Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde imas nesto u vezi toga : http://www.absoluteastronomy.com/topics/Vlachs
i ovde , ovo neznam dali je neki validan izvor : http://www.mlahanas.de/Greece/History/Vlachs.html
Koliko sam pitao istoricare , i koliko sam procitao ove istoriske knige , odgovor je bio isti : da su Albanci i Vllasi vekovima ziveli zajedno ili jedan pored drugog . Ali iskren da budem ,od kada ovaj Gospodin D1 gazi na moju naciju bez ikakvih argumenata , promenio sam misljenje !
Danasnjih Heleni su asimilirani Vllasi i Albanci ..
http://www.farsarotul.org/nl27_1.htm
U knjigi dole nesto za tebe .

34opjsg.png

2eofbls.png

ra4t2o.png

Pogresna procena (vise subjektivna).

D-1, ne gazi ni na koju naciju.

Kako mogu da gazim na naciju za koju pouzdano znam da potice iz korena mojih predaka.

Za D-1, istina je na prvom mestu.

A, do istine mozemo da dodzemo samo u jednim korakom (normalno ako je predhodno znamo), ili da malo oduzimo setnju, pa da bude interesantnije.

Ni jedni ni drugi poreklom nisu ali imaju visok priliv slovenske krvi kao i kod ProtoBugara.
Čak je i "Deretić govorio da Jermeni nisu Srpske rase"

Lesanderova konstatacija je ispravna.

Armeni (Jermeni) su poreklom iz Tesalije, i BILI su vrlo bliski sa Albanima sa Kavkaza.

Prvobitno poreklo i jezik Armena (Jermena) i Albana bili su PELAZGISKO poreklo i PELAZGISKI jezik.

Poslednja izmena od moderatora:
Iron_Age_Italy.png

Venetic is a centum language. The inscriptions use a variety of the Northern Italic alphabet, similar to the Etruscan alphabet.

The exact relationship of Venetic to other Indo-European languages is still being investigated, but the majority of scholars agree that Venetic, aside from Liburnian, was closest to the Italic languages (a group that includes Latin, Oscan and Umbrian).
http://en.wikipedia.org/wiki/Venetic_language

Sta znamo o Venetima, koji istorijski izvori postoje?
Jezik im je po svemu sudeci bio veoma blizak ostalim italski jezicima racunajuci i latinski jezik.

Homer tvrdi da su Jeleni za vreme Trojanskog rata bili mali narod.
Nakon toga su morali pogrčiti neke okolnje narode.
Misli se prvenstveno na Pelasge ali niko pouzdano ne zna kom rodu su pripadali
i kojim su jezikom govorili,samo predpostavke.

Evo ovde sam saznao da su to bili Arman Makedoni.

Eh u tome je pitanje , znaci poreklo ovih danasnjih Grka je sumljiva ?
Jer vidim u Grckoj revoluciji samo Albanci i Vllasi su ucestvovali , a gde su bili Grci !?

ut the majority of scholars agree that Venetic, aside from Liburnian, was closest to the Italic languages (a group that includes Latin, Oscan and Umbrian).
Liburni su bili isto Ilirsko pleme prema Ilirolozima .

Poslednja izmena:
Pa problem je u tome što je Vizantija bila multinacionalna država gde su svi građani
I reda.Bilo je važno da su pravoslavci,iskreni vernici i mogli su biti vladari ili imati visoka državnička mesta.
Bilo ih je Armena,Slovena,Grka svih živih.Patrijarh iz IV veka n.e. yvao se Nikita slovenskog porekla.
Ideja je bila helenistička pretopljena u hrišćanstvo novi nadnacionalni svetski poredak.
Početak propasti Vizantije je počeo nacionalizacijom gde su Grci prvi mislili da su najzaslužniji pa za njima svi ostali narodi su tražili svoje i nije bilo patriotskog duha.
Tada su se ocepili Srbija i Bugarska.
Kada je Turska izvojevala pobedu nad Carigradom izvedeni su bogataši koji su odbili da daju pare u odbranu grada.
Sultan ih je pitao zašto to nisu učinili?
Oni su pokušali da se dodvore rekavši da su čuvali darove za Sultana.
On je naredio da im se svima poseku glave i da se bace u more.
Jedan deo je otišao braći u Rim gde su opljačkani i ostavljeni kao siromasi.

