Blues Brothers
Elita
- Poruka
- 20.529
Zasto se na protestima u Srbiji skandira aktuelnom predsedniku “ Aco Siptare “
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Eto, upravo si dokazao ono o čemu govorim u uvodnom postu..
Najlakši način za izbjeći raspravu je zalijepiti etiketu “NDH propaganda” kad ponestane argumenata.
Ako ti je svaka činjenica koja se ne uklapa u tvoj narativ odmah “ustaška”, onda zapravo ne govoriš o povijesti nego o mitologiji.
Tvoje tvrdnje zvuče kao pojednostavljena verzija srednjovjekovne povijesti s filterom vlastitog narativa. Povijest Balkana je toliko složena da je svaka generalizacija riskantna, identitet Hrvata, Bošnjaka i Srba oblikovan je stoljećima miješanja, vjerskih promjena, migracija i političkih okolnosti. Nije to samo pitanje datuma ili “prve krvi”, nego kontinuiteta kulture, jezika i samoodređenja.
Dakle, tvoja poanta da “Bosnjaci postoje od 1993.” ignorira stoljeća zajedničkog života i identiteta muslimanskog stanovništva Balkana, baš kao što tvrditi da svi katolici između Slovenije i Bugarske postaju Hrvati ignorira lokalne kulturne i jezične razlike. Povijest nije jednolična, a identiteti, kao što sam ti već i rekao, nisu Lego kockice.
Srbi i Hrvati tada nisu ni postojali kao nacija.Na zapadni Balkan su dosli Srbi i Hrvati, nema Bosnjaka, Bosnjaci postoje od 1993. Pocetkom 20tok veka svi Katolici izmedju Slovenije i Bugarske su postali Hrvati, Srbi imaju slozenu povjest ali vecina danasnjih Srba vuce poreklo od srednjovekovnih. Sto se ne bi moglo reci za Hrvate
Fino sto pominjes Siciliju.Mozda da se potrudis i pogledas video o slicnostima izmedju domicilnih Sicilijanaca i starih Srba.Мајкл Корлеоне није знао да прича сицилијански али то није променило чињеницу да је Сицилијанац.
![]()
прошлим веком ?Zanimljivo, prvo “ne da te davim”, a onda me sam pozoveš da iznesem argumente. Da pojasnimo, ja ih cijelo vrijeme iznosim, samo što ih ti automatski odbacuješ jer se ne uklapaju u tvoj unaprijed složeni okvir.
Ako raspravu svodiš na “dobit ćeš priliku” kao da dijeliš milost, onda zapravo i ne tražiš argumente, nego potvrdu. A to nije rasprava, to je monolog.
Ali dobro, evo ti prilika da i ti pokažeš koji su tvoji argumenti osim etiketiranja i nostalgije za prošlim stoljećem?
Ako ste stari više tisuća godina, znači li to da su i stari Egipćani, pa i Babilonci bili Srbi?
Je li ti uopće vidiš koliko suludo i mitomanski zvuči ovo što pišeš?
Eto složio bih se s tobom.оћеш рећи па ближи ће ми бити хрват из хрватске од непалца ?
неће.
неће ми бити ни даљи
ми немамо ближег народа од хрвата, то је чињеница . ево нека и @Zagor92 кажедал има њима неки ближи народ од срба ?
НЕМА
али истовремено ми немамо ни даљег народа од хрвата! као ни они од срба!
то је суштина... каквај е таква је...
немој и ти молим те!Srbi i Hrvati tada nisu ni postojali kao nacija.
Sloveni su se na Balkan naseljavali u periodu izmedju 6. i 8. veka i tu se zatekli Kelte, Gote, sijaset nekih drugih naroda, mesali se sa njima, tako da je suludo govoriti da su to sve Srbi, pa su jedni primili pravoslavlje, a drugi katolicanstvo.
ako nemas dojke, tvoj je cukun deda preplivao dunav i naselio se ovdeМушкарци илири су познати по томе да су имали ..
