Јасно, Власи се деле у више грана. Мене у последње време интересује питање влашких сточара који су били изузетно покретни и селили су се по читавом Балкану, а и шире. Чини се да је баш 12. век време кад се дешавају највеће миграције па ми због тога делује логично да су и Морлаци у већим групама населили јадранско залеђе у то време. Уосталом појава стећака се везује за њих, а то пада отприлике у 12. век. Такође се подудара и са настанком Другог бугарског царства, које се назива још и Влашко-бугарским, ваљда због већег прилива Влаха на те просторе.
Треба обратити пажњу на распоред хаплогрупа. За сад је сигурно једно: имамо западнобалкански, илирски простор са доминацијом хаплогрупе I2a и источнобалкански, трачки простор са комбинацијом три хаплогрупе E1b, J2b2 и R1b источна. Чини се извесним да ови влашки сточари који се расељавају по Балкану шире хаплогрупу I2a на простор Бугарске и данашње Румуније. Такође је интересантно да је простор данашње Албаније једини део илирског историјског простора где хаплогрупа I2a не преовлађује. Зато сам и споменуо данашњу Албанију као могућу прапостојбину Влаха сточара ; о томе чини ми се и Малколм говори. Ту се можда догодила смена популације: могући долазак Арбанаса и расељавање Влаха.
Речју Влај, људи из приморске Далмације, називају становнике далматинског залеђа (Загоре). Етимологија је јасна, јер су ови из залеђа потомци словенизованих Влаха (Влаја) који говоре икавским дијалектом.
Не мора да значи, наравно, али је индикативно свакако.