Vlasi (Romani) - Starosedeoci Balkanskog poluostrva

Pomenuše našeg nezadovoljnika (Hippy, Volcae, Socrates, Romanus, Romanvs, RomanvsI, Leinarius, Pravi Vlah, Bingo66 ) na TV-u.

Dragojević: Vlasi nisu Rumuni

Izvor: Tanjug

Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević rekao je da niko nema pravo da od pripadnika vlaške zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni.

"Šta to, ustvari, hoće Rumunija?"
Tema: http://forum.krstarica.com/showthread.php/536106-Шта-то-уствари-хоће-Румунија

Pomenuše našeg nezadovoljnika (Hippy, Volcae, Socrates, Romanus, Romanvs, RomanvsI, Leinarius, Pravi Vlah, Bingo66 ) na TV-u.

utorak 28.02.2012 | 18:24

Dragojević: Vlasi nisu Rumuni

Izvor: Tanjug

Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević rekao je da niko nema pravo da od pripadnika vlaške zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni.

2109275944f4d0ef1908bc385567034_368x322.jpg

Dragojević je izjavio da Rumunija ne može da postavlja Srbiji ultimatume kada je reč o vlaškoj manjini iz dva razloga: zato što se Vlasi ne osećaju obespravljeno i zato što, osim vlaške manjine, postoji i legitimna rumunska manjina.

On je podsetio da po popisu iz 2002. godine Rumuna u Srbiji ima oko 31.000 a Vlaha oko 40.000, pritom Vlasi žive uglavnom u 19 opština istočne Srbije, a Rumuni u Banatu.

"Bez obzira na sve sličnosti, to su dve autohtone nacionalne manjine. Rumuni svojom maticom smatraju Rumuniju, Vlasi svojom matičnom državom smatraju Srbiju. Mi nemamo nijednu potrebu, niti osnov da se obraćamo Rumuniji, niti ona, pak, da u naše ime bilo šta od bilo koga traži", naglasio je Dragojević.

Prema njegovim rečima, postoji grupa nezadovoljnika u okviru vlaškog korpusa koji smatraju da je njihov jezik rumunski, i oni su, kako je kazao, napravili problem obraćajući se za pomoć vlastima u Rumuniji.

Rumunija je, kako je objasnio, uoči poslednjeg popisa tražila da se izbriše kategorija Vlah, odnosno da se svi pripadnici vlaške manjine obavežu da se deklarišu kao Rumuni ili Vlaho-Rumuni, na šta Vlasi ni po koju cenu nisu spremni da pristanu.

"Na oko 40.000 Vlaha u istočnoj Srbiji, po prethodnom popisu, ima oko 1.500 Rumuna. U mom rodnom mestu, u Melnici, kod Petrovca na Mlavi, od 1.072 meštana, 770 su Vlasi, 13 su Rumuni. Taj odnos je i na nivou opštine Petrovac na Mlavi, koja je 2002. imala 3.500, a sada oko 7.000 Vlaha. Jedan broj se izjasnio kao Srbi, što je njihovo pravo. Jedan broj se nije opredeljivao, ali je rekao da im je maternji jezik vlaški", rekao je Dragojević.

On je precizirao da, prema nezvaničnim podacima prema prošlogodišnjem popisu, u Srbiji ima oko 64.000 Vlaha, odnosno da je njihov broj znatno porastao u odnosu na prethodni popis.

O tome koliko je malobrojna struja u vlaškom korpusu koja nastoji da rumunizuje tu zajednicu, prema njegovim rečima, svedoči i činjenica da u Nacionalnom savetu Vlaha od 23 člana samo četiri zastupaju prorumunsku opciju.

"Na samoj izbornoj sednici našeg Nacionalnog saveta, sa liste koja je zastupala tu prorumunsku opciju bilo je sedam kandidata, od kojih su odmah troje pristupili nama i glasali, i danas glasaju, kao mi. U samom Nacionalnom savetu, predstavnici te druge politike koja naginje ka Rumuniji, je svedena na broj od četiri člana", objasnio je Dragojević.