.. е сада незнам шта је 'политички коректно рећ '
цисе дојке груди .... мамалне жлезде ?!
Zato što nije stvar vrijeđanja, nego načina na koji se koristi ta tvrdnja, ne kao povijesna činjenica, nego kao oružje za negiranje identiteta.Pa da, ali zasto te onda vredja ako su Hrvati stokavci sroskog porekla? A nemas problem sa Hrvatima koji nose Italijanska, Nemacka, Ceska, Slovacka, Madjarska, Jevresjka, Albanska. prezimena i jos ih pisu u originalu, to su Hrvati
Ne, mene ne vrijeđa činjenica da smo svi mješavina, to je naprosto točno i normalno. Ono što je problematično jest kad se ta činjenica koristi kao izgovor za negiranje tuđeg identiteta ili umanjivanje razlika koje su se oblikovale stoljećima.Meni su idioti kad se spomene ceo 20ti vek.
I mene nista ne vredja, ja sam napisao svi smo mesavina Slovena i starosedelaca Balkana i jos po necega, tebe vredja, inace ne bi otvorio temu.
Ali da religija nije poreklo, Srbi Katolici postoje celu istoriju, gde su danas?
Sta ti nije jasno u tome da su Srbi na ovim i sirim prostorima AUTOHTONO stanovnistvo?Srbi i Hrvati tada nisu ni postojali kao nacija.
Sloveni su se na Balkan naseljavali u periodu izmedju 6. i 8. veka i tu se zatekli Kelte, Gote, sijaset nekih drugih naroda, mesali se sa njima, tako da je suludo govoriti da su to sve Srbi, pa su jedni primili pravoslavlje, a drugi katolicanstvo.
Ne, ne aludiram na jugonostalgiju, nego na nostalgiju za vremenima kad se svaka rasprava svodila na mitove i jednostavne podjele “mi i oni”.прошлим веком ?
носталгије ?
јел то алудирање на југо носталгију ?
Normalno, bili plemena najobičnija, al nisu jedni primili Pravoslavlje drugi Katoličanstvo, i jedni i drugi su orimili Hrišćanstvo pre podele Crkve, nakon podele vecina Srba su bili Katolici, iako je to manje vise bilo isto tada, razlike su se stvorile kroz reforme mnogo kasnije, tek u doba Stefana Nemanje Srbi uzimaju većinom PravoslavljeSrbi i Hrvati tada nisu ni postojali kao nacija.
Čovjek je napisao da su Srbi stari više tisuća godina, i ti meni govoriš da sam ja pokvaren?Ето видиш какав си покварењак....( национално невезано )
Нексус то није написао .. а ти му стављаш речи у уста
Vredjanje po nacionalnoj, verskoj ili etničkoj osnovi potpuno skreće pažnju sa teme i stvara neprijateljsko okruženje. Takvo ponašanje može predstavljati uvredu ili govor mržnje, što je regulisano zakonima.U političkim raspravama ponekad se koriste izrazi koji vrijeđaju korisnike po nacionalnoj osnovi, npr. pohrvaćeni srbine, pokatoličeni srbine, i sl., što stvara neprijateljsko okruženje i odvlači fokus sa same politike na osobne uvrede.
To se naravno najčešće događa u situacijama kada osoba nema nikakav validan kontraargument pa se sve svede na gore navedeno.
Budući da pravilnik Krstarice potiče toleranciju, kulturni dijalog i poštovanje među korisnicima, mislim da je korisno razgovarati o tome kako održati političke rasprave konstruktivnima, bez vrijeđanja zbog nacionalnosti, vjere ili etničkog porijekla.
Koje prijedloge imate da se političke rasprave, kad se već ne mogu voditi prijateljski, barem vode argumentirano, a ne da se sve svede na vrijeđanje?
па како може бити на срећу несрећо једна?!?!?!Eto složio bih se s tobom.
Povijest je na sreću
на жалост, на жалост.ili nažalost napravila svoje,
немаi tu povratka nema..
