Војислављевићи

Мислим да је запажање Иване Коматине од изванредне важности и за тему и уопште за сагледавање историје XI вијека српских земаљѕа и окружења. А по мени управо за времена понтификата Гргура VII (1073.-85.године) имамо одређени заокрет у политици римских бискупа и позиција папе у наредном времену па све кроз XII вијек је више политилчки положај него духовни. Његов понтификат, кроз давање краљевског ранга, није обиљежила само тежња јачању утицаја међу словенским народима него је и екскомуницирао Хајнриха IV, чиме је дошао у сукоиб са њемачким царством. И ту је примјетна тежња бити и политичким ауторитетом, не само вјерским, у хришћанском свијету.
И сама присега илити завјерница којом се обавезао Дмитар Звонимир папи да би се уопште уздигао на ранг краља је политички документ.

Када је у питању наследност титуле rex у Хрватској, након Дмитра Звонимира, Хрватску која се тада простирала на простору јужно од Саве,је по основу "краљевског права" (као брат краљице која га је позвала) око 1091.године освојио угарски краљ Ласло, али није преузео и титулу краља баш због оспоравања папе (тада Урбана II) који је сматрао по основу помемнуте завјернице Хрватску земљу потчињену у политичком смислу Риму и то освајање барем у том првом времену није прихватио. Освојена Хрватска дата је на управиу Ласловом нећаку херцегу Алмошу. Бјеше ту деценију окупирани териториј, "де јуре" анексија тадашње Хрватске ће бити извршена 1102.године када се угарски краљ Коломан крунисао краљем Хрватске. Но у тој деценији (задња деценија XI вијека) промијениће се околности. Почиње и епоха крсташких похода. А и ту је папа Урбан II искористио позив цара Алексеја Комнина како би ујединио дворове европских земаља које су биле у стању приличног метежа и подстакнуо на акцију против заједничког непријатеља при чему се тој акцији настојао дати снажан вјерски карактер.

Treba se podsetiti ovde da je Ugarska (ili možda preciznije rečeno, ne Ugri, već porodica Arpadove dinastije) iskazivala pretenzije ka gotovo svim kraljevstvima koja su nastajala oko nje i svuda se trudila ta te krune pripoji svojoj.

I umesto Grgurovog pokušaja Izjaslavljevog kraljevstva Rutenije imamo ugarskog kraljevića Kolomana koji je pokušao uz blagoslov pape Honorija III uspostaviti Kraljevstvo Galicije i Vladimira na njenom mestu.

Sad se ne mogu setiti je li bilo nešto slično kao prema Rusiji, Srbiji i Hrvatskoj u slučaju Poljske pre nego što je ugarski kralj Ludovik I nasledio poljski presto 1370. godine (čime je bilo došlo do stvaranja personalne unije između Poljske i Ugarske). Ove sve akcije o kojima govorimo su nešto ranije. Zapravo, u približno slično vreme imamo Emerikovo prisvajanje titule kralja Srbije i pokušaj formiranja Galicijsko-lodomerijskog kraljevstva (Hrvatska je pala jedan vek ranije).

Његов понтификат, кроз давање краљевског ранга, није обиљежила само тежња јачању утицаја међу словенским народима него је екскомуницирао Хајнриха IV, чиме је дошао у сукоиб са њемачким царством.

Odlična opservacija, ali mislim da ovde ima još nešto što nismo dobro razumeli i što je nedovoljno istraženo.

Sva 4 kralja su slovenska i sva 4 nalaze se na obroncima Ugarske. I pride, sva 4 se pojavila u gotovo isto vreme. I sva 4 takva da gotovo u celosti okružuju Ugarsku sa svih strana, sem prema Austriji gde je svakako već bio 'kralj Rimljana'.

Jako mi nos svrbi; ima tu nečeg još što niko do sada nije povezao ili primetio.

Не знам да ли си одлушао клип али Марко Алексић сведочи о Србима у Битинији насељеним од Јустинијана.
Od Justinijana, jesi li siguran da je to rekao?
Msm to je istina jer je prema prvoj episkoskoj notaciji Gordoserbon proglasio episkopijom Justinijan. Samo sto od tog izvora Komatina bezi kao Slaven od mnogih drugih izvora

Odlična opservacija, ali mislim da ovde ima još nešto što nismo dobro razumeli i što je nedovoljno istraženo.

Sva 4 kralja su slovenska i sva 4 nalaze se na obroncima Ugarske. I pride, sva 4 se pojavila u gotovo isto vreme. I sva 4 takva da gotovo u celosti okružuju Ugarsku sa svih strana, sem prema Austriji gde je svakako već bio 'kralj Rimljana'.

Jako mi nos svrbi; ima tu nečeg još što niko do sada nije povezao ili primetio.

Mislim da nazirem suštinu. Odgovor se krije u ugarsko-vatikanskim odnosima i šire papskoj regionalnoj politici Grgura VII

Ovo je vreme kada je Ugarska bila još uvek na granici latinske i grčke ekumene. Mislim da smo već pričali da se za dlaku moglo desiti da Ugri budu pravoslavci. Istorija Crkve u Ugarskoj bila je obeležena konceptom o posebnim pravima ugarskoj kralja, koji je smatrao da pošto je Božji izaslanik na zemlji on ima pravo da postavlja sve episkope. To je nešto čega su se Ugri držali kao Svetog prava Krune Sv. Stefana odvajkada.

S druge strane, upravo je papa Grgur VII taj koji je počeo da insistira da je i Ugarska zapravo vazal Svete stolice još od 1000. godine, a oko čega je bio spor između ugarske krune i episkopa grada Rima dosta ozbiljan i dugačak (obeležiće faktički celu istoriju Ugarske sve do modernih vremena).