Podsetimo, na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu Rumunija je tražila da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine.

Mrkalj, koje je tvoje stanoviste po tome?

Nacionalni savet Vlaha, na sednici održanoj u Petrovcu na Mlavi, ozvaničio je vlaško pismo sa azbukom od 35 slovnih znakova.
Dr Siniša Čelojević, predsednik Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Nacionalnog saveta Vlaha, kaže da je usvojena varijanta vlaškog pisma ...da je reč o pet dodatnih znakova na srpsku azbuku, karakterističnih za vlaški jezik.

”Bitno je da mi stavljamo tačku na višegodišnje rasprave o tome da li Vlasi, koji žive u istočnoj Srbiji, južno od Dunava, treba da govore vlaškim ili rumunskim jezikom. I da više ne postoje prepreke da mi već sada možemo da otpočnemo sa štampanjem časopisa i druge literature na vlaškom jeziku. Time bismo, istovremeno, prezentovali bogatstvo vlaškog govornog jezika, koje se razlikuje od rumunskog, kao što se razlikuje i naše vlaško poreklo.

Reč je ovde i o revitalizaciji veoma značajnog segmenta vlaškog entiteta, imajući u vidu da je ćirilično pismo istorijsko pismo Vlaha na Balkanu na kome postoje pisani tragovi još iz 1391. godine.

v232579p0.jpg

http://www.mondo.rs/s232579/Info/Hronika_i_Drustvo/I_Vlasi_imaju_svoju_azbuku.html

Примат у одбрани царских провинција
дат је источном бојишту, па су самим тим Словени имали отворен пут јужно
од Дунава. Тако можемо поуздано рећи да је слом византијске власти између Солуна,
Сардике и Сингидунума уследио око 615/617. а да је око 584/5. године дошло до првог
озбиљнијег исељавања градског становништва из централног и северног Илирика.
Према томе, први талас словенских насељеника био је између 614. и 622. године, у
време када је Персија била у офанзиви и Византија није била у могућности да ваљано
заштити своје европске поседе. Тек победом код Ниниве 627. године Византија је дуготрајни
рат са Персијом решила у своју корист, а када је 628. године царска војска
ушла у напуштену персијску престоницу Дастагерду, Ираклије је рат тријумфално
привео крају. Међутим, балканске провинције биле су изгубљене и Словени су се већ
учврстили на широком потезу од Влашке до Тракије и од средњег Дунава до Пелопонеза.
Други талас словенске колонизације уследио је доласком Срба. Будући да је наша
тема ограничена на питање етничких промена на централном балканском простору,
овде ћемо изоставити сувишну расправу о времену доласка Срба и задовољити се
оквирним датовањем у период 629 634.
године. 24 Константин VII Порфирогенит.

Kakvo zlonamjerno tumačenje , Porfirogenita , pa on samo kaže da se Srbi u Doba Iraklija neseliše u okolini Soluna i tu osnovali SRBICU ( OBlast ) ,pa koliko treba biti zlonamjeran ,pa reci ( 624-634 kako su došli do tih podataka ,a naseljavanje Slovena iz dvije decenije ranije u doba iraklija ,prikazuju ,koa neka nedefinisana masa ) da Su samo par godina prije to bila neka druga slovensak plemena , ili da su 50 do 100 godina ranije bila druga plemena ,neka nedefinisana Slovensak ,masa , POSljedice pokazuju da su i ranije bili Srbi , jedino ,ako niste komunistički istoričar koji nešto ima protiv Srba , koji dokazuje MAkedoniju koa posebnu naciju . PA se ismijava sa Istorijom .
Drugog zaključka nema osim da su Slovenska plemena koja su naseljvali BAlkan bili Srbi ,makar ne ako se poziva na Porfirogenita , a to nij edan drugi izvor ne demantuje , samo potvrdjuje ,sto direktno ,sto indirektno . SLOVENI ; SRBI ; i Raznorazna Srpska plemena , svaki drugi zaključak je zlonamjeran .