ма свет је теби досадан ејр тај свет западни те не прихвата, ниеј он твоја раја...Možemo se složiti da se nikada nećemo slagati oko svih stvari, ali svijet bi bio dosadan da se svi oko svega slažu, ne?
може ако неко дигне руке и оде ...Uostalom, bez obzira slagali se oko nečega ili ne, uvijek postoji mogućnost da i jedna i druga strana prihvate tuđe mišljenje i da se rasprava o toj određenoj temi nastavi normalnim tonom.
Vi ste birali svog predsjednika, predsjednika Srbina koji predsjeda Srbima, i samim time mu možete govoriti što god vas volja.Zasto se na protestima u Srbiji skandira aktuelnom predsedniku “ Aco Siptare “
Vi ne postojite istorijski kao Hrvati,vec kao Srbi Rimokatolici.Od vas je Vatikan napravio naciju i to je fakat!!!Zato što nije stvar vrijeđanja, nego načina na koji se koristi ta tvrdnja, ne kao povijesna činjenica, nego kao oružje za negiranje identiteta.
Nitko razuman ne osporava da su svi narodi na Balkanu genetski i kulturno izmiješani, to je normalno i znanstveno dokazano. Ali kad netko kaže da su “Hrvati Srbi koji su promijenili vjeru”, to više nije činjenica, to je simplifikacija kojom se briše tuđa posebnost.
I da, Hrvati imaju prezimena raznog porijekla jer su stoljećima bili na raskrižju civilizacija, i to nije slabost, nego dokaz koliko su svi ovdje isprepleteni. Identitet nije čist genetski kod, nego povijesna priča.
Ne, mene ne vrijeđa činjenica da smo svi mješavina, to je naprosto točno i normalno. Ono što je problematično jest kad se ta činjenica koristi kao izgovor za negiranje tuđeg identiteta ili umanjivanje razlika koje su se oblikovale stoljećima.
Po tvojoj logici, onda su i Francuzi, Talijani i Španjolci “isti narod”, jer su svi mješavina Rimljana i barbara. Ali nitko razuman to ne tvrdi, jer identitet nije kemijska formula nego proces rezultat jezika, povijesti i zajedničkog iskustva.
Ako već želiš govoriti o mješavini, onda barem nemoj zaboraviti da su i u toj mješavini nastale tri posebne kulture, tri povijesti i tri naroda, i to je činjenica, ne emocija.
Evo lep primerak posta koji zaslužuje kaznu.Niko ne vredja nikog ako to moze da se dokumentuje, to je argumentovana diskusija, to sto neki misle da to sto misle je Sveto slovo, je kao prvo pogresno vidjenje realnosti.
Niko na ovim prostorima nije Hrvat niti Srbin svi smo mesavina Slovena i starosedelaca Balkana i jos po necega.
Po meni je opravdano reci pohrvaceni Srbin jer moze da se dokumetuje. Dakle to je argument, na koji isto tako ako ima, a generalno nema, moze da se odgovori argumentom.
Ostrašćenost je za 20ti vek
Ne, ne aludiram na jugonostalgiju, nego na nostalgiju za vremenima kad se svaka rasprava svodila na mitove i jednostavne podjele “mi i oni”.
Ako se svaki razgovor o povijesti ili politici odmah pretvori u reprizu 20. stoljeća, s istim etiketama i istim narativima, onda nismo napravili ni korak naprijed. Nije poanta vraćati se u prošlost, nego razumjeti je, bez mitova i bez romantiziranja.
Он је твој сународник.Jel isto vazi za trenutnog predsednika Srbije, kad mu se tepa “ Aco Siptare “ ?
Fino sto pominjes Siciliju.Mozda da se potrudis i pogledas video o slicnostima izmedju domicilnih Sicilijanaca i starih Srba.
Gde i kada se to desilo?A sta je problem kada ti neko napise istinu tj da si-ste Rimokatolicki SRBI,od kojih je Vatikan napravio naciju tj Hrvate,jel te boli sto si SrBskog porekla??