Početkom 1074. godine Grgur pokušava da veže Ugarsku za Rim. Međutim, šta radi kralj Geza I? Obraća se Vizantiji i dobija krunu sa lepim grčkim slovima od cara Mihaila VII Duke (1071-1078)

Nedugo posle ovog okretanja Ugarske pravoslavnoj Vizantiji niču odjednom 4 kralja, i sva oko Ugarske, i opet sva sa izvesnom tendencijom vezivanja za Rim.

🤔

Papa Grgur VII posle prepiske sa ugarskem kraljem:

grr-tantrum.gif

@$#& te Sveti Jeronim na nebu, sad ćeš imati 500 kraljeva oko sebe.

Od Justinijana, jesi li siguran da je to rekao?
Msm to je istina jer je prema prvoj episkoskoj notaciji Gordoserbon proglasio episkopijom Justinijan. Samo sto od tog izvora Komatina bezi kao Slaven od mnogih drugih izvora
Мало само мање србује од тебе али прилично је око Срба задрт помиње да Псеудофедеригарова хроника помиње Србе као народ што је велики куриозитет у то време где су Срби у суседству Германа и Франака где писац говори да су ту јако дуго. Не зна шта би могли научно рећи али од 6. века сигурно. Да ли је ДАИ позајмио овај моменат Бојке од вајкада!
Он први археолог од Јанковића где тврди да је од тад та катедра затворена и да од њега нисмо имали више стручне археологе да су им предавали историчари уметности.
Он подржава став Ђ.Јанковића у вези Вишеславове крстионице са Михољске превлаке и мало је ревидирао средњовековна открића и артифакте.
Наравно и оне артифакте баварског војводе на Балкану.
Однос Гота и Слоена руне у Сипонту из 7.века. Где говори да она готска катедрала у Босни није готска већ једино место одакле се из Бисне могло тада владати алудирајући на надимак Кулин Бана.
Нарочито за период Франака где каже да је дошло до нових подела на Балкану да је опстао српски савез и да су се остала словенска племена претопила у Србе који не зна се како су преживели могли су и нестати.
Имамо и коалицију профраначких словенских племена од којих ће настати хрватки савез он тврди да франачка војна опрема коју су носили није доказ Франака директно већ словенских племена под франачком влашћу. Сведочи о сигурном паду Хума тада. Хрватска археологија сву франачку опрему на словенским племенима повезује искључиво за присуство Хрвата.
Скиличине настављаче тумачи исто као @АнаиванГорд
Није истакао једну вредни ствар да Ајнхард зове Србе НАЦИЈОМ који држе велики део Далмације МАГНА! Можда и јесте али нисам чуо.

Ti moraš jednu stvar da primetiš u vezi sopstvenih objava
1) ako ja iznesem neki svoj stav, onda je moj stav potpuno nebitan i treba slušati šta kažu istoričari, a ne neke ovde teze plasirati na Krstarici samostalno; osoba koja je doktor nauka i akademik je ugledna persona i to se mora poštovati
2) ako citiram nekog istoričara, onda je taj istoričar pripadnik LGBT manjinske zajednice i uopšte koga briga šta istoričari misle kad oni ionako ništa ni ne znaju, glupo je citirati ih kada se treba držati izvora

Ove dve tačke, koje su zapravo u potpunoj koliziji jedna sa drugom ti se doslovno vrtiš u krug, čas jedna, čas druga. Ja sam napravio i svojevrsni psihološki eksperiment ovde; ako napišem neko mišljenje ne napišem odmah da li sam ga čuo od nekog istoričara, ili samo neutralno postavim mišljenje nekog istoričara, bez ikakvog svog komentara, namerno kako bih dokazao i ukazao na ovu potpunu neprincipijelnost, čija je jedina svrha svađa (i samo svađa; ništa dalje od toga).

Pažnju na to da kraljevske krune pape Grgura VII nisam skrenuo ja, već je to učinila Ivana Komatina, i to još u raspravi o kojoj smo već ranije na forumu govorili, na temu papske političke teorije do kraja XII veka.

Pogledajte prilog 1656386

Autor je, inače, isti istoričar na kojeg si se ti pozvao na ovoj temii i kazao ta tu ženu moramo da slušamo.

Str. 41 Ivanine rečene rasprave:

Pogledajte prilog 1656392

Str. 45:

Pogledajte prilog 1656394

Pretpostavljam da će sledeća objava biti nešto ustilu da joj je slika mnogo ružna na Academia.com i da joj zato ovde ne treba verovati, kakav ti je i inače pristup prema istoričarima; jedan dan ih kuješ u nebesa, a sutradan pljuješ ovde i to nikada na osnovu argumenata i kritike iskaza.

Ivana je čak na tragu razmišljanja da ni Đorđe Bodinović nije bio kralj, odnosno da su apsolutno svi kraljevi posle samo Mihaila i Bodina plod mašte odnosno konstrukcija kasnije tradicije, koja je doživela svoj potpuni izražaj u spisu misterioznog Popa Dukljanina.

Sve moje objave na ovoj temi su bile usmerene ka tome da pokušam da od nje napravim neku diskusiju o izvorima, sve se zasnivaju ili na stavovima velikih autoriteta srpske istoriografije ili mojim nekim tumačenjima određenih istorijskih izvora i zaključaka istoričara; od početka ove teme do sada, a ti stalno hoćeš da od svake diskusije napraviš nekakvu kavgu kojom bi trebalo meriti Hrvate i Srbe i upoređivati ih kome je polni organ duži. Drugim rečenima, od foruma, pa i ove teme, praviš kafansku svađu, ne služeći se nikakvim argumentima, sem pričanja o sopstvenim seksualnim žlezdama i celoj plejadi gluposti koje nikakve veze nemaju sa njom. Zato ti i kažem da lepo diskutuješ sa Koletom umesto sa mnom, dok vrlo ironično pokušavaš na neki način (i to jako uvredljivo, bizarno i skandalozno) da staviš njega u paralelu sa mnom, a zaista ste par kada uđete u tandem oko toga ko je od koga više „glup“, a o „lobotomisan“; ionako ste se savršeno slagali do ne davno, posebno kada teba zajedno napadati i pljuvati. Tj. sam si lepo opisao svojim rečima:

