Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

vlaska_zenska.jpg

VS

prahova_back_t.jpg

VS

topoloveni_ag.jpg

s tim sto ovi nemaju `suiukur` mislim na keceljicu sa resicama ispred.

najvlajne03.jpg

i da ne zaboravim

http://www.romanianmuseum.com/Romania/RomaniaEthnoBANATmunte.htm

ITD itd itd ...

Poslednja izmena:
Опет о селендри са 1000 становника у којој се мање од 1% становника изјашњава као Румун? Јел , да ниси ти тај чувени Руфу "научник"?

Сам поднаслов Le cas d'une communauté roumaine de Serbie је један фалсификат, с обзиром на квантитет Румуна у заједници.

Gresis. Ako bi ti ista znao o Vlasima iz severnoistocne Srbije, ti bi znao da su obredi i obicaji o kojem se govori u tom clanku sasvim rasprostranjeni u severnoistocnoj Srbiji. Ti obicaji i obredi su jedna od glavnih etnoloskih oznaka Vlaha severnoistocne Srbije i naravno, Rumuna. Ne radi se o obicajema i obredima u samo jednom malom selu (Melnici kod Petrovca).

A razgranicanje u naslovu na jedno malo selo je zato sto je on tamo licno izvrsio terenski rad. Rezultati i zakljucci su mnogo siri.

I na kraju, to sto se velika vecina tih Vlaha izjasnjavaju kao Srbi, ne menja njihovo poreklo (iz Transilvanije, preciznije iz Rumunskog Banata). I, drugo, ne menja jezik koji oni medjusobno upotrebljavaju, koji --cik pogodi-- sta je? I trece, clanak govori, medju ostalom, bas o ovoj drustvenoj pojavi da se veliki broj Vlaha zvanicno izjasnjavaju Srbima, a kod kuce govore vlaski i drze vlaske obicaje i obrede.

Dakle, ajmo da procitamo clanak.

Tu im je jedina svetla tacka sto nisu ni pokusali da anektiraju Zapadni Banat i Krajinu. Ipak su postovali prve komsije.

Ту првенствено мислиш на Немце који су држали Банат и на Хермана Геринга који је узео Крајину за себе, са све рудницима?

Gresis. Ako bi ti ista znao o Vlasima iz severnoistocne Srbije, ti bi znao da su obredi i obicaji o kojem se govori u tom clanku sasvim rasprostranjeni u severnoistocnoj Srbiji. Ti obicaji i obredi su jedna od glavnih etnoloskih oznaka Vlaha severnoistocne Srbije i naravno, Rumuna. Ne radi se o obicajema i obredima u samo jednom malom selu (Melnici kod Petrovca).

A razgranicanje u naslovu na jedno malo selo je zato sto je on tamo licno izvrsio terenski rad. Rezultati i zakljucci su mnogo siri.

I na kraju, to sto se velika vecina tih Vlaha izjasnjavaju kao Srbi, ne menja njihovo poreklo (iz Transilvanije, preciznije iz Rumunskog Banata). I, drugo, ne menja jezik koji oni medjusobno upotrebljavaju, koji --cik pogodi-- sta je? I trece, clanak govori, medju ostalom, bas o ovoj drustvenoj pojavi da se veliki broj Vlaha zvanicno izjasnjavaju Srbima, a kod kuce govore vlaski i drze vlaske obicaje i obrede.

Dakle, ajmo da procitamo clanak.

Слушај Влауца, не знам чему ова твоја опчињеност? Ствар смо решили одавно, наравно да има Влаха и с једне и с друге стране, као што има, додуше све мање, Срба у Румунији, потрудили се Румуни да од Крашована направе Хрвате. Власи су основ Румунске државе, али нису етнички Румуни. Боље би било да нам овде, пошто бараташ информацијама, напишеш колико је млада румунска држава, уз помоћ ментора са запада, Италије и Француске уложила новца у отварање школа и парохија по Румелији у намери да прошири језик и тиме направи већи народ?