Nacionalni savet Vlaha, na sednici održanoj u Petrovcu na Mlavi, ozvaničio je vlaško pismo sa azbukom od 35 slovnih znakova.
Dr Siniša Čelojević, predsednik Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Nacionalnog saveta Vlaha, kaže da je usvojena varijanta vlaškog pisma ...da je reč o pet dodatnih znakova na srpsku azbuku, karakterističnih za vlaški jezik.

”Bitno je da mi stavljamo tačku na višegodišnje rasprave o tome da li Vlasi, koji žive u istočnoj Srbiji, južno od Dunava, treba da govore vlaškim ili rumunskim jezikom. I da više ne postoje prepreke da mi već sada možemo da otpočnemo sa štampanjem časopisa i druge literature na vlaškom jeziku. Time bismo, istovremeno, prezentovali bogatstvo vlaškog govornog jezika, koje se razlikuje od rumunskog, kao što se razlikuje i naše vlaško poreklo.

Reč je ovde i o revitalizaciji veoma značajnog segmenta vlaškog entiteta, imajući u vidu da je ćirilično pismo istorijsko pismo Vlaha na Balkanu na kome postoje pisani tragovi još iz 1391. godine.

v232579p0.jpg

http://www.mondo.rs/s232579/Info/Hronika_i_Drustvo/I_Vlasi_imaju_svoju_azbuku.html

Svaka čast Srebrena , šta reći , osim da se ćovjek zapita gdje su Srbi u Rumuniji nestali , da li imamo porumljavanje Srba ili Srbizaciju Rumuna i dali se to nastavlaj danas ,a što je najgore to rade Srbi , recimo ubijeđen sam da je autor ove teme , plaćen od Srbije , da pravi od Srba Rumune ,kao i vodje te necionalne manjine , koliko će Srba sa Arhaičnim nazivom Vlaha sada biti opsjedan propagandom ,da su nova nacija i početi da uči Rumunski

Meni nije jasno bas ovo oko cirilice.. Samim tim sto govore poreklom latinski jezik trebalo bi da pisu latinicom ?!

Naravno da ne moraju da pišu latinicom isključivo. Sem toga njihov jezik ima mnogo slovenskih i latinskih (romanskih) reči. Inače, oba pisma su usvojena, a ne samo ćirilica. A tradicionalno pismo Vlaha je ćirilica, a isto tako i Moldavaca i Rumuna i veći deo svoje istorije su korisitili samo ćirilicu. Rumuni su uveli latinicu zvanično u drugoj polovini XIX veka.

Svaka čast Srebrena , šta reći , osim da se ćovjek zapita gdje su Srbi u Rumuniji nestali , da li imamo porumljavanje Srba ili Srbizaciju Rumuna i dali se to nastavlaj danas ,a što je najgore to rade Srbi , recimo ubijeđen sam da je autor ove teme , plaćen od Srbije , da pravi od Srba Rumune ,kao i vodje te necionalne manjine , koliko će Srba sa Arhaičnim nazivom Vlaha sada biti opsjedan propagandom ,da su nova nacija i početi da uči Rumunski

Srbi u Rumuniji nestaju, jer je smanjen natalitet i to je inače tendencija, da se brojnost većina manjinskih naroda smanjuje. Broj Srba u Rumuniji se takođe smanjio mešanim brakovima, a deo se spontano asimilovao.
Ja nisam čuo da neko u Rumuniji namerno asimiluje Srbe, ali su nažalost za vreme Čaušeskuove diktature masovno završavali u peščari Baragan i tako je razbijena jedna kompaktna celina Srba, a broj se značajno smanjiio. Zatvarane su i srpske škole, uskraćivana prava itd. Mladi ljudi koji su iz sela odlazili u gradove, stapali su se vremenom sa većinskim stanovništvom.

Nakon pada Čaušeskua, situacija se promenila, Srbi su dobili slobodu i prava, ali se broj, nažalost, smanjuje. Pri tom, ni Srbija im mnogo ne pomaže.

Što se Rumuna tiče, slovenski element je veoma značajan u njihovoj etnogenezi.

