Поздрав новим јунацима наше мајке Србије! Ево да се новим надама српске војске представим. Ја сам о. Јован, вероучитељ у ВОгију. Ето, гле чуда и један ВОги профа је на овом форумашкој ливади. Још гле већег чуда тај профа је завршио ВОги давне 1997, тј. онда када се већина вас, који ове године желите да упишете, родила. Ја сам био 23.класа. Као и сваке године, увек се понавља иста прича када се отвори конкурс, хе хе хе...Као прво, пажљиво прочитајте претходних пар старница, јер доста понављате питања. То поготово важи за нове на форуму, то је непотребно. Као друго, заиста је најбитније да сте велики српски родољуби, да Србију у срцу носите, и да сте како ви кажете добро напржени на војнички начин живота, устајање у тачно прописано време, поштовање војничких правила током дана. Када сам рекао српски родољуби, мислио сам да поред младих Срба који су носиоци наше државе, наравно врата су отворена и свим другим младићима који ову земљу воле и носе је у срцу као своју.
После затварања конкурса 15.марта, можда се он још који дан продужи, али то је можда, започињу позивања на лекарске прегледе. Свако конкурише у свом регионалном центру Министартва одбране. телефоном или путем поште ћете бити позивани на лекарске прегледе, ако конкурс буде планирано затворен 15.марта, и то јужњаци у Ниш, централна и западна и источна Србија у Београд, а Војводина у Нови Сад. Ако немате неких озбиљнијих поремећаја здравствених, пролазите, ако ту паднете, даље нема, ту је нажалост крај. У првој половини априла почиње позивање у интернат Војне гимназије у Београд, где ћете 1 ноћ бити. За то време полажете српски,математику, физичку спремност и разне психо тестове. Не брините се превише, само ви вежбајте ту мату и српски и биће то добро. за физичко такође не брините, није то ништа тешко ако сте здрави момци. Тежина није нешто што се хируршки прецизно тражи,а то се гледа на лекарском прегледу по градовима како сам навео. Није проблем мало пуначак младић, нити мало мршав, проблем је неко претерано отступање. Конкуренција је увек жестока, испод 75 бодова готово сигурно пролаза нема, али ником ништа није смак света ако не прођете, ту је јун и гурајте даље. Дакле, да би ме добро разумели, полажете све тада када вас позову у Београд током априла, дакле по групама у различите дане. Онај момак што је питао за режим живота, па свакако режим је војнички у интернату, што је и нормално, па ово је Војна гимназија, једина таква средња школа, значи не постоји ниједна друга средња војна школа, а изласци редовни постоје петком, суботом и недељом, одласци на викенд по одобрењу начелника постоје, што неће бити проблем ако сте солидни ђаци. Проблем ће имати они мање бројни са јединицама. Запослење је сигурно после Војне академије, али упис на Војну академију после Војне гимназије није сигуран, већ опет конкуришете и полажете пријемни и морате да се борите за упис. Путовања постоје разна. Једну групу путовања организује Војна гимназија, сваке године негде по Србији. На зимском распусту у 2.разреду школа организује врло популарну обуку у скијању на Копаонику, а на почетку 4.разерда матурско путовање негде по Европи. Српска Црква која изводи веронауку у Војној гимназији, у сарадњи са овом школом изводи путовања по светињама Србије,Црне Горе и Републике Српске( Студеница, Острог, Жича и сл) а код ученика су од ове групе путовања најомиљенији пут у Хиландар на Св. Гору у Грчку после 1.разреда на летњем распусту под називом ''Стазама Св. Саве'' и пут на Крф, острво Видо, ''Плаву гробницу'' после 2.разреда на летњем распусту под називом ''Стазама Српске војске''. Желим вам пуно успеха и ако сте стварно велики родољуби и ако сте у себи напржени на војску, борите се па шта буде буде. Поздрав!