Inače i tadašnji Sultan i čovek koji je izmislio prvi top su bili Carigradski studenti.
Ovaj čto je izmislio top tražio je sredstva od Vizantijskih velikaša oni su odbili,
otišao je kod Turaka koji su mu dali svo vreme i potrebana sredstva tako da je prvi patent isproban na zidinama Carigrada.

Grčka je sa takvim nasleđem jako teško mogla formirati nacionalnu državu.

Takav moderan projekat koji se nije zasnivao na verskoj osnovi bi bio Staljinov SSSR i Titova Jugoslavija samo sa mnogo kraćim kontinuitetom.
I vidiš odgovor na to je gotovo uvek nacionalizam i separatizam.

Moze da znaci onda da ovaj danasnji jezik Grka je Vizantski ili Crkveni , jer sa starim Grckim ovaj danasnjih nema veze ??
A i ne razumem , tamo su asimlirani albanci , slovenci , vllasi , i orthodoxni-turci , to je velika broj stanovnistva u danasnjem Grciju , plus toga razmena stanovnistva u 1923 g., sto i vise sumnjam da su ovih danasnjih stari Grci , nista ne klapa .

Moze da znaci onda da ovaj danasnji jezik Grka je Vizantski ili Crkveni , jer sa starim Grckim ovaj danasnjih nema veze ??
A i ne razumem , tamo su asimlirani albanci , slovenci , vllasi , i orthodoxni-turci , to je velika broj stanovnistva u danasnjem Grciju , plus toga razmena stanovnistva u 1923 g., sto i vise sumnjam da su ovih danasnjih stari Grci , nista ne klapa .

Tako je Arberi.

Za pravilan odgovor trebamo u prvom redu pitati Nemce (oni su glavni pokrovitelji formiranja Grcke i "grcke istorije"), pa onda Engleze (video si kako se je kliznuo Lord Bairon medzu Farsherotima).

U vezi jezika, crkovni grcki jezik ustvari je stvoren "rekonstruiran" starogrcki "kultni" jezik.
Rekonstrukcija je pocela u Konstantinopolju u VII veku, t.s. onda kad je grcka crkva uspela da potisne "sluzbeni" latinski jezik iz oficijalne upotrebe.

Danas "katarevuzu" (cisti grcki jezik) koriste samo svestenstvo i visoko educirani kadri, kao i prije 250 godina grcizirani od svestenika "SARKACANI, KARAKACANI" (vlasi - nomadi), ostali narod govori "demotiki" (narodni) jezik, i ne razume "katerevuzu".

U osnovi, i "katarevuza" i "demotiki" su prepuni prvenstveno arman makedonskim recima, pa onda recima koje kao osnovne srecemo u svim drugim balkanskim narodima.

Poslednja izmena:
Tako je Arberi.

Za pravilan odgovor trebamo u prvom redu pitati Nemce (oni su glavni pokrovitelji formiranja Grcke i "grcke istorije"), pa onda Engleze (video si kako se je kliznuo Lord Bairon medzu Farsherotima).

U vezi jezika, crkovni grcki jezik ustvari je stvoren "rekonstruiran" starogrcki "kultni" jezik.
Rekonstrukcija je pocela u Konstantinopolju u VII veku, t.s. onda kad je grcka crkva uspela da potisne "sluzbeni" latinski jezik iz oficijalne upotrebe.

Danas "katarevuzu" (cisti grcki jezik) koriste samo svestenstvo i visoko educirani kadri, kao i prije 250 godina grcizirani od svestenika "SARKACANI, KARAKACANI" (vlasi - nomadi), ostali narod govori "demotiki" (narodni) jezik, i ne razume "katerevuzu".

U osnovi, i "katarevuza" i "demotiki" su prepuni prvenstveno arman makedonskim recima, pa onda recima koje kao osnovne srecemo u svim drugim balkanskim narodima.
Za ovog njemca znam , da je on glavni krivac za ovu Grciju ,Njemacki istoricar XVIII veka
Johann Winckelman koji je silom napravio Grke :)

Pa recimo da ne postoji neizmešan čist narod danas ali se može reći da su Grci preko svake mere izmešan narod koji nema baš veze sa starim Grcima osim istorijskog,kulturnog i mitološkog nasleđa.

