Vrijeđanje po nacionalnoj osnovi u političkim raspravama, kako potaknuti toleranciju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Sad Its Okay GIF by Pudgy Penguins

Da, legenda je. DAI prenosi tada već legendu staru skoru tri veka, o doseljavanju Srba i Hrvata. Potpuno nepouzdana. DAI je izuzetno koristan izvor kada govori o vremenu kome je Konstantin Porfirogenit bio savremenik ili mu je neposredno prethodilo.
Možeš misliti što su se Srbi tek tako iz Bojke protutnjali kroz stotine kilometara kroz koje su harali Avari i naselili se u današnjem Epiru. Onda ih valjda opalilo sunce, pa se najedili i odlučili da se vrate, ali negde kod Ostružnice, opet se predomisle i preko vizantijskog komandanta mobilnim telefonom pozovu Iraklija, koji im onako iz ruke da dozvolu da se nasele u rimskoj provinciji Dalmaciji i delovima Ilirika.
Sa Hrvatima je legenda još luđa. Njima je još najbolje da usvoje bugarsku teoriju o drevnim Hrvatima. I ovako su sa Bugarima na dobar dan.
Obojica debelo pojednostavljujete i preuveličavate “legende” ili kritiku istih. DAI nije mit nego političko-administrativni dokument, koji opisuje naselja, etničke grupe i migracije unutar Bizantskog Carstva. Da, DAI prenosi i narativne elemente iz prošlih stoljeća, ali to ne znači da su Srbi ili Hrvati “izmišljeni” ili da su migracije “nevjerovatna fantazija”.

Srbi su spomenuti u DAI kao narod koji naseljava određene oblasti Balkana u ranom srednjem vijeku, s konkretnim teritorijalnim opisom.
Hrvati su također spomenuti, u istoj knjizi, kao stanovnici Dalmacije i Panonije, opet s teritorijalnim i političkim opisom, ne kao “legenda” ili rezultat bugarske teorije.

Sve ove zabavne konstrukcije o mobilnim telefonima, suncu i sunčevim zrakama nisu povijesna analiza nego satira vlastitog nevjerovanja u pisane izvore. Realnost, oba naroda imaju potvrđene rane pisane izvore i arheološke tragove koji potvrđuju njihovu prisutnost i diferencirani identitet stoljećima prije modernih ideologija.

Odbacivanje ili prozivanje izvora "legendama" je isto toliko neozbiljno koliko tvrdnja da migracije ljudi srednjeg vijeka funkcioniraju kao GPS navigacija.

Da, legenda je. DAI prenosi tada već legendu staru skoru tri veka, o doseljavanju Srba i Hrvata. Potpuno nepouzdana. DAI je izuzetno koristan izvor kada govori o vremenu kome je Konstantin Porfirogenit bio savremenik ili mu je neposredno prethodilo.
Možeš misliti što su se Srbi tek tako iz Bojke protutnjali kroz stotine kilometara kroz koje su harali Avari i naselili se u današnjem Epiru. Onda ih valjda opalilo sunce, pa se najedili i odlučili da se vrate, ali negde kod Ostružnice, opet se predomisle i preko vizantijskog komandanta mobilnim telefonom pozovu Iraklija, koji im onako iz ruke da dozvolu da se nasele u rimskoj provinciji Dalmaciji i delovima Ilirika.
Sa Hrvatima je legenda još luđa. Njima je još najbolje da usvoje bugarsku teoriju o drevnim Hrvatima. I ovako su sa Bugarima na dobar dan.
No comment, osim ukoliko ti baš nije stalo da namećeš istoriju Pavla Ritera Vitezovića.