To ti je bila jedna od najiskrenijih i verovatno najkvalitetnijih i najtačnijih opaski koju si napisao na ovoj temi.
Опет ружно исечена реченица на пола када Ивана Коматина баш говори да је круна Војислављевића ипак пренешена и ту исечеш скриншат?
Што се тиче Ђорђа Бодина и тог времена где имамо податке из Алексијаде где Вукан Алексеју Комнину предаје ближе рођаке као и помен Уроша кога по Дукљанину Ђорђе Бодин ослобађа из тамнице у Расу и враћа на власт.
Овај период Дукљанинове хронике може да се прати кроз Кинама Хонијата и тешко да је ишта измишљено ту од личности.
Што се Градихне тиче он припада овој епохи назначено је да је последњи краљ и покушај обнављања те круне уз подршку Византије јер није био признат изнутра нити од Босанаца.
Према Дукљанину уз Михајла и Бодина Градихна је још једини краљ сахрањен поред њих у Скадру у цркви светог Серђа и Ваха што би имлицирало да је он окруњен ипак церемонијално уз византијску подршку без подршке домаћег племства.

Дакле и Ивана и Предраг Коматина су негде се везали за Вукана Немањића нарочито она која тврди да је он директно инспиратор идеје неког дукљанског краљевства које као такво није постојало већ га сам Вукан локализује на Дукљу а краљевство је српско!

Оно око анонима је глупост неописива предлажеш ми анонима као доказ постојања краљевине Рашке и Србије дакле франачког изасланика у служби краља Роберта а повеље краља Милутина као недоказане аноним је већи ауторитет од краља Милутина самог.

Онда си његов део о Албанцима који живе под шаторима и не граде чврсте куће и станишта.
Повезао са Келтима под шаторима и назвао псеудоисторијом?!
Као што рекох псеудопост аноним је ауторитет за Србију и Рашку а псеудо историчар за Албанце и Албанију.
То сам баш подвукао дебело и ти то исто потврдио!

Нити сам рекао да је Ивана Коматина историчар кога требамо да слушамо то си измислио а кад смо већ код тога хајде постави целу стеаници 45 коју си исекао која ни мање ни више тврди исто што и ЈА сасвим супротно од ТЕБЕ а исечену следећу реченицу на пола као да није НАПИСАЛА!

Сад постави сам страницу 45 као доказ твог троловања!
Дакле ја некад кажем неке ствари за које ни сам не верујм да су такве негде да човека и проверим не верујући да је заиста то што пише а он ме баш својим следећим постом и одговором демантује да су моје најцрње скепсе истините!

Ивана Коматина страница дела 45 НЕИСЕЧЕНА следећа реченица!

Баш тај део који си поентирао!

Poslednja izmena:
Nije to srbovanje samo poštena analiza izvora, nista drugo.
Što se tiče pomena Srba, prvi je Serbinon (2vek) a drugi je Gordoserbon (6vek).
Ako je tačno to što si napisao o Aleksicu onda zaslužuje da se pogledaju njegovi snimci
Није имаш Сербе 1. век и Сербинон и Албинон. Имаш и 2. век Сербое. Сад 5-6 век Вибијус Секвестар и Гордонсербон.
Међутим ако би се доказало тако рано присуство Срба на истоку 6. век рецимо то би променило ствари тотално. Сад нисам сигуран да ли је поменуо Србе у Битинији за време Јустинијана 2 морам да проверим.
У сваком случају присуство Срба у 6. веку као организованог народа као на северу би променило све ствари. Овако шпекулативно бих могао посумњати да су на истоку Анти на северу Срби. Ако би србика како варира археолошки од 560- половине 7. века не може се утврдити јер извори ћуте.
Ако би била везана за епоху Јустинијана недвосмислено то би дефинитивно било то.

Није имаш Сербе 1. век и Сербинон и Албинон. Имаш и 2. век Сербое. Сад 5-6 век Вибијус Секвестар и Гордонсербон.
Међутим ако би се доказало тако рано присуство Срба на истоку 6. век рецимо то би променило ствари тотално. Сад нисам сигуран да ли је поменуо Србе у Битинији за време Јустинијана 2 морам да проверим.
У сваком случају присуство Срба у 6. веку као организованог народа као на северу би променило све ствари. Овако шпекулативно бих могао посумњати да су на истоку Анти на северу Срби. Ако би србика како варира археолошки од 560- половине 7. века не може се утврдити јер извори ћуте.
Ако би била везана за епоху Јустинијана недвосмислено то би дефинитивно било то.
Nije to bio isti narod bukvalno, vec plemensko ime koje se širilo medju raznim srodnim plemenima. Kao sto su ispravno zaključili Safarik i ostali, tj nauka 19.veka.

Nije to bio isti narod bukvalno, vec plemensko ime koje se širilo medju raznim srodnim plemenima. Kao sto su ispravno zaključili Safarik i ostali, tj nauka 19.veka.
На северу је народ. Први словенски народ који се помиње уз Анте. Уколико би постојао доказ тако нечег на истоку ороменило би слику тотално.

S druge strane, upravo je papa Grgur VII taj koji je počeo da insistira da je i Ugarska zapravo vazal Svete stolice još od 1000. godine, a oko čega je bio spor između ugarske krune i episkopa grada Rima dosta ozbiljan i dugačak (obeležiće faktički celu istoriju Ugarske sve do modernih vremena).

