Vlasi (Romani) - Starosedeoci Balkanskog poluostrva

Orginalni dokumet mira izmegju Decibala i Domiciana, na hiperborejskom jeziku;
Rimljanima se uz nadoknadu odobrava da koriste deo teritorije Dakije u vremenskom periodu od 3 godine, posle cega "getska" se armije varca na vremenski otstupljeno zemljiste...."Sobo du paceo daceo"
Garanti mira.sa dacke strane: Decibal, Bicile i Vizina.
sa rimske: Imperator Domicijan, glavnokomandujuci Fusko, i general Julianus.

Čudo živo kako sve što se pojavi vezano za misterije iz prošlosti Slovena, odmah neko proglasi falsifikatima.To se desilo sa "Vlesovom knjigom" a evo i sa ovim olovnim pločama, koje se, meni lično (videla sam 6-7 komada samo od 35 sačuvanih ) estetski svidjaju.

Samo, D-1, taj "nadburni" jezik ne važi kao termin..kao ni "podpovetarački" jezik ..
Ne znam što si citirao moj tekst uz ovo, verovatno si pomešao sa mojom opaskom o "Decebalu" na drugoj temi da su mu Rimljani plaćali danak
Mnogo mi se sviđa taj podatak .:zcepanje:
Sad ne mogu da se radujem da to piše baš ovde..ako si sam preveo, taj podvuci te rečenice u tekstu..ako si prepisao, daj link da vidimo tačno.

Видиш, "др Aurora Petan, са Института за лингвистику (Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“ - București) је одбацила могућност повезаности садашњег румунског језика са оним који је она уочила на тим плочама. Оно што посебно привлачи пажњу у њеној анализи плоча, јесте повезаност словенског језика са оним текстовима на оловним плочама.", читам на мрежи.

fig2big.jpg

Ово би требало да су заробљени војници испред престоног Дјурпановог (Децебаловог) града.

fig3big.jpg

Ова би требало да представља текст о војном савезу Дака и Скита.

fig1big.jpg

Ова се мени највише свиђа..Знаци на врху, као сарматске тагме или лужичко-српске ознаке на кућама (породична хералдика) ..а у првом реду "ћириличних" слова једно џ или можда шч. И опет то исто слово у доњем десном углу где је "Сармигетуза" исписана са грчким/пелазгијским? "сигма" (и "омега", више као раставни знак) ... отприлике као Сармџетуѕ? .Сармшчетуѕ? (никако Србогетуша као што аутохтонисти кажу, нема слова г )..У левом углу борба (рекла бих) тетреба...
А најлепши ми је троглави симбол-дволик око корена дрвета, а на врху "дрвета" у медитативној пози седећа фигура.
Много ми се свиђа заиста.
Ако знаш шта тачно представља, напиши, ако ниси сигуран да би јавно писао, пошаљи ми у пп мишљење своје или било чије, интересују ме плоче.

Poslednja izmena:
To je srpski strip "Vlade i Rade". Oni su autohtoni Starosrbi iliti Vlasi koji stupanjem rimljanske cokule na Humsko (balkansko) poluostrvo postaju Vladul i Radul.

Супер ти је стрип.* :super:
Ево, предлажем ти да убациш и једног лика из румунске митологије - Јована Јоргована (рум. Iovan Iorgovan). Јес' да име Јован Румуни баш и не користе (постоји: Ion, Ioan, Ionel...), и да га понекад називају Iorgu Iorgovan (то му више тепају, онако из милоште), али Јоргован остаде Јован.

*Само без Statuta Valachorum :per:

Poslednja izmena:
Čudo živo kako sve što se pojavi vezano za misterije iz prošlosti Slovena, odmah neko proglasi falsifikatima.To se desilo sa "Vlesovom knjigom" a evo i sa ovim olovnim pločama, koje se, meni lično (videla sam 6-7 komada samo od 35 sačuvanih ) estetski svidjaju.

