Pravi Vlah
Iskusan
- Poruka
- 5.024
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Namerno skretas temu, Lesandre. I mutis vodu.
Ajmo se vratimo Vlasima severnoistocne Srbije, koji su besumno etnicki Rumuni.
Cekaj malo. Vec sam te pitala u jednom od prethodnih postova, da nam onda objasnis odkud Vlasi na Istri?
I posto tvrdis da su Vlasi Rumuni, kad uporedis jednog naseg Vlaha i Rumuna, da li vidis i kakvih slicnsti vidis ocima?
Unapred hvala za objasnjenje.
Plavo Andjelce, hvala za pitanje.Cekaj malo. Vec sam te pitala u jednom od prethodnih postova, da nam onda objasnis odkud Vlasi na Istri?
I posto tvrdis da su Vlasi Rumuni, kad uporedis jednog naseg Vlaha i Rumuna, da li vidis i kakvih slicnsti vidis ocima?
Unapred hvala za objasnjenje.
Plavo Andjelce, hvala za pitanje.
Nisam rekao da su svi Vlasi Rumuni, samo oni iz severnoistocne Srbije (i oni iz Bugarske u neposrednoj blizini severnoistocne Srbije). Vec sam pokazao da je upotreba termina Vlasi neprecizna i da se to bar delimicno radi da bi se smutila voda u vezi Vlaha severnoistocne Srbije. Molim te, nemoj to da radis.
Mozemo da razgovaramo o Vlasima sa Istre, koji sami sebe na sopstvenom jeziku nazivaju Rămări, i koji su poznati i kao Ćići, medju Hrvatima i Slovencima. Poznati su i kao Istro-Rumuni. Znam dosta o njima i o njihovom jeziku.
Mozemo da razgovaramo o Vlasima iz Grcke, Albanije i Makedonije, koji se na sopstvenom jeziku nazivaju Armâñi ili Armânji. Oni su poznati pod nazivom Vlasi i Kutzovlasi na grckom; pod nazivom Cincari na srpskom; a Makedo-Rumuni na rumunskom. Znam ponesto i o njima i o njihovom jeziku.
Mozemo da razgovaramo o Vlasima severnoistocne Srbije, koji sebe nazivaju Rumâni, Rumânji, Rumîni, Rumni (to su samo razlicita nacina pisanja a ne izgovora ili pojma). Oni su bez nedoumice etnicki Rumuni. O njima puno znam.
Mozemo da razgovaramo o Morlacima koji vec vekovima ne govore romanskim jezikom. Oni su ziveli u naledju Dalmacije, na Velebitu i drugim krajevima tog regiona. Morlaci su also bili nazivani Mavro Vlachi (Crni Vlasi) od Grka, na grckom. Naziv Crni se verovatno izvodi iz drevnog obicaja da se kardinalni smerovi (sever, jug, zapad, istok) obeleze specificnim bojama (belo, crno, crveno, plavo). Ti Crni Vlasi (Morlaci) su verovatno isti sa onima spomenutim u dvanaestom veku na latinskom kao Latini Nigri (Crni Latini).
Mozemo da razgovaramo o Vlasima spomenutim u Dusanovom Zakoniku i u prethodnim poveljama srpskih kralja.
Mozemo da razgovaramo o ranim Bosanskim dokumentima koji spominjaju Vlahe.
Mozemo da pitamo zasto se jedna od glavnih ulica u Zagrebu naziva Vlaska Ulica.
Mozemo da pitamo zasto Hrvati i Bosnjaci, kad zele da se rugaju bosanskim i hrvatskim Srbima, nazivaju ih Vlasima.
Mozemo da pitamo ko su ti Vlasi iz dobro poznatog austrijanskog Statuta Valachorum iz XVII. veka.
Mozemo da pitamo sta znaci Vlaj ili Vlajo.
Mozemo da pitamo zasto je bilo Vlaha u Ceskoj.
I tako dalje.
Ovo je grupa slozenih tema za koje nema samo jedan prost odgovor. Ali, odgovora ima.
Imam, ne brini.Nemas ni jednog verodostojnog dokaza da su Vlasi iz Srbije Rumuni!