Слушај Влауца, не знам чему ова твоја опчињеност?
Hvala sto me tako nazivas! Vlah sam, i to pravi.Ne bi da budem ista drugo.

A posto toliko zestoko odbijas da procitas pa da razgovaramo sta pise u tom naucnom clanku o Vlasima severnoistocne Srbije, da li to znaci da priznajes da je tacan?

Uzgred, ima niz takvih clanaka. Nas prijatelj, Socrates, gore im spominja naslove i datume izdanja.

Ту првенствено мислиш на Немце који су држали Банат и на Хермана Геринга који је узео Крајину за себе, са све рудницима?

yeah i posebno na zeleznicu koju smo
"demontirali" `46 a oni postavili za samo 4 godine.
i uvek su mi svezi u glavi dalekovodi za visokonaponsku struju koji jos stoje valjda oko Bora ...

Cekaj, hoces da kazes da nisu smeli od Geringa?

Hvala sto me tako nazivas! Vlah sam, i to pravi.Ne bi da budem ista drugo.

A posto toliko zestoko odbijas da procitas pa da razgovaramo sta pise u tom naucnom clanku o Vlasima severnoistocne Srbije, da li to znaci da priznajes da je tacan?

Uzgred, ima niz takvih clanaka. Nas prijatelj, Socrates, gore im spominja naslove i datume izdanja.
Ја бих пре хтео да разговарамо о школама које су отваране за младе таленте по Румелији, ако није проблем, доста ми је народних ношњи које носе и Срби у том крају и влашке магије коју су практиковале и буле по Босни.

yeah i posebno na zeleznicu koju smo
"demontirali" `46 a oni postavili za samo 4 godine.
i uvek su mi svezi u glavi dalekovodi za visokonaponsku struju koji jos stoje valjda oko Bora ...

Cekaj, hoces da kazes da nisu smeli od Geringa?
Човек улагао у своје власништво:

f_gering.jpg

Него ниси ми одговорио на питање? Шта да Немци нису држали ова два краја?

Слушај Влауца, не знам чему ова твоја опчињеност? Ствар смо решили одавно, наравно да има Влаха и с једне и с друге стране, као што има, додуше све мање, Срба у Румунији, потрудили се Румуни да од Крашована направе Хрвате. Власи су основ Румунске државе, али нису етнички Румуни. Боље би било да нам овде, пошто бараташ информацијама, напишеш колико је млада румунска држава, уз помоћ ментора са запада, Италије и Француске уложила новца у отварање школа и парохија по Румелији у намери да прошири језик и тиме направи већи народ?

samo mi smeta sto oni imaju u parlamentu jednog ili dva poslanika de jure
iz srpske zajednice, a nas parlament izgleda obogaljeno.

zar to nije isto sto je Srbija uradila na Istoku i Jugu?

Човек улагао у своје власништво:

f_gering.jpg

Него ниси ми одговорио на питање? Шта да Немци нису држали ова два краја?

- zaista nisam znao da je Hermann Göring imao imanje, ranch u Rudnoj glavi ...
;)

ne ne znam sta bi se desilo, vidim na sta ciljas , moram da razmislim o tome?

znam samo nekoliko narodnih prica o pomaganjima Rumuna Vlasima i Srbima tokom II Sv. Rata, relokacije iz bugarskih logora itd. koje sam nacuo tokom terenskog rada, imao sam cak nasnimljenog jednog logorasa ali je bio konstantno pijan ...

- zaista nisam znao da je Hermann Göring imao imanje, ranch u Rudnoj glavi ...
;)

ne ne znam sta bi se desilo, vidim na sta ciljas , moram da razmislim o tome?

znam samo nekoliko narodnih prica o pomaganjima Rumuna Vlasima i Srbima tokom II Sv. Rata, relokacije iz bugarskih logora itd. koje sam nacuo tokom terenskog rada, imao sam cak nasnimljenog jednog logorasa ali je bio konstantno pijan ...
Шефе, ту смо, служимо народу. Само да знаш да им је велики интерес био за Борски рудник и Мајданпек, тако да ова гулија из Румуније не би прошла.