Što se srpskih Vlaha tiče, među njima propaganda nije uspela i neće učiti rumunski. Zato su i usvojili svoje pismo.

Poslednja izmena:
Srbi u Rumuniji nestaju, jer je smanjen natalitet i to je inače tendencija, da se brojnost većina manjinskih naroda smanjuje. Broj Srba u Rumuniji se takođe smanjio mešanim brakovima, a deo se spontano asimilovao.
Ja nisam čuo da neko u Rumuniji namerno asimiluje Srbe, ali su nažalost za vreme Čaušeskuove diktature masovno završavali u peščari Baragan i tako je razbijena jedna kompaktna celina Srba, a broj se značajno smanjiio. Zatvarane su i srpske škole, uskraćivana prava itd. Mladi ljudi koji su iz sela odlazili u gradove, stapali su se vremenom sa većinskim stanovništvom.

Nakon pada Čaušeskua, situacija se promenila, Srbi su dobili slobodu i prava, ali se broj, nažalost, smanjuje. Pri tom, ni Srbija im mnogo ne pomaže.

Što se Rumuna tiče, slovenski alement je veoma značajan u njihovoj etnogenezi.

Što se srpskih Vlaha tiče, među njima propaganda nije uspela i neće učiti rumunski. Zato su i usvojili svoje pismo.

Čovječe , pa nisu valjda Rumuni Vladislav , radomir , Slobodan ,bogdan , pišu Srpskim jezikom ( ja moja zemlja itd. ) koliko je Srpskih naziva za gradov e, po cileoj Rumuniji ,nose Srpske titule , za te Srbe iz 15 .16. vijeka se ja pitam ,a bilo ih ja naravno i posle sve do sada , to što ti nisi čuo za to ne znači da nije bilo . SA Srbima se desila Rumunizacija ,koa i MAdjarizacija , Hrvatizacija , makedonizacija , danas vidimo da TAdić sprovodi Rumunizaciju po Srbiji

Čovječe , pa nisu valjda Rumuni Vladislav , radomir , Slobodan ,bogdan , pišu Srpskim jezikom ( ja moja zemlja itd. ) koliko je Srpskih naziva za gradov e, po cileoj Rumuniji ,nose Srpske titule , za te Srbe iz 15 .16. vijeka se ja pitam ,a bilo ih ja naravno i posle sve do sada , to što ti nisi čuo za to ne znači da nije bilo . SA Srbima se desila Rumunizacija ,koa i MAdjarizacija , Hrvatizacija , makedonizacija , danas vidimo da TAdić sprovodi Rumunizaciju po Srbiji

Da li su Srbi ili Sloveni, to je pitanje. Ali, lepo sam napisao: "što se Rumuna tiče, slovenski element je veoma značajan u njihovoj etnogenezi."

Ne sprovodi Tadić rumunizaciju, ali svakako je trebalo da ima drugačiji stav, po pitanju "rumunskih primedbi". Zato sam i postavio anketu na temi: "Šta to, ustvari, hoće Rumunija?"
U svakom slučaju, to neće proći kod Vlaha, naprotiv, može da ima samo negativnog efekta.

Da li su Srbi ili Sloveni, to je pitanje. Ali, lepo sam napisao: "što se Rumuna tiče, slovenski element je veoma značajan u njihovoj etnogenezi."

Ne sprovodi Tadić rumunizaciju, ali svakako je trebalo da ima drugačiji stav, po pitanju "rumunskih primedbi". Zato sam i postavio anketu na temi: "Šta to, ustvari, hoće Rumunija?"
U svakom slučaju, to neće proći kod Vlaha, naprotiv, može da ima samo negativnog efekta.