Početkom 1074. godine Grgur pokušava da veže Ugarsku za Rim. Međutim, šta radi kralj Geza I? Obraća se Vizantiji i dobija krunu sa lepim grčkim slovima od cara Mihaila VII Duke (1071-1078)
Добро запажање. Према папи Гргуру, мађарско краљевско достојанство је потицало из Рима ,како си написао инзистирао је да прихвате надређеност Рима, но ни Геза ни Ласло, који је по мени јако важан за ову тему, нису то никад прихватили.
Ovo je vreme kada je Ugarska bila još uvek na granici latinske i grčke ekumene. Mislim da smo već pričali da se za dlaku moglo desiti da Ugri budu pravoslavci. Istorija Crkve u Ugarskoj bila je obeležena konceptom o posebnim pravima ugarskoj kralja, koji je smatrao da pošto je Božji izaslanik na zemlji on ima pravo da postavlja sve episkope. To je nešto čega su se Ugri držali kao Svetog prava Krune Sv. Stefana odvajkada.
Још једно добро запажање. Та размимоилажења, па и раскол између Свете столице и угарске круне ће се продубити посебно након ових тежњи да папа ојача утицај у словенским земљама у угарском ојрзужењу, и то за владавине иправо Лсасла од 1077.-1095.године.
Који је предузео низ мјера којима је пркосио Светој Столици, и мјере супротне реформским напорима папе Гргура, каноинизовао је око 1083.године оснивача државе краља Иштвана, као и сина му Имреа или Емерика како се још назива у српској терминологији, акцијом и освајањем по "краљевском праву" Хрватске игнорисдао је да је из угла Рима њихов феуд, и друга чињења кроз која је игнорисао ауторитет Свете столице

За ову тему је важно да изледа баш у том времену долази да зближавања Угарске и српске земље под влашћу Вукана. Вјероватно и као реакција на ова чињења папе али и чињења Византије која је прво навратила Печенеге а онда и 1091.године Кумане да нападну Угарску. Због свега тога изгледа да је Ласло потражио савезника на Балкану и нашао га баш у Вукану. Чему иде у прилог да се поклапа вријеме (почетак 1090их) експанзије Угарске на ове просторе и јачања Вуканове земље.

Тибор Живковиућ усправно закључује да и име будућег великог жупана Уроша које је комбинсација коријена у мађарском (ур=принцепс) и српског суфикса ош, упућује да је Урошев отац којег ослањајући се на ЉПД назива Марком, оженио Угарку и на такј начин су се везале српске и мађарске великашке породице. Уосталом то ће се зближавање иако је српска земља након 1094.године према Ани Комниној потпала у подређен, могуће и вазални, положај према Византији, наставити и наредних деценија, велики жупан Урош ће дати кћерку Јелену краљвиућу Бели а сина Белош у службу угатрског двора. У сваком случају 1090их створена јер нова "реалност" на овим просторима. Угарска је проширила своју власт.
Hungary_11th_cent_hu.png

Истовремена Вукан је такође проширио своју власт, влада читавим простором сјеверно од Липљана и постаје равноправан ривал Византији.
На другој страни, уздизање од стране папе Гргура Михаила Војислављевића, око 1077.године на ранг краља, није донијело ништа добро српској земљи којом је владао. Већ за Бодина вјероватно бива све суженија, да би за Бодинових насљедника остали тек блиједи обриси, гдје је већина тих владара забиљежена тек у ЉПД и нигдје другдје. Доспјели су на маргину догађаја а важну улогу преузимајју жупан Вукан и насљедници.

Добро запажање. Према папи Гргуру, мађарско краљевско достојанство је потицало из Рима ,како си написао инзистирао је да прихвате надређеност Рима, но ни Геза ни Ласло, који је по мени јако важан за ову тему, нису то никад прихватили.

Још једно добро запажање. Та размимоилажења, па и раскол између Свете столице и угарске круне ће се продубити посебно након ових тежњи да папа ојача утицај у словенским земљама у угарском ојрзужењу, и то за владавине иправо Лсасла од 1077.-1095.године.
Који је предузео низ мјера којима је пркосио Светој Столици, и мјере супротне реформским напорима папе Гргура, каноинизовао је око 1083.године оснивача државе краља Иштвана, као и сина му Имреа или Емерика како се још назива у српској терминологији, акцијом и освајањем по "краљевском праву" Хрватске игнорисдао је да је из угла Рима њихов феуд, и друга чињења кроз која је игнорисао ауторитет Свете столице

За ову тему је важно да изледа баш у том времену долази да зближавања Угарске и српске земље под влашћу Вукана. Вјероватно и као реакција на ова чињења папе али и чињења Византије која је прво навратила Печенеге а онда и 1091.године Кумане да нападну Угарску. Због свега тога изгледа да је Ласло потражио савезника на Балкану и нашао га баш у Вукану. Чему иде у прилог да се поклапа вријеме (почетак 1090их) експанзије Угарске на ове просторе и јачања Вуканове земље.

Тибор Живковиућ усправно закључује да и име будућег великог жупана Уроша које је комбинсација коријена у мађарском (ур=принцепс) и српског суфикса ош, упућује да је Урошев отац којег ослањајући се на ЉПД назива Марком, оженио Угарку и на такј начин су се везале српске и мађарске великашке породице. Уосталом то ће се зближавање иако је српска земља након 1094.године према Ани Комниној потпала у подређен, могуће и вазални, положај према Византији, наставити и наредних деценија, велики жупан Урош ће дати кћерку Јелену краљвиућу Бели а сина Белош у службу угатрског двора. У сваком случају 1090их створена јер нова "реалност" на овим просторима. Угарска је проширила своју власт.
Pogledajte prilog 1656637
Истовремена Вукан је такође проширио своју власт, влада читавим простором сјеверно од Липљана и постаје равноправан ривал Византији.
На другој страни, уздизање од стране папе Гргура Михаила Војислављевића, око 1077.године на ранг краља, није донијело ништа добро српској земљи којом је владао. Већ за Бодина вјероватно бива све суженија, да би за Бодинових насљедника остали тек блиједи обриси, гдје је већина тих владара забиљежена тек у ЉПД и нигдје другдје. Доспјели су на маргину догађаја а важну улогу преузимајју жупан Вукан и насљедници.

