Zagor92
Ističe se
- Poruka
- 2.387
Pa vidiš, upravo tu je kvaka, svoditi cijeli narod samo na vjeru je jednako neprecizno kao tvrditi da je svaki Englez Katolik jer govori engleski. Lingvistika, povijest i genetika pokazuju složenije slike, identitet Hrvata, Srba ili Bošnjaka nije monolitna stvar, i ne može se reducirati na jednu odrednicu.Ti mene pitaš da li ja smatram da li su Hrvati koji govore stokavski Srbi, ja cu ti reci da, jedini razlog sto su danas Hrvati je Katolicka vera, i to osim linvistike dokazuje i istorija i skorija genetska istraživanja. I ne znam zasto je to tabu tema, ocigledno je da su danas Hrvati.
I to niko ne osporava.
Ako hoćeš ozbiljnu raspravu, moramo priznati da narodi nastaju kroz stoljeća, kroz kulturu, jezik i samoodređenje, a ne samo kroz vjeru ili dijalekt, sve drugo je više stereotip nego činjenica.
Tema je besmislena jer te vrijeđa kad se dotakne povijesti, ali nije besmislena za druge koji žele razgovarati o činjenicama?Pa zato sto je besmisleno, zasto bih ja raspravljao o tome sta Srbi 90tih, sta Hrvati...vredja mi intaligenciju, ako odemo u sustinu, idioti i i jedni i drugi
Zanimljivo kako “idioti” postoje samo kad se spomenu 90-te, a inače je sve ok. Ako želiš argumentiranu debatu, možda prvo treba prihvatiti da se može razgovarati o povijesti i identitetu bez vrijeđanja.