Liburni su bili isto Ilirsko pleme prema Ilirolozima .

Tako je Liburni su Iliri a Veneti su Tracani (ne treba ih mesati sa Venetima iz Galije i Venetima sa istoka koji su najverovatnije protosloveni).
Ne samo Liburni vec i Carni i Histri (koji su isto Iliri) su veoma srodni Venetima.

Postoji mogucnost da su Iliri,Tracani i Itali bili medjusobno srodni ali su potrebna dalja istrazivanja da bi se to dokazalo.Sada se trenutno radi na tome koliko su sa svim ostalim Ilirima Veneti bili srodni.

Poslednja izmena:
Ima dokaza , kako nema .
Ah pozelan i ako jesam ili nisam sta ce biti , opet moram imati neku poreklu .. Ali dokaza ima u vezi Ilira i Albanaca .

Љуљезим, очигледно не разумеш, нико не каже да Албанци немају везе са Пелазгима. Али колико везе?

Ово је чиста албанска пропаганда, увек се позивају на континуитет са Илирима али никад не иду даље од Епира. Нико не спори да су од Епирота настали Албанци, али где је остатак од 90% Илира?

То је ствар коју решава генетика.
Непобитно је да су Пелазги били на Балкану пре Грка. Јел тако?

Која хаплогрупа је била на Балкану пре Грка?

Колико Албанци имају те хаплогрупе? Колико Тоске, а колико Геге?

Што се тиче БУКУР, то сам решио на седмој страни, то су вам донели Нормани:

A samo treba da se vrate u vreme Normana i da otvore francuski rečnik:

BEAU - lepo, dobro, drago

BEAUCOUP- mnogo

Poslednja izmena:
Ni jedni ni drugi poreklom nisu ali imaju visok priliv slovenske krvi kao i kod ProtoBugara.
Čak je i "Deretić govorio da Jermeni nisu Srpske rase"

Кад не верујеш , ајмо јово наново:

Јерменски језик (јерменски: Հայերեն լեզու) је језик Јермена. Припада индоевропској породици језика; садржи много елемената позајмљених од суседних језика, нарочито персијског, грчког и сиријског. Од осталих индоевропских језика разликује се не само посебношћу својих облика, него и гласовним системом, који је преузет од суседник кавкаских језика. Старојерменски и даље живи само као језик цркве. Јерменским језиком говори око три милиона људи. Заједно са индоиранским, балтословенским, албанским и трачким језицима припада сатемској групи индоевропских језика.

Иначе, за твоју информацију, Јермени имају потпуно исти облик главе као и Срби. Разлика је у боји коже која је код њих благо тамнија. Према неким квалификацијама они су типични представници такозване Арменске расе, која се сврстава као источна варијанта Динарске. ( Наравно, постоји веома велики број варијетета и подтипова ове расе, ( као што је Кападокијски Медитерански тип коме припада већина Турака) која је била прва на удару насељавању и мешању са дошљацима из Азије и Африке)

Poslednja izmena:
Tema o Vlasima a Vlaske drzave nismo ni pomenuli.

Добро, Хипи, ајде да кренемо од географских карата, какву подударност између положаја Влашке државе, и Доње Мезије видиш? :

Walachia.png

Illyrian-Region.jpg

, а после ћемо о именима и надимцима владара.

У ствари, кажи нам прво шта на румунском значи воивода, али у етимолошком смислу.

Poslednja izmena:
Nikakvu, posto se radi o maloj i velikoj Vlaskoj a Dobrudja nije na mapi uracunata kao deo Vlaske.

MunteniaVoevodatul.jpg

rum. VOIEVÓD sl. vojevoda titula koju su nosili vladari Vlaske,Moldavije kao i Transilvanije (do 1571. godine), danas se ta rec retko upotrebljava.
U isto vreme upotrebljavala se i rec rum.DÓMN Lat. dom(i)nus. kao i DOMNITÓR.