A slažeš li se onda da bi ban trebali dobivati svi neovisno o etničkoj pripadnosti ili?
Pa svi i dobijaju ban, istina, Srbi možda nešto manje nego Hrvati.
Bitno je da ne frcaju trajni banovi, kao na drugim forumima.
Na FHR-u je etnička pripadnost sama po sebi znala biti razlogom bana, na pdf. sport. Ovdje to nije tako.
Kao kada je Bjelogrlić početkom milenija došao na HTV, a tamo ga u emisliji neki lik izvrijeđao na pasja kola, samo zato što je Srbin. Za par dana izašla kolumna - došao srpski agresor i ispao kulturniji.
Tako je i ovdje, barem na politici, moderatura milijun puta umjerenija nego na drugim mjestima.
Na kraju krajeva, imaš ovdje Hrvata koji nesmrtano pišu, a imaju trajne banove na svim mogućim mainstream forumima pod kapom nebeskom, uključujući hrvatskim.
Ja znam za minimalno dvojicu, onako na prvu.

Zagor nema veze sa Jasenovcem, kao ni mi.
има везе са исмејавањем бројки жртава иумањивањем њих
што је започео генерал бојник титин потом дисидент, онај што изгледа ко да је прогутао стипсу ...
тај наратив је овде малопре пустио и загор

као и сваки хрват

Pa svi i dobijaju ban, istina, Srbi možda nešto manje nego Hrvati.
Bitno je da ne frcaju trajni banovi, kao na drugim forumima.
Na FHR-u je etnička pripadnost sama po sebi znala biti razlogom bana, na pdf. sport. Ovdje to nije tako.
Kao kada je Bjelogrlić početkom milenija došao na HTV, a tamo ga u emisliji neki lik izvrijeđao na pasja kola, samo zato što je Srbin. Za par dana izašla kolumna - došao srpski agresor i ispao kulturniji.
Tako je i ovdje, barem na politici, moderatura milijun puta umjerenija nego na drugim mjestima.
Na kraju krajeva, imaš ovdje Hrvata koji nesmrtano pišu, a imaju trajne banove na svim mogućim mainstream forumima pod kapom nebeskom.
ма који бјелогрлић ?

онај што прошле године ишау у дубровник на анти српски фестивал РЕБЕДУ ?
који је заједно раме уз раме застолом са ГРУХОЊИЋЕМ (муслиманом убаченим у нс) Аном лалић (хрватицом пресељеном у нс) и зораном кесићем ЛАЈАО ПРОТИВ СРБИЈЕ и климао галвом на речи ане лалић да се залаже за прављење војвођанске нације ?

па тај бјелогрлић је чедо титоистичког система, система који дан данас влада у сбриј ина штету срба анти српског система

немој ту да окрећеш

него помени РЕБЕДУ !

има везе са исмејавањем бројки жртава иумањивањем њих
што је започео генерал бојник титин потом дисидент, онај што изгледа ко да је прогутао стипсу ...
тај наратив је овде малопре пустио и загор

као и сваки хрват
To nije moj narativ, to je narativ židovskog istraživačkog instituta koji je sigurno bolji od bilo kakvog narativa koji dolazi bilo od tebe ili mene.
Ako se ne slažeš s njima, javi im se pa njima reci da ismijavaju broj žrtava.

Ja ne ismijavam ništa, ja se samo referiram na međunarodno priznate brojke.
Ono što je otužno je činjenica da vi sami blatite svoje vlastite žrtve igranjem s brojkama, samo toga nažalost niste svjesni.

Koje prijedloge imate da se političke rasprave, kad se već ne mogu voditi prijateljski, barem vode argumentirano
Не може бити "аргументираних" расправа, ако се као аргументи подмећу приватни ставови заинтересованих приватних медија, и подваљују као "јеванђеље", иако је иоле обавештенима и упућенима јасно да се ради о лажима и мнипулацији.
Овде се људи позивају на Википедије, на "купусни лист", као на званични извор неке "информације", а знамо да и сам "ГУГЛ" врло често даје изјаве којима повлачи којекакве објаве са својих сајтова.
Чији новац, његова и истина; у оваквом свету, када је интерес све, а образ није обавезан- на можемо инсистирати на "политичкој коректности", и она најчешће служи само томе да се неке непријатне истине затрпају забраном изношења.
Имам ја бољи предлог.
Да се кривично и материјално одговара за јавно изнету лаж; као, рецимо- да је у Јасеновцу страдало неких 40.000 људи, и да таква "информација" буде извор из кога се ваде "цитати", на које се неко сме позивати.