Samo, D-1, taj "nadburni" jezik ne važi kao termin..kao ni "podpovetarački" jezik ..
Ne znam što si citirao moj tekst uz ovo, verovatno si pomešao sa mojom opaskom o "Decebalu" na drugoj temi da su mu Rimljani plaćali danak
Mnogo mi se sviđa taj podatak .:zcepanje:
Sad ne mogu da se radujem da to piše baš ovde..ako si sam preveo, taj podvuci te rečenice u tekstu..ako si prepisao, daj link da vidimo tačno.

Видиш, "др Aurora Petan, са Института за лингвистику (Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“ - București) је одбацила могућност повезаности садашњег румунског језика са оним који је она уочила на тим плочама. Оно што посебно привлачи пажњу у њеној анализи плоча, јесте повезаност словенског језика са оним текстовима на оловним плочама.", читам на мрежи.

fig2big.jpg

Ово би требало да су заробљени војници испред престоног Дјурпановог (Децебаловог) града.

fig3big.jpg

Ова би требало да представља текст о војном савезу Дака и Скита.

fig1big.jpg

Ова се мени највише свиђа..Знаци на врху, као сарматске тагме или лужичко-српске ознаке на кућама (породична хералдика) ..а у првом реду "ћириличних" слова једно џ или можда шч. И опет то исто слово у доњем десном углу где је "Сармигетуза" исписана са грчким/пелазгијским? "сигма" (и "омега", више као раставни знак) ... отприлике као Сармџетуѕ? .Сармшчетуѕ? (никако Србогетуша као што аутохтонисти кажу, нема слова г )..У левом углу борба (рекла бих) тетреба...
А најлепши ми је троглави симбол-дволик око корена дрвета, а на врху "дрвета" у медитативној пози седећа фигура.
Много ми се свиђа заиста.
Ако знаш шта тачно представља, напиши, ако ниси сигуран да би јавно писао, пошаљи ми у пп мишљење своје или било чије, интересују ме плоче.

Imas neki problem:

"Samo, D-1, taj "nadburni" jezik ne važi kao termin..kao ni "podpovetarački" jezik ..
Mnogo mi se sviđa taj podatak .
Sad ne mogu da se radujem da to piše baš ovde..ako si sam preveo, taj podvuci te rečenice u tekstu..ako si prepisao, daj link da vidimo tačno."

Da, po tebi promasio sam temu, ovo ovde su "vlasi" t.s. "porumunjeni Srbi", a ono na drugoj temi "Dacani" t.s. "pravi Srbi".

Jel tako ?

Podatke koje si iznela nemaju blagu vezu sa istinom, ni o broju ploca, ni o njihovoj orginalnosti, ni u vezi izjava poejedinih istrazivaca.
Ako ti nije poznato Aurora Pecan je zbog izrazenog interesa da se bavi problemom "ploca", izbacena iz institucije koja pripada Akademiji.

Da ne ostanem duzan tvom interesu, a posebno onih koji prate temu navescu sadrzaj koji si trazila.

Radio se o 10-tom i 11-tom redu, nadam se da ces razumeti reci. Slova su sasvim vidljiva, tako da mogu vrlo lako da se identifikuju sa slike.

10-ti red: ......OBOLIO POE HRON III.SI
11-ti red: O ONTURNISO ARMOSO DZEDULO

Integralno: ......... OBOLIO POE HRON III.SIO ONTURNISO ARMOSO DZEDULO,.......

Hajde da vidimo sta si od napisanog razumela?

