NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Да постоји грешка у прихваћеној тези. Не знамо одакле долази Рашка ако из катепаната Рас који је ипак кратко трајао од 971. -976.Evo, pošto sam večerasmjako dobrog raspoloženja, daću ti šansu da sebe obrazložiš vezano za kralja Milutina. Nije loše i da se prestane više sa ovim prepucavanjem i vrati natrag na istoriju.
Eto, smireno ću saslušati tvoje obrazloženje (iako svaki put kada sam slično postupio praktično nikada od tebe nije stiglo obrazloženje). Ovde si pisao da ja uzdižem DEO iznad srpskih povelja, da Milutinova povelja menja nešto što sam na temi izneo; ništa meni tu nije jasno. Niti ko uzdiže Opis istočne Evrope, niti šta Milutinova povelja menja...doslovno ništa ne razumem, jer nijednu jedinu stvar nisi objasnio.
Napiši u ovoj formi:
1) tvrdnju kojoj repliciraš (mora ovako, da bi se tačno videlo šta si ti to razumeo, jer je to vrlo često misterija)
2) šta je tvoja tvrdnja; sa čim se ne slažeš i šta to prilažeš, a što menja tvrdnju kojoj repliciraš (i na koji način)
Izvoli, pa da te čujemo. Šta si ti razumeo, i šta uopšte tvrdiš?
Ти кажеш због Мађара јер краљ седи у Будимпешти.Док су наша 2 краља Радослав није краљ Рашке већ Дука и ко зна шта још. Владислав није јер у нашеи изворима се први пут помиње термин српске земље повратак Светог Саве из Трнова у српске земље.
Даље Урош први тек није краљ Рашке је настаје спор са Мађарима да поклони Драгутину земљу у мираз за Каталину и да влада као сувладар што овај одбија затим уз подршку Мађара и војску Кумана обара са власти свог оца и добија од таште мсђарсје краљице Србију неки битан део теме Србије.
Међутим видимо да титулисања нема таквог ни после Дежевдког споразума већ се враћају старе пре Урошеве реформе и дање су то српске земље.
Дакле видимо да је за наше краљеве и велике жупане Рашка једна област која се делом налази у теми Србији у њој је главна аднинистрација и излази из теме Србије и самим тим негде и засебна област.
Дакке пренма свему најбоље видети потписе у Дубронику јер би инали и српску и латинску верзију па би видели ко како зове и да ли постоји Рашка осим симболично као главни административни део Србије и одвајањем од Босне у територијалним проширењима шири се Србија Рашка остаје иста.