Шефе, ту смо, служимо народу. Само да знаш да им је велики интерес био за Борски рудник и Мајданпек, тако да ова гулија из Румуније не би прошла.

Dobro Lesandre, tek sada shvatam sta tebe muci.

Istina, spor sam i dosta glup, ali, vidis, ponekad se i ja dosetim.

Tebi je stalo do rudnika a ne o etnicitetu ljudi koji zive u toj okolini. A meni nije. Meni je stalo do opstanka kulture i jezika etnickih Rumuna iz severnoistocne Srbije.

Dobro Lesandre, tek sada shvatam sta tebe muci.

Istina, spor sam i dosta glup, ali, vidis, ponekad se i ja dosetim.

Tebi je stalo do rudnika a ne o etnicitetu ljudi koji zive u toj okolini. A meni nije. Meni je stalo do opstanka kulture i jezika etnickih Rumuna iz severnoistocne Srbije.
Конкретно ме мучи отварање школа на румунском језику на три пута већој територији од државе Румуније, можеш ли да ми помогнеш око тога, или ћеш и даље да вртиш плочу око етнологије која није ограничена етничким границама? Албанци, Цинцари, БЈРМакедонци и Грци имају веома сличне народне ношње, па нису баш исти народ.

Ствар смо решили одавно, наравно да има Влаха и с једне и с друге стране [...] Власи су основ Румунске државе, али нису етнички Румуни. Боље би било да нам овде, пошто бараташ информацијама, напишеш колико је млада румунска држава [...]
Opet ponavljas gluposti, Lesandre.

Rumuni su Vlasi. Nema pravijih Vlaha od Rumuna. Naziv Vlasi je Rumunima vekovima bio zvanicni, poslovni, knjizevni, crkveni, svakodnevni medjunarodni naziv. A njihova drzava se vekovima u medjunarodnoj upotrebi nazivala Vlaskom.

Jeste, Vlasi su drzavnotvorni narod.

Stvorili su drzavu Vlasku krajem XIII veka, sest vekova pre nastanka danasnje Rumunije u XIX veku.

A istovremeno, znamo bez nedoumice, iz pisanih izvora, da su se ti Vlasi --vekovima pre nastanka Rumunije-- na soptstevnom jeziku nazivali Rumunima, njihov jezik rumunskim, a njihovu drzavu Rumunskom Zemljom.

A i Vlasi severnoistocne Srbije, danas, jos uvek, na sopstvenom jeziku, kojeg oni nazivaju rumunskim, sebe nazivaju Rumunima.

Море, шта ти није јасно?

Poslednja izmena:
Kao prvo vlasi su starosedeoci balkana tu su bili pre svih ostalih. Slovena Mongola Germana i Romana. Vidim da ovde ima mnogih koji govore dasu vlasi srbi ako je to tako zasto je knez lazar doneo zakon o nemesanju srba sa vlasima znaci zabrana bracnih zajednica srba sa vlasima. A sada bih zamolio bilo kog vlaha koji se ne oseca rumunom da mi kaze na vlaskom maternjem jeziku ja govorim jezikom ?????????.

Zar nije bolje pitati Vlahe i Rumune pa da oni kazu ko je sta umesto da gubite vreme kojem nema odgovora, eto ja sam Belgijanac i ovi u Belgiji nisu se protivili i niko ne pirca i vodi diskusiju nepotrebno, zar je Balkan zaista zaostao toliko??