Da, legenda je. DAI prenosi tada već legendu staru skoro tri veka, o doseljavanju Srba i Hrvata. Potpuno nepouzdana. DAI je izuzetno koristan izvor kada govori o vremenu kome je Konstantin Porfirogenit bio savremenik ili mu je neposredno prethodilo.
Možeš misliti što su Srbi tek tako, jednog dana, iz Bojke protutnjali kroz stotine kilometara kroz koje su harali Avari i naselili se u današnjem Epiru. Onda ih valjda opalilo sunce, pa se najedili i odlučili da se vrate, ali negde kod Ostružnice, opet se predomisle i preko vizantijskog komandanta mobilnim telefonom pozovu Iraklija, koji im onako iz ruke da dozvolu da se nasele u rimskoj provinciji Dalmaciji i delove Ilirika.
Da li verovati tebi i tvom osećaju ili Maksu Fasmeru (Max Vasmer) i Van Vijku kojisu našli na stotine primera toponima iz Polablja upravo tamo gde Porfirogenit pominje Srbe pre drugog preseljenja?

imena mesta sa nejužnoslovenskom polapskom fonetikom, plus imena (npr Ljuborad) karakteristična samo za izumrle Polapske Slovene i Donju Lužicu su valjda malo jači dokaz nego nečije viđenje nastalo na osnovu stanja nastalog u toku 1500 godina.

Svidelo se nekome ili ne, južno od danasnjeg makedonskog u Grčkoj je do XIII veka bilo Slovena koji nisu govorili baš ni jednim južnoslovenskim dijalektom, nego zapadnoslovenskim. Isto i sa toponimima davno zaboravljenog značenja, bez tragova metateza likvida južnoslovenskog tipa: balta (blato) u istočnoj Srbiji - pleme Obodrita (Timočani), severni susedi Lužičkih Srba, grupacija broj dva u plemenskom savezu Venda (Merovnzi prema severnoj grupi podigli limes Sorabicus, susedi bi rekli da su ljudi znali s kim imaju posla. :D )

Poslednja izmena:
Zanimljivo, znači rješenje je da ljudi jednostavno ignoriraju teme i postove koji im se ne sviđaju, umjesto da se rasprava vodi argumentima. Ali problem nije u “3D varijanti povijesti preko Save”, nego u tome što se politička rasprava svodi na vrijeđanje i stereotipe, što odvlači fokus sa stvarnih tema. Ako želimo konstruktivnu debatu, najbolje je raspravljati o stavovima i činjenicama, a ne stvarati improvizirane povijesne scenarije kao iz videoigre.

Bome si se raspisao ako uzmemo u obzir da ti je tema trošenje vremena..

Problem nije forum, problem je što se rasprave svode na etiketiranje i stereotipe. Ako želiš konstruktivnu debatu, fokusiraj se na stavove i činjenice, a ne na to tko je Hrvat, tko Bošnjak ili Srbin.

Na kraju, “rukavice” nisu potrebne, dovoljan je minimum argumentiranog ponašanja, i forum bi automatski bio pametnije mjesto.
Svima je poznato da na Hrvatskim forumima vlada demokratija, tolerancija i uzajamno poštovanje.
Tamo chim se vidi ćirilica, pena na usta i ban.
:kafa:

To nije moj narativ, to je narativ židovskog istraživačkog instituta koji je sigurno bolji od bilo kakvog narativa koji dolazi bilo od tebe ili mene.
Ako se ne slažeš s njima, javi im se pa njima reci da ismijavaju broj žrtava.

Ja ne ismijavam ništa, ja se samo referiram na međunarodno priznate brojke.
Ono što je otužno je činjenica da vi sami blatite svoje vlastite žrtve igranjem s brojkama, samo toga nažalost niste svjesni.
Koja brojka???