JA sam mislim da ćemo uskoro imati VLASKA *

IZNENAĐENI UCENOM IZ BUKUREŠTA - PRIPADNICI VLAŠKE MANJINE KAŽU DA NISU SMETNJA KANDIDATURI NAŠE ZEMLJE U EU

Vlasi: Rumuni nas svađaju sa Srbijom

Mi nismo Rumuni - Niko nema pravo da od nas traži da se izjašnjavamo kao Rumuni, niti Rumunija može Srbiji da postavlja ultimatume oko toga u EU, kažu najistaknutiji predstavnici vlaške zajednice

j81v2s.jpg

Vlasi koji žive u Srbiji, zapravo velika većina njih, šokirani su pokušajem zvanične Rumunije da ospori kandidaturu naše zemlje u EU pozivajući se na „vlaško pitanje". Pripadnici vlaške manjine protive se pokušaju Rumuna da ih svojataju i ističu da nemaju nikakav problem u Srbiji niti potrebu da se žale.
Malo ko je očekivao da će Samit šefova diplomatija članica Evropske unije prekjuče u Briselu, na kome se odlučivalo o davanju statusa kandidata Srbiji za članstvo, u prvi plan izbaciti pitanje Vlaha u našoj zemlji. Međutim, upravo zbog tvrdog stava susedne Rumunije po pitanju vlaške manjine šefovi diplomatija imali su dugu i neizvesnu raspravu.

Samo bez ultimatuma

Ovakvo ponašanje naših suseda iznenadilo je mnoge, ali ne i žitelje istočne Srbije, jer su poslednjih godina s leve strane Dunava u Srbiju dolazili signali da „susedna i prijateljska" Rumunija ima određenih primedbi na položaj i tretiranje pripadnika „rumunske manjine". Pažljivim posmatračima nije promakla poruka koju je krajem 2011. uputio Euđen Tomak, šef Odeljenja za prekogranične Rumune, rekavši da je za „rumunsku vladu priznavanje rumunske nacionalne manjine u severoistočnoj Srbiji prioritet". Da se radi o dva različita viđenja jednog istog pitanja već nekoliko godina pokušavaju da kažu i pripadnici vlaške nacionalne manjine, koja kao jedna od najmlađih u Srbiji od pre nekoliko godina ima i svoj najviši predstavnički organ - Nacionalni savet Vlaha (NSV). U tom savetu ne spore da u istočnoj Srbiji žive i Vlasi koji se izjašnjavaju kao Rumuni, ali kažu da niko nema pravo da sve Vlahe smatra Rumunima.

Pozadina - Istoričari se čude iznenadnoj uceni rumunske vlade

Rumuni obavljaju posao za drugog?

Trenutak u kome je Rumunija potegla vlaško pitanje naveo je srpske stručnjake da posumnjaju da se iza toga kriju nečiji tuđi interesi. Moma Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, kaže da mu nije jasno zašto Rumunija baš sada insistira na tome.
- Ne znam uopšte otkud ta ideja sada. Svako treba da iskazuje svoju posebnost onako kako je oseća, ali mora da poštuje državu u kojoj živi jer u protivnom će nastati haos. Upravo Rumunija ima problem sa manjinama kojih je mnogo više nego kod nas. Zato i ne verujem da je Rumunija sama iskonstruisala to pitanje. Moguće je da je ta zemlja instrumentalizovana od drugih zemalja da pokrene to pitanje sada, od neke velike sile koja ne želi da se eksponira već gura Rumuniju - zaključuje Pavlović.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović slaže se da je vrlo moguće da je Rumunija sada potegla vlaško pitanje u ime neke druge zemlje.
- Nije isključeno da se Rumunija koristi samo kao paravan za neku zemlju koja naočigled podržava našu kandidaturu, a u stvari nas sapliće preko drugog igrača - ocenjuje Vukadinović.
On, pak, smatra da je verovatnije da Rumunija to radi iz čiste obesti, kako bi pokazala „mišiće" pred Evropskom unijom u kojoj je samo sitan igrač.