Jedna (ofrlje, na brzaka) vizuelna predstava na okvirnoj karti tadašnje Evrope:

mape.jpg

Опет ружно исечена реченица на пола када Ивана Коматина баш говори да је круна Војислављевића ипак пренешена и ту исечеш скриншат?
Што се тиче Ђорђа Бодина и тог времена где имамо податке из Алексијаде где Вукан Алексеју Комнину предаје ближе рођаке као и помен Уроша кога по Дукљанину Ђорђе Бодин ослобађа из тамнице у Расу и враћа на власт.
Овај период Дукљанинове хронике може да се прати кроз Кинама Хонијата и тешко да је ишта измишљено ту од личности.
Што се Градихне тиче он припада овој епохи назначено је да је последњи краљ и покушај обнављања те круне уз подршку Византије јер није био признат изнутра нити од Босанаца.
Према Дукљанину уз Михајла и Бодина Градихна је још једини краљ сахрањен поред њих у Скадру у цркви светог Серђа и Ваха што би имлицирало да је он окруњен ипак церемонијално уз византијску подршку без подршке домаћег племства.

Дакле и Ивана и Предраг Коматина су негде се везали за Вукана Немањића нарочито она која тврди да је он директно инспиратор идеје неког дукљанског краљевства које као такво није постојало већ га сам Вукан локализује на Дукљу а краљевство је српско!

Оно око анонима је глупост неописива предлажеш ми анонима као доказ постојања краљевине Рашке и Србије дакле франачког изасланика у служби краља Роберта а повеље краља Милутина као недоказане аноним је већи ауторитет од краља Милутина самог.

Онда си његов део о Албанцима који живе под шаторима и не граде чврсте куће и станишта.
Повезао са Келтима под шаторима и назвао псеудоисторијом?!
Као што рекох псеудопост аноним је ауторитет за Србију и Рашку а псеудо историчар за Албанце и Албанију.
То сам баш подвукао дебело и ти то исто потврдио!

Нити сам рекао да је Ивана Коматина историчар кога требамо да слушамо то си измислио а кад смо већ код тога хајде постави целу стеаници 45 коју си исекао која ни мање ни више тврди исто што и ЈА сасвим супротно од ТЕБЕ а исечену следећу реченицу на пола као да није НАПИСАЛА!

Сад постави сам страницу 45 као доказ твог троловања!
Дакле ја некад кажем неке ствари за које ни сам не верујм да су такве негде да човека и проверим не верујући да је заиста то што пише а он ме баш својим следећим постом и одговором демантује да су моје најцрње скепсе истините!

Ивана Коматина страница дела 45 НЕИСЕЧЕНА следећа реченица!

Баш тај део који си поентирао!

Ne znam kako drugačije tj. jasnije bi voleo da napišem da mi u ovim tvojim svađicama ništa nije zanimljivo. Imaš Koleta, pa se prepirite do mile volje; mene isključite iz toga, ako je tebi to toliko zabavno.

Šta misliš koliko je Gordoserbon udaljen od mesta gde su pomenuti Serboi Plinijevi?
Теоретски је све могуће међутим ради се о нечему што можеш доказати или не можеш. Исто замерамо рецимо Хрватима не зато што ствари не могу да се претпоставе већ да се докажу.
Зато се и Марко Алексић на 630. годину где каже "Срби дуго од давнина живе ту" Он се определило да научно можемо гледати да би то било 6. век.
Сасвим могуће и 5. али о томе је глупо причати јер не може да се докаже!
Да постојо извор који говори директно о нечему таквом о Сербинону као колонији експицитно "Срба" код Прокопија то би било другачије.
Иако уопште нисам равнодушан према ономе " Унутрашњост сухе земље држе Сишчани и Сауви не они подређени Францима већ други"
Да после 300 година инамо Србе и Лапонце( Сишчане)
Е сад лимес Сорабикус Словена је 6. век када би теоретски могли бити али Прокопије то не наводи.

Poslednja izmena:
Ne znam kako drugačije tj. jasnije bi voleo da napišem da mi u ovim tvojim svađicama ništa nije zanimljivo. Imaš Koleta, pa se prepirite do mile volje; mene isključite iz toga, ako je tebi to toliko zabavno.
Суштина до Ђотђа Бодина постоји примогенитура доказиво до Михала Војислављевића.
Дакле друга круна Стефана Првовенчаног како описује Доментијан придодата јој је круна "краљевине од вајкада"
Зсшто јд овако запамћено и од Светог Саве и свих?!
Дакле круна је била више него синболична за српску државу и народ. Видимо да цркву Серђа и Ваха 2 пута обнављају у кратком року Јелена Анжујска са синовима Драгутином и Милутином и након тога Милутин самостално и рестаурацију Свете Горе иако он нине дуго успео задржати Скадар.
Али ти видимо колико је то било Немањићима важно као и у ово исто време прва победа Барске бискупије над Дубровником
Не могу ову круну или потврду папе Гргура 7 сматрати пропалим пројектом јер се круна прелила у Немањићку и у босанску.

Суштина до Ђотђа Бодина постоји примогенитура доказиво до Михала Војислављевића.
Дакле друга круна Стефана Првовенчаног како описује Доментијан придодата јој је круна "краљевине од вајкада"
Зсшто јд овако запамћено и од Светог Саве и свих?!
Дакле круна је била више него синболична за српску државу и народ. Видимо да цркву Серђа и Ваха 2 пута обнављају у кратком року Јелена Анжујска са синовима Драгутином и Милутином и након тога Милутин самостално и рестаурацију Свете Горе иако он нине дуго успео задржати Скадар.
Али ти видимо колико је то било Немањићима важно као и у ово исто време прва победа Барске бискупије над Дубровником
Не могу ову круну или потврду папе Гргура 7 сматрати пропалим пројектом јер се круна прелила у Немањићку и у босанску.

