Volite li mozgalice?:)

Mozda neko nije probao.

Cinjenice:

1. Imate 5 kuca u 5 razlicitih boja.
2. U svakoj kuci zivi osoba druge nacionalnosti.
3. Tih 5 osoba pije posebna pica, pusi razlicite cigarete i gaji razlicite ljubimce.
4. Niko nema istog ljubimca i ne pusi iste cigarete, niti pije isto pice.

Podaci:

1. Britanac zivi u crvenoj kuci.
2. Svedjanin drzi psa.
3. Danac pije caj.
4. Zelena kuca je levo od bele kuce.
5. Vlasnik zelene kuce pije kafu.
6. Osoba koja pusi "Pall-Mall" gaji ptice.
7. Vlasnik zute kuce pusi "Dunhil".
8. Covek koji zivi u kuci u centru pije mleko.
9. Norvezanin zivi u prvoj kuci.
10. Covek koji pusi "Blend" zivi pored onog koji drzi macku.
11. Onaj koji drzi konje zivi pored onog koji pusi "Dunhil".
12. Vlasnik koji pusi "Blue Master" pije pivo.
13. Nemac pusi "Prince".
14. Norvezanin zivi pored plave kuce.
15. Covek koji pusi "Blend" ima suseda koji pije vodu.

PITANJE: Ko gaji ribe ?

Ne rekoh da je Ajnstajnov zadatak u pitanju i da ga, navodno, moze resiti samo 2% svetske populacije.

ili nemac gaji ribice ili niko. :lol:

a ima li lilava rezultat ili bilo ko drugi ko zna resenje? da znamo. ima na netu zadatak, ali su svi postavljeni u okviru foruma, mrzi me da trazim u gomili postova.

edit

Lilava:
E ja nemam resenje za Ajnstajna.
Koga bas kopka neka izgugla.
Resavala sam pre desetak godina.
I sada bih al ne stizem od kuhinje:(

upravo sam to pitala. :(

nemac je sto posto, ali bih htela da budem sigurna.

Poslednja izmena:
Sinoć se oko ponoći vratim kući, komp mi ostao upaljen, pa sjednem da provjerim poštu. Kad tamo MOZGALICA i to pod nazivom "Da vas vidimo, genije".:think: Djavo mi ne dade mira, pa je pročitah, ali nema šanse da nadjem rješenje. Ajde, ne znam odgovor, ok, to bi bilo prihvatljivo, ali ja sam bila budna i nervirala se zbog glupe mozgalice do pola 3.:dash: Danas sam sa podočnjacima do poda, a i dalje tražim rješenje. Kao našla sam odgovor, ali i dalje ne prestajem da mislim na nju. Hoćete i vas nešto da održi budnim? E ovako glasi:
TRI PRIJATELJA SU IŠLI U MOTEL. RECEPCIONER JE REKAO, DA SOBA KOŠTA
30 EURA. SVAKI OD PRIJATELJA JE DAO 10 EUR I UŠLI SU U SOBU.
NEŠTO KASNIJE SE RECEPCIONER SJETI DA SOBA KOŠTA 25 EUR,
PA JE POSLAO POMOĆNIKA, DA VRATI TROJICI PRIJATELJA 5 EURA. POMOĆNIK
SE NIJE MOGAO SJETITI KAKO RAZDJELITI 5 EURA MEĐU TRI
ČOVJEKA, PA JE VRATIO SVAKOMU PO 1 EUR, A SEBI JE ZADRŽAO 2 EURA.
TO ZNAČI DA JE SVAKI OD TRI PRIJATELJA PLATIO ZA SOBU 9 EURA, ŠTO JE
SKUPA

27 EURA. POMOĆNIK JE ZADRŽAO 2 EURA, ŠTO JE SKUPA 29 EURA.

A GDJE JE 1 EURO?:dash:

Решење:

Кључ је у овоме:

"TO ZNAČI DA JE SVAKI OD TRI PRIJATELJA PLATIO ZA SOBU 9 EURA, ŠTO JE
SKUPA

27 EURA. POMOĆNIK JE ZADRŽAO 2 EURA, ŠTO JE SKUPA 29 EURA."

То није тачно. Помоћник је задржао 2 евра и то се ОДУЗИМА. 27 - 2 = 25, а тачно толико су платили собу.

Дали су 27 € за собу плус бакшиш и то је то. Од тих 27 €, 25€ је за собу, 2€ је за конобара. Не можеш на то додавати опет 2€ за конобара, јер је то већ урачунато.

Наравоученије: Пази се ако тргујеш на пијаци или бувљаку, има на овакву фору да зе зезну за паре, да нешто платиш двапут, па да се после питаш где су ти нестале паре. ;)

22 je :zper: novembar je resila. jeste 7 treba zameniti sa 1.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
evo jedna ko voli zavrzlame povezivanja. :D nasla sam je na netu. nema puno takvih. cilj je pronaci koje dete gde sedi i kako se zove, u kom je mesecu rodjeno i koliko ima godina.

Četvero braće

Četvoro braće smjestilo se oko stola i razgovaraju o svojim rođendanima. Možeš li iz natuknica zaključiti tko gdje sjedi, koliko ima godina i kada mu je rođendan?

Najstarije dijete sjedi na sjeveru, a najmlađe na zapadnoj strani stola.

Dijete koje je rođeno u martu sjedi na istočnoj strani stola.

Devon, čiji je rođendan u septembru, nije ni najstariji niti najmlađi.

Djevojčica koja je rođena u aprilu starija je od Anne koja ima 7 godina.

Osmogodišnji dječak, čiji je rođendan mjesec dana prije Arianinog, ne sjedi na južnoj strani.

Miran, koji ne sjedi na sjevernoj strani stola, godinu je dana stariji od Anne, ali su rođeni u istom mjesecu.

Jedno je dijete dvije godine mlađe od Devona, drugo je 2 godine starije a najlađe je 3 godine mlađe.

Desetogodišnji dječak sjedi na južnoj strani stola udaljen od Ariane koliko je to moguće.

p.s. takve su nekada bile na zadnjim stranama nekih ukrstenica. mislim u drugoj polovini 80-ih ili tako nesto ili pocetkom 90-ih. mozda se neko seca i teze od ove.

Inače, te pisane mozgalice baš volim.
Bila je i prethodnih godina takva neka ukrštenica da se kupi, Marbo valjda, i u njoj je uvek bilo da se nađe bar jedna ovakva.
I onda kad kupim uvek prov rešavam tu, pa tek bele, osmosmerke, skandinavke i ostalo..

Back