Румуни као ентитет, народ, нација, не постоје пре 19 века, постојали су Дачани, Аромуни, Цинцари, Власи, од којих је у 19. веку настао румунски национални идентитет.
Znam da je ovaj stav opste prihvacen u srpskom nestrucnom mnenju. Ali je pogresan.
Prvo, ostavi Dacane na stranu kad govoris o drugom milenijumu nase ere. Dacani su ziveli u starom veku, do prvih vekova nase ere. Njihovi potomci vremenom su postali nesto drugo. Nije bilo Dacana u 19 veku.
Drugo, spominjas Aromune i Cincare. Zar ne znas da su to dva naziva za isti etnicitet? Aromun se izvodi iz sopstvenog naziva Aromuna na njihovom jeziku, a Cincar je njihov naziv na srpskom --i samo na srpskom. Aromuni zive u velikim brojevima, mozda pola miliona ukupno, u Grckoj, Albaniji i Makedoniji. Trece, Aromuni --kao etnicitet-- nisu znatno doprineli Rumunskom etnicitetu, premda Aromuni su to pojedinacno radili. U danasnjoj Rumuniji zive nekoliko desetina hiljada Aromuna, koji su se tamo preselili iz Grcke i Makedonije u ranom dvadestom veku.
U tvojoj sarolikoj listi spominjas i Vlahe. Na koje Vlahe mislis? Na one cija se drzava vekovima nazivala Vlaskom a sada je veliki deo Rumunije? To su, bez nedoumice, Rumuni. Tako su se sami nazivali vekovima pre nastanka Rumunije. Da li si mislio na Vlahe koji su takodje bili zvani Moldavci? I to su bez nedoumice Rumuni, iz istih razloga: sami su se smatrali Rumunima vekovima pre nastanka Kraljevine Rumunije u devetnaestom veku, spajanjem Vlaske i Moldavije. Da li si mislio na Vlahe iz Erdelja? Jer tako su ih Madjari, Austrijanci i drugi, ukljucujuci Srbe, vekovima nazivali. I ti su Rumuni i tako su se sami nazivali na sopstvenom jeziku, rumunskom.
A Vlasi severnoistocne Srbije jesu etnicki Rumuni, zbog jezika, istorije, narodne kulture, obicajeva, obreda, muzike, narodne nosnje, itd. Ta cinjenica ne porice skorasnju asimilaciju velikog dela Vlaha severnoistocne Srbije u Srbe. Ko zeli da bude Srbin i Srbi ga tako prihvacaju, meni je Srbin.
Чак је и језик којим Румуни говоре претрпео велике измене у 19. и 20. веку, многе словенске речи су избачене (раније их је било трећина), а ћирилица као словенско писмо је постепено замењена латиницом.
To je sasvim tacno.
Ali ne znam sta si time hteo da pokazes. Da Rumuni nisu Rumuni? Da Rumuni nisu iskljucivo potomci Dacana i Rimljana? Pa naravno da nisu. Etnogeneza Rumuna ukjucuje velik i vazan slovenski sastavni deo.
Ти замењујеш тезе, Власи као етнос су староседеоци балканског полуострва, а Румуни као нација настају последњи, између осталог од дела тих влашких староседелаца. Али проглашавати све Влахе за Румуне је исто као бих ја све Словене прогласио Србима...
Ja nisam proglasio sve Vlahe za Rumune. Samo one iz severnoistocne Srbije. Opste govoreci, pojam Vlah je neprecizan. Svestan sam da se to delimicno namerno radi, da bi mutili vodu o Vlasima severnoistocne Srbije.
Зашто онда нико у Румунији данас не барата појмовима Влашка и Власи, зашто су ти појмови избачени још почетком 20 века?
Pokusao sam da objasnim pojam endonima i egzonima. Endonim je naziv jednog etniciteta na sopstvenom jeziku, a egzonim je naziv u upotrebi medju strancima. Da, bas kao Grcka i Hellas.
Ali gresis kad tvrdis da su ti pojmovi izbaceni pocetkom 20 veka (valjda u Rumuniji?). U rumunskom jeziku rec Vlah je strana rec. Znamo pouzdano, iz dokumenata iz XVI. veka, pisanih na rumunskom, da su se Rumuni na rumunskom nazivali Rumunima a ne Vlasima. A znali su da ih stranci nazivaju Vlasima.
U stvari, ni jedna grupacija Vlaha (Rumuni, Aromuni, Istro-Rumuni) na sopstvenim jezicima sebe ne nazivaju Vlasima.