Volite li mozgalice?:)

Evo vam jedan zabavan. Nije potrebno znati da računate, dosta je malo apstrakcije i uopštavanja problema:

Na jednoj koloniji na Marsu je došlo do epidemije neke nepoznate zarazne bolesti. Bolest se prenosila dodirom bilo direktnim bilo preko predmeta koji je zaražna osoba prethodno dodirnula. Takođe bolest nije davala nikakve simptome do samog čest ofatalnog ishoda. Zavladala je opšta panika, svi su se trudili da ne pipaju ništa što je neko drugi doticao, a kolonija je hitno stavljena pod karantin. Niko nije mogao ni da je napusti, i da uđe u nju. Negde tih dana zgodilo se da gradonačelnika kolonije, gospođu Kejn dovezu u bolnicu jer joj je naglo pozlilo. Ubrzo su uvideli da joj trebaju tri specijalistička zahvata koji su morali odraditi trojica različitih doktora. Prvu operaciju je trealo da uradi dr Žukov, drugu dr. Vorošilov i treću dr Timošenko i to isključivo tim redosledom. No, pošto je kolonija bila odsečena i zalihe materijala i hrane su prestale da se dopremaju sa Zemlje, u bolnici je nedostajalo sanitetskog materijala. Imali su na raspolaganju samo dva para rukavica.

"Moramo koristiti obe ruke prilikom operacije" - reče dr Žukov
"Takođe, svaki od nas trojice može biti nosilac bolesti kao i gospođa Kejn" - primeti Timošenko
"Dakle jedan od nas će morati da operiše bez rukavica i dođe u opasnost da se zarazi ili prenese zarazu drugome" dodade dr Žukov
U tom se javi i dr Vorošilov koji je kao mlad student pohađao jedan kurs topologije. "Gospodo, postoji savršeno jednostavan način da se operacije izvedu, a da niko od nas ne dođe u opasnost da se zarazi!"

Na šta je mislio dr Vorošilov?

Vorosilov nece samostalno da izvodi operaciju. Samo ce da nadgleda.

Prvi doktor operise sa oba para rukavica,jedan preko drugog.
Drugi koristi unutrasnju stranu prvog para i posle baci te rukavice.
Treci koristi onaj drugi par jer je njihova vanjska strana nezarazena
.
Mogu i oni da se zaraze od pacijenta. I pacijent od njih. U tom slucaju ovo ne drzi vodu.
Nego moze ovako:

Prvi koristi oba para rukavica. Drugi koristi par koji je vec dodirivao pacijenta, ali nije dr-a. Treci koristi par koji je koristio samo prvi dr okrenut naopako i drugi par preko.

Poslednja izmena:
Prvi doktor operise sa oba para rukavica,jedan preko drugog.
Drugi koristi unutrasnju stranu prvog para i posle baci te rukavice.
Treci koristi onaj drugi par jer je njihova vanjska strana nezarazena

Da, ali time je pacijenta doveo u opasnost od zaraze, jer dodiruje pacijenta onom stranom rukavica koju je prethodno dodirivao prvi doca, a zaraza se prenosi putem dodira :think:

pa zahvuljujuci znanju grafova, je dosao do resenja. lakse se resava ako to znas..pa mi krivo sto ne znam...to sam preskocila na faksu...:)

opet nema potrebe za takvim odgovorom. jer ako su to dodirne povrsine, skupovi, onda je to i ima veze sa resenjem. :)

ako imas neki problem, lepo me zaobidji i moje postove i problem je resen. zar ne?

i ponavljam lepo sam pitala i to nekog drugog da li je taj podatak bitan ili ne.

.
Mogu i oni da se zaraze od pacijenta. I pacijent od njih. U tom slucaju ovo ne drzi vodu.
Nego moze ovako:

Prvi koristi oba para rukavica. Drugi koristi par koji je vec dodirivao pacijenta, ali nije dr-a. Treci koristi par koji je koristio samo prvi dr okrenut naopako i drugi par preko.

:super::klap::super:

Svaka čast! Do sad mi taj niko rešio....

Inače dr Žukov, dr Timošenko i dr. Vorošilov nemaju apslutno nikakve veze sa maršalima Sovjetskog Saveza koji se slučajno isto tako zovu :lol:

Poslednja izmena:

Back