- Niko nema pravo da od pripadnika vlaške nacionalne zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni, niti Rumunija može Srbiji da postavlja ultimatume. Jer mi Vlasi nismo obespravljeni i imamo svoj Nacionalni savet, a ako postoje neki problemi unutar rumunske zajednice, to treba da se rešava sa Nacionalnim savetom Rumuna - naglašava Radiša Dragojević, predsednik NSV.
Prema njegovim rečima, u okviru vlaškog korpusa postoji i grupa nezadovoljnika koji smatraju da je njihov jezik rumunski i svako malo se obraćaju rumunskim vlastima za nekakvu pomoć.
- O tome koliko je malobrojna ta „prorumunska" struja u vlaškom korpusu svedoči i činjenica da u NSV od 23 člana samo četiri zastupaju prorumunsku opciju - kaže Dragojević.
S njim se slaže i primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Vlaške demokratske stranke (VDS).
- Bez obzira na sve sličnosti, to su dve autohtone nacionalne manjine. Rumuni svojom maticom smatraju Rumuniju, Vlasi svojom matičnom državom smatraju Srbiju. Mi nemamo nijednu potrebu niti osnov da se obraćamo Rumuniji, niti smo je mi ovlastili da u naše ime bilo šta traži - ističe dr Čelojević.

Vlasi pišu ćirilicom

On kaže da se nervoza u redovima vlaških „rumunofila" pojačala od kada je pre nešto više od mesec dana NSV doneo odluku o usvajanju vlaškog pisma. Vlaško pismo bazirano je na upotrebi ćiriličnog i latiničnog pisma, koja za osnovu imaju već postojeći vlaški govorni jezik i predstavljaju polazište za nomenklaturu i standardizaciju vlaškog jezika.
- Radi se o revitalizaciji veoma značajnog segmenta vlaškog entiteta, imajući u vidu da je među vlaškim življem u Srbiji ćirilično pismo godinama u upotrebi. Kao što su i mnogi pisani dokumenti iz istorije Vlaha stari i do 500 godina pisani ćiriličnim pismom - kaže dr Čelojević.
I u jednom od mnogih vlaških udruženja „Gergina" iz Negotina, koje se bavi očuvanjem jezika, tradicije i kulture Vlaha, smatraju da Vlasi na ovim prostorima nisu obespravljeni.

VLASI-2.jpg

Mi nemamo nijednu potrebu niti osnov da se obraćamo Rumuniji,
niti smo je mi ovlastili da u naše ime bilo šta traži u Briselu...

Siniša Čelojević, predsednik Vlaške demokratske stranke

- Ove nesporazume prave pojedinci kojima je u svakom pogledu bliža Rumunija nego Srbija. Oni sebe smatraju Rumunima. Mi na to ne pristajemo, a na takve ultimatume ne treba da pristane ni naša država Srbija, jer smo mi bili i uvek ćemo biti Vlasi kojima je jedina domovina Srbija - kaže Voja Kožicić, član „Gergine".
Pojedini stručnjaci smatraju i da Bukurešt možda zaista vidi problem Vlaha u Srbiji iako on ne postoji.
- Pitanje je da li su to Vlasi ili Rumuni i da li je to isto ili ne, kao i kako određene grupacije same žele da se nazovu. Čini mi se da je glavni problem kako se ta manjina zove, a pitanje je da li zemlja susedstva može uopšte da odluči o tome - ističe Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Beograd 01. 03. 2012.
PRESS

Poslednja izmena:
Al' realno samo pogledajte imena i prezimena ljudi

Ovo su Vlasi iz Timočke Krajine:
Rаdišа Drаgojević
Igor Jаnković
Miletić Tićа Mihаjlović
Drаgаn Bаlаšević
Neli Đorđević
Miodrаg Mаrković
Drаgi Dаmjаnović
Preuzeto odavde : http://www.vlasi.rs/index.php?page=5

Dok se Rumuni iz Banata zovu ovako nekako:
Marčel Dragan
Niku Čobanu
Lenuca Caran
Marinel Bugar
Jon Omoran
Nikoleta Oprea
Nelu Ardeljan
Imena preuzeta sa liste za rumunski nacionalni savet "Rumunsko jedinstvo za evropsku budućnost"

Poslednja izmena:
gdje su Srbi u Rumuniji nestali , da li imamo porumljavanje Srba ili Srbizaciju Rumuna

И где су нестали Власи из Румуније,потомци Срба из средњевековне Влашке???
Велика је отимачина настала пред крај турског владања Балканом..имали су времена да смисле како ће све поделити.
Идеја о стварању "Дакије" после одласка Турака потекла је савезом руске краљице Јекатерине Велике и хаустријског Јозефа Другог- они у се још крајем 18.века договорили да , кад Турци узмакну, направе једну државу између својих територија..