Ne, nije to suština. Suština je da u objavi kojoj sam ja tu bio replicirao gotovo ništa što si napisao nije tačno i da ja nemam nikakve volje ili strpljenja da upadam po 50. put zaredom u istu klopku samo zbog toga što sam dobre volje i postavim kao i uvek do sada 5 puta zaredom pitanje ko je rekao da su povelje kralja Milutina nedokazane da bi svih 5 puta ti samo izbegao odgovor, služio se vređanjem na ličnoj osnovi i provokacijama i nijedan jedini put pružio ikakav odgovor, da bi posle 5. puta samo odustao i odlučio da se praviš lud kao da objavu prvo nikada nisi uopšte ni napisao. Ili, barem tako je svaki put (bukvalno svaki) do sada bilo.

U redu 49 puta, ali 50. put da padnem na iste mamce, nešto ozbiljno nije u redu, jer na svetu nema osobe sa tolikom tolerancijom.

Ne, nije to suština. Suština je da u objavi kojoj sam ja tu bio replicirao gotovo ništa što si napisao nije tačno i da ja nemam nikakve volje ili strpljenja da upadam po 50. put zaredom u istu klopku samo zbog toga što sam dobre volje i postavim kao i uvek do sada 5 puta zaredom pitanje ko je rekao da su povelje kralja Milutina nedokazane da bi svih 5 puta ti samo izbegao odgovor, služio se vređanjem na ličnoj osnovi i provokacijama i nijedan jedini put pružio ikakav odgovor, da bi posle 5. puta samo odustao i odlučio da se praviš lud kao da objavu prvo nikada nisi uopšte ni napisao. Ili, barem tako je svaki put (bukvalno svaki) do sada bilo.

U redu 49 puta, ali 50. put da padnem na iste mamce, nešto ozbiljno nije u redu, jer na svetu nema osobe sa tolikom tolerancijom.
Нико није вређао на личној основи већ сам ти написао да је 1306. Милутин потписан као краљ свесрпске земаље и поморске у исто време је Драгутин краљ Србије.
Анализа анонима и латина који те две државе зову Рашка и Србија није релевантно јер је нсши краљеби зако не зову.
Исто као што кад земљу зовемо Холандија није историјски доказ да се та земља тако звала или зове!

Кад си остао о аргумената онда си почео да трабуњаш о геноцидности Хрвата и да ме етикетиреаш са Коле пошто више не може Деретић!
Ја знам да је јако непријатно неком ко се бори за истину о Јасеновцу и смањење жртава нек је било 100000 то што је учињено у логорима смрти и Козари је геноцид
Даље безобразлук је од тебе почео и ко бумеранг ти се вратио.

Шта је суштина или није ниси меродаван рећи нити било ко сем око суштине својих речи.
А око историје готово да би се мањина сложила с тобом и од доктора и академика а да неком кажеш да не разумеју суштину није аргумент!

Нико није вређао на личној основи већ сам ти написао да је 1306. Милутин потписан као краљ свесрпске земаље и поморске у исто време је Драгутин краљ Србије.
Анализа анонима и латина који те две државе зову Рашка и Србија није релевантно јер је нсши краљеби зако не зову.
Исто као што кад земљу зовемо Холандија није историјски доказ да се та земља тако звала или зове!

Кад си остао о аргумената онда си почео да трабуњаш о геноцидности Хрвата и да ме етикетиреаш са Коле пошто више не може Деретић!
Ја знам да је јако непријатно неком ко се бори за истину о Јасеновцу и смањење жртава нек је било 100000 то што је учињено у логорима смрти и Козари је геноцид
Даље безобразлук је од тебе почео и ко бумеранг ти се вратио.

Шта је суштина или није ниси меродаван рећи нити било ко сем око суштине својих речи.
А око историје готово да би се мањина сложила с тобом и од доктора и академика а да неком кажеш да не разумеју суштину није аргумент!

Prestani više da ovde glumiš da nekakvu defanzivu; ništa ti ovde nikome ne vraćaš. Ti si taj koji napada, provocira i pljuje. I onda još misliš da niko tebi ne sme ništa da odgovori zato što samo ti imaš pravo da se tako bezobrazno ponašaš. I pazi još, molim te, razmera sujete. Da svoje ponašanje predstavljaš kao nekakvo 'uzvraćanje' iako to u principu apsolutno nikada nije, jer sve sam započinješ ti.

Da nisi razumeo suštinu jeste argument ako se vrlo jasno vidi da nisi ništa živo razumeo; još prepričavaš navodne moje reči, a ništa što mi imputiraš nije moj stav i ne slažem se gotovo ni sa jednom tvrdnjom koju ti ovde meni pripisuješ ovde. Dakle, ili mi isključivo iz malicioznih razloga podmećeš lažne tvrdnje isključivo kako bi se posvađao sa mnom i iznervirao me, ili te toliko boli dupe da ne želiš uopšte ni da pročitaš šta sam napisao. Ako je u slučaju potonjeg, pošto uvek mislim da je preče pretpostavljati da je čovek pogrešio (tako izgleda dobronamernost, ako li te možda zanima) onda ćuti, nemoj da pričaš napamet, kada ne znaš.

A ti očigledno nemaš pojma ni šta je 99% mog tumačenja. I sad ja treba da trošim svoje živce i strpljenje da te korigujem zato što stalno pogrešno prenosiš ili repliciraš gotovo svemu što ja ovde pišem.

Ne znam kako ti zamišljaš kakve posledice postavlja kad neko krene tako sve da lupeta?

Pitao sam te 10 puta do sada; nikada nisi odgovorio. Šta misliš ako bi sad ja krenuo da pišem kako se ne slažem sa (listom sve izmišljenim, hipotetički) tvojim teorija da su Srbi nastali od Hrvata, oko toga što smatraš da je Vojvodina istorijski bugarska zemlja koju ni trebalo vratiti Bugarskoj i da smatraš da se Srbija odgovorna za krivično delo genocida na Kosovu nad Albancima? Kako bi ti to shvatio? Sve lepo; normalno?