Upitanju je titula koja oznacava u prvom redu u ovom slucaju onoga koji vlada, gospodari odnosno vladara, gospodara jedne drzave.

Poslednja izmena:
Dobro, kad ne vidiš, ajd, ostao si mi dužan objašnjenje za VOIVODU, zar nije prirodnije da se titula zvala DUKA?

Pa mi posle objasni šta na rumunskom znači GORJ a šta DOLJ, SLATINA, TIRGOVIŠTE,BISTRITA, SLOBOZIA, PODGORIA, GLINA, CERNICA, GRADIŠTEA, RADOVANU, IZVOARELE ČERNAVODA, MIRČEA VODA , DRAGOS VODA? (birao sam toponime dalje od Srbije)
I kaži mi zašto nije uspelo uvođenje reči PIOS u rumunski, nego narod još govori SFINTE?

Poslednja izmena:
rum. VOIEVÓD sl. vojevoda titula koju su nosili vladari Vlaske,Moldavije kao i Transilvanije (do 1571. godine), danas se ta rec retko upotrebljava.
U isto vreme upotrebljavala se i rec rum.DÓMN Lat. dom(i)nus. kao i DOMNITÓR.

Upitanju je titula koja oznacava u prvom redu u ovom slucaju onoga koji vlada, gospodari odnosno vladara, gospodara jedne drzave.

Dobro, Hipi, vidiš da ne boli, inače VOIEVOD nije gospodar, gospodar je opet stara rumunska reč HOSPODAR, vievod je onaj što VODI VOJSKU, znači, vojskovođa.
Bitno je da se upotrebljavala, to je moja poenta, da pokažemo da se narod u Vlaškoj nekada manje razlikovao po jeziku od naroda u Srbiji.

Poslednja izmena:
Dobro, Hipi, vidiš da ne boli, inače VOIEVOD nije gospodar, gospodar je opet stara rumunska reč HOSPODAR, vievod je onaj što VODI VOJSKU, znači, vojskovođa.

VOIEVOD je titula u pravom smislu reci a paralela je DOMNITOR.

Drugo je rum. DUCE ali za rum. DUCÁT it. ducato, lat.t. ducatus

HOSPODAR ne postoji, postoji rum. GOSPODÁR bg., scr. gospodar. paralela bi bila Domnitor kao i ove reci bărbat, cârmuitor, conducător, domn, monarh, soț, stăpânitor, suveran, vodă, voievod sve u zavisnosti na sta se odnosi.

Poslednja izmena:
VOIEVOD je titula u pravom smislu reci a paralela je DOMNITOR.

Drugo je rum. DUCE ali za rum. DUCÁT it. ducato, lat.t. ducatus

HOSPODAR ne postoji, postoji rum. GOSPODÁR bg., scr. gospodar. paralela bi bila Domnitor. i druge reci zavisi na sta se odnosi mada postoje i duplikati bărbat, cârmuitor, conducător, domn, monarh, soț, stăpânitor, suveran, vodă, voievod.

Sve je u redu, ovo je pitanje substrata, naravno da se , tamo gde postoji bilingvalni narod govori paralelno nekoliko reči za jedan pojam. Ova toponimija ima veoma dubok koren, još od Tračana, jer nema podataka da su Sloveni dovoljno dugo vladali područjem Vlaške da bi mogli da ostave toliki uticaj( Jer, priznaćeš da domicilno stanovništvo imenuje mesto svog stanovanja). Pre bi se reklo da su to originalni vlaški ( tračanski) toponimi čije se značenje izgubilo romanizacijom.

I, priznaćeš da 1659 godine dolazi na vlast kompanija koja nije rodom odatle, jel tako? Koja je pokušala " da zbratimi" vlaške Vlahe i makedonske Vlahe.

Poslednja izmena:
Dobro, kad ne vidiš, ajd, ostao si mi dužan objašnjenje za VOIVODU, zar nije prirodnije da se titula zvala DUKA?