Slazem se. Odgovor zavisi od oblika u kojem se pitanje postavlja.Takodje vecina Vlaha u Srbiji negira tu tvoju tezu da su Vlasi Rumuni!
Objasni malo, kojeg Vlaha i kojeg Rumuna da stavim ispred sebe. Hoces da uporedim kako izgledaju? Kako se oblace? Sta jedu, sta piju? Sta gledaju na televiziji? U kojim su ratovima zajedno ucestvovali? Za kojeg fudbalskog tima navijaju? Gde rade i zive u inostranstvu? Itd.Lepo sam ti rekla, da stavis ispred sebe jednog Vlaha i jednog Rumuna i da mi kazes koje slicnosti imaju.
Mozda danas, i to retko i neuobicajeno. Mozda misle na Vlahe koji su se posrbili.Takodje Hrvati i kao i neki Srbi iz Hr i Bosne, nazivaju Srbe iz Srbije Vlasima.
Narodna kultura Vlaha severnoistocne Srbije je rumunska.
Kako to moze da deda ima unukove običaje i da deda peva unukove pesme.
U kojoj zajednici (osim satanističkih kultova i gay-organizacija) su dozvoljene ovakve stvari naopake???
Imam, ne brini.
Ali prvo treba da porazgovaramo o pojmovima narod, nacionalnost, drzavljanstvo, itd. Onda treba da uporedimo jezike, to jest narecja, narodnu kulturu, narodne pesme, narodno praznoverje, narodne obrede (znas one za koje se kaze da samo Vlasi imaju), pa narodnu nosnju, muziku, itd.
Postoje istorijski dokumenti o preseljavanju Vlaha severnoistocne Srbije sa teritorija danasnje Rumunije. Ne kazem da su svi skorasnjeg porekla --iz XVII. do XIX. veka-- iz krajeva danas u sastavu Rumunije, ali vazan broj jeste. Narodna kultura Vlaha severnoistocne Srbije je rumunska.
Kazao sam u mom prvom prilogu ovde da su jezik i narodna kultura Vlaha Ungurjana istovetni sa jezikom i narodnom kulturom Rumuna Banacana, i to ne samo onih iz Vojvodine, nego iz rumunskog dela Banata koji je znatno veci. Takodje, kazao sam ispocetka da su jezik i kultura Vlaha Carana istovetni sa narodnom jezikom i kulturom Rumuna Oltenaca. Samo ih Dunav razdvaja, medjunarodna granica i skoro dva veka zivota u drugim drzavama. Naravno da je razdoblje od dva veka znacajno u procesu stvaranja danasnjeg pojma nacionalnosti, ali narodna kultura se menja sporije.
Slazem se. Odgovor zavisi od oblika u kojem se pitanje postavlja.
Objasni malo, kojeg Vlaha i kojeg Rumuna da stavim ispred sebe. Hoces da uporedim kako izgledaju? Kako se oblace? Sta jedu, sta piju? Sta gledaju na televiziji? U kojim su ratovima zajedno ucestvovali? Za kojeg fudbalskog tima navijaju? Gde rade i zive u inostranstvu? Itd.
Mozda danas, i to retko i neuobicajeno. Mozda misle na Vlahe koji su se posrbili.
Kad Hrvati i Bosnjaci (Muslimani) nazivaju Srbe iz Bosne i Hrvatske Vlasima, obicno to rade da bi im se rugali, da bi im poricali srpstvo, i obicno misle na Srbe iz Hrvastke i Bosne, a ne one iz Srbije. Naravno, to je bilo pre etnickog ciscenja Srba iz Hrvastke 1995. godine.
Лепо те је питала, а ти изврћеш.Ako deda ima unukove obicaje, i unuk dedine
onda to znaci da imaju iste obicaje, i jos su u srodstvu? i pevaju iste pesme
Zar ne?
Mozda igraju i u istom kolu?
ejjj ma gde to ima na svetu?
I opet se izokola vratismo na kokosku i jaje
![]()
![]()
Ako deda ima unukove obicaje, i unuk dedine
onda to znaci da imaju iste obicaje, i jos su u srodstvu? i pevaju iste pesme
Zar ne?