Poslednja izmena:
Da, po tebi promasio sam temu, ovo ovde su "vlasi" t.s. "porumunjeni Srbi", a ono na drugoj temi "Dacani" t.s. "pravi Srbi".
Jel tako ?
Не, не ради се о томе. Нисмо се разумели :мислила сам да си се овим постом овде надовезао на мој коментар о "Децебалу" постављен раније истог дана на другој теми .Овај:
Не могу да нађем цео текст из "Старинара" (1884.г) али видим током претраге да је дакијски владар био толико моћан да му је једно време (по закљученом миру) римска држава плаћала данак, што никако није било пријатно за имиџ и сујету освајача из Рима))
Био је природни наставак тог мог коментара, природнији него надовезивање на теорију из пољских извора да су Беси постали Власи.
Иначе, ништа непријатно нисам хтела д ти кажем, ако си посумњао.
Podatke koje si iznela nemaju blagu vezu sa istinom, ni o broju ploca, ni o njihovoj orginalnosti, ni u vezi izjava poejedinih istrazivaca.
Ako ti nije poznato Aurora Pecan je zbog izrazenog interesa da se bavi problemom "ploca", izbacena iz institucije koja pripada Akademiji.
Значи, Аурора је прошла као наш Јанковић:(
Дај праве податке.....анализе старости су показале (по некима) да је материјал плоче заиста стар, док су други тврдили да су из 19.века. Направи се пометња (као пре неколико година око оригиналности букових дашчица "Влесове књиге" такозване) и затре сваки евентуални траг о правој прошлости .
Da ne ostanem duzan tvom interesu, a posebno onih koji prate temu navescu sadrzaj koji si trazila.
Radio se o 10-tom i 11-tom redu, nadam se da ces razumeti reci. Slova su sasvim vidljiva, tako da mogu vrlo lako da se identifikuju sa slike.
10-ti red: ......OBOLIO POE HRON III.SI
11-ti red: O ONTURNISO ARMOSO DZEDULO
Integralno: ......... OBOLIO POE HRON III.SIO ONTURNISO ARMOSO DZEDULO,.......
Hajde da vidimo sta si od napisanog razumela?
http://i41.tinypic.com/23hax5t.jpg
Лепо од тебе, остављам за вечерас кад се вратим да погледам на миру. Ти си већ превео јуче исти текст...за сада сам само уочила да оно слово што је мени личило на "ћирилично" џ, односно старословенско шт или шч, ти читаш као ѕ (ДЗ).
Да је оригинал, требало би да пише право име дакијског вође (као једног од три гаранта мира са дакијске стране) а не Децебал, моја је претпоставка.

Супер ти је стрип.* :super:
Ево, предлажем ти да убациш и једног лика из румунске митологије - Јована Јоргована (рум. Iovan Iorgovan). Јес' да име Јован Румуни баш и не користе (постоји: Ion, Ioan, Ionel...), и да га понекад називају Iorgu Iorgovan (то му више тепају, онако из милоште), али Јоргован остаде Јован.

*Само без Statuta Valachorum :per:

Predlog prihvaćen! :okok:

Не, не ради се о томе. Нисмо се разумели :мислила сам да си се овим постом овде надовезао на мој коментар о "Децебалу" постављен раније истог дана на другој теми .Овај:

Био је природни наставак тог мог коментара, природнији него надовезивање на теорију из пољских извора да су Беси постали Власи.
Иначе, ништа непријатно нисам хтела д ти кажем, ако си посумњао.

Значи, Аурора је прошла као наш Јанковић:(
Дај праве податке.....анализе старости су показале (по некима) да је материјал плоче заиста стар, док су други тврдили да су из 19.века. Направи се пометња (као пре неколико година око оригиналности букових дашчица "Влесове књиге" такозване) и затре сваки евентуални траг о правој прошлости .

http://i41.tinypic.com/23hax5t.jpg
Лепо од тебе, остављам за вечерас кад се вратим да погледам на миру. Ти си већ превео јуче исти текст...за сада сам само уочила да оно слово што је мени личило на "ћирилично" џ, односно старословенско шт или шч, ти читаш као ѕ (ДЗ).
Да је оригинал, требало би да пише право име дакијског вође (као једног од три гаранта мира са дакијске стране) а не Децебал, моја је претпоставка.

Sasvim je u redu: " "ћирилично" џ", = radi se konkretno o slovu "џ". Konkretna se rec iscelo cita kao "џедуло"

A, koristi se i slovo "ч" s tim sto je gornji deo adekvatno preslikan i sa desne strane.

A, u svestenickoj azbuci koristio se i slovo malo "д".

-------------------------------------------------------------------------------------------

Olovne ploce nisu orginalne, vec kopije orginala izragjene u drugoj polovini 19 veka, odmah posto su pronagjeni orgionali koji su bili od zlata.

