prvorazredni istorijski izvor, koji pominje Srbe kao narod na Balkanu, u već poodmakloj fazi etnogeneze. Potiče iz prve polovine IX veka.
Uz svu dobru volju, poštovanje prema Lidiji Bačić i ostalim hrvatskim krasoticama, Hrvate u najboljem slučaju možemo pronaći u ranoj fazi etnogeneze, negde krajem IX veka. Skoro sedamdeset, osamdeset godina, nakon prvog zabeleženog istorijskog pomena Srba na Balkanu.
Sad, ko i kako je je došao u VII veku, to će još dugo ostati misterija, sa malim šansama da će bilo kada biti rešena.
Možda su došli samo Srbi, možda samo Hrvati, možda su Srbi i Hrvati jedna te ista pojava, možda nisu ništa drugo nego li neka vrstog političkog sloja među sada već rasprostranjenim Slovenima, koje Vizantija naziva Srbima na istoku, a Franačko kraljevstvo Hrvatima, ali neverovatno, podelu prave upravo po dogovorenoj granici između Vizantije i Franačkog kraljevstva, odredbama Ahensko mirovnog sporazuma, sa početka IX veka.
Pa vidiš, upravo ovo pokazuje koliko vam logika puca u samom startu. Ne možeš koristiti "nedostatak izvora" ili "legende" kao opravdanje da izokreneš činjenice i pretvoriš narod u neku apstraktnu političku floskulu.

Da, Srbi su prvi put spomenuti u pisanom izvoru u IX. stoljeću, ali to ne briše činjenicu da su Hrvati također prisutni u ranoj etnogenezi, i da je njihova prisutnost na današnjim prostorima jasna u više arheoloških, jezičnih i kulturnih tragova. Nije stvar u tome tko je prvi spomenut, nego da oba naroda postoje stoljećima i razvijaju se paralelno, svaki sa svojim identitetom.

Ajde ne kukaj.
Ja sam na Indeksu imao preko hiljadu banova i hiljadu ugašenih profila, bez da sam bilo kome uputio uvredu. Prosto smo morali sa neodoljivim srpskim šarmom da osvojimo ledena srca, pre svega Hrvatica, potom i Hrvata. Par godine kasnije, forumom se orilo "Od Topole. od Topole, pa sve do Ravne Gore.
I nikome nije smetalo. Zajebancija.
To što ti misliš da nikome nisi uputio uvredu, ne znači da nisi vrijeđao.
Vjerujem da dobro znaš zašto su ti svi ti profili bili ugašeni.

To što ti misliš da nikome nisi uputio uvredu, ne znači da nisi vrijeđao.
Vjerujem da dobro znaš zašto su ti svi ti profili bili ugašeni.
па види на хр форум и на клих ба како пишу срби са искуством на тим форумима довољно је не уколипити се у стереотип форума, на пример на хр форуму само реци нешто супротно наративу о домољубљу, историји коју ви сад у 3д варијантама препричавате како вам воља и ето ти бан трајни.
брзо док трепнеш

не допупта се тамо како ти овде инсистираш на толерантском дијалогу

јок

а на клих ба да не причамо

чим кренеш другачије од фатихе и наргиле, ај здраво трајни бан.

таман посла

то је ватиканска урота
Zašto ispada da sve gledate kao zavjere i urote?
Zašto svaku lošu stranicu povijesti po Srbiju gledate iz prizmi zavjeri?
Zašto se nikad niste pogledali u lice (ne sad ti doslovno) i probali doči do zaključka da ste vodili krivu politiku u nekim momentima kroz povijest?
Zašto umjesto da nešto iz toga naučite, propagirate zavjere, koje će na kraju dovesti do toga da će te politički opet odigrati krivu kartu?
I sad se opet vrati na prvu rečenicu ovog posta i nastavi niz u krug.

U političkim raspravama ponekad se koriste izrazi koji vrijeđaju korisnike po nacionalnoj osnovi, npr. pohrvaćeni srbine, pokatoličeni srbine, i sl., što stvara neprijateljsko okruženje i odvlači fokus sa same politike na osobne uvrede.
To se naravno najčešće događa u situacijama kada osoba nema nikakav validan kontraargument pa se sve svede na gore navedeno.

Budući da pravilnik Krstarice potiče toleranciju, kulturni dijalog i poštovanje među korisnicima, mislim da je korisno razgovarati o tome kako održati političke rasprave konstruktivnima, bez vrijeđanja zbog nacionalnosti, vjere ili etničkog porijekla.

Koje prijedloge imate da se političke rasprave, kad se već ne mogu voditi prijateljski, barem vode argumentirano, a ne da se sve svede na vrijeđanje?
Početi od sebe: ovde neprestano poričeš Jasenovac i ustaški genocid nad Srbima, pretiš, provociraš non-stop, i sada još tražiš toleranciju.

