Volite li mozgalice?:)

ovaj jelenkov zadatak sa slikom. ne zamajavajte se. znam taj zadatak jos iz druge polovine 90-ih. u srednjoj skoli smo ko mahniti resavali, i kasnije. niko nije nasao resenje. jedan lik je rekao da je kao resio sa drugarima, ali se kao nije secao kako treba da s epreseku linije. mda, resio kako da ne. :lol: da imam resenej uramila bih ga da ga ne zaboravim. :D

volela bih da vidim resenje.

sta je bilo sa romulom i remom? :roll:

Evo zanimacuje.
Na donjoj slici treba svaku duž preseći samo jedanput neprekidnom linijom, a svaka duž mora biti presečena samo jedanput.
Dakle:
1. svaka duž mora biti presečena
2. svaka duž mora biti presečena samo jedanput (neprekidnom linijom).

Na drugoj slici je pokušaj rešenja, ali duž označena žuto nije presečena, pa zadatak nije rešen.
Frikombinujte.

(P.S. Ne znam da je neko rešio ovaj zadatak, a ni ja ne znam rešenje)
Pogledajte prilog 176949

Zadatak NEMA resenje, i to je veoma lako dokazati pomocu teorije grafova......
Malo je duze objasnjenje , a ako zelite napisacu ga, nije problem.

sjncql43g35x72zp7r5j.jpeg

Zadatak se svodi na ovo:
Polja oznacena brojevima su temena grafa.
Brojevi predstavljaju broj linija koje izlaze iz svakog temena(temena ima 6 ,5 polja unutra gde ulaze linije koje presecaju stranice i 6-to polje je spoljni prostor).
Zadatak se svodi na problem da se takav poligon nacrta iz jednog poteza olovke, sto je nemoguce.
Teorija grafova kaze da se neki crtez moze nacrtati iz jednog poteza olovke samo ako su mu sva temena parna(ako parni broj linija ulazi u temena), ili ako su mu DVA neparna, ali onda na nacin da se krene iz jednog neparnog, a zavrsi u drugom.
Ova slika ima 4 neparna temena i apsolutno je nemoguce resiti zadatak.

sjncql43g35x72zp7r5j.jpeg

Zadatak se svodi na ovo:
Polja oznacena brojevima su temena grafa.
Brojevi predstavljaju broj linija koje izlaze iz svakog temena(temena ima 6 ,5 polja unutra gde ulaze linije koje presecaju stranice i 6-to polje je spoljni prostor).
Zadatak se svodi na problem da se takav poligon nacrta iz jednog poteza olovke, sto je nemoguce.
Teorija grafova kaze da se neki crtez moze nacrtati iz jednog poteza olovke samo ako su mu sva temena parna(ako parni broj linija ulazi u temena), ili ako su mu DVA neparna, ali onda na nacin da se krene iz jednog neparnog, a zavrsi u drugom.
Ova slika ima 4 neparna temena i apsolutno je nemoguce resiti zadatak.
OK. Hvala.

Kad ces da postavis rjesenje?

Konstriuises kvadrat ABCD u toj ravni......
Ako su bilo koje tri tacke tog kvadrata iste boje, uslov zadatka je ispunjen.
Ako su 2-2 onda razlikujemo dva slucaja:
Kada su temena iste boje susedna(1), i kada su temena iste boje na dijagonali kvadrata (2).
1.Kada su susedne iste boje onda povucemo dijagonale, i seciste mora biti jedne boje(bele ili crne) cime je uslov zadatka ispunjen)
2.Ako su na dijagonali temena iste boje, onda se kontrusise kvadrat cija je jedna stranica dijagonala, te se dokaz svede na slucaj 1.

enigmacke one stvari za mene su enigma, jednom neko okačio linak mensinih testova, valjda beše ona korisnica superdanmglam, ona volela da se kurči tim stvarima...i ja se nešto kao guzio da probam da rešavam, vidoh neide i pomislih tupsone polako, ne trči, nisi ti za to, ne leti...ne precenjuj se, spusti se

Back