Ali postoji i deo relikvija sa identicnim slovima i jezikom koji su orginalni.

Sasvim je u redu: " "ћирилично" џ", = radi se konkretno o slovu "џ". Konkretna se rec iscelo cita kao "џедуло"

A, koristi se i slovo "ч" s tim sto je gornji deo adekvatno preslikan i sa desne strane.

A, u svestenickoj azbuci koristio se i slovo malo "д".

-------------------------------------------------------------------------------------------

Olovne ploce nisu orginalne, vec kopije orginala izragjene u drugoj polovini 19 veka, odmah posto su pronagjeni orgionali koji su bili od zlata.

Ali postoji i deo relikvija sa identicnim slovima i jezikom koji su orginalni.

Можда гријешим ,али мени то слово више личи на Ш од Џ , а Ш ,ако се сјећам из неке глагољице се чита као ШТО или ШТА .

U vezi slova "Џ",

pogledajte na slici oznacenoj kao:" Ово би требало да су заробљени војници испред престоног Дјурпановог (Децебаловог) града."

Na sredini slike sa leve i desne strane konjanika zapisano je: "DIE ....ЏIO" (deџio).

Ovu rec mozete naci u svakoj istoriji gde se govori o miru skljucenom izmegju Decibala i Domiciana.
Rec "DIEЏIO" (deџio) je pograsno tumacena kao "ime Decibalovog brata" na cijoj je glavi Domicijan postavio diademu.

Rec je u latinskim spisima zapisana sa izgovorom "deџio".

"

Poslednja izmena:
Dr Ljubivoje Cerović: SRBI U MOLDAVIJI, Beograd, 1997.

Rajhersdorf, Nemac iz Saksonije, opisujući Moldaviju 1541. godine, navodi da u ovom vojvodstvu žive i Srbi.

Poljak Strihovski 1575. godine piše da Srbi žive u Besarabiji, istočnoj provinciji Moldavije.

Putopisac Krekvic, iz Transilvanije, 1685. godine navodi da Srbi žive u Moldaviji "od starina".

Petar, vojvoda Moldavije, 1588. godine, uz angažovanje bojara Šepteličija, naseljava Srbe na područje nazvano Fontana Kapelnei.

Godine 1598. zabeleženo je da srpsko stanovništvo živi u naselju Srbi, u regionu Sučave.

Vojvoda Jeremija Movila, u povelji iz 1603. godine, navodi i Srbe među stanovnicima koji su naseljavali Moldaviju.

Srbi se pominju 1623. kao stanovnici Balošeštija.

Sela Srbešti i Gradina nalazila su se u oblasti Roman na reci Seretu.

Naselje Srbi nalazilo se u distriktu Kovurlui.

Selo Srbi pominje se u distriktu Tekuči 1734. godine.

U oblasti Bakau bila su dva naselja sa nazivom Srbi, a jedno Srbilor.

U oblasti Sučave pominjalo se više naselja pod nazivom Srbi.

Godine 1786. nekoliko sela u distriktima Dorohoj i Neamc nosilo je nazive Srbi.

U 17. i 18. veku Srbi su živeli u naselju Habašešti u blizini Jaša.

Sve go Vlaja do Vlaje... :kafa:

Uopšte, ili u ovom obliku i količini kao danas? Postoje različiti odgovori.

Pa uopšte ovakav kako pričaju kao Latinski neki oblik... Jel im taj jezik usvojen ili su oni kao narod imali već taj jezik pa se naselili tu ? Jer taj i jezik Madjara za koje znamo odakle i kako govore i jasno nam je su jedini drugačiji od slovenskih u tom delu sveta i Evrope. E sad nije mi jasno odakle ovi ovako govore ili su oni uopšte ako im je autentičan jezik.

To je pitanje, kao odakle to tu. Jer vidim analiziraju se neki izgovori, ploče , ali sve mutno i u krug i teško da se konkretno prati i definitivno jasno u generalnom obliku ovako kako ja pitam.

Poslednja izmena:

Back