А наследници њихове политике створили су у 19. веку уствари две нове "нације" и "државе" (данашњу Бугарску и данашњу Румунију), са католичким владарима из исте (аустријско-германске) лозе :

Модерна Румунија је настала уједињењем кнежевина Молдавије и Влашке 1859. После Берлинског конгреса 1878. добила је "независност".
Као и нешто раније Грчкој (1832), тако су Аустријанци и Румунији наметнули своју династију , а, нешто касније то исто ће учинити и Бугарима (1879), а потом и Албанцима (1914).
Видите само ове рођачке везе (мрзи ме да правим целу хронологију):

краљ Фердинанд I Хоенцолерн-Сигмаринген румунски:confused:, наследник румунског трона од 1914.г.,син принца Леополда Хоенцолерн-Сигмарингена

Први рођак мајке Фердинанда румунског (мајка је из фамилије Сакс-Кобург-Гота.) , Фердинанд I Бугарски :confused:, са пуним именом Фердинанд Максимилијан Карл Леополд Марија Сакс-Кобург-Гота седео је на трону у суседној Бугарској од 1889..
260px-Ferdinand_I_of_Romania.jpg
260px-Ferdinand_of_Bulgaria_2.jpg
220px-Carol_I_King_of_Romania.jpg

Крајње десно је фотографија првог краља (владао: 1866-1914) Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen , од оца (пруског) принца Karl Anton Joachim Zephyrinus Friedrich Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen

http://sr.wikipedia.org/sr/Фердинанд_Румунски
http://sr.wikipedia.org/wiki/Фердинанд_I_Бугарски
http://en.wikipedia.org/wiki/Carol_I_of_Romania

За саму нову Румунију , осим аустроугара, били су и француски властелини умешани:
http://www.balkanmagazin.net/istorija/cid170-21193/kako-je-nastala-rumunija

Односно, био је умешан свакојаки западноеуропски католички клер и католички башибозлук, сви, сви..осим староседелачког словенског становништа.
То становништво увек је било под термином "грађани другог реда" и као раја под Турцима, и као подаништво хаустријанаца :
Напр.:

Током периода Аустроугарске владавине у Трансилванији, и суверенитета Османског царства над Влашком и Молдавијом, већина становништва је била у положају грађана другог реда (или чак нису ни имали никакав статус).[The Magyarization Process. GenealogyRO Group]
... на територији на којој су чинили већину становништва.[Kocsis, Karoly (1999). Ethnic structure of the population on the present territory of Transylvania (1880-1992).][Kocsis, Karoly (2001). Ethnic Geography of the Hungarian Minorities in the Carpathian Basin. Simon Publications, 102. ISBN 193131375X.]
..У неким градовима у Трансилванији, као што је Брашов (у то време утврђењу Трансилванијских Саксонаца, будућим " Румунима" чак није било дозвољено да се настањују унутар градских зидина.[Prodan, David (1971). Supplex Libellus Valachorum= Or, The Politicle Struggle of Romanians in Transylvania During the 18th Century. Bucharest: Academy of Social Republic of Romania.]

Poslednja izmena:
a gde su srbi u svemu tome .

Ово је мој мали прилог са овог форума сећању на те Србе

И као што се рашка принцеза Јелена, угарска краљица окружила Србима на угарском двору ( и братом палатином Белошем), тако је и Јелена Бранковић , на двору молдавском била окружена Србима.
Jelena Moldavska je ktitor nekoliko crkvi у Богданској земљи (до скора Молдавији, данас Румунији) а и унук ће понети српко име Богдан, у част на првог Србина Богдана који је основао Богданско/Молдавију.