Pa mi posle objasni šta na rumunskom znači GORJ a šta DOLJ, SLATINA, TIRGOVIŠTE,BISTRITA, SLOBOZIA, PODGORIA, GLINA, CERNICA, GRADIŠTEA, RADOVANU, IZVOARELE ČERNAVODA, MIRČEA VODA , DRAGOS VODA? (birao sam toponime dalje od Srbije)
I kaži mi zašto nije uspelo uvođenje reči PIOS u rumunski, nego narod još govori SFINTE?

I, priznaćeš da 1659 godine dolazi na vlast kompanija koja nije rodom odatle, jel tako? Koja je pokušala " da zbratimi" vlaške Vlahe i makedonske Vlahe.

Pa slobodno kazi sta si hteo bas bih hteo da vidim o cemu se radi, na sta si mislio.
Za PIOS nisam znao a sta ce rumunskom ta rec kada ima SÂN,SÂNTU,SÂNTA i jos neke varijante ovih reci koje su skracene u kombinaciji sa imenom sveca.
Evo jedan primer Sân Pietru a postoji i Sfântu Pătru (Sveti Petar).
Mislim da si mislio na rec Sfânt jer bi rec Sfinte oznacilo nesto drugo na rec SVETI si mislio?

Za toponime kazi sam sta si time mislio.

Mislis na period vladavine fanariota?

Poslednja izmena:
Pa slobodno kazi sta si hteo bas bih hteo da vidim o cemu se radi, na sta si mislio.
Za PIOS nisam znao a sta ce rumunskom ta rec kada ima SÂN,SÂNTU,SÂNTA i jos neke varijante ovih reci koje su skracene u kombinaciji sa imenom sveca.
Evo jedan primer Sân Pietru a postoji i Sfântu Pătru (Sveti Petar).

Za toponime kazi sam sta si time mislio.

Jeste, mislio sam na svetinju.
Napisao sam u prethodnom postu, video si one toponime u Albaniji, nema podataka da su Sloveni vladali toliko da ostave toponimiju koja je toliko široko rasprostranjena, isto tako i u Vlaškoj. U pitanju je tračanska toponimija, a samim tim i subrstrat koji je vladao pre romanizacije. I , nemoj da se plašiš tračanskog, čak i zvanična nauka ga smešta najbliže slovenskim jezicima i naravno balkanskim. Jedini je problem što nema dovoljno zapisanog materijala da bi se utvrdio rečnik.

Poslednja izmena:
Љуљезим, очигледно не разумеш, нико не каже да Албанци немају везе са Пелазгима. Али колико везе?

Ово је чиста албанска пропаганда, увек се позивају на континуитет са Илирима али никад не иду даље од Епира. Нико не спори да су од Епирота настали Албанци, али где је остатак од 90% Илира?

То је ствар коју решава генетика.
Непобитно је да су Пелазги били на Балкану пре Грка. Јел тако?

Која хаплогрупа је била на Балкану пре Грка?

Колико Албанци имају те хаплогрупе? Колико Тоске, а колико Геге?

Што се тиче БУКУР, то сам решио на седмој страни, то су вам донели Нормани:

A samo treba da se vrate u vreme Normana i da otvore francuski rečnik:

BEAU - lepo, dobro, drago

BEAUCOUP- mnogo

Ja koliko god pokusavam da izbegavam neke stvari sta i znam a pravim se da ne znam , opet me vuces za jezik z:mrgreen:
Ово је чиста албанска пропаганда, увек се позивају на континуитет са Илирима али никад не иду даље од Епира.
Samo dokaza sam napisao , nikakva druga propaganda ..Nismo mi napisali o Ilirima .
то се тиче БУКУР, то сам решио на седмој страни, то су вам донели Нормани:
Ima i 2000 druge reci sta se su dan-danas iste sa antckom vremenom
Npr. sta znaci .Hera ?
Zeus?
aferdita?
dheti JON ?
atoktone?
thesali ?
athina?
http://translate.google.com/?js=y&p...dita deti JON a tokë tone thes ali a thina
Zasto ne danasnjem Grckom neznace nista ?
To je samo primer inace ima transkripta koji se dobro razume na Albanskom dan-danas .
Uzalud nemo misliti da kazu da je poreklo Albanaca od ovih prostora .
Pelezgi su prvi ljudi koliko znam , a Epir je mesto gde su bili pelazgi .

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back