Kao prvo vlasi su starosedeoci balkana tu su bili pre svih ostalih. Slovena Mongola Germana i Romana. Vidim da ovde ima mnogih koji govore dasu vlasi srbi ako je to tako zasto je knez lazar doneo zakon o nemesanju srba sa vlasima znaci zabrana bracnih zajednica srba sa vlasima. A sada bih zamolio bilo kog vlaha koji se ne oseca rumunom da mi kaze na vlaskom maternjem jeziku ja govorim jezikom ?????????.
Староседелац меша бабе и жабе. То се односи на оне друге Влахе који данас не желе да их поистовећују са Румунима. И није Лазар него Душан, кад је држао већу област . Тај Влах који се не осећа румуном ће ти рећи да је његов матерњи језик арм`њ .

Citiram Pravog Vlaha: "Rumuni su Vlasi. Nema pravijih Vlaha od Rumuna. Naziv Vlasi je Rumunima vekovima bio zvanicni, poslovni, knjizevni, crkveni, svakodnevni medjunarodni naziv. A njihova drzava se vekovima u medjunarodnoj upotrebi nazivala Vlaskom. "
Ovim si sve rekao.Rumuni su Vlasi,a ne obrnuto(opet kazem deo Rumuna,jer je ostali deo moldavija).Znaci,prisvojili veci deo teritorije Vlaske,pa dodali malo moldavije-i nastala Rumunija,a i Rumuni kao narod.
Opet kazem da je rec Rumun nastala od Vlaske reci"jo mis rumn".
Moldavci pricaju ist slicno Rumunima...,znaci li to da su i oni Rumuni?

Edit: Zasto li se ta drzava vekovima zvala Vlaskom, a ne odmah Rumunijom da mi je znati?

Edit: Zasto li se ta drzava vekovima zvala Vlaskom, a ne odmah Rumunijom da mi je znati?

Назив Румунија је у власништву Цариградске Патријаршије. То је име које је дато држави и направљен народ у намери обнављања Ромејског царства које више, из објективних разлога, није могло да има седиште у Цариграду али је, уз велику финансијску потпору богатих ромејских породица, од Турака откупљена територија данашње Румуније. На жалост, финансије су се исцрпле, јер свако улагање у неисплатив бизнис, на крају заврши стечајем.

Lele bre frace, pa ti me obozavas!
Pogledajmo vlasku i Rumunsku nosnju!
Rumunska:
http://www.banaterra.eu/srpski_nou/...nere_port_popular_romanesc_1914_0.preview.jpg
Vlaska:
http://privat.bahnhof.se/wb189452/vlaska_zenska.jpg
Znaci JASNO JE DA SE RAZLIKUJU!

Ma to nije cista rumunska, to je "moderna" kako od nemacke devojke iz Banata.
Gledaj ovde rumunska nosnja:

Port_Popular_Carbunari.jpg

I link na Muzeju Banata iz Temesvaru:
http://www.banaterra.eu/romana/muzeul-satului-banatean-timisoara-10

Tamo mozes da vidis da ima "vlasku" nosnju i u Banatu...

I do not want to tell you guys that the vlahs are Romanian as a nation. They are romanian as an ethnic comunity.

Zirica says further abova that Romania fears that if it recognizes Kosovo then the magyars will ask for independence in Transilvania.. That is so naive that it makes me laugh. If that is what you guys know of Romania then you know very little.

Transilvania has a multi-milion population of which only about 20% are magyars... And these guys are concentrated mostly in the eastern part and in the large cities. So they are so inter-mixed that there is no chance of an ethnically homogenous Transilvania. All these guys want is at best an autonomous status for the region the so-called Szekely (descendants of the medieval east-transilvanian magyar speaking border guards).

There is no possibility of a Kosovo in Romania, so you are utterly mistaken to think so. Romania has supported Serbia because it wants to ensure that this whole damned region has a stable future inside the EU, to have peace and civilization for the region which has been an open war front for centuries.
Minority rights for the ethnic comunities is a sign of understanding that self-awareness is not dependent on keeping others in check. A proud ethnos does not fear it's ethnic minorities, it interests them in common development as citizens of a common nation...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back