Devetomesečna seoba Srba pod Bogdanom u oblast reke Moldave

Kad se u Rumuniji pisalo srpskom ćirilicom
Ništa čudno..ko zna da su Rumuni svoj inače romanski jezik pisali ćirilicom sve do polovine 19. veka,

Poljske hronike otkrivaju nam da da je i Besarabiju, kao i Moldaviju , osnovao Srbin.;)
Naime, začetnik "plemićke porodice Besarab" bio je Srbin-Sarban, pišu Poljaci.

Od 17. veka je ruska varijanta crkvenoslovenskog i cirilice bila u upotrebi i kod Rumuna a i kod Srba.
Тада није било Румуна, назив је искован заједно са новоствореном државом 200 и нешто година касније од времена које помињеш.
А ћирилице има и раније на територији Влашке и суседних региона.
Боцни ове моје постове у одговору изнад, видећеш "најстарији румунски документ" писан ћирилицом и то на српском језику.

Тада није било Румуна, назив је искован заједно са новоствореном државом 200 и нешто година касније од времена које помињеш.
А ћирилице има и раније на територији Влашке и суседних региона.
Боцни ове моје постове у одговору изнад, видећеш "најстарији румунски документ" писан ћирилицом и то на српском језику.

Ili ti znas kakav je naziv za Vlaha na vlaskom jeziku.

Crkva jeste prvo koristila srpsku reakciju staroslovenskog u Rumuniji a onda rusku ali daleko od toga da je naroda tako pricao.

За саму нову Румунију , осим аустроугара, били су и француски властелини умешани

http://www.balkanmagazin.net/istorija/cid170-21193/kako-je-nastala-rumunija , na ovaj tekst ,jedini komentar je sljedeci :

lepa pricica za malu decu ili neobrazovane ljude,ali pitanje je kojim su jezikom govorili ti "rumuni" i zasto je rumunsaka gramatika kopija francuske gramatike ili jos bolje ima primesa i latinskog, a gde su srbi u svemu tome .

Не да су Французи били умешани, него су били врло активни. А при стандардизацији савременог румунског језика, у другој половини XIX века, Румуни су "стандардизовали" језик избацујући словенске речи и убацујући француске, латинске и италијанске, јер својих "романских" нису имали. Међутим, има и данас људи у Румунији који су свесни свог словенског порекла (с некима сам се дописивао преко интернета и од њих добио одређене информације), и оних других који су, ништа мање, него "директни потомци Римљана".

Crkva jeste prvo koristila srpsku reakciju staroslovenskog u Rumuniji a onda rusku ali daleko od toga da je naroda tako pricao.

Власи се на влашком зову Влахи или Румйњи (тако се пише на њиховој новоустановљеној ћирилици) или Vlahi, тј. Rumînji (на влашкој латиници). Румуни се на румунском називају români.

Народ је у Румунији у то време говорио језиком који је био словенско-романска мешавина.

Poslednja izmena:
Власи се на влашком зову Влахи или Румйњи (тако се пише на њиховој новоустановљеној ћирилици) или Vlahi, тј. Rumînji (на влашкој латиници). Румуни се на румунском називају români.

Народ је у Румунији у то време говорио језиком који је био словенско-романска мешавина.

Sto slovensko-romanska mesavina, kad je vlaski romanski jezik.

Nije mi jasno sta hoces da kazes????

Od 17. veka je ruska varijanta crkvenoslovenskog i cirilice bila u upotrebi i kod Rumuna a i kod Srba.

Ја те ,Константине, исправљам због ове терминологије из 19/20 века кад говориш о 14/15 веку која ствара забуну.
Старословенски се користио у Влашкој, Молдавији,Бесарабији,Трансилванији у средњем веку..а ли никако није у Румунији, јер је Румунија створена после средњег века.Кад се користио старословенки, није било Румуна. Било је Молдаваца, Влаха,Трансилванаца,бесараба..али не и Румуна.
То је као да кажеш " Стефан Немања је живео у Југославији" или да кажеш "Немања пошаље своју југословенску војску у напад" , разумеш ?

Poslednja izmena:

Back