Poslednja izmena:
@CreamPythagoras I ne, nemoj da ti padne na pamet da se pokušaš izvlačiti (pošto si radio to par puta) da se ja ne izražavam precizno ili dobro i da sam ja (!) odgovoran za te tvoje nesporazume. Nemam te probleme u principu ni sa kim; nije se nikad desilo da neko tako sve pogrešno skapira i to redovno; od Bogarta pre 10 godina preko Rojaliste, Statlera, Lekizana do sad Khal Droga. Gotovo nikad u životu mi se nije tako nešto dogodilo sa ikome ko je fundamentalno psihički normalan, ima 4 razreda osnovne škole i ne mora da ima ni prosečnu inreligenciju. Samo s tobom se javlja to, i to stalno, iz objave u objavu. Zapitaj se nalazi za promenu da nije možda problem na tvojoj strani. Barem jednom, ako si uopšte u stanju da samog sebe preispituješ sa nisi negde pogrešio.

Ne znaš dobro da se sam izražavaš; polovina rečenice ti se u principu nikada ne razume, a niti to druge razumeš kada pišu. Ja sam ti već par puta ranije rekao i to iz najbolje namere da proveriš da li imaš disleksiju (ne, to nije uvreda) ili tako nešto i zašto ti zaboga ne pada na pamet kakvu muku stvaraš drugima kada ih čitaš ili repliciraš (ovo što ti radiš je doslovno terorisanje).

Šta je tebi u glavi dok ističeš da je Milutin bio srpski kralj i kojom fantazmagorijom misliš da potiče to išta što je ovde na temi napisano, stvarno ne znam. Ne kapiram uopšte kako ti obrađuješ informacije u svojoj glavi, kako izvlačiš zaključke kad neko nešto napiše, jer očigledno je da nešto ozbiljno u tom procesu nije u redu...zato što uvek ispadne u tvom prepričavanju nešto drugačije od onog što piše i pokaže da uopšte ništa nisi shvatio.

Dakle, pričamo ovde o specifičnostima kraljevske titule Vladislava, Radoslava i Uroša i onda iz toga to izvučeš gle Milutin se potpisivao kao raški kralj posle ne samo Uroša, nego i Dragutina. I onda još posle pišeš kako ja zapostavljam ili smatram bezvrednim povelje srpskih vladara zato što su nedokazane (???????) je li ti kada kažeš stvari naglas nekada pre nego ih napišeš da čuješ koliko umobolno zvuče, ili tako svaku objavu s pola mozga, pa šta ispadne (i koga ćeš god isprovocirati) nebitno?

Poslednja izmena:
Бављење прошлошћу је тешко, оптерећује човека, није човек створен да би гледао у прошлост, то је тешко бреме и што сам се више бавио нашом историјом кроз време је постајало све теже, осетиш да губиш прави контакт са садашњошћу и схватиш да није свакоме дато да се тиме бави

@CreamPythagoras I ne, nemoj da ti padne na pamet da se pokušaš izvlačiti (pošto si radio to par puta) da se ja ne izražavam precizno ili dobro i da sam ja (!) odgovoran za te tvoje nesporazume. Nemam te probleme u principu ni sa kim; nije se nikad desilo da neko tako sve pogrešno skapira i to redovno; od Bogarta pre 10 godina preko Rojaliste, Statlera, Lekizana do sad Khal Droga. Gotovo nikad u životu mi se nije tako nešto dogodilo sa ikome ko je fundamentalno psihički normalan, ima 4 razreda osnovne škole i ne mora da ima ni prosečnu inreligenciju. Samo s tobom se javlja to, i to stalno, iz objave u objavu. Zapitaj se nalazi za promenu da nije možda problem na tvojoj strani. Barem jednom, ako si uopšte u stanju da samog sebe preispituješ sa nisi negde pogrešio.

Ne znaš dobro da se sam izražavaš; polovina rečenice ti se u principu nikada ne razume, a niti to druge razumeš kada pišu. Ja sam ti već par puta ranije rekao i to iz najbolje namere da proveriš da li imaš disleksiju (ne, to nije uvreda) ili tako nešto i zašto ti zaboga ne pada na pamet kakvu muku stvaraš drugima kada ih čitaš ili repliciraš (ovo što ti radiš je doslovno terorisanje).

Šta je tebi u glavi dok ističeš da je Milutin bio srpski kralj i kojom fantazmagorijom misliš da potiče to išta što je ovde na temi napisano, stvarno ne znam. Ne kapiram uopšte kako ti obrađuješ informacije u svojoj glavi, kako izvlačiš zaključke kad neko nešto napiše, jer očigledno je da nešto ozbiljno u tom procesu nije u redu...zato što uvek ispadne u tvom prepričavanju nešto drugačije od onog što piše i pokaže da uopšte ništa nisi shvatio.

Dakle, pričamo ovde o specifičnostima kraljevske titule Vladislava, Radoslava i Uroša i onda iz toga to izvučeš gle Milutin se potpisivao kao raški kralj posle ne samo Uroša, nego i Dragutina. I onda još posle pišeš kako ja zapostavljam ili smatram bezvrednim povelje srpskih vladara zato što su nedokazane (???????) je li ti kada kažeš stvari naglas nekada pre nego ih napišeš da čuješ koliko umobolno zvuče, ili tako svaku objavu s pola mozga, pa šta ispadne (i koga ćeš god isprovocirati) nebitno?
Мало си прсо ти си се пар пута овде испалио и на крају се посвађао сам са собом.После кад те је зоболело што си испалио стара техника "Ти си расиста јер називаш Хрвате степским народом? Да ли би ме Монголи тужили да сам расиста што сам написао да су Монгоки степски народ?
Дакле покушаваш да ме прво увериш да легитинни краљ Срба седи у Будимпешти да доказима до деспотовине и повеље Стефана Лазаревкћа Жигмунду светом римском цару

Онда кроз две странице почињеш о мађарској хомогенији круне коју детерминише Гргур 7 из целе ситуације су агресивни акти угаске политике али далеко да је успео бити краљ Срба и многих других и да је краљ Срба живео у Будиму и Пешти то је глупост.
Кад не упали расиста ,
Онда неког прозовеш да је Коле ,Деретић и ти би да ти неко ћути да те мази по пикици?

