VOLVO I SAAB

Stari Volovo.jpg

Malko je zamrla tema skupa, ali ako zazivi - voleo bih Vam predstaviti mog novo-upoznatog prijatelja koji je i te kako zainteresovan za neku pricu poput nase...

Malko je zamrla tema skupa, ali ako zazivi - voleo bih Vam predstaviti mog novo-upoznatog prijatelja koji je i te kako zainteresovan za neku pricu poput nase...

Taman posla da zamre!!!
'Cu sve da vas streljam od reda!!!:D:D:D

Samo malo da se organizujemo, jer koliko vidim, svi su u nekoj guzvi sa obavezama, pa smo samo malo prolongirali stvari do daljnjeg, ali skup Volvasa ce sigurno biti, u to nemoj da sumnjas!!!:D
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:shock::shock::shock:

mhmh, pita jedan lick da li da menja svoju vectru 2.5 V6, to je jedan od losijih motora, za saab priblizno godiste, ne znam koji saab bese...

reko treba da menjas. kaze: ali ovo je opel...
i ne znam sta je uradio posle

Taman posla da zamre!!!
'Cu sve da vas streljam od reda!!!:D:D:D

Samo malo da se organizujemo, jer koliko vidim, svi su u nekoj guzvi sa obavezama, pa smo samo malo prolongirali stvari do daljnjeg, ali skup Volvasa ce sigurno biti, u to nemoj da sumnjas!!!:D
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:shock::shock::shock:

Sto bi se reklo ... nada zadnja umire :D:D

Ja sam imao neke delove za ovako nesto,prozore.....vrata sa stubom i slicno.....mislim da mi je to jos negde kuci u nekoj supi...!!!!!!!

Smatram da je ovo pravi primer zasto klub treba da zazivi. Osim sto cemo se okupljati, jesti, piti, jbavat i pricati lovacke price, smatram da ovako nesto svima moze pomoci u teskim situacijama. Svi smo bili u situaciji da nam fali neka sitnica, koja bi nas inace kostala 200-300 jevreja, a u stvari ista ta stvar nekome trune u garazi...

Mislim da sam Vam docarao moje vidjenje :shock:

Smatram da je ovo pravi primer zasto klub treba da zazivi. Osim sto cemo se okupljati, jesti, piti, jbavat i pricati lovacke price, smatram da ovako nesto svima moze pomoci u teskim situacijama. Svi smo bili u situaciji da nam fali neka sitnica, koja bi nas inace kostala 200-300 jevreja, a u stvari ista ta stvar nekome trune u garazi...

Mislim da sam Vam docarao moje vidjenje :shock:

Ne trune...ali bih rado dao nekome kome je to potrebno.....kad vam zatreba,eto....!!!

Mislim da je bas ovakav ili slican model imao covek pre neke 2- 3 godine u Grockoj....a bio je u stanju kao ovaj ako ne i boljem !!!
Znam da se vozio sa njim samo nedeljom popodne,dodje na kafu...napravi 2 kruga i do sledece nedelje se ne vide ni on ni auto.......nisam siguran da li ga jos ima jer u zadnje vreme sam ga vidjao da dolazi sa XC90......ne mogu da vam obecam nista,ali idem sledeci vikend za Srbiju pa cu da se raspitam gde je lik i sta je sa Volvom (znam ga na zdravo-zdravo).....pa mu mozda predlozim bas VAS....;)

Evo jedan pogled unazad prema očigledno zapostavljenijem automobilu na ovoj temi, znači fabrici SAAB. Osnovana je 1937 kao fabrika aviona. 1940. su počevi radovi na projektu automobila, da bi 1947 bio predstavljen SAAB 92

414px-Saab_001.jpg

Avionsko poreklo se uopšte nije krilo, ne samo po dizajnu, nego i po oznaci. Naime, poslednji modela aviona koji su pravili pre njega bio je Saab 91 Safir. Kako bilo, imao je prednji pogon (kao i svi automobili ove marke do današnjih dana), dvotaktni dvocilindrični motor koji je u prvim verzijama imao samo 6 (nije greška, i slovima: šest) pokretnih delova. Znači, uradite mu generalnu za vreme kafe pauze. Ovakav oblik i koncepcija motora zadržani su do kraja sedamdesetih u serijama 92 - 96.
Pedesetih su krenuli s proizvodnjom sportskih automobila Sonett

f_as_sonet56.jpg

Kasnija verzija:

pics-med-13307-275180-saab-sonet-1970.jpg

1969. su se spojili s prozvođačem kamiona veoma duge tradicija (još od početka dvadesetih) Scania-Vabis. Kasnije je zbog toga uveden i ovakav logo:

saab_scania.png

Kamioni su im inače veoma cenjeni i često se mogu videti i na našim putevima.

U kasnijoj fazi onih ''avionskih'' modela 92 - 96 ubacivan je i Fordov V4 motor, onakav kakav je išao i u Ford 15M. Takvim motorima su pored dvotaktnih opremani i Soneti.

1967. je bila veoma značajna za fabriku jer je predstavljen model novije koncepcije - 99. Proizvodnja istog je počela 2 godine kasnije i trajala je do 1984. Iz njega su izvedeni svi kasniji modeli.

1971saab99.jpg

1977. je predstavljen model s turbo motorom. Taj prvi model nije bio baš pouzdan,jer se dešavalo da se turbo pri većim opterećanjima razleti, ali u kasnijim verzijama su nedostaci uklonjeni.

99turbo.jpg

Danas je automobilski deo u većinskom vlasništvu GM-a, kamionski pod Volvoom, dok je avionski još uvek pretežno državni.

Back