Mozda igraju i u istom kolu?
ejjj ma gde to ima na svetu?
I opet se izokola vratismo na kokosku i jaje
![]()
![]()
Pa zovi je ovde da porazgovaramo. Kad kaze "oni" na koga misli? Da li se ona posebno bavila ovim pitanjima? Jer demografija Vlaha severnoistocne Srbije se ne spominja ni u skolama ni medijima. Da bi saznala celu istinu o ovakvim pitanjima, nije uvek dovoljno da pitas dedu ili babu.Zanimljivo je to da moja prijteljica koja je iz Negotina, kaze da oni zovu samo Vlahe iz okoline Bora i Kuceva, Ungurjanima.
O kojim obicajevima govoris? Gde si bila u okolini Vrsca? S kim si tamo razgovarala? Sta si tamo videla?Takdje pouzdano znam da recimo Rumuni iz Vrsca i okoline imju sasvim drugacije obicaje.
E, to ne! Proguglaj malo.A takodje je i sigurno da su Srbi, Hrvati, iz Bosne i HR, UVEK SRBE U SRBIJI ZVALI VLASIMA!
Nema rumunskog fizickog izgleda. Nema vlaskog fizickog izgleda. Nema srpskog fizickog izgleda. Nema madjarskog fizickog izgleda. Nema francuskog fizickog izgleda. Nema engleskog fizickog izgleda. Itd.Mislila sam na fizicki izgled da uporedis!
I na kraju, daj dokaze za svoje pretpostavke!
Unapred hvala.![]()
Pa zovi je ovde da porazgovaramo. Kad kaze "oni" na koga misli? Da li se ona posebno bavila ovim pitanjima? Jer demografija Vlaha severnoistocne Srbije se ne spominja ni u skolama ni medijima. Da bi saznala celu istinu o ovakvim pitanjima, nije uvek dovoljno da pitas dedu ili babu.
O kojim obicajevima govoris? Gde si bila u okolini Vrsca? S kim si tamo razgovarala? Sta si tamo videla?
E, to ne! Proguglaj malo.
Nema rumunskog fizickog izgleda. Nema vlaskog fizickog izgleda. Nema srpskog fizickog izgleda. Nema madjarskog fizickog izgleda. Nema francuskog fizickog izgleda. Nema engleskog fizickog izgleda. Itd.
Nisu pretpostavke. Tvrdnje su.
Izricito, sta bi tebi bilo dovoljno kao dokaz? Ne prihvatas da nema pravijih Vlaha od Rumuna? Ne prihvatas da je medjunarodni, zvanicni, knjizevni, poslovni, itd naziv za Rumune vekovima bio Vlasi? Ne prihvatas da su se oni istovremeno sami sebe, na rumunskom, nazivali Rumunima? Ne prihvatas da se njihova drzava -- u medjunarodnoj zajednici zvanicno, poslovno poznatom pod nazivom Vlaska-- na rumunskom nazivala Rumunskom Zemljom, vekovima pre nastanka danasnje Rumunije?
Da bi to videla iz istorijskih dokumenata --koje cu ti lako ovde dati-- moras da naucis rumunski. A ako neces, veruj mi, kad je Evandjelje prvi put prevedeno na vlaskom, u Vlaskoj, od Vlaha, za Vlahe, u uvodu njima se obraca kao Rumunima a njihov jezik je nazivan rumunskim. Naziv Vlah nije spomenut.To znaci da je naziv Rumun bio sasvim rasprostranjen u Vlaskoj, i to vekovima pre ovog prevoda, jer je Biblija namenuta narodu.
Ne prihvatas da se Vlasi severnoistocne Srbije na sopstvenom jeziku danas nazivaju Rumunima? Pa ajde, raspitaj se malo.
Hoces linkove za strucne etnoloske radove o Vlasima severnoistocne Srbije? Da li citas neki strani jezik? Na primer francuski ili engleski?
Nazalost, znatan broj Vlaha severnoistocne Srbije ne poznavaju sopstvenu istoriju. A i jezik zaboravljaju.