Добијаш тачно што заслужујеш такође као ти ретки су људи са којима имам проблем у комуникацији као са тобом
Све што си набројао и шире далеко да се сви ти људи слажу с тобом и да не виде што и ја само имају мало културнији суптилнији начин борбе , слагања или неслагања.Од нас старих зсправо ни са ким се не слажеш са далеко више људи се не подносиш него што се подносиш.

Мало си прсо ти си се пар пута овде испалио и на крају се посвађао сам са собом.После кад те је зоболело што си испалио стара техника "Ти си расиста јер називаш Хрвате степским народом? Да ли би ме Монголи тужили да сам расиста што сам написао да су Монгоки степски народ?
Дакле покушаваш да ме прво увериш да легитинни краљ Срба седи у Будимпешти да доказима до деспотовине и повеље Стефана Лазаревкћа Жигмунду светом римском цару

Онда кроз две странице почињеш о мађарској хомогенији круне коју детерминише Гргур 7 из целе ситуације су агресивни акти угаске политике али далеко да је успео бити краљ Срба и многих других и да је краљ Срба живео у Будиму и Пешти то је глупост.
Кад не упали расиста ,
Онда неког прозовеш да је Коле ,Деретић и ти би да ти неко ћути да те мази по пикици?

Добијаш тачно што заслужујеш такође као ти ретки су људи са којима имам проблем у комуникацији као са тобом
Све што си набројао и шире далеко да се сви ти људи слажу с тобом и да не виде што и ја само имају мало културнији суптилнији начин борбе , слагања или неслагања.Од нас старих зсправо ни са ким се не слажеш са далеко више људи се не подносиш него што се подносиш.

Eto, opet si tu istu stvar uradio sada. To što ti zoveš ovde mojim ispalama na ovoj temi, zapravo su sve samo tvoje konfuzije u kojima si pretpostavio bog zna šta i niko ne razume kako i zašto.

Napisao daleko da se svi ti ljudi slažu s tobom, iako ništa slično nisam napisao (a čak je i kratka objava, neshvatljivo je kako možeš potpuno pogrešno sve da pročitaš). .

Dakle, opet si loše pročitao ono što piše, pomisio nešto čega nema i sad repliciraš kao i skoro sve do sada izjavi koju si ti sam izmislio, jer to kako si ti razumeo veze nikakve nema ni sa čim što sam ja napisao. Ništa nisam naveo po pitanju da li se iko bilo slaže, bilo ne slaže i sa kim, pa ni da li iko ikoga podnosi ili ne. Sve si to izvukao iz sopstvene mašte.

Je li tebi jasno da tebi u citatu piše jedno, a onda u tvojoj replici nešto sasvim drugo?

Kako ti uopšte zamišljaš diskusiju u kojoj redovno replika nema veze sa onim čemu replicira? Je li mogu ja sad da tebi da napišem npr. Nije tačno, Niče, lupetaš gluposti. Kraljica Viktorija nije umrla u Kanadi?

Poslednja izmena:
Eto, opet si tu istu stvar uradio sada. To što ti zoveš ovde mojim ispalama na ovoj temi, zapravo su sve samo tvoje konfuzije u kojima si pretpostavio bog zna šta i niko ne razume kako i zašto.

Napisao daleko da se svi ti ljudi slažu s tobom, iako ništa slično nisam napisao (a čak je i kratka objava, neshvatljivo je kako možeš potpuno pogrešno sve da pročitaš). .

Dakle, opet si loše pročitao ono što piše, pomisio nešto čega nema i sad repliciraš kao i skoro sve do sada izjavi koju si ti sam izmislio, jer to kako si ti razumeo veze nikakve nema ni sa čim što sam ja napisao. Ništa nisam naveo po pitanju da li se iko bilo slaže, bilo ne slaže i sa kim, pa ni da li iko ikoga podnosi ili ne. Sve si to izvukao iz sopstvene mašte.

Je li tebi jasno da tebi u citatu piše jedno, a onda u tvojoj replici nešto sasvim drugo?

Kako ti uopšte zamišljaš diskusiju u kojoj redovno replika nema veze sa onim čemu replicira? Je li mogu ja sad da tebi da napišem npr. Nije tačno, Niče, lupetaš gluposti. Kraljica Viktorija nije umrla u Kanadi?
Ајде попи нешто на мој рачун.🧐

Ајде попи нешто на мој рачун.🧐

Evo, pošto sam večerasmjako dobrog raspoloženja, daću ti šansu da sebe obrazložiš vezano za kralja Milutina. Nije loše i da se prestane više sa ovim prepucavanjem i vrati natrag na istoriju.

Eto, smireno ću saslušati tvoje obrazloženje (iako svaki put kada sam slično postupio praktično nikada od tebe nije stiglo obrazloženje). Ovde si pisao da ja uzdižem DEO iznad srpskih povelja, da Milutinova povelja menja nešto što sam na temi izneo; ništa meni tu nije jasno. Niti ko uzdiže Opis istočne Evrope, niti šta Milutinova povelja menja...doslovno ništa ne razumem, jer nijednu jedinu stvar nisi objasnio.

Napiši u ovoj formi:
1) tvrdnju kojoj repliciraš (mora ovako, da bi se tačno videlo šta si ti to razumeo, jer je to vrlo često misterija)
2) šta je tvoja tvrdnja; sa čim se ne slažeš i šta to prilažeš, a što menja tvrdnju kojoj repliciraš (i na koji način)
Izvoli, pa da te čujemo. Šta si ti razumeo, i šta uopšte tvrdiš?

Back