Vlasi — balkanski fenomen

Нису Власи пореклом Румуни, него су Румуни пореклом Власи.
Заправо кад је створена румунска нација, велики део влашког народа је учествовао у њеном стварању и постао део румунске нације. Али, Румуни етнички нису само Власи, већ има ту и романизованих Словена, има ту и других романизованих народа који су ушли у састав румунске нације и државе.

Е сад, Власи у Источној Србији етнички јесу сродни са Власима у Румунији, али нису учествовали у стварању румунске државе и румунске нације. Заправо, влашки језик који се говори овде у Србији разликује се од стандардизованог румунског језика. То је архаични језик, и многи Румуни не би разумели Влахе из Србије. То би било исто као да човек из времена Зоне Замфирове дође у Београд, данашњи Срби би га пола разумели, а пола не би.

Власи Србије имају и етничко српско порекло, заправо велики део њих су романизовани Словени тј. Срби. Како никада нису учествовали у формирању румунске нације не идентификују се са Румунијом и Румунима у великом броју, тј у већини. Врло мали број њих се изјашњва као Румуни, већина се изјашњава као Власи или чак Срби. Иако сви говоре влашки језик. Велике су српске патриоте и воле Србију и више пута је Румунија покушала да их преведе на своју воденицу, чак слали неке румунске попове на канонску територију СПЦ, али није успело, већина Влаха остала је верна СПЦ о није прешла у РПЦ.
Тако да нема шта да се секираш, и нервираш, сви смо овде измешани, и нема народа који није, битно је како се ти осећаш. Ако се национално осећаш као Србин, нема потребе да будеш било шта друго, нити етничко порекло може да ти смета. Може само да буде једно богатство, а никако сметња.
Smatram da je nacija najkrvaviji ljudski izum i stoga ne smatram sebe pripadnikom i jedne nacije. Ali kada sam shvatio da su srpske vlasti aktivno radile na asimilaciji Rumuna koji su prebegli u današnju istočnu Srbiju i Vojvodinu u 18. veku, e to već budi neki inat.

Smatram da je nacija najkrvaviji ljudski izum i stoga ne smatram sebe pripadnikom i jedne nacije. Ali kada sam shvatio da su srpske vlasti aktivno radile na asimilaciji Rumuna koji su prebegli u današnju istočnu Srbiju i Vojvodinu u 18. veku, e to već budi neki inat.
Samo kumunjarske vlasti.
Za vreme dok su Srbi vladali Srbijom niko vas nije dirao, naprotiv, bili smo najbolji prijatelji.

Od kad su se papski prsti umešali ....

Mislim logično. Rumunija se do pre 150 godina zvala Vlaška. Rumunski identitet je izgrađen ujedinjenjem Vlaške i Moldavije. Tako da je Rumun više državljanstvo nego narod jer su Vlasi van Rumunije nastavili da se nazivaju Vlasi.
Inače vlaški je 90% rumunski sa par slovenskih reči(dodatno nego standardni rumunski) pa je čovek evo šokiran :rotf:

A u školama se ne uči ništa. Čak ni Vlasi u svojim mestima ne smeju da uče svoj jezik ni istoriju.
Историјски подаци говоре о хиљадама сељака који напуштају ове области и беже преко Дунава на југ, у област између Мораве и Тимока, посебно током фанариотског режима који је у двема романским кнежевинама владао више од једног века (1711—1821). Сама Србија је била демографски толико опустошена да је пред Пожаревачки мир (1718) имала једва 4.000 становника, и то заједно са Београдом.

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Власи_у_Србији

Једна од најстаријих европских легенди из времена краја матријархата се сачувала код Влаха.То је је ленда о Злајној и Сребрној Краљици.Златна Краљица је владала Звиждом а Сребрна Бељаницом.Пошто је Звижд испресецан речицама и потоцима који су златоносни код Златне Краљице се се злато вадило из њих. Метод је био да се у воду потапа и фиксира овије руно и да се вади кад се на њега нахвата довољно златног праха и грумења..Тако је и настала легенда о Златном Руну. код старих Грка.

Ово да су "најкрвавији" је превише "дубојоумно", но нације постоје од памтивјека, људи једноставно имају потребу сврставања у колективитете, по еничком, политичком, вјерском, завичајном и ином основу.
Остаје мистерија како су "српске власти" радиле на аисимилацији Румуња који су пребјегли у XVIII вијеку у Србију и Војводину када у Војводини нису вршиле власт барем до 1918.године, а и у Србији барем до половине XIX вијека нису имале неку власт.

Но у реду је, разумјели смо, атерирао си на овај српски форум само како би пренио пропаганду са неких србофобичних портала о тим злим Србима који преведоше на српство јадне Румуње. Ах ти злочести Срби. Узгред, Власи су на простору Србије присутни, а то нам и српски списи казују, од развијеног средњег вијека, вјероварно и раније, да ли као етничка одредница (и у Душановом законику Власи који су помињу су прије свега етничка одредница) или социјална (за пастирско номадско становништво), али подуго су присутни на нашим просторима, тако да то искључиво везивати за миграције у XVIII вијеку је једноставно бесмислено. Но добро, настави са пропагандом, ниси први који је са том сврхом бануо на овај форум.

1709469197343.jpeg

1709469246716.jpeg

Овако се правило Златно Руно

Нису српске власти ништа активно радиле, поготово не на силу. Асимилација је историјски и цивилизацијски тренд тога доба и Власи су савршено пристали да учествују у стварању српске државе и нације.

Нација није ,,најкрвавији изум", то те неко дебело слагао.

Mislim logično. Rumunija se do pre 150 godina zvala Vlaška. Rumunski identitet je izgrađen ujedinjenjem Vlaške i Moldavije. Tako da je Rumun više državljanstvo nego narod jer su Vlasi van Rumunije nastavili da se nazivaju Vlasi.
То уопште није тачно. На свом језику и Власи и Молдавци себе одвајкада себе базивају неким обликом речи Румун.

Situacija je totalno šizofrena.

Rimljani okupirali zemlju Dačana, a onda okupirani Dačani insistiraju da su ustvari oni ti Rimljani.

Pa kako majkicu mu?

Trajan bio li je Rimljanin ili Dačanin?
Decibel se u grobu prevrće
Па и Срби су бар половином неСрби а себе идентифицирају само Србима. Зар ти не знаш да су Словени насилно отели Балкан од староседеоца?

Па и Срби су бар половином неСрби а себе идентифицирају само Србима. Зар ти не знаш да су Словени насилно отели Балкан од староседеоца?
Ma to su Bugari i bugarski Hrvati. Mi Srbi smo fini. Nigde u izvorima nemaš da su Srbi nešto nasilno otimali

То уопште није тачно. На свом језику и Власи и Молдавци себе одвајкада себе базивају неким обликом речи Румун.
Upravo sam to i postavio pitanje kako Vlasi u Srbiji sebe nazivaju na vlaškom. Pročitaj moju sledeću poruku. Moj stav je da srpske obaveštajne službe stvaraju veštački sukob na liniji Vlasi-Rumuni. Zato i onolika kampanja protiv Rumunske crkve.

Back