U kom delu Srbije, u kom razredu, na kom predmetu, koliko casova nedeljno, se predaje istorija Vlaha severnoistocne Srbije? Valjda nisu ponikli iz zemlje kao trava?
U kom delu Srbije, u kom razredu, na kom predmetu, koliko casova nedeljno, se predaje jezik Vlaha severnoistocne Srbije? Valjda imaju jezik?
U kom delu Srbije, u kom razredu, na kom predmetu, koliko casova nedeljno, se predaje knjizevnost i pesnistvo Vlaha severnoistocne Srbije? Valjda imaju knjizevnost i pesnistvo?
Lele bre frace,
[...]
Sta bre ti pricas meni da ja ne prihvatam? Sta si mene napao?
Ja ne prihvatam?
Lele bre soro,
pitao sam te da li prihvatas da nema pravijih Vlaha od Rumuna?
Pitao sam te da li prihvatas istorijsku cinjenicu da je zvanicni medjunarodni naziv Rumuna vekovima bio Vlasi?
Pitao sam te da li prihvatas istorijsku cinjenicu da je medjunarodni naziv drzave Rumuna vekovima bio Vlaska?
Pitao sam te da li prihvatas istorijsku cinjenicu da --vekovima pre nastanka Rumunije-- dok su ih stranci nazivali Vlasima, sami su se na rumunskom nazivali Rumunima?
Pa ti izbegavas da mi das odgovor, soro!Frace, kada vecina Vlaha ne prihvata da ih neko pravi Rumunima, zasto bih ja pljuvala na to njihovo?
Slabo ti to ide od ruke da povezes Rumune i Vlahe.
Vlasi nisu Rumuni!
Pa ti izbegavas da mi das odgovor, soro!
A jel' si uvatila veliku stuku kod brane na Karasu kod Straze? Onu sto se krije na levoj strani, pod velikom vrbom.
I da ne zaboravim, sta si trazila u Kustilju? Da nemas momka Rumuna?
Sta bre ti pricas meni da ja ne prihvatam? Sta si mene napao?
Ja ne prihvatam? Nemoj da izvrces sada ono sto sam napiala!
Sta ne verujes u antropologiju?
Rekla sam ti stavi jednog Vlaha/Vlajnu pred sobom i Rumuna/Rumunku iz Rumunije, pa nam kazi kakvih slicnosti imaju!
Cak i oni Rumuni u Banatu, ne lice na Rumune iz Rumunije! Ako nista ne znam, kako ti kazes, imam oci i mogu da vidim!
Samo na osnovu etnologije NE MOZES DOKAZATI POREKLO JEDNOG NARODA!
!
Izvolte, pravi verifikovani serbski antropolog vama na usluzi
doduse, cesto van zemlje ali mozete me iskoristiti za vasu ljubopitljivost.
---
Nije tebe napao, vec razgovara sa tobom licno a ne sa svima na forumu.
Sto ste vi tamo tako osetljivi na sve i svasta?
Vlasi su osnovali Rumuniju tj. Rumuni su potekli od "Pravih Vlaha"![]()
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/631511/Vlach
Da Rumuni su pisali cirilicom, u srednjem veku i bili su zaista mnogo izmesani sa Rusima, Srbima i Ukrajincima, sto preko vlastele a posebno preko Crkve .
jos mlao podataka -
http://www2.h-net.msu.edu/~sae/sae/Galt.html
pozdrav prijatelji!
Izvolte, pravi verifikovani serbski antropolog vama na usluzi
doduse, cesto van zemlje ali mozete me iskoristiti za vasu ljubopitljivost.
---
Nije tebe napao, vec razgovara sa tobom licno a ne sa svima na forumu.
Sto ste vi tamo tako osetljivi na sve i svasta?
Vlasi su osnovali Rumuniju tj. Rumuni su potekli od "Pravih Vlaha"![]()
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/631511/Vlach
Da Rumuni su pisali cirilicom, u srednjem veku i bili su zaista mnogo izmesani sa Rusima, Srbima i Ukrajincima, sto preko vlastele a posebno preko Crkve .
jos mlao podataka -
http://www2.h-net.msu.edu/~sae/sae/Galt.html
pozdrav prijatelji!