Obzirom da su mi obrisani postovi ponovicu.Svaki"Hrvat"i slicni im,koji ponavljaju mantru da su poseban narod i da ne vode poreklo od Srba od kojih su otpali
je BU*ALA ispranog mozga i ja ne znam sta je vredjanje kada nekome kazes-napises istinu u oci,isto tako podilazenje svakojakim FANTAZIJAMA I LAZIMA
svakojakih BUD...pardon"Hrvata" samo se daje i otvara prostor za njihovu dalu manipulaciju i laziranje istorijskih cinjenica,koje oni na svaki nacin gledaju da
izmene ili sakriju,jer sta god pokusavali uvek ih vraca(kao i Bosnjake)na SrBske korene!!
P.S Ovo nije vredjanje niti omalovazavanje,vec ISTINA!!

ne ne, ja se drzin istorije, vi mitomanije
Postovani,istorija koju nasa deca uce je takozvana Becko-Berlinska skola,koja je nista drugo do falsifikat SrBske istorije zbog,napisacu samo mrznje i zbog
osporavanja SrBske autohtonosti na zemljama Planinskim,Ravnicarskim i Primorskim.Otud i priznavanja novih nacija poput"Hrvata,Bosanaca,Albanaca cak i
Makedonaca itd"Dakle razbijanjem velikog SrBskoga naroda na nacije,sve u cilju lakseg podjarmljivanja.nastavilo se sa mitomanijom Karadjordjevica i dolaskom komunista na vlast.

Postovani,istorija koju nasa deca uce je takozvana Becko-Berlinska skola,koja je nista drugo do falsifikat SrBske istorije zbog,napisacu samo mrznje i zbog
osporavanja SrBske autohtonosti na zemljama Planinskim,Ravnicarskim i Primorskim.Otud i priznavanja novih nacija poput"Hrvata,Bosanaca,Albanaca cak i
Makedonaca itd"Dakle razbijanjem velikog SrBskoga naroda na nacije,sve u cilju lakseg podjarmljivanja.nastavilo se sa mitomanijom Karadjordjevica i dolaskom komunista na vlast.
Poštovani, ja sam veliki Srbin, ali to su gluoosti, kakva Becjo Berlinska skola, to zapravo uopšte nema smisla, do pre 100 godina 99% Srba je bilo nepismeno, i sad ini nama da izvrcu istoriju iz politickih razloga, her ih ugrizavamo, to je cista mitomanija

U političkim raspravama ponekad se koriste izrazi koji vrijeđaju korisnike po nacionalnoj osnovi, npr. pohrvaćeni srbine, pokatoličeni srbine, i sl., što stvara neprijateljsko okruženje i odvlači fokus sa same politike na osobne uvrede.
To se naravno najčešće događa u situacijama kada osoba nema nikakav validan kontraargument pa se sve svede na gore navedeno.

Budući da pravilnik Krstarice potiče toleranciju, kulturni dijalog i poštovanje među korisnicima, mislim da je korisno razgovarati o tome kako održati političke rasprave konstruktivnima, bez vrijeđanja zbog nacionalnosti, vjere ili etničkog porijekla.

Koje prijedloge imate da se političke rasprave, kad se već ne mogu voditi prijateljski, barem vode argumentirano, a ne da se sve svede na vrijeđanje?
bez obzira na narodnu zabavu stručni timovi psihijatara iz Beograda i Zagreba itekako s(a/u)radjuju iznoseći poražavajuće podatke o aktuelnom stanju svoje nacije.

Kako objašnjavaš da Hrvati uvek prebiju Srbe jedan na jedan...?
Hrvati su vladari borilačkog športa, a Srba nema na mapi...
Razlika u genu je OGROMNAAA
Jel vidiš kako istina uvek izađe na videlo?
Sta lupas bre?
Gde su to"Hrvati"jedan na jedan sa Srbima?
i koji su ti to vladari borilackog sporta(samo nemoj Cro-Copa)
I da,istina uvek izadje na videlo,tako da se zna da HR ima najveci procenat sizofrenika(ziva istina)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back