Možda zahrevaš jednosmernu toleranciju za svoje stavove?

па јбг елаборат сам направио пре два поста у овој теми кадасам ти причао о 20 вјеку и како је почело од 1914 а ти ме сад питаш ово...

јбг знам ја дугачко је ал су и теме такве које потежеш

Da, jer je Index ultra desni, praktički ustaški portal :mrgreen:
Lijevije da lijevije ne može biti.
не бих баш реко ја сам тамо прочитао како већина хрвата негира лору која је птактично била најгори логор после другог св рата

још сте у тој лори органиѕовали неко такмичење дружење основних школи и поѕвали децу иѕ србиеј и ту их сместили јел ?
то сте планирали ???

да наши дечаци малишани дођу где су срби највеће муке пролазили ?

па кад сте могли јасеновац затрпати под тепих шта вам је тек лора...

замисли да ми организујемо неко ткамичење а вашу децу ставимо у ејдан део затвора ср митровице ?

да преноће шта има везе рећи ћемо то није затвор преуредили смо...

друго кад сам већ код такмичења , испорта, што нам ватерполисте јурите по риви ?
и гађате каменом док је у води у сред јануара???

Početi od sebe: ovde neprestano poričeš Jasenovac i ustaški genocid nad Srbima, pretiš, provociraš non-stop, i sada još tražiš toleranciju.

Možda zahrevaš jednosmernu toleranciju za svoje stavove?
Gdje sam porekao Jasenovac?
Porekao sam samo prenapuhane brojke koje vam svake godine rastu za 100k.

Zašto bezveze lažeš?
A ti ne provociraš? Svako jutro dođem na forum i imam 50 notifikacija, sve tvoji "🤣".
Ne bi me čudilo da me pratiš :D

Pa vidiš, upravo ovo pokazuje koliko vam logika puca u samom startu. Ne možeš koristiti "nedostatak izvora" ili "legende" kao opravdanje da izokreneš činjenice i pretvoriš narod u neku apstraktnu političku floskulu.

Da, Srbi su prvi put spomenuti u pisanom izvoru u IX. stoljeću, ali to ne briše činjenicu da su Hrvati također prisutni u ranoj etnogenezi, i da je njihova prisutnost na današnjim prostorima jasna u više arheoloških, jezičnih i kulturnih tragova. Nije stvar u tome tko je prvi spomenut, nego da oba naroda postoje stoljećima i razvijaju se paralelno, svaki sa svojim identitetom.
Ovo je već smišljena provokacija kakve non-stop izvodiš na pdf istorija.

па види на хр форум и на клих ба како пишу срби са искуством на тим форумима довољно је не уколипити се у стереотип форума, на пример на хр форуму само реци нешто супротно наративу о домољубљу, историји коју ви сад у 3д варијантама препричавате како вам воља и ето ти бан трајни.
брзо док трепнеш

не допупта се тамо како ти овде инсистираш на толерантском дијалогу

јок

а на клих ба да не причамо

чим кренеш другачије од фатихе и наргиле, ај здраво трајни бан.
Ne bih znao, trenutno nismo na Forum.hr ni Klix.ba već na forumu Krstarice.
Svaki forum valjda ima pravo na svoja pravila.

Uostalom, moj uvodni post se referira na pravilnik Krstarice, u kojem također stoji tolerancija, nisam ja to izmislio.

Gdje sam porekao Jasenovac?
Porekao sam samo prenapuhane brojke koje vam svake godine rastu za 100k.

Zašto bezveze lažeš?
A ti ne provociraš? Svako jutro dođem na forum i imam 50 notifikacija, sve tvoji "🤣".
Ne bi me čudilo da me pratiš :D
Evo već si krenuo sa poricanjem i provociranjem. Znamo da si temu otvorio upravo zbog toga.

Ne bih znao, trenutno nismo na Forum.hr ni Klix.ba već na forumu Krstarice.
Svaki forum valjda ima pravo na svoja pravila.

Uostalom, moj uvodni post se referira na pravilnik Krstarice, u kojem također stoji tolerancija, nisam ja to izmislio.
Aj ne lupaj, svi znamo da bi da moderišeš Kstaricu po ugledu na Klix.ba

Zašto svaku lošu stranicu povijesti po Srbiju gledate iz prizmi zavjeri?
Zašto se nikad niste pogledali u lice (ne sad ti doslovno) i probali doči do zaključka da ste vodili krivu politiku u nekim momentima kroz povijest?
Zašto umjesto da nešto iz toga naučite, propagirate zavjere, koje će na kraju dovesti do toga da će te politički opet odigrati krivu kartu?
I sad se opet vrati na prvu rečenicu ovog posta i nastavi niz u krug.
Provociranje “krivim politikama”: sam znaš da tvoj nacionalizam nema ni gram zasluga za nemačke i Klintonove odluke, zato si toliki nervozan.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back