Сребрена
Poznat
- Poruka
- 8.130
Orginalni dokumet mira izmegju Decibala i Domiciana, na hiperborejskom jeziku;
Rimljanima se uz nadoknadu odobrava da koriste deo teritorije Dakije u vremenskom periodu od 3 godine, posle cega "getska" se armije varca na vremenski otstupljeno zemljiste...."Sobo du paceo daceo"
Garanti mira.sa dacke strane: Decibal, Bicile i Vizina.
sa rimske: Imperator Domicijan, glavnokomandujuci Fusko, i general Julianus.
Čudo živo kako sve što se pojavi vezano za misterije iz prošlosti Slovena, odmah neko proglasi falsifikatima.To se desilo sa "Vlesovom knjigom" a evo i sa ovim olovnim pločama, koje se, meni lično (videla sam 6-7 komada samo od 35 sačuvanih ) estetski svidjaju.
Samo, D-1, taj "nadburni" jezik ne važi kao termin..kao ni "podpovetarački" jezik ..
Ne znam što si citirao moj tekst uz ovo, verovatno si pomešao sa mojom opaskom o "Decebalu" na drugoj temi da su mu Rimljani plaćali danak
Mnogo mi se sviđa taj podatak .

Sad ne mogu da se radujem da to piše baš ovde..ako si sam preveo, taj podvuci te rečenice u tekstu..ako si prepisao, daj link da vidimo tačno.
Видиш, "др Aurora Petan, са Института за лингвистику (Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“ - București) је одбацила могућност повезаности садашњег румунског језика са оним који је она уочила на тим плочама. Оно што посебно привлачи пажњу у њеној анализи плоча, јесте повезаност словенског језика са оним текстовима на оловним плочама.", читам на мрежи.

Ово би требало да су заробљени војници испред престоног Дјурпановог (Децебаловог) града.

Ова би требало да представља текст о војном савезу Дака и Скита.

Ова се мени највише свиђа..Знаци на врху, као сарматске тагме или лужичко-српске ознаке на кућама (породична хералдика) ..а у првом реду "ћириличних" слова једно џ или можда шч. И опет то исто слово у доњем десном углу где је "Сармигетуза" исписана са грчким/пелазгијским? "сигма" (и "омега", више као раставни знак) ... отприлике као Сармџетуѕ? .Сармшчетуѕ? (никако Србогетуша као што аутохтонисти кажу, нема слова г )..У левом углу борба (рекла бих) тетреба...
А најлепши ми је троглави симбол-дволик око корена дрвета, а на врху "дрвета" у медитативној пози седећа фигура.
Много ми се свиђа заиста.
Ако знаш шта тачно представља, напиши, ако ниси сигуран да би јавно писао, пошаљи ми у пп мишљење своје или било чије, интересују ме